8-9 MAI 1945

Invazii, ocupaţii, eliberări, sfere de influenţă…Ziua Victoriei! (II)

Gabriel S. Jivănescu, 24 iunie 2020

În prima parte a zilei de 24 iunie, a avut loc, la Moscova, parada militară, amânată încă din 16 aprilie, ce marchează a 75-a aniversare a victoriei URSS în acea parte a celui de-al Doilea Război Mondial numită în istoriografia rusă Marele Război de Apărare a Patriei.

 

Preşedintele Putin confirmase reprogramarea acestui eveniment, la 26 mai, în cadrul unei sesiuni cu ministrul Apărării, principalul organizator. Dintre invitaţii la nivel înalt care-şi anunţaseră anterior prezenţa în Piaţa Roşie pentru 9 mai (între care preşedinţii Macron al Franţei, Erdogan al Turciei, Van der Bellen al Austriei şi Zeman al Cehiei, marele duce al Luxemburgului sau premierii Indiei, Italiei şi Japoniei), doar preşedintele Vučić al Serbiei a reuşit să ajungă la Moscova. Dintre fostele republici sovietice din Europa, doar şefii de stat din Belarus şi Rep.Moldova au dat curs invitaţiei, acestora alăturându-li-se preşedinţii republicilor asiatice Kazahstan, Kyrgyzstan, Tadjikistan şi Uzbekistan. Au răspuns invitaţiei şi liderii celor două republici separatiste din Georgia – Osetia de Sud şi Abhazia, în timp ce preşedintele Dodon de la Chişinău a reprezentat ţara sa în integralitatea ei. Sigur, toate aceste state, acum independente, au primit, ca moştenitoare ale uniunii de odinioară, calitatea de învingătoare în războiul mondial, dar numai Bielorusia (alături de Ucraina, firesc, absentă) a fost unul dintre cei cincizeci şi unu de membri-fondatori ai Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Multă vreme incertă, din cauza evoluţiei epidemiologice, prezenţa publicului a fost „cu mască şi fără mască“, în cele două tribune adiacente mausoleului lui Lenin. Una peste alta, vremea a fost superbă. La data acestei parade militare, s-au împlinit exact trei sferturi de veac de la grandioasa Zi a Victoriei celebrată sub privirile lui Stalin şi ale celorlalţi lideri sovietici, pe o vreme mohorâtă. S-a considerat mai nimerit ca cel ce avea să fie proclamat generalissim peste numai câteva zile (gradul şi ţinutele aferente fiind, însă, refuzate de acesta) să nu încalece şi să deschidă el însuşi parada, această onoare fiindu-le lăsată mareşalilor Jukov şi Konev. Era perioada în care milioane de soldaţi ai Armatei Roşii se găseau răspândiţi în mai toată Europa Centrală şi de Est, printre cei norocoşi că au scăpat cu viaţă numărându-se şi puţinii care au reuşit să se fotografieze în preajma globului pământesc sau la biroul lui Hitler din sediul cancelariei Reich-ului de la Berlin.

In unele ţări, aceşti militari erau priviţi drept eliberatori, în altele aveau statutul nedisimulat al unor ocupanţi. Chiar şi în Germania, după atâta timp, s-a articulat conceptul unei eliberări, aceea de nazism, care s-a petrecut în condiţiile înfrângerii în faţa coaliţiei Naţiunilor Unite. Odată războiul pierdut, au urmat peste patru decenii de idolatrizare, în fosta RDG, a victoriei ruşilor împotriva lui Hitler, în timp ce Germania federală îmbrăţişa o atitudine mai sobră în faţa puterilor victorioase, cuvântul eliberare făcându-şi loc mai greu în limbajul oficial de la Bonn. După reunificare, singur landul Mecklenburg-Vorpommern (din nordul fostei RDG) a instituit, în anul 2002, celebrarea, la 8 mai, a Zilei Eliberării de Nazism şi a Sfârşitului celui de-al Doilea Război Mondial. Este o formulare echilibrată şi în conformitate cu realitatea istorică. In 2020, sărbătoarea s-a extins şi în Berlin, dar este puţin probabil ca aceasta să fie îmbrăţişată şi de alte landuri germane.

In privinţa României, prezenţa militarilor sovietici, ce avea să dureze până în iulie 1958, întrunea ambele atribute, existând regiuni întinse din Ardeal în care aceştia, alături de armata română integrată unui front comun, contribuiseră la eliberare, prin luptele îmverşunate purtate pentru eliminarea prezenţei trupelor germane şi ungare. Cu toată cobeligeranţa de după 23 august 1944, România rămânea o ţară înfrântă, iar Armata Roşie era considerată şi oficial ca ocupant. Vorba regelui Mihai I, ce a participat în 2005 şi în 2010 (ultima oară ca invitat al preşedintelui Medvedev) la ceremoniile de 9 mai de la Moscova, „am făcut şi noi ce am putut, când am putut“ pentru cauza victoriei asupra Germaniei naziste.

Uniunea Sovietică a înregistrat cele mai mari pierderi umane şi materiale dintre toate statele participante la conflagraţie: 27 de milioane de suflete, conform unei estimări recente a preşedintelui Putin. Acesta a adăugat că, în URSS, fiecare al 7-lea locuitor a pierit din cauza războiului, faţă de unul din 127 – în cazul Marii Britanii, respectiv unul din 320 în Statele Unite. Multe au rezultat din această realitate devastatoare, inclusiv construirea glacis-ului central şi est-european al Uniunii Sovietice, ce s-a năruit abia în 1989, confruntarea Războiului Rece şi obsesia „cetăţii asediate“, amplificată de diferenţele de orânduire socială şi politică moştenite din anii de început ai construcţiei socialiste. Mai mult, în faţa negării evidenţei şi a minimalizării contribuţiei la victoria comună, în discursul la nivel înalt şi-au făcut loc frustrări şi, implicit, o retorică belicoasă. După reculul inerent perioadei post-Gorbaciov, Rusia rămâne o mare putere militară, iar cheltuielile sale de înarmare au atins cote fabuloase. Acestea au fost alimentate de sumele exorbitante încasate din petrol, gaze naturale şi alte resurse, mai ales atunci când preţul acestora atingea niveluri superioare, într-o asemenea măsură ce l-a făcut, odată, pe regretatul senator american McCain s-o numească, maliţios, „o staţie de benzină care joacă mascarada unei naţiuni“.

Parada militară de la Moscova s-a constituit în etalarea unei tehnici de luptă unice în lume, în mai toate privinţele. Chiar şi cei câţiva copii prezenţi au rămas, efectiv, cu gura căscată. Cum o să arate tot angrenajul acesta complex când ei vor fi crescut mari? După cum s-a exprimat preşedintele Putin, omagiind trecutul de luptă sub stindardul cu secera şi ciocanul, tradiţia glorioasă este urmată de luptătorii ruşi din ziua de azi, acei „băieţi tineri“ de pe frontul antiterorist din nordul Caucazului [deci, din Rusia] şi din Siria.

Pentru cine a fost invitat în Piaţa Roşie şi s-a dus, a fost o experienţă de neuitat. Cine a fost invitat, dar nu s-a dus, fiind ocupat cu alte reuniuni, ori că a preferat să se uite la televizor, poate încerca regretul unui posibil contact diplomatic nerealizat. Ungaria, care a fost ultimul stat asociat ce a luptat alături de Germania împotriva Uniunii Sovietice, inclusiv pe teritoriul Austriei, a fost reprezentată de ministrul de Externe. Acesta a avut timp să se întreţină cu o echipă RT la o mini-partidă de fotbal de masă cu păcănele. A fost sau nu adresată o invitaţie României, principalul asociat al Armatei Roşii în sud-estul Europei Centrale în ultimele luni de război, de a-şi trimite un repezentant la parada militară de la Moscova? In lipsa Regelui, cine ar fi fost indicat să fie prezent?

Din experienţa vieţii a miliarde de trecători pe acest Pământ, pacea pare a fi bunul cel mai de preţ. Când am absolvit grupa mijlocie la grădiniţă (exact cum a făcut-o, astăzi, fiica mea cea mică), am fost şi eu parte a unui montaj din patru copii, fiecare purtând o literă mare cusută pe piept. Eram „C“. După alţi ani, aflam că e vreme bună de 1 şi 2 mai pentru că suntem ataşaţi ideii de pace. După încă nişte decenii, căutând printre hârtiile bunicului meu, am găsit o cerere adresată unei autorităţi locale în vederea revenirii asupra unei nedreptăţi ce i se făcuse, care se încheia cu formula „Luptăm pentru pace!“ Nu fusese chiar unul dintre cei care s-au înghesuit să scandeze „Stalin şi poporul rus / Fericire ne-au adus!“ De aceea, poate, nici n-a apucat să vadă îndreptarea, neîmplinită până azi. Pacea a fost un concept foarte volatil, cu interpretări atât de largi, încât e mai uşor s-o propovăduieşti pentru alţii.

In faţa arsenalului expus pe 24 iunie pe caldarâmul şi deasupra Pieţei Roşii, stai să te întrebi cam ce se întâmplă, de fapt, în Siria. Nu-ţi rămâne decât să speri că astfel de instrumente de distrugere fenomenale să nu fie folosite niciodată, sau, poate, în cazul extrem, să salveze omenirea în faţa unei invazii extraterestre ori spre a deturna vreun asteroid ce ne-ar ameninţa planeta cu o coliziune.

Rusia şi-a omagiat eroii celui de-al Doilea Război Mondial, 75 de ani după sfârşitul acestuia în Europa, printr-o formidabilă demonstraţie de forţă. C-aşa-i la ei!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

26 de Comentarii

  1. Autorule! esti un propagandist ieftin, un mistificator al istoriei. Sa-l citezi pe criminalul de razboi McCain este o blasfemie, in rest doar un ghiveci propagandistic, ieftin ca si tine. Nu faci nici un bine acestei tari cu asemenea mizerii.

  2. Ne place, nu ne place, Rusia este o mare putere iar Putin i-a redat grandoarea de altădată. Iar nemții să-și vadă de lungul nasului și să nu se mai creadă arienii vieții!

  3. Practic Putin le-a dat cu tifla tzarilor cu ,,democratie” capitalista, in special SUA aflata acum intr-o stare deplorabila de criza nu doar economica ci in primul rand morala. In timp ce americanii dezorientati, dezbinati si manipulati isi demoleaza la propriu istoria si dau frau liber anarhiei, Putin le-a demonstrat demnitatea, unitatea, respectul ptr istoria ei si fortza Rusiei.
    Capitalismul se afla in criza, cetatenii acestor state au inceput sa realizeze ca sunt mintzitzi si manipulati politic si ca asa-zisa ,,democratie” este o acoperire prin care cei puternici pot sa se imbogatzeasca si mai mult.
    Se pare ca tot mai multi cetateni americani incep sa-si dea seama ca imparatul Capitalism este gol-pusca si gaunos pe dilauntru.
    Este o lectie de fortza prin care Maica Rusie da un avertisment vestului perimat moral ca trebuie luata in seama in mod serios……[Leo]

  4. Putini stiu ca la inceputul anilor ’50 Stalin a propus Germaniei federale reunificarea cu Estul ‘democrat’, dar cu o conditie: noul stat german sa-si declare completa neutralitate.
    Adenauer insa, care era arvunit de NATO, a refuzat…
    In alta ordine de idei, privind la armamentul stocat de rusi, nu poti sa nu te intrebi ce droguri iau lacheii din ministerele de la noi care latra prin gard la urs, din spatele elefantului…cu un bric si o fregata.

