Lupta cu inflația: Cum procedează alte țări

Perturbarea lanțurilor de aprovizionare globale din pandemiei și efectele secundare ale războiului Rusiei în Ucraina s-au combinat pentru a determina creșterea prețurilor la energie, mărfuri și produse de primă necesitate, scrie Reuters.

Mai jos este prezentată o listă a unora dintre măsurile luate de guverne în favoarea consumatorilor și companiilor:

AMERICA:

* Statele Unite vor ajuta milioane de foști studenți îndatorați prin anularea a 10.000 de dolari din împrumuturile studențești restante. Măsura vine în urma „Legii de reducere a inflației” de 430 de miliarde de dolari, prezentată luna trecută, care include reduceri ale prețurilor la medicamentele pe bază de rețetă și credite fiscale pentru a încuraja eficiența energetică.

* Gigantul petrolier brazilian Petrobras a anunțat pe 1 septembrie o reducere de 7% a prețurilor la benzina de la poarta rafinăriei, a patra reducere consecutivă a prețului la benzină de la jumătatea lunii iulie. În iulie, guvernul a redus taxele pe carburanți și a majorat plățile de asistență socială.

* Chile a anunțat în iulie un plan de ajutor de 1,2 miliarde de dolari, care include subvenții pentru angajați și plăți unice de 120 de dolari pentru 7,5 milioane de locuitori din cei 19 milioane de locuitori.

EUROPA:

* Germania va cheltui cel puțin 65 de miliarde de euro pentru un nou pachet de măsuri de protecție a consumatorilor și a întreprinderilor împotriva inflației. Planul include o taxă pe câștiguri excepționale, creșteri ale beneficiilor și extinderea subvențiilor pentru transportul public. Berlinul anunțase deja taxa pe prețul gazelor naturale pe care intenționează să o impună consumatorilor începând cu 1 octombrie, în timp ce în iulie a convenit asupra unui ajutor de stat de 15 miliarde de euro (15,05 miliarde de dolari) pentru Uniper, cel mai mare importator de gaze rusești din țară.

* Spania va reduce taxa pe valoarea adăugată (TVA) la gaze de la 21% la 5% începând din octombrie, pentru a ajuta gospodăriile să achite facturile la utilități. De asemenea, guvernul a redus TVA-ul la electricitate de două ori în ultimul an, la 5%.

* Finlanda și Suedia vor oferi garanții de miliarde de dolari companiilor energetice. În august, guvernul suedez a declarat că se așteaptă să dispună de 90 de miliarde de coroane suedeze pentru a ajuta consumatorii cu prețurile record la electricitate.

* Italia pregătește un nou pachet de mai multe miliarde de euro pentru a ajuta firmele și familiile să se protejeze de inflație. Proiectul de lege s-ar adăuga la cele aproximativ 52 de miliarde de euro pe care Roma le-a bugetat deja în acest an pentru a atenua impactul prețurilor foarte mari la electricitate, gaz și benzină.

* În august, Danemarca a plafonat creșterile anuale ale chiriilor la 4% pentru următorii doi ani. Măsura vine în urma unor măsuri anterioare de reducere, inclusiv un pachet de 3,1 miliarde de coroane daneze (418,34 milioane de dolari) anunțat în iunie.

* Parlamentul francez a adoptat la 3 august un proiect de lege de ajutor de 20 de miliarde de euro, care ridică pensiile și unele plăți sociale, permițând totodată companiilor să plătească bonusuri mai mari fără impozit. La sfârșitul lunii august, guvernul a declarat că nu exclude o taxă pe profit pentru companii.

* Polonia a aprobat un nou pachet de măsuri, care include subvenții pentru centralele termice ale căror creșteri de preț nu vor depăși 40%, precum și un transfer de numerar de 13,7 miliarde de zloți (2,91 miliarde de dolari) pentru municipalități, pentru a ajuta locuitorii să facă față facturilor energetice în creștere. De asemenea, în iulie, țara a introdus o schemă de ajutor pentru deținătorii de credite ipotecare în monedă locală.

ASIA:

* Salariul minim mediu din Japonia va avea o creștere record de 3,3% pentru anul care se va încheia în martie 2023. De asemenea, guvernul ar urma să se abțină de la creșterea prețului grâului importat pe care îl vinde retailerilor, ca parte a unui pachet mai amplu de ajutor planificat. Măsurile urmează unui proiect de lege de 103 miliarde de dolari adoptat în aprilie.

* Indonezia va realoca 24,17 trilioane de rupii (1,63 miliarde de dolari) din bugetul de subvenționare a carburanților către cheltuieli sociale, inclusiv ajutoare în numerar pentru 20,65 milioane de gospodării. De asemenea, guvernul va instrui administrațiile regionale să subvenționeze tarifele de transport.

