Legea care aprobă OUG privind taxa de solidaritate, iar la Parlament

Președintele Klaus Iohannis a transmis joi Parlamentului, spre reexaminare, legea care aprobă OUG privind contribuţia de solidaritate impusă firmelor.

Modificarea adoptată de Parlament îşi propune explicit să facă în aşa fel încât şi companiile care, strict în baza situaţiilor financiare de anul trecut, nu au obţinut minimum 75% din cifra de afaceri din activităţi vizate de contribuţia de solidaritate (extracţie de ţiţei, gaze şi huilă, respectiv fabricare de produse petroliere rafinate şi de cocserie) să fie obligate să plătească contribuţia. În această categorie intră OMV Petrom.

Oficialii OMV au reacţionat, arătând că „amendamentele introduse, cum ar fi aplicabilitatea retroactivă, încalcă principiile Constituţiei României” şi catalogînd acest aspect drept unul „îngrijorător”.

Sesizarea președintelui

Administrația Prezidențială a transmis joi:

„La data de 31 martie 2023, Parlamentul a transmis Președintelui României, în vederea promulgării, Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 186/2022 privind unele măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2022/1.854 al Consiliului din 6 octombrie 2022 privind o intervenție de urgență pentru abordarea problemei prețurilor ridicate la energie (Pl-x nr. 128/2023).

Legea are ca obiect de reglementare aprobarea OUG nr. 186/2022 prin care a fost creat cadrul legal pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2022/1.854 al Consiliului din 6 octombrie 2022 privind o intervenție de urgență pentru abordarea problemei prețurilor ridicate la energie, în contextul îndeplinirii de către România a obligațiilor ce-i revin, derivate din calitatea sa de stat membru al Uniunii Europene, în scopul asigurării finanțării investițiilor în proiecte energetice strategice și a resurselor necesare pentru protejarea populației de efectele creșterii prețurilor la energie.

Ordonanța de urgență nr. 186/2022 a stabilit cuantumul, modul de calcul și destinația contribuției de solidaritate. Potrivit Regulamentului european aceasta are caracter temporar. Contribuția de solidaritate va fi plătită de societățile comerciale care desfășoară activități în sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cărbunelui și rafinăriilor și care au ponderea acestor activități în cifra de afaceri de peste 75% inclusiv. Aceasta se va calcula prin aplicarea unei cote de 60% asupra bazei, iar baza se calculează pe baza profiturilor impozabile anuale, în exercițiul financiar 2022 și, respectiv, în exercițiul financiar 2023, care depășesc cu mai mult de 20% media profiturilor impozabile aferente exercițiilor financiare din perioada 2018-2021. Încasările din contribuția de solidaritate urmează a fi utilizate, cu aplicarea mecanismului prevăzut de articolele 6 și 7 ale Ordonanței de urgență nr. 186/2022, pentru măsuri de sprijin financiar pentru consumatorii finali de energie, în special pentru gospodăriile vulnerabile, măsuri de sprijin financiar pentru a contribui la reducerea consumului de energie, măsuri de sprijin financiar pentru sprijinirea întreprinderilor din industriile mari consumatoare de energie, măsuri de sprijin financiar pentru dezvoltarea autonomiei energetice, în special investiții în conformitate cu obiectivele REPowerEU, prevăzute în planul REPowerEU și în REPowerEU: acțiuni europene comune, cum ar fi proiecte cu o dimensiune transfrontalieră, măsuri menite să reducă efectele negative ale crizei energetice.

OMV Petrom, obligată de lege să plătească taxa de solidaritate

Regulamentul (UE) 2022/1.854 al Consiliului din 6 octombrie 2022 definește, la art. 2 pct. 17, societățile din Uniune și sediile permanente care desfășoară activități în sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cărbunelui și rafinăriilor, astfel: „societăți din Uniune sau sedii permanente care generează cel puțin 75 % din cifra lor de afaceri din activități economice în domeniul extracției, mineritului, rafinării țițeiului sau fabricării produselor de cocserie, astfel cum se menționează în Regulamentul (CE) nr. 1893/2006 al Parlamentului European și al Consiliului”.

Totodată, conform art.15 al Regulamentului (UE) 2022/1.854 al Consiliului din 6 octombrie 2022: „Contribuția de solidaritate temporară pentru societățile din Uniune și sediile permanente, care desfășoară activități în sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cărbunelui și rafinăriilor, inclusiv pentru cele care fac parte dintr-un grup consolidat doar în scopuri fiscale, se calculează pe baza profiturilor impozabile, astfel cum sunt stabilite în temeiul normelor fiscale naționale, în exercițiul financiar 2022 și/sau în exercițiul financiar 2023 și pe întreaga durată a acestora, care depășesc cu mai mult de 20 % media profiturilor impozabile, astfel cum au fost stabilite în temeiul normelor fiscale naționale, din cele patru exerciții financiare care încep la 1 ianuarie 2018 sau se desfășoară după această dată”. Totodată, potrivit art. 16 din Regulament referitor la rata pentru calcularea contribuției de solidaritate temporare, „(1) Rata aplicabilă pentru calcularea contribuției de solidaritate temporare este de cel puțin 33 % din baza menționată la articolul 15. (2) Contribuția de solidaritate temporară se aplică în plus față de impozitele și taxele obișnuite aplicabile în conformitate cu dreptul intern al unui stat membru”.

Legea supusă reexaminării a fost adoptată tacit de Senat, în calitate de primă Cameră competentă. Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională, a aprobat OUG nr. 186/2022 cu modificări și completări, introducând un nou alineat, alin. (6) la art. 1. Potrivit textului nou introdus, este detaliat modul în care se va calcula ponderea în cadrul procentului de 75% din cifra de afaceri a activităților din sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cărbunelui și rafinăriilor. În acest scop sunt stabilite prețuri de referință ce vor fi incluse în calculul ponderii în cifra de afaceri societăților ce desfășoară astfel de activități, dar nu mai puțin decât media cotațiilor la bursa de la Londra sau Viena, după caz, în anul fiscal/exercițiul financiar de referință.

OMV Petrom nu e obligată la plata taxei de solidaritate

Față de conținutul normativ al legii transmise la promulgare, considerăm însă că unele dispoziții nu sunt îndeajuns de clare, astfel încât să ofere siguranța de a nu genera probleme în aplicare și, prin urmare, se impun a fi reanalizate de către Parlament. Astfel, este necesar să fie reanalizat și clarificat mecanismul de calcul privind contribuția de solidaritate temporară, pentru evitarea unor situații în care aplicarea normelor ar fi îngreunată sau ar genera alte efecte decât cele urmărite de legiuitor.

Menționăm că potrivit art. 6 alin. (1) din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, referitor la conținutul și fundamentarea soluțiilor legislative: „Proiectul de act normativ trebuie să instituie reguli necesare, suficiente și posibile care să conducă la o cât mai mare stabilitate și eficiență legislativă (…)”.

Față de argumentele expuse mai sus și având în vedere competența legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 186/2022 privind unele măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2022/1.854 al Consiliului din 6 octombrie 2022 privind o intervenție de urgență pentru abordarea problemei prețurilor ridicate la energie”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

21 de Comentarii

  1. „grup consolidat doar în scopuri fiscale”
    -în scop de tăgăduire fiscală,
    măi!

  2. Cred ca nu e in stare sa citeasca proiectul de lege fara sa adoarma. Din partea lui, OMV n-ar trebui sa plateasca nimic.

  3. Președintele are dreptate: OMV și celelalte societăți comerciale străine de același calibru, mai mic sau mai mare în funcție de șpagă, nu trebuie să plătească taxa de solidaritate. Taxe și impozite să plătească fraierii ăia care vând piese de calculator dezmembrat pe OLX și cozi de mătură sau șlapi folosiți și cu termenul de garanție expirat. Nu ieși dragul nostru președinte mai devreme într-o frumoasă conferință de presă și afirmă cu delicatețea-i caracteristică că România o duce excelent? Ce nevoie să avem noi de taxa de la OMV? Mă, România stă excelent. N-am renunțat noi la cărbune ca să dezintoxicăm mediul? Înapoiații ăia de nemți și polonezi și acum se încălzesc cu cărbune. Noi nu. Noi am renunțat la încălzire. Ați văzut să-și permită Germania avioane F-35? N-au cu ce. Să se apere cu pliciul de Putin. Niște calici care taxează tot ce prind, aia sunt nemții. Noi suntem niște domni, mai ales președintele și iertăm OMV-ul de taxe. Obrazul subțire …

  4. Cine e comandantul care q fost decorat de austria pt servicii aduse statului austriac?
    Cine e comandantul care traieste in lux si i se rupe de poporul roman?

  5. Pai cum altfel sa procedeze un alogen parazit decat pentru a proteja si favoriza pe strainii lui !

  6. Nu inteleg motivul pt. care nu exista o modalitate de suspendare din functie a lui Johannis ,dupa toate nemerniciile facute de el ,macar la fel cum i sa aplicat si lui Basescu .

  7. Ce dovezi mai clare vreti sa mai aveti ,ca sa va dati seama de presedintele tarii ?

  8. Se vede ca Iohanis isi incalca juramantul depus cand l-au facut presedinte. Nu e prima oara cand actioneaza ca un tradator ce este. Zilele astea a avut tupeul sa ne aminteasca de cele 80 de miliarde de euro pe care chipurile le vom primi, dar pe care se pare ca urmeaza sa le dam pe imprumuturi fictive si pe armament fictiv.

  9. „grup consolidat doar în scopuri fiscale”

    -pare deffinitia „statului roman”,
    a cohortei/hoardei de gunoaie,jeguri,nespalati si nespalate,fini si afini,rude si vecini,
    „reprezentantii” alesi sau numiti.

  10. Werner nu o face pe gratis, oricum își urăște tara , îi urăște pe români, ar fi in stare sa și vânda tara pentru o funcție de argat la poarta uniunii europene.ce sa fie neclar cat timp s a transpus o normă europeană , fix cum s a făcut în toate statele europene, Actul normativ a fost discutat și în odioasa coaliție a mafiei PSD PNL .

  11. Imi place „extraordinar” expresia romaneasca „taxa de solidaritate ” (sic!) ! Hi, hi, hi ! Taxa este o extragere de bani , de catre stat, indiferent , daca vrei , sau nu vrei ! Solidaritatea nu poate fi obtinuta cu sila ; in acest caz este tot o taxa obligatorie ! Solidaritatea este un act de constiinta , un act benevol , ea nu poate fi impusa , la fel cum nici respectul nu poate fi impus ! Da’ , in Romania merge, solidaritate cu sila! Vai de mama noastra !

  12. Va dati seama a citit Iohannis legea cu creionul in mana si dupa ce a inteles-o perfect s-a apucat si a facut corecturi. In ms word evident. D-aia a si fost ales de prostimea de „dreapta” care evident nu intelege o iota din procentele enumerate in lege ca sa fie totusi cineva care pricepe si vegheaza la interesele OMV, pardon ale tarii lui. Oricare ar fi aia Germania sau Austria.

  13. Pai cum sa fie de acord cu plata acest tradator al Romaniei, locuitor vremelnic al Cotrocenilor, cel mai mare navetist al tarii care poate calatorii doar cu avioane de lux? Asta este daca romanul tolereaza acest nemernic in loc sa-l trimita la puscarie pentru inalta tradare!

  14. Ce sa aprobe slugoiul austro-german aceasta lege, ii „doare” la buzunar pe straini, iar romanul si-a vindut gaina cu puii de aur strainilor si acum nu mai are nici un amarat de ou!!

  15. Stați liniștiți, PRECAUTUL este în stare sa acorde niscaiva ajutoare de la stat pentru OMV ca doar au pătimit în pandemie. Ma întreb oare în tarisoara asta au fost haiduci?

  16. Ce stat român stat mafiot contra propriului popor clanuri mafiote nu partide ce parlament camora mafiota

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.