  5. În timp ce necolonialismul german sponsorizează defăimarea românilor prin afișare ostentativă a unor panouri lgbtiste, forța de muncă autohtonă este subjugată intereselor germane, dusă în robie sau defaimată. O educație profund neomarxistă, adânc înrădăcinată în distrugerea tineretului, este planificată din punct de vedere al conținuturilor și competentelor – perfecționata de ministerul educației pentru reeducarea profesorilor-, pentru formarea unui nou tip de muncitor (“european“!) .

  6. Și România odată mare exportator de arme se laudă acum cu armamente cumpărate de la Second, depășite miral, la prețul unora noi.
    Slugile și-au făcut bine treaba.

  7. McCain nu este de nimeni regretat. Omul avea ceva lipsa la cap. Se putea folosi formula „raposatul” ca de regretat nu il regreta nici macar familia lui.
    In rest, o parada superba. Putin a salutat pe toata lumea prezenta in tribuna ceea ce imi spune ca a existat un protocol epidemiologic in care invitatii au fost izolati in hoteluri cu 2-3 zile inainte si testati riguros. Rusia poate face peste 250 000 de teste pe zi asa ca nu a fost nicio problema sa testeze intensiv pe toti participantii care au primit invitatie, fie ei oficiali, soldati sau public.

  8. Strategia pentru WW2 a fost implementata de Antihistru din Est (tov.Stalin, care ajutind pe Hitler, a visat la revolutia cominternista mondiala), si cei din Vest (Marea Finanta, care l-a ajutat pe Hitler, sa acceda la Putere), cu scop de a distruge Europa Crestina, si in esenta sclavizarea prin forta a locuitorilor ei. Scopul era ca Hitler, sa puna la treaba toata Europa (precum s-a realizat mai recent in China, muncind pe daiboji), iar Marele Imperiu Britanic&SUA, sa poata sa vinda produsele supervizate de Germania, in toata lumea, deci un adevarat Ghiseft mondial. Totul s-a naruit datorita tacticii lui Stalin (reabilitat de Putin), ce urmarea pentru el dominatia mondiala, si in acest sens l-a stimulat pe Hitler, prin tratatele semnate (vezi raptul Basarabia), ca sa fie atacat Vestul, cu visul ca la urma, el va culege potul acestui Poker Mondial. Totusi, SUA, au cistigat numai impunerea $ ca moneda forte pe plan Mondial, iar Stalin a reusit sa cistige (potul cel mare) Estul Europei, pe care l-a explotat prin toate mijloacele. Acum, sub patronajul lui Lenin, ramasitele bolshevice si KGB, batind pas de defilare cu jucariile lor (ca si Hitler), nu urmaresc decit sa spele din constiinta oamenilor, milioanele de victime nevinovate, care cu tot eroismul lor au murit degeaba.Visele lor, precum recrearea URSS, sunt utopice, tinind cont de situatia actuala in lume.
    O zi buna.
    Con
    P.S. Tatucul Putin face acest exercitiu sa fie obisnuiti supusii, ca intr-o buna zi vor trebui sa marshaluiasca direct spre front (daca mai au timp?). Asa sunt ei, obisnui-ti ca “eliberatorii”…Oficial, nu au incheiat WW2, si lupta cu Japonia si toata lumea, vezi doamne ei sunt numai victime, ca la HO, adevarati dezechilibrati mintali, ca… Kazarii!

  9. Cea ce uita tarul Putin sa spuna, atunci cind isi zangane jucariile vechi si noi, este ca, fara programul Lend Lease, URSS ar fi fost istorie. Astazi, o tara, al carui PIB este la nivelul Spaniei sau Italiei, nu poate sfida intreaga lume cu zaganit de arme. Daca o va face, va fi ea cea in situatia Germaniei, adica izolata si doar cu aliati de conjunctura. Inafara de China, pe a carei fidelitate nu cred ca e de contat, nici o alta tara demna de luat in seama nu a onorat parada de la Moscova, fiind vorba in principal de fostele gubernii sovietice. Lista completa dupa Sputnik: Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, China, Moldova, Mongolia, Serbia, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan.

