În plină grevă, Alina Gorghiu are o bucurie. Senatul a adoptat

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a anunțat, ca pe o mare victorie,  că proiectul „România educată” va deveni, luni, realitate prin adoptarea, în plenul Senatului, for decizional în acest caz, a celor două proiecte de legi a învăţământului universitar şi a învăţământului preuniversitar.

„Cel mai important proiect, de departe, pe care îl avem astăzi pe ordinea de zi, este pachetul legilor Educaţiei. România educată devine astăzi realitate, sunt convinsă, prin votul coaliţiei aflate la guvernare. Parlamentarii sunt mobilizaţi. (…) Peste 500 de amendamente au fost depuse şi în Senatul României la aceste legi. Sunt mulţumită că azi (n.r. luni) vom supune plenului Senatului proiectul cel mai mare de consultare naţională din ultimele trei decenii. Vorbim de nişte legi care oferă răspunsuri şi oferă un cadru adaptat nevoilor elevilor, cadrelor didactice şi părinţilor. Sunt oameni care au nevoie de aceste schimbări, sunt oameni care aşteaptă de la Parlamentul României responsabilitate astăzi”, a afirmat Gorghiu, luni, după şedinţa Biroului permanent al Senatului, în ziua în care a fost declanșată greva generală în învățământ.

Ea a precizat că ministrul Educaţiei, Ligia Deca, va fi prezentă luni, în plen, ca şi la şedinţele Comisiei de învăţământ, în calitate de iniţiator.

„Este o reforma asumată de PNL, asumată de România pentru că această reformă se află în PNRR şi este, de asemenea, o reformă care are ca obiective urmărite accesul neîngrădit la Educaţie, prevenirea şi combaterea abandonului şcolar care, după cum ştiţi, în ultimii ani, a devenit o problemă în România, învăţământul dual şi adaptarea la piaţa muncii, îmbunătăţirea managementul educaţional, realizarea unei reforme cât mai incluzive şi mai cuprinzătoare, a adăugat „, a adăugat Gorghiu.

Senatul a adoptat, luni, în plen, în calitate de for decizional, proiectul legii învăţământului preuniversitar cu amendamente.

Au fost înregistrate 81 de voturi „pentru” şi 28 „împotrivă”.

Reprezentanţii opoziţiei – de la USR şi AUR – au votat împotrivă, după ce au solicitat, de multe ori, retrimiterea proiectului la comisia raportoare, cea de învăţământ. Solicitarea a fost respinsă, prin vot.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a afirmat că noile legi ale educaţiei reprezintă „un moment istoric”, subliniind că proiectul învăţământului preuniversitar include măsuri pentru prevenirea şi combaterea abandonului şcolar, reducerea analfabetismului funcţional, implementarea unei educaţii centrate pe elevi, prevenirea segregării şcolare şi crearea unor condiţii de siguranţă pentru toţi cei aflaţi în procesul de învăţământ.

Totodată, Senatul a adoptat, luni, în calitate de Cameră legislativă decizională, cu 79 de voturi „pentru” şi 28 „împotrivă”, proiectul de lege privind învăţământul superior.

Ligia Deca a declarat în plen că legea învăţământului superior, parte a pachetului de legi ‘România Educată’, vine în completarea legii învăţământului preuniversitar, fiind astfel asigurată o abordare „coerentă şi predictibilă a procesului educaţional”.

„Prin intermediul reformelor propuse ne asigurăm că ajutăm în mod real tinerii din România să-şi urmeze visul, să-şi aleagă cariera care li se potriveşte, dar mai ales să fie cetăţeni activi ai României democratice. În cadrul acestui proiect legislativ au fost incluse programe menite să combată abandonul universitar, să ofere studenţilor care au nevoie de o a doua şansă pentru a-şi continua studiile, să se implice în decizii ca beneficiari direcţi şi parteneri valoroşi, înţelegând să aplice mai bine noţiunile de etică şi integritate academică. Totodată, ne-am asigurat că învăţământul superior românesc va avea o puternică dimensiune de internaţionalizare, element pe care îl considerăm esenţial atunci când vine vorba despre performanţă”, a precizat Deca după adoptarea proiectului.

Potrivit ei, un alt obiectiv important este integrarea tinerilor pe piaţa muncii.

