Noua Cortină de Fier

Principala evoluție în disputa dintre Ungaria, Polonia și Bruxelles privind vetoul împotriva bugetului UE pe șapte ani și a fondului de relansare economică a fost anunțată, miercuri, de Financial Times. ”Bruxellesul ia în calcul variante de a merge mai departe cu crearea unui fond de recuperare după criza produsă de Covid-19 fără participarea Ungariei și a Poloniei, a spus un înalt oficial al Comisiei Europene, sporindu-se astfel presiunea asupra celor două țări, pentru a le face să renunțe la vetoul pe bugetul uniunii”, scrie Financial Times.

”Oficialul a spus că restul de 25 de state UE ar putea să creeze fondul de 750 de miliarde de euro anul viitor, pentru a acționa ca o „punte”, până când Ungaria și Polonia renunță la vetoul pe buget și fondul de recuperare în valoare totală de 1,8 trilioane de euro”, scrie Financial Times. „Diplomații speră că Ungaria și Polonia pot fi convinse să renunțe la obiecții și să se alăture fondului de recuperare asupra căruia s-a căzut de acord la summitul din iulie”, mai scrie Financial Times.

Ce înseamnă trecerea peste vetoul Poloniei și Ungariei? Din punct de vedere tehnic, înseamnă încheierea unui tratat interguvernamental între restul statelor membre pentru un fond de 750 de miliarde de euro. Din punct de vedere politic, înseamnă un eșec al UE, care va dovedi că organizația care aspiră să fie federație nu este capabilă să fie nici măcar o uniune interguvernamentală.

Polonia și Ungaria, care sunt vizate deja de măsurile punitive ale Articolului 7 din Tratatul UE (suspendarea dreptului de vot), consideră că încercările UE de a lega accesul la banii din bugetul european de respectarea ideologiei UE – sau ceea ce Bruxellesul numește ”stat de drept” – sunt o nouă încercare a UE de a impune valori și directive străine în statele suverane membre ale uniunii.

Dreptul de veto nu este ilegal, este prevăzut în Tratatul UE și este acolo pentru a garanta că interesele statelor membre nu sunt încălcate. Scopul vetoului nu este acela de a distruge uniunea, ci de a duce la dezbatere și, prin aceasta, la consens.

Calea de mijloc propusă de Germania

În această vară, Germania, care asigură acum președinția rotativă a UE și are interese economice majore în Ungaria și Polonia, a avut o altă abordare. Berlinul a propus o soluție mai puțin constrângătoare – o declarație politică (similară cu cea care stabilește acum cadrul viitoarei relații dintre Marea Britanie și UE) care să promită că statul de drept nu va deveni o armă politică, dacă statele membre nu se abat în mod radical de la principiile sale. Președinția germană a UE nu a avut succes cