Învățăminte să ții minte: Ce zice Patriarhia despre Post

Postul nu înseamnă doar abținere de la anumite alimente, ci și de la „devorarea celorlalți prin bârfă”, iar decisive în perioada postului sunt bândețea și faptele bune, transmite Patriarhia despre perioada Postului Paștelui, care a început din 15 martie.

În perioada postului, trebuie să fim atenția cu cei din jur și să facem fapte bune, să nu mai fim egoiști, să găsim echilibrul în toate, spun reprezentanții Patriarhiei Române.

„Pe calea autentică a postului ne angajăm abia atunci când facem efortul de a ne abţine de la comiterea răului de orice fel în relaţia cu ceilalți. În perioada când postim încercăm să privilegiem binele concret pe care îl putem face altora, iertând, ajutând, dăruind, mângâind. Postul nu înseamnă morocăneală și mustrare moralizatoare a altora, inclusiv de la altar, ci sobrietate, reflexivitate și echilibru în toate. Înseamnă și lupta cu pofta de vizibilitate, ștergerea sinelui exacerbat, ieșirea din temnița rece a egoismului și întâmpinarea caldă a aproapelui nostru, inclusiv a celui împovărat de patimi”, transmite Patriarhia.

Potrivit Patriarhiei Române, postul nu înseamnă doar să ne abținem de la mâncare, ci să ne abținem de la a face rău.

„Postim nu doar abținându-ne de la anumite alimente, ci și de la devorarea celorlalți prin bârfă, de la răstignirea lor cotidiană prin trădări, minciună sau, duminical, prin predici savonarolic moralizatoare. Decisive în perioada postului sunt blândețea și faptele bune faţă de ceilalţi, asupra cărora se răsfrânge astfel bunătatea noastră. Singura care ne va salva”, mai spun reprezentanții Ptriarhiei.

Postind, ne refacemrelaţia personală cu ceilalți și nu le mai trecem cu vederea suferinţa de multe feluri, inclusiv pe aceea provocată de patimile pe care ne grăbim uneori să li le incriminăm chiar public, pentru că există, spun cei de la Patriarhia Română, „un post al cuvintelor, al ochilor, al urechilor”.

„Există inclusiv un post al cuvintelor, al ochilor, al urechilor. Există și un post mediatic, care include dificila încercare de ieșire din adicția față de contemplarea propriei imagini reverberate în spațiul public și față de tehnologia care ne artificializează viața. Postul este şi o formă de luptă spirituală cu diavolul, care nu ratează ocazia de a ne ispiti şi asedia mai intens chiar în perioada în care ne străduim să devenim mai buni, încercând să ne determine capitularea şi să ne împingă pe «calea cea largă» a comodităţilor şi a inerţiilor noastre cotidiene. Postul unit cu rugaciunea este cel mai puternic scut împotriva răului cu multe chipuri prezent în lumea noastră din care discernământul și bunul-simț au fost progresiv și progresist evacuate. Prin post le putem redobândi”, mai spun reprezentanții Patriarhiei Române.

Postul Paștelui a început în dat de 15 aprilie și durează până de Paști, în 2 mai.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

8 Comentarii

  1. „Postul nu înseamnă doar abținere de la anumite alimente, ci și de la „devorarea celorlalți prin bârfă”, iar decisive în perioada postului sunt bândețea și faptele bune”, corect. Insa ce nu spun acesti popi, multi dintre ei din pacate mafioti in fuste, este ca adevaratii credinciosi calugari si pustnici postesc pentru ca infometandu-se gasesc un „canal” de comunicare cu Dumnezeu. Si este foarte adevarat. Postul – cel adevarat – este atat pentru trup dar mai ales PENTRU SPIRIT, practicat de credinciosii tuturor religiilor si este menit sa iti „faca legatura” cu divinitatea.

  2. Hei, popa! Din 2009 tin post negru la vaccinuri, acum tin post negru la teroarea politico-afacerista covit din toate punctele de vedere!, in rest, cum vrea sufletelul mieu?! Ce zici de asta? Sfatuiesc toti cetatenii, care vor, sa urmeze pasii reali ai vietii personale fara minciuni si manipulari! Credinta si creativitatea ta in tine ca om, este unica in care poti avea incredere totala! Nu te costa niciun ban!

  3. Asta e rugaciunea de seara a PSD!Fiti mai umili,ca nu mai pupati guvernarea 5 anisori,va trec toate epidemiile..Vorba argoului :ete fleoșc Maritzo!

  4. Eu demult mi-am spus in barba ca, fumatul este mai daunator de cat un pahar cu vin rosu-rubiniu servit seara pe tarziu si fara sa-l descnat precum poetii! Cnad l-am auzit pe prea-inaltu Teodosie, mi-am zis tot barba ca sunt bun de filozof. De ce? Stiintific s-a demonstrat ca daca te lasi de beutura vreo 90 de zile si nopti, ficatul isi revine din pumni. Daca te lasi de fumat vreo 10 ani, plamanii nu isi vor reveni la normal si COVID-ul iti va face de petrecanie. Fiind copil nascut la tara pe la vreo 12 ani, mai marii mi-au pus in gura o tigara de matase de porumb si noroc de mama care venea de la treaba C.A.P-ului si m-a parat lui tata care nu a fumat in viata lui. Cine a luat cureaua de piele de armata de la pantalonii lui tata peste tot? Subsemnatu! Si de atunci nu am mai pus gura pe Kent mai vii la mine. Cu toate acestea, astazi la „pisica imbuibata”, in serile tarzii si cand curg in pahare si pe gatlejuri sprituri subtiri de vara, se pun la cale lovituri de stat precum „cine nu sare ia condamnare” facandu-se cercuri spiralate de fum si se trag concluzii adanci in piept. Titanii gandirii romanesti nu pot gandi decat atunci cand prizeaza ceva! Doamne ajut-ne si scapa-ne de puii lui SATAN care ne-au spalat creierii in ultimii 30+31=61 de ani si nu-i primi in Rai pe poponari!

  5. Pari a executa misiuni fiind in slujba cultelor neoprotestante. Nu cred ca superiorii tai te indeamna dar mai stii! Lasati-i in pace pe ortodocsi si pe preotii lor asa cum si ei va ignora pe voi!

  6. Nu ae Mananca Antricoate , Fripturi , la Gratar , Nu se Mananca Omleta , Nu se bea Lapte Batut cu Chefir !

  7. Mi se pare atat de penibil ca un popa sa spuna ce sa mananci si cand. Ce sa faci in patul conjugal si cum. Sa spuna cand sa-l rastingnim pe Isus de doua ori pe an precum Teodosie sfantul Constantei. E atat de penibil gandindute la popi cu mila. Oameni buni, va inteleg sfaturile. Dar alte sunt vremurile. Voi ati ramas sub vremi. Prin Evul Mediu. Faceti fapte bune, dati povete,dar pentru prezent. De covid si de cum sa respecte enoriasii regulile de bun simt nu spuneti? Sau pupatul moastelor conteaza?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.