I-auzi, ia: România, cea mai mare creștere a prețurilor la electricitate pentru consumatorii casnici din UE

Preţurile medii la electricitate pentru consumatorii casnici din UE au continuat să crească semnificativ în semestrul doi din 2022, comparativ cu perioada similară din 2021, de la 23,5 euro/100 kWh la 28,4 euro/100 kWh, iar România este statul membru UE cu cel mai semnificativ avans, în moneda naţională, arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat), consultate de Agerpres.

Sunt cele mai ridicate preţuri de când se dau publicităţii statisticile Eurostat.

După o creştere majoră a preţurilor care a început înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia, dar a urcat semnificativ în semestrul doi din 2022, recent preţurile la electricitate şi gaze naturale au arătat semne de stabilizare, parţial în urma politicilor şi intervenţiilor guvernelor UE. Statele membre UE au optat pentru diverse măsuri, cum ar fi reducerea taxelor şi impozitelor, exonerări temporare de la plata taxelor pentru consumatori, plafonări de preţuri sau alocarea de vouchere consumatorilor finali, în timp ce unele ţări au aplicat preţuri reglementate.

Comparativ cu semestrul doi din 2021, ponderea taxelor în factura la electricitate a scăzut semnificativ, de la 36% la 16% (minus 18,3%), iar la factura de gaze de la 27% la 14% (minus 15,8%), toate statele membre UE adoptând subvenţii guvernamentale, reduceri de taxe şi impozite pentru a compensa preţurile ridicate la energie. Aceste măsuri guvernamentale, deşi au redus preţurile energiei pentru consumatorii finali, reprezintă o povară pentru bugete.

În semestrul doi din 2022, comparativ cu perioada similară din 2021, preţurile la electricitate pentru consumatorii casnici au crescut în 25 de state membre UE. Cel mai semnificativ avans, exprimat în moneda naţională, a fost în România (112%), Cehia (97%), Danemarca (70%), Lituania (65%) şi Letonia (59%), iar cel mai redus în Luxemburg (3%), Austria şi Germania (ambele cu 4%), Polonia şi Bulgaria (ambele cu 5%).

În două ţări membre UE s-au înregistrat scăderi ale preţurilor la electricitate pentru consumatorii casnici: Ţările de Jos (minus 7%) şi Malta (minus 3%). Preţurile în Malta sunt reglementate, în timp ce Ţările de Jos sprijină consumatorii cu sume forfetare şi reduceri de taxe.

Exprimate în euro, cele mai scăzute preţuri medii la electricitate pentru consumatorii casnici din UE în semestrul doi din 2022 au fost în Ungaria (10,8 euro/100 kWh), Bulgaria (11,5 euro/100 kWh) şi Malta (12,8 euro/100 kWh), iar cele mai ridicate în Danemarca (58,7 euro/100 kWh), Belgia (44,9 euro/100 kWh) şi Irlanda (42 euro/100 kWh).

Şi preţurile medii la gaze naturale pentru consumatorii casnici din UE au crescut în semestrul doi din 2022, comparativ cu perioada similară din 2021, de la 7,8 euro/100 kWh la 11,4 euro/100 kWh. Sunt cele mai ridicate preţuri de când se dau publicităţii statisticile Eurostat.

Între semestrul doi din 2021 şi semestrul doi din 2022, preţurile gazelor au crescut în toate cele 27 de state membre UE. Cel mai semnificativ avans, exprimat în moneda naţională, a fost în Cehia (231%), România (165%), Letonia (157%), Lituania (112%) şi Belgia (102%). Doar două ţări au avut creştere de sub 20%: Croaţia (14%) şi Slovacia (18%).

Exprimate în euro, cele mai scăzute preţuri medii ale gazelor naturale pentru consumatorii casnici din UE în semestrul doi din 2022 au fost în Ungaria (3,5 euro/100 kWh), Croaţia (4,5 euro/100 kWh) şi Slovacia (4,9 euro/100 kWh), iar cele mai ridicate în Suedia (27,5 euro/100 kWh), Danemarca (20,8 euro/100 kWh) şi Ţările de Jos (19,3 euro/100 kWh).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

24 de Comentarii

  1. sa multumim criminalilor din USR si PNL care au orchestrat alaturi de Securitatea mizeria din 10 august 2018. Sa multumim si prostilor facuti gramada care au participat la protestele de atunci! Va aduceti aminte cum se cerea abrogarea legii care reglementa pretul la curent electric si gaze???!!!! ziceau agitatorii si prostii care-i sustineau ca dupa LIBERALIZAREA PRETURILOR LA CURENT ELECTRIC SI GAZE o sa fie o MEGA BUCURIE???!!! in 2021 cind USR si PNL au dat drumul la MARELE JAF prin LIBERALIZAREA PRETURILOR nu exista razboiul din UCRAINA!!!! asta a fost la un an dupa… asa ca ciocu mic cu „”din cauza lui Putin”… Va aduceti aminte de vecinii si pretinii care au fost atunci in piata???! acum e bine sa le aratati destul din mijloc cit mai mult posibil si la vedere pe strada!!!!

  2. Mi se pare normal. Acu’ cateva zile s-a scris in Cotidianul ca romania exporta energia ieftina. Normal ca populatiei sa-i ramana aia scumpa.
    Cam care credeti ca e rolul uncei colonii? Dar a guvernantilor coloniei?

  3. Asta inseamna o buna guvernare. Asta inseamna sa lucrezi pentru cetatean. Il lasi in curul gol, apoi declansezi o inflatie ce in termeni reali la cosul de consum se apropie de 100% si faci din cetatenii cei mai saraci ai UE din 2021 cetatenii cei mai saraci din UE 2023, doar ca chiar cu mult mai saraci. Adica daca aveai 500 de euro net in 2021 si te descurcai in 2023 este in corzi rau de tot. Si sa nu uitam firmele din energie si bancile profituri ISTORICE. Deja deplang ca in 2023 nu vor mai avea asa an bun cu asa profituri imense, top of UE system bank.

  4. Romania ramane,in opinia mea tara din UE cea mai batuta de Dumnezeu in ceea ce priveste autoritatea publica,pur si simplu niste boi si vaci prinsi cu arcanul sa ocupe niste posturi grase,vei cazul imbecilului de la Energie
    Apel catre toti „Ilanishori” si „fratiiTate”,cu pasapoarte israeliene,americane si chiar rusesti,lasati Rep Moldova sa rasufle si veniti in Romania, unde puteti fura in liniste,paziti si ocrotiti de guvernare

    PS din specula europeana cu energie electrica si gaze,urmarea razboiului din Ucraina ,Romania care se lauda ca are gaz 80%% si capacitate instalata in energetica de 40% regenerabile,are cele mai mari cresteri la gaz si electricitate!Sa nu le pui capetele secii pe tocator?Cat mai suportam Jaful Austriac si marionetele OMV in diverse functii in ministere

  5. Și mie mi se pare normal. Cele mai mari creșteri de prețuri la electricitate sunt în acord cu densitatea de prostie pe metrul pătrat a consumatorilor respectivi. Densitatea de imbecilitate corelată cu aia de ticăloșie din guvernul României este cea mai ridicată din Europa. Iar dacă românilor le place să înghită asta din partea conducătorilor săi, înseamnă că și-o merită și chiar le place.

  6. Potrivit documentelor publicate pe site-ul de achiziții publice al Uniunii Europene, la 20 aprilie 2023, Ministerul Apărării Naționale din România, prin intermediul companiei sale intermediare de stat Romtehnica, a semnat un contract în valoare de 321 milioane dolari (fără TVA) cu grupul turc Baykar, pentru achiziționarea sistemelor aeriene de recunoaștere și atac fără pilot Bayraktar TB2.

    Livrarea UAV-ului Bayraktar TB2 ar trebui să se facă la Timișoara, ceea ce se pare că înseamnă fosta Bază Aeriană 93 a Forțelor Aeriene Române aflată acolo, în prezent blocată, dar, potrivit mai multor rapoarte, planificată a fi transformată într-o bază de UAV în cadrul forţele terestre române.

    Numărul de UAV-uri comandate nu este indicat în documentație, dar la începutul lunii august 2022, Ministerul Apărării Naționale a depus o sesizare Parlamentului României cu privire la alocarea a aproximativ 300 de milioane de dolari pentru achiziționarea a trei sisteme aeriene fără pilot Bayraktar TB2 pt. forțele terestre române, iar fiecare complex ar trebui să includă două stații de comandă mobile la sol și șase vehicule aeriene fără pilot (adică un total de 18 UAV-uri). Contractul urma să includă, de asemenea, „un pachet inițial de suport logistic, instruire și echipamente necesare”.

  7. Asta in conditiile in care noi producem 100% energia electrica ! Deci cei care o importa platesc mai putin decat cei care o produc ! Asta DA , GUVERNARE PENTRU POPOR !

  8. România având și printre cele mai mari unități de producție.
    Dar și tribut pe măsură.

  9. Un articol din Le Monde analizează remarcile economistului șef al BCE, Philip Lane, care consideră că este necesară o nouă creștere a dobânzilor pentru a continua lupta împotriva inflației.

    „Philip Lane este economistul șef al Băncii Centrale Europene (BCE) și unul dintre cei șase membri ai Comitetului executiv al acesteia. El solicită în mod deschis o nouă majorare a ratei dobânzii în mai, spunând că lupta împotriva inflației este departe de a fi încheiată. De asemenea, cere guvernelor să-și reducă ajutorul pentru facturile la gaz și electricitate, care alimentează creșterea prețurilor. »

  10. Nu=i adevarat ! Ne-a salvat Ciolacu ! Noi nu avem inflatie, nu cersim imprumuturi si nici gaura in buget !

  11. Pai voi credeti ca dereglementarea pretului la energie s-a facut degeaba? Sau la-ti uitat pe virgil Popescu cand declara hotarat ca nu va creste, ba chiar va scadea.

