Nicușor Dan umflă cifrele reabilitării termoficării

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, anunță demararea procedurii de licitație pentru reabilitarea a 40 de kilometri de rețea magistrală de termoficare însă în realitate este vorba doar de 20 de kilometri. Edilul șef a dublat lungimea pentru că a pus la socoteală conductele de tur cu cele de retur. ”După mai mulți pași procedurali începuți în februarie, lucrările pentru reabilitarea rețelei de termoficare a Capitalei au fost publicate oficial pe site-ul SEAP. E vorba despre 40 de kilometri de rețea, cu o valoare totală estimată a lucrărilor de 150 de milioane de lei + TVA, bani din fondurile Primăriei, care se adaugă altor 13 kilometri pe care i-am început în februarie cu Energetica, compania Primăriei. Lucrările sunt împărțite în patru obiective de investiție. Așteptăm depunerea ofertelor până la termenul limită de 7 iunie 2021. Această licitație e urmarea discuției pe care am avut-o în luna februarie cu firmele de construcție din domeniu, în care Primăria Capitalei a explicat prioritățile pe care le are în privința modernizării rețelelor termice din București. Așa cum am spus, îmbunătățirea sistemului de termoficare rămâne prioritatea numărul 1 pentru București, iar cu această investiție vom ameliora problemele legate de furnizarea căldurii și apei calde”, a spus Nicușor Dan.

Sistemul de termoficare al Capitalei are mai multe componente. Primele sunt cele patru centrale electro-termice administrate de Elcen, compania deținută de statul român. Acestea produc apă fierbinte pe care o livrează pe magistrala tur (conducta groasă, cu diametru de până la 1,2 metri) către circa 1.000 de puncte termice amplasate în toată Capitală. De la punctele termice, apa respectivă se întoarce, pe magistrala de retur (conducta la fel de groasă că și magistrala tur), direct la centrală care a livrat-o. Mai exact, apa fiartă de la CET este transportată până la punctul termic doar că să treacă printr-un dispozitiv numit schimbător de căldură. În interiorul acestuia, apa de la CET o încălzește pe cea care pleacă pe conducte mai subțiri – numite rețea secundară de distribuție – către calorifere și robinete.

În luna februarie acest an, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice a fost publicat de participare lansat de Primăria Capitalei pentru reabilitarea a aproape 20 de kilometri de rețea. Intervențiile au fost estimate la o valoare de peste 30 milioane de euro, echivalentul a peste 150 milioane de lei. Lucrările vor avea o durată de 12 luni de zile. Pentru demararea acestora, Primăria Municipiului București a lansat în licitație deschisă contractul pentru ”Reabilitarea sistemului de termoficare al Municipiului Bucureşti (patru obiective însumând o lungime de traseu de 19,861 km)”. Or, acum Nicușor Dan vorbește de 40 de kilometri de rețea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Cosmin Pam Matei 4605 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Ce spune studiul Frames:””Raportaţi la cei peste 4000 de kilometri de conducte, planurile sunt infime. Necesarul de investiţii în sistemul de termoficare al Bucureştiului este de peste 3 miliarde de euro. Numai în cazul ELCEN este nevoie de investiţii de peste 515 milioane de euro în retehnologizarea şi refacerea CET-urilor, pentru a respecta standardele impuse de legislaţia europeană. Spre exemplu, la CTE Bucureşti Sud, este nevoie de investiţii pentru reducerea emisiilor de noxe de la 200 mg/Nmc (cazanul 2) res­pectiv 350 mg/Nmc (la cazanele 3 şi 4) la 100 mg/Nm3, şi asta până la 31 decembrie 2020. La fel şi la CTE Progresu, unde emisiile de noxe de la cazanele nr. 2, 3 şi 4(IA1) sunt duble faţă de standardele prevăzute de Directiva 2010/75/UE şi Legea 278/2013. Sunt necesare investiţii şi în modernizarea instalaţiilor de ardere la cazanele nr. 1 şi 2 din CTE Grozăveşti, cazanele nr. 5 şi 6 şi CAF-urile nr. 1, 2, 3, 4 din CTE Bucureşti Sud, cazanul nr. 2 şi CAF-urile nr. 6, 7 din CTE Bucureşti Vest, CAF – urile nr. 1, 2, 3 din CTE Progresu. În plus, cazanele nr. 1 şi 2 din CTE Grozăveşti şi nr. 1 şi 2 din CTE Bucureşti Sud vor epuiza numărul de ore de funcţionare alocat în anul 2020. În intervalul 2020-2030, dacă va dezvolta SACET (Sistemul integrat de alimentare centralizată cu energie termică din Bucureşti), Primăria ar trebui să investească alţi peste 432 milioane de euro în dezvoltarea unor capacităţi noi de producţie de agent termic sau să retehnologizeze patru CAF-uri de câte 100 Gcal/h fiecare la CTE Bucureşti Sud şi CTE Progresu, în construcţia a două grupuri de cogenerare în ciclu combinat de cca. 200 MW şi 170 Gcal/h (fiecare grup) în CTE Bucureşti Sud şi CTE Bucureşti Progresu”De unde atati bani numai la Nicusor,mai draga autorule

  2. Mey flacaii de la bloc,mergeti repede si faceti o baie de ramas bun ca se apuca Nicusoru Olimpicu de treaba la tzevi si nu mai termina in mandatul asta al lui.

  3. Nu sunt capabili sa faca ceva, povesti. Ciine-i mai crede? Arunca banii pe ferestre cu acest sistem ce e putred si necesita mult mai multi bani. Bucurestenii sa isi foreze puturi pt pompe de caldura ce incalzeasc apa din solde la 18 gr la 35 cat e necesar pt incalzirea in pardoseala.

  4. ha,ha,ha!
    tur+retur,dap,asa e la termoficare!
    -VA FI VOTAT PENTRU CA A FURAT,s-a mai vazut!

  5. Sunt o gramada de firme mici cu sudori de clasa, harnici si dornici de a munci pe niste salarii decente. Ar face o treaba excelenta comparativ cu rechinii care cer sute de milioane de euro pentru a-si cumpara apoi vile la Monaco. Preturile sunt exagerate, primarul cu capul patrat ori este pe blat cu mafiotii ori este luat de papagal de apropiatii sai.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.