  10. „Leo” „Vestul perimat moral”, „Imparatul capitalism”, sunt moastele limbii de lemn ale Scanteii lui Silviu Brucan…
    Federatia Rusa este la Vest de China si Japonia…
    Averea lui Putin nu s-a realizat tot in imparatia capitalismului KGBist?
    Este trist sa va lasati constiinta sa fie posedata de „autoritatea” propagandei, indiferent de continutul ei. Si periculos.

  11. ,,Limba de lemn” a mea si a lui Putin le-a dat o tema grava de gandire escrocilor din Occidentul ,,democratic” care vad cum li se naruie esavodajul lor secular de minciuni si indoctrinare capitalista. Capitalismul este doar o forma mai ticaloasa si mai perfida de sclavagism.
    Cand poporul american demoleaza statuile reprezentantilor rasismului si sclavagismului, dau o palma acestei oranduiri concepute de escrocii claselor exploatatoare actuale, hotarate sa-si apere averile si interesele financiare si politice.
    O oranduire bazata pe exploatare nu are cum sa fie acceptata de popor, de aceea acum se cutremura acum din toate tzatzanele.
    Priveste la Rusia, China, Vietnam, Cazahstan. Ele sunt modelele viitorului omenirii……[Leo]

  12. Si cand ma gandesc ca guwenantii nostri n-au bani pentru dublarea alocatilor si marirea pensilor..Asta in timp ce Iohahanis ne abureste cu Rominia norr-maa-laaa,Lucovici ne ameteste cu virusachele si Citu -Zaat ne imbrobodeste cu cresterea economica.

  13. Pentru Putin si Federatia Rusa 9 mai este ce mai mare sarbatoare dupa cele ale Bisericii ruse.In 2005 in Piata Rosie se afla mai toata ,,floarea ce vestita „a vestului excluzand sigur pe Obama.Putin a devenit indezirabil nu pentru Georgia sau Ucraina ci pentru ca i-a dat in gat pe cei cativa miliardari rusi care vroiau sa vanda bogatiile Rusiei catorva giganti in domeniul gazelor si petrolului.Si asta a durut rau de tot Occidentul.Ne place au ba dar FR ramane o putere nucleara de prim rang.Noi ,la indicatiile marelui Licurici am trecut in strategia de securitate Rusia ca dusman al Romaniei.Nu Rusia a impins granitile spre vest ci NATO s-a dus inspre est.

  14. Tovarasu` Jidanescu, nu stii istorie, dar o comentezi. La Fane ideologu` si la Baneasa, unde ai studiat, nu v-a explicat nimeni cum a fost cu ocupatia ruseasca? Au intrat ca ” eliberatori ” si n-au devastat prea mult. Ia sa fi intrat ca inamici! Cel mai mult rau au facut neamurile tale, venite din Basarabia si de la Odessa, care au condus represiunea armatei romane. Iar McCain, la fel ca toti yankeii, s-a crezut un geniu, desi a fost un dobitoc oportunist.

  15. Rusii abia reusesc sa se hraneasca vanzand resurse primare, dar sunt foarte preocupati de fabricarea de armament in vederea unor viitoare expansiuni teritoriale. Meseria lor este de a invada si a ucide pe cei care le stau in cale. Asa a ajuns Rusia la imensitatea teritoriala de astazi, cotropind popoarele pasnice de la Urali si pana la Pacific.

  16. Fooooarte bun articol !Domnule Jivanescu va citesc cu interes articolele bine documentate incluzand detalii semnificative. Sigur ca parada a fost grandioasa si foarte impresionanta. Nici nu stii daca sa te sperii sau sa admiri ! Din pacate (repet „din pacate”)insa astea-s doar spectacole pentru ca in razboiul actual frumoasele si mandrele trupe nu mai au relevanta.Acum doar inginerii si electronistii conteaza. Mijloacele de distrugere in masa desfiinteaza ceea ce s-a vazut acolo intr-o fractiune de secunda. (Si reciproca !). PACAT !