  12. in Europa cel mai mic pret AZI este de 90,5 euro/MWh sau 9,05 euro/100Kwh in Spania, iar cel mai mare pret in Franta cu 173 euro/Mwh sau 17,3 euro/100Kwh. https://tradingeconomics.com/commodities la o medie de 110 euro/Mwh intre Germani cu 112 euro/Mwh si 107 euro/Mwh in Italia…deci 110X4,92/1000=0,54 lei Kwh, parca cel mai ieftin este 0,68 lei Kwh sau apoi cel jmmecherit de firme 0,8 lei pana la 250 Kwh, cand fac estimari…

  13. Nu Ciolacu este ministru la Energie ci Virgil Popescu, ardeleanul PNL-ist/PD-L-ist/USR-ist=Basist, care si-a ”aranjat” fiica la austrieci si de unde cine stie in ce ”ciorba” s-a bagat ca sa-i mearga bine si sa ruineze Romania la comanda…daca nu ii va da Dumnezeu ce merita lui si altora care s-au pus la sapat…

  14. Românașii care s-au bucurat că Dragnea a fost exectutat de sistemul securist mână în mână cu ambasadele occidentale primesc ceea ce merită. Cum credeau prostovanii că străinii le vor binele când instigau împotriva ordonanței 114 :))))

  15. Virgil sluga OMV și PNL care prin haosul din energie a îmbogățit cu miliarde de euro firmele PNL din energie și din cauza cărora avem inflația de azi noi care suntem producători de energie și unde Werner reîntoarce taxa de solidaritate in parlament

  16. Adevărul mafiei și corupției politice de la guvernare, triunghiul bermudelor Ciollanis-Ciuca-Ciolacu, mari familiști ce plâng teatral ca niște bufoni ratati de viața grea a românilor, pe care ei le-au impus-o ca standard criminal. Infometarea bătrânilor pensionari, în scopul creșterii explozive a mortalității(sa le rămână lor bani de furat) sunt desconspirati de aceasta evaluare internațională că: Românii suporta cea mai mare creștere de preț la energie din istoria României și a UE.Cei trei bandiți care au jefuit pe români pana la os,trebuie să facă obiectul unei anchete penale a UE în persoana Laurei Codruta Kovesii pentru dispariția a peste 30 miliarde lei din bugetul statului, tocmai când ANAF se pregătea să raporteze îndeplinirea trimestrială a încasărilor la buget conform indicatorilor propuși și iată cum peste noapte dispari banii,vezi doamne că nu au fost colectați. Pa-i au colectați dar au fost furați.Ce sa mai zicem despre cheltuielile extravagante și de lux al primului cheltuitor al țării,al primului jefuitor al bătrânilor și copiilor înfometați in vacante de lux, cu avion închiriat de lux,primul turist al țării,care și-a trecut prin lege la secret,jaful de bani de la buget pentru plimbările nejustificate economic, doar pentru propria lui plăcere și relaxare.Romanii harnici și muncitori sunt jefuiti de mafia și corupția politică la fel și armata poliția, siguranța națională, sunt lipsite de bani pentru a înlesni și ușura acțiunile secrete ale spionajului rusesc în România ,pentru a inlesni o ocupație rapida,prin schimbare de regim în urma unei revolte spontane și intrarea României în CSI alaturi de Ungaria,Moldova și Ucraina, abandonată și lăsată fără bani și armament de către politicieni corupți,vânduți lui Putin așa cum sunt politicienii austrieci și maghiari aflați la guvernare în țările lor.

  17. Deși ați putea fi independenți,plătiți cel mai mare preț.Avem resurse de dat altora,însă la cel mai mic preț.Baietii deștepți se descurca,paguba este la mamaligarii indolenți. Să vă fure meritați! Voi ii lăsați.

  18. Pentru ca li s-a permis ”baietilor destepti”!
    Treceti fratilor la Hidroelectica! Asa ne protejam avutia nationala, nu mai pleaca banii la staini!

  19. @Ghro
    auzi tu rusule, ai impresia ca tu latri fara ca ochii nostri albastrii sa nu stie de tine?
    Mars la voi in rusia la saracia voastra cu comentariile si nu mai fi tu interesat de cum o ducem noi, stati acolo si visati la stilul nostru de viata si nu il mai accesati daca va pute asa de tare!

  20. Pentru Cotidianul:
    de ce lasati asemenea specimene anti romanesti sa se exprime aici si sa ne jignesca in asemenea hal, chiar nu aveti un pic de demnitate romaneasca?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.