* În luna mai, India a impus restricții asupra exporturilor de produse alimentare, inclusiv grâu și zahăr, care reprezintă aproape 40% din indicele prețurilor de consum, și a redus taxele pe importurile de ulei comestibil.

AFRICA ȘI ORIENTUL MIJLOCIU:

* Africa de Sud a anunțat la sfârșitul lunii iulie o reducere a prețurilor la pompă ale carburanților.

* Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite și-au majorat la începutul lunii iulie cheltuielile pentru asistență socială. Emiratele Arabe Unite au dublat sprijinul financiar acordat familiilor emirateze cu venituri mici, în timp ce regele Salman al Arabiei Saudite a dispus alocarea a 20 de miliarde de riali (5,33 miliarde de dolari).

* La începutul lunii iulie, Turcia a majorat salariul minim cu aproximativ 30%, peste creșterea de 50% de la sfârșitul anului trecut.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

13 Comentarii

  1. Romania compensa 100% consumul mentinut la un pret cat de cat bun. Acum nea branza de burduf a grohait ca doar 85% va fi compensat, adica, confirm intelegerilor semnate cu comisia europeana, se reduce consumul cu 15% direct din ce se livreaza inclusiv la pret! De parca consumatorii obisnuiti cu venituri pana in 2.000 lei, depaseau 200kw pe luna! Apropo, bea branza de burduf, pe baza carei legi au fost aprobate citirea cosumului in kw si plata in mw la curentul electric si gaze? Ce investitii in contoare pentru a-si controla consumul cetateanul sa nu fie escrocat prin facturi au facut acesti mari furnizori ai statului roman?

  2. Toate masurile astea … hahaha
    analizate de un expert in macroeconomie
    nu fac decat sa ascunda PRINCIPALUL :

    – Faptul ca in spatele lor …acoperit … BANCILE NATIONALE
    vor progita totusi de INFLATIE …si ca nu e ca prin masuri oamenii vor fi RECOMPENSATI anti-infationar TOTÀL !

    Daca masurile astea ar echivala costul inflatiei , inflatia n-avea rost (are! si dupa „masuri” !)… deci BANCILE CENTRALE nu trebuiau s-o poreneasca (ca ele au pornito era public …spuneau chiar ele ca trebuie parasita DEFLATIA pentru ca indatoreaza INTERN STATELE 😉 … IQ=? )

    = PRAF in OCHII = POLPULIMEA tot pe MINUS va iesii
    UNDE MERGE INSA ACEST „MINUS”
    = macro-economic exact in diminuarea inflationar-COLATERALA a DATORIILOR INTERNE ALE STATELOR (prea mari, vezi ITALIA, FRANTA, pentru a fi lasate sa falimenteze NATURAL ! )

    😀

  3. Bah MISHTEAUX esti atat de … ALTFEL 🙁 ..in comentarii, incat …
    CINE DraQul esti/te_crezi 🙁 ?
    😀

  4. Fiecare tara are specificul ei, economic mai ales.
    Cand traiesti din imprumuturi e cam greu sa iei asemenea masuri.

  5. 😛 te vaz’ des p’acii ?

    – Cui datoreaza STATELE imprumuturile alea gigantice ?
    Uite de exemplu doar USA nu si Italia sau Grecia, … USA are miriade de TRILIOANE datorie interna

    CUI le are de platit ? ? ?

    Intreb pentru ca vad ca la nimicuri esti tare-n: clantza propagandistica …POTI raspunde si la subiect ?
    😀 😀 😀

  6. Când o văd p-asta cu efectele combinate cu războiul și plandemia lui pește mă întreb dacă nu cumva Ursulina-n persoană a scris articolașu.Nimic despre externalizarea tehnologiei și manufacturii spre China care se p..ă cu boltă pe Acordul de la Paris, despre abnegația idioată de a ține nuclearul afară și cărbunele-n pământ pentru a „contracara încălzirea globală” o gogoriță rusească, în condițiile în care UE are”amprenta de carbon” de 18% si va arde la iarnă păduri actuale, vii, nu fosile.Nimic despre escrocheria eolienelor si solarelor, prezentate ca „tehnologii curate” fără de alte emisii decât cele de fabricare a tone de beton care se macină-n 15 ani, fibră de sticla îngropată prin România, probabil,metale rare și otrăvitoare ca moartea și cuarț de înaltă puritate care se duce naibii-n 5 ani și pentru care se fac gropi imense-n Africa, care de-abia-si scot, dacă-si scot,energia cu care au fost produse în furnalele din Asia si care lasă în urmă dâre de morți premature ca să ajungă înfipte vremelnic în dealurile Europei unde căsăpesc păsări cu zecile și sutele de mii întru gloria și sporirea averilor cotcodăcitorilor de Bruxelles care se laudă că „salvează planeta”, de noi probabil.Energia înseamnă Keystone, Rust belt, Marea Nordului, bazinul Ruhr, Valea Jiului, Marea Neagră, atomicele franțuzești și de peste tot, Ciudanovița, centralele poloneze samd, nu părerologia șperțarilor UE despre ce și cum și crize inventate.Restul sunt palavre.

  7. …AMERICA- DE UNDE ATÂTEA MILIARDE DE DOLARI ? NORMAL -DIN CHINA -AȘA CĂ TOȚI PE-O MÂNĂ – NUMAI NOI -PICIOARE -N DOS ȘI PUMNI ÎN GURĂ?-NIVEL DE TRAI !?DUPĂ TIPIC! CU CÂT MAI SUS -CU ATÂT MAI MIC!

  8. Lupta împotriva drogurilor,COVID,putin, inflație… EȘECURI RĂSUNĂTOARE…ce urmează???

  9. Mey @ @ tetea,USA datoreaza trilioanele alea tot lu’ USA,adica masinii lor de tiparit pe care au folosit-o asa cum ar folosi-o orice tzara care are cerere mondiala de banet,ca daca nu ar fi tiparit dolari,valoarea dolarului cerut peste tot ar fi crescut asa ca bitcoinul din ce in ce mai mult,ca o valoare mai mult virtuala,decat reala,iar lumea nu ar fi avut o valuta generala de schimburi comerciale care are in spate stabilitatea unei mari economii,dar si a unei puteri militare garante si cat de cat,serioase,ca la aia,oricum,nu se tipareste banu in plus si se aloca fara sa hotareasca Congresul,care nu are interes sa se tipareasca prea mult incat valoarea puterii de cumparare a economiilor populatiei sa scada,iar Rezerva federala le tine sub control numarul,ceea ce nu s-ar intampla in dicaturile rusilor si chinezilor unde dictatorul dispune tiparirea de hartie in nestire si slugile executa fara sa tina careva vreo socoteala.Ca de aia s-a prabusit URSS-ul si tot asa se va prabusi si Rusia lui Putina.Iar pentru cei ce canta prohodul dolarului le zic ca el se poate devaloriza,dar niciodata nu va disparea ca moneda universala,pentru ca pana ajunge alta moneda in locul dolarului „e o cale atat de lunga” de mii de ani…,ca in poezia lui Eminescu.Si in cine sa aibe toata omenirea incredere? In ciorditorii de secrete tehnologice care au fost si sunt chinezii,sau in mincinosii notorii rusnaci,ambii niste imperialisti mai rai si primitivi decat ce or fi fost si or fi ei,americanii.Asta-i realitatea,ca ne place,sau nu ne place.

  10. Tu-l plagiezi (dar esti „pe invers” guy !) pe mishteaux !
    Esti cumva … (si) general de armata 😀 ?

    PUP !

  11. Si romanii au zis ca imperiul lor va tine vesnic …si Hitler ca al lui va tine 1000 de ani 😀
    si URSS-ul parea de ne-nimicit si USA spune azi ca moarte n-are 😀 !
    … ‘ti trimit o HARTA istorica a lumii ca sa vezi 🙁 cat de trecator e totul 🙁 si
    te intreb … dupa ce vezi filmuletul :
    – Chiar carezi ca DE AZI .. DE CHIAR ACUM 🙂 … HARTA LUMII va ramane in STATUS QUO ?
    [nu te grabi … vezi filmul …mediteaza asupra ce vezi si raspunde dupa ! Va ramane Romnia de-acum vesnic asa ? Va ramane USA la fel …va ramane Rusia , Germnaia la fel cum e chiar acum ? SAU ! Totul e cum spunea HERAKLIT ! 😀
    https://www.youtube.com/watch?v=gzXoc8y2G0k
    AUD ?

  12. „War is the father and king of all: some he has made gods, and some men; some slaves and some free.“ Help us translate this quote — Heraclitus pre-Socratic Greek philosopher -535

    [pantha rei 😉 ]

  13. Reducerea inflatiei in America se face prin smekerirea cosului de produse care intra in calculul inflatiei. Cica inflaria e de 7-8%!!! O minciuna sfruntata, preturile la mancare s-au dublat lejer. Doar comunistii mai minteau in halul asta cand umflau productiile la hectar.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.