  17. O parada grandioasa ! Le taie pofta lgbt-istilor transoceanici sa incerce sa jefuiasca FR de bogatiile dupa care saliveaza ! Felicitari autorului ptr.articol si mai ales ptr redarea corecta a evenimentelor istorice !

  18. A fost o pandemie militara de toata frumusetea! Cer senin, avioane albastre pe deasupra blocurilor de locuinte, camioane grele cu 8 osii care transportau niste cazane imense umplute cu nu se stie ce si baietei prescolari imbracati in haine militare visand sa devina carne de tun pentru poftele dictatorilor nationali. Superb si inaltator. A fost distractie totala, participantii visau cu ochii deschisi la macelul pe care il vor putea declansa. Lumea in Rusia este satula de jocuri pe computere, lumea vrea sange si carne de om sfartecata si spulberata. Armata le-a demonstrat ca are cu ce sa-i distreze.

  19. Mă tizule, mă Smarandache! Ți-a prăjit propaganda creierii în așa hal încât nici măcar un sărci pă gugles nu mai ești în stare să dai. Află că nehrăniții ruși i-au detronat pe hamerecani la exportul de grâu! Greu la deal cu Smarandachele mic!
    Ia un link de la ăștia de la care iei lumină:
    https://www.hotnews.ro/stiri-international-23929838-rusia-principalul-exportator-grau-nivel-mondial-isi-suspenda-exporturile-cereale-pana-1-iulie-minister.htm

  20. @Smarandache: Pai asa a facut si Stalin inainte de razboi. URSS exporta cereale iar acasa era foamete. Nu degeaba Putin ii calca pe urme lui Stalin.

  21. Smarandache spune:
    26 iunie 2020 la 11:40
    Mai clona de Smarandache, esti un amarat de troll rus vorbitor de romana, de ce nu-ti cauti tu de viata ta in mareata Rusie, ca sa traiesti din plin tot ce lauzi tu? Aici cred ca te-am prins, mai bine te lasi impuscat decat sa traiesti in Rusia. Dar daca Rusia te plateste, o lauzi si tu de toti banii primiti traind pe alte meleaguri. Pe romani Rusia ii intereseaza doar in calitate de potential agresor. Intre Romania si Rusia nu pot exista relatii economice corecte. se stie asta din toata istoria relatiilor comerciale dintre cele doua tari, inclusiv cumpararea de gaze naturale la preturi exorbitatnte. Asa ca mergi matale si canta pe la alte mese despre Rusia, mai bine chiar la ei acasa. Ei s-ar bucura sa te auda.

  22. Anonim
    Apoi au inceput sa trimita oameni si statii orbitale in spatiu in timp ce homo sovieticusului
    ii chioraiau intestinele de foame. Aceasta muzicalitate interna a grabit prabusirea Urssului.In plus, datorau 120 milarde de $…

  23. @Anonim
    Imi amintesc despre o discutie redata in memoriile depre perioada comunista a lui Gh. Gheorghiu Dej, cand Władysław Gomułka, liderul comunist polonez facea presiuni asupra lui Dej sa inceapa un schimb de marfuri mai consistent. La care Gheorghiu Dej i-a replicat: lasa-ma sa mai intaresc si eu industria, ce vrei, sa-ti dau 10 vagoane de grau pentru un strung de-al vostru? Exact asa este si cu graul rusesc, tot resursa primara ieftina ramane,cu valoare adaugata minima, nu are cum sa se vanda scump daca nu este prelucrat sau vandut sub forma de produse din carne (graul fiind si hrana pentru pasari si animale). Aceeasi prostie o fac si romanii, vand graul la bursa in loc sa deschida fabrici de panificatie in lume care sa foloseasca graul romanesc, nu sa-l vanda la bursa. De exemplu Lidl vinde tot felul produse alimentare fabricate in Germania. La fel si ALDI. Sau Auchan si Carrefour, vand o multime de marfuri alimentare fabricate in Franta.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.