„Acest lucru va fi realizat şi prin introducerea învăţământului superior în regim dual şi a posibilităţii constituirii de consorţii universitare pentru învăţământ dual. Măsura este una extrem de aşteptată de mediul economic şi se bucură inclusiv de o alocare consistentă din fonduri europene. Am inclus în legea învăţământului superior, similar abordării din legea învăţământului preuniversitar, măsuri prin care sprijinim cadrele didactice”, a adăugat ministrul Educaţiei.

Ea a prezentat, totodată, câteva dintre aceste măsuri de sprijin pentru cadrele didactice.

„Universităţile pot majora salariile de bază în funcţie de specificul activităţii desfăşurate de profesori şi de performanţă cu încadrare în bugetul aprobat. Participarea în comisii specifice derulării activităţilor din cadrul departamentului, şcolii doctorale, facultăţii sau universităţii va fi inclusă în norma didactică. Cadrele didactice şi de cercetare care se pensionează pot primi, în plus, din bugetul Ministerului Educaţiei, două salarii raportate la ultimul salariu de bază. Comisiile consultative ale Ministerului Educaţiei pot avea în componenţa lor şi câte un membru al federaţiei sindicale reprezentative din învăţământul superior de stat cu cei mai mulţi membri, iar angajaţii operatorilor economici care sunt implicaţi în programele de învăţământ superior dual sunt scutiţi de la plata impozitului pe venit”, a punctat Deca.

Proiectul de lege include, de asemenea, măsuri mai stricte în vederea întăririi eticii în mediul academic, acestea fiind bazate pe două componente.

Este vorba, a continuat ea, pe de o parte, de existenţa unui sistem clar şi transparent de sancţiuni pentru orice abateri de la prevederile legale pentru toţi cei implicaţi în procesul educaţional, inclusiv palierul decizional şi, pe de altă parte, de publicarea pe o platformă naţională a tuturor tezelor de doctorat pentru 90 de zile înaintea susţinerilor, cu respectarea dreptului de autor.

„Orice persoană va putea formula observaţii cu privire la potenţiala existenţă a unor abateri de la standardele legii, înainte ca teza să fie susţinută, prevenind astfel orice suspiciune cu privire la originalitatea sa după acordarea titlului”, a subliniat ministrul Deca.

Parlamentarii USR şi Forţa Dreptei vor ataca noile legi ale Educaţiei la Curtea Constituţională, a anunţat, luni, preşedintele USR, Cătălin Drulă.

„Într-o Românie Educată, azi ar fi fost o zi obişnuită de şcoală. Copiii ar fi fost la ore, alături de profesorii lor, iar părinţii la serviciu, ca de-obicei. În România lui Klaus Iohannis, şcolile au fost goale azi, pentru că profesorii se luptă pentru salarii decente. Aveam şansa prin noile legi ale Educaţiei să facem schimbări în sistem, dar PSD şi PNL au refuzat orice reformă. În forma actuală, aceste legi înrăutăţesc ceea ce mergea deja prost în Educaţie, de aceea le vom ataca la CCR”, a afirmat Cătălin Drulă, conform unui comunicat al USR.

Noile legi, în forma votată de PSD şi PNL, precizează reprezentanţii USR, încalcă principiul egalităţii în drepturi, dreptul la învăţătură, la viaţă privată şi dreptul de proprietate publică.

USR şi Forţa Dreptei vor invoca în sesizare şi o serie întreagă de motive legate de procedură, insecuritate juridică, greşeli de redactare, terminologii eronate şi paralelisme legislative.

Senatorii USR au votat, luni, împotriva legilor Educaţiei propuse de ministrul Ligia Deca, considerând că acestea nu vor duce la creşterea calităţii actului educaţional, ci din contră.

Noile legi vor duce la „instituirea unui sistem al „specialilor” chiar din şcoală prin introducerea un sistem dual de admitere în liceu, vor favoriza elevii din familii cu bani în detrimentul celor care nu-şi vor permite meditaţii, vor reduce gradul de incluziune al elevilor şi nu vor rezolva problema abandonului”, arată USR.

De asemenea, parlamentarii USR mai consideră că noile legi ale Educaţiei „cresc controlul politic asupra celor care administrează şcoala românească şi nu asigură creşterea prestigiului ocupaţiei de profesor, astfel încât cei mai buni dintre absolvenţi să dorească să devină profesori”.

Aceste legi „protejează făţiş plagiatorii şi impostorii, transformă universităţile în feude controlate de persoane protejate politic, conduse de rectori „aleşi pe viaţă”, mai susţine USR.

