Încep lucrările pe 5% din rețeaua de termoficare a Bucureștiului

Termoenergetica București, una dintre cele 22 de companii municipale înființate de fostul primar Gabriela Firea, începe lucrările de reabilitare a rețelei de termoficare pe 53 de kilometri, a anunțat actualul primar , Nicușor Dan. Întreaga lungime a rețelei este de 1.000 de km, aproape toată ar trebui schimbată, însă, lucrările ar dura 20 de ani și ar necesita peste 1,5 miliarde de euro.
PMB nu are banii pentru lucrările de acum, dar se împrumută ca să le facă.
Valoarea totală a lucrărilor pe cele cinci segmente (…) este de 300 de milioane de lei, care sunt prevăzuţi a fi finanţaţi din bugetul local. Aceşti bani nu există în momentul de faţă. Urmează să avem bugetul naţional şi apoi bugetul local şi modalitatea prin care noi vrem să ieşim din acest blocaj financiar în care Primăria Capitalei e de doi ani este să punem datoriile în bugetul din 2021 şi tot ce înseamnă investiţie nouă, inclusiv aceasta, să fie finanţată din credite. Pentru aceasta, avem nevoie ca Guvernul să ne extindă limita de creditare”, a declarat Nicuşor Dan, într-o conferinţă de presă.
Sunt câteva zone esențiale pentru ceea ce vrem să facem începând de anul viitor, pentru care avem finanțare europeană de 300 de milioane de euro. Pentru că nu poți să oprești serviciul de termoficare, trebuie să respecți un calendar. Pe lângă banii europeni avem promisiunea Guvernului pentru încă 200 de milioane de euro, bani din PNRR, și ne-a mai dat 320 de milioane de lei la sfârșitul lui decembrie. Pe lângă banii europeni avem promisiunea Guvernului pentru încă 200 de milioane de euro, bani din PNRR, și ne-a mai dat 320 de milioane de lei la sfârșitul lui decembrie”, a mai declarat primarul Capitalei.
Nicușor Dan a reiterat ideea preluării ELCEN București, producător de energie electrică și termică, furnizorul Termoenergetica, fostul RADET, avansată inițial de fostul edil, dar care nu a avut susținere la Guvern în acest demers.
Menționăm că Termoenergetica este controlată de PMB, în timp ce Elcen este controlată de Guvern, prin ministerul Energiei. “Avem intenția de a prelua ELCEN, de a fuziona aceste două companii (cu Termoenergetica – n.red.) și astfel să avem un unic responsabil pentru tot ce înseamnă sistem de termoficare – producție și distribuție”, a mai spus primarul.
Eu îmi doresc să se întâmple undeva până în luna mai, iunie, însă depinde de multe alte instituţii: de Consiliul Concurenţei, de creditorii ELCEN din momentul acesta, de Ministerul Energiei. (…) Dar, eu îmi doresc ca până vara asta să facem asta”, a declarat Nicuşor Dan.

Problema datoriilor

Potrivit acestuia, datoria pe care municipalitatea o are către Ministerul Economiei va rămâne o chestiune juridică de tranşat între cele două instituţii. „Termoenergetica o să preia ELCEN, amândouă fiind companii ale municipalităţii, şi în felul acesta o să fie o singură companie, iar datoria istorică pe care municipalitatea, prin RADET, o are către Ministerul Economiei, prin ELCEN, va rămâne o chestiune juridică de tranşat între municipalitate şi Guvern, adică Ministerul Energiei”, a explicat primarul. El a adăugat că datoria istorică face obiectul unui litigiu RADET – municipalitate, pe de o parte, şi ELCEN – Ministerul Economiei, pe de altă parte, şi este de dezbătut dacă penalităţile „au fost ok” sau nu.
Nicuşor Dan a menţionat că, prin două mecanisme implementate de Guvern în decembrie 2020, ELCEN are, în prezent, „relativ puţine” datorii.
Puţinele datorii de aproximativ 100 de milioane de lei pe care Termoenergetica le datorează către ELCEN acum ajung să închidă datoriile pe care ELCEN le are către alţi furnizori, în linii mari”, a indicat el.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1084 Articole
Author

1 Comentariu

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.