„Programul România Educată este un fiasco, iar aceste legi o simplă fanfaronadă! Reforma Educaţiei o fac profesorii în sala de clasă. Elevii au nevoie de modele de urmat, au nevoie planuri-cadru noi şi programe adaptate vremurilor noastre, şcoli sigure şi bine utilate, profesorii au nevoie de siguranţă şi de salarii decente”, a afirmat senatorul USR Ştefan Pălărie, citat în comunicat.

„Este inadmisibil că legile Educaţiei nu aduc nimic ferm şi clar în salarizarea cadrelor didactice. Se fac declaraţii sforăitoare despre evoluţie şi performanţă, dar sunt uitaţi fix oamenii din sistemul de învăţământ. Vom folosi toate mijloacele pentru a bloca aceste proiecte de legi fără viziune şi care cel mult ne vor ţine pe loc încă nişte zeci de ani de acum încolo. O educaţie deficitară şi neincluzivă ne va afecta pe toţi, pe termen lung, şi ne va deconecta definitiv de ţările dezvoltate”, a adăugat şi senatorul USR Irineu Darău, conform sursei citate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8531 Articole
Author

13 Comentarii

  1. Huuo panaramelor! Nu mai cereți bani fiindcă banii merg in Ucraina la ordinul naziștilor!

  2. Să nu fim răutăcioși !
    Arată un pic mai bine ca Carmen.

  3. Monica Lewinsky de Cotroceni. Ca la ce fata are ravasitoarea, din … se face buric.

  4. Bine, de la atata mers pe bicicleta creca si primului profesor suplinitor al Tarii ii s-au calcifiat. La asa exemplar ma mir ca nu le-a (editat) acele obiecte calcifiate.

  5. Asta ori e (editat), sau e(editat)! Bine spus, de la saltele i se trage!

  6. un mare rahat va si supus dezbaterii intr-o hazna numita senat. si rahatul si haznaua sint predestinate unul alteia… sub inaltul patronaj al vidanjorului sef care are o mare bucurie… din hazna isi trage seva…mare motiv de bucurie.

  7. Cine face Romania educată, un suplinitor eșuat, evazionist și hoț de case? Sau grobienii, plagiatorii și analfabeții cu diplome îndoielnice?

  8. Bla,bla ! Fara maxim 20 elevi in clase, gradinite multe si bune, de stat, cu program pana la 5 si after school la gimnaziu, la stat, programul acesta este o minciuna !

  9. Salteluta …. of ooooofffff ,pina si broasca testoasa a trecut de citeva ori linia . Numai „Rominia educata”nu! Acum ce ne mai spui ? „Un neuron se legana ….”Atita ati ” mosit-o”ca s-a nascut deja moarta.Ne vedem si auzim la viitoarele alegeri ( nu de saltelute) !

  10. O sa dea pe afara atata educatie cat va „genera” aceasta lege … Ne vulnerabilizam si mai mult copiii la dorinta „facatorilor de bine ” din UE . Ghioceii din parlament au votat a cata lege anti-familie. Sa ne vedem cu bine in 2024 patrihotilor ! Romani treziti-va si nu ii mai votati ! Cat nu este prea tarziu , tara aceasta va disparea cu o asemenea guvernare.

  11. lector dr ALINA GORGHIU, al 2 lea om instat, absolventa la inv particular, incompatibilă la AVAS si parlamentar si ca ea multi politicieni ca florin iordache, ana birchal, elena udrea, anca oprea, sefa de la protectia datelor numită ilegal fara vechimea legală , incompatibilă ca memcră CNI SI CRUCEA ROSIE, dan mihalache, magistrati, ofiteri superiori,sefi de institutii la agentii aflate sub control parlamentar parlamentari, ministri si secretari de stat, carnetele si slugile de partid, eveniti licentiati, masteranzi, doctori, lectori, conferentiari de ce nu sunt verificati la doctorate de EMILIA SERCAN, MEC, CNADTU, ARACIS-o instituieamorfă și complice la acordarea titlurilor de grad de incredere la invatamantul particular ce nu plăteste impozite csa fundații, ong,, firme de apartament de la MARGHITA, LA BUZĂU, DE LA BOTOSANI, LA RESITA.CU ASA cadre didacice din politică și gasti infractionale, invatsamantil a decazut pe tobogan si fac concurenta neloială inv de stat, pregatesc mii si zeci de mii de incompetemti in ultimii 30 de ani înproportie de 50-70% după dobandirea acreditării și gradului de incredere. aici e buba, inv particular si rubedeniile din tata in fiu,, nore si nepoate, amante si trafic de influență prin care au modificat legile educației de 100 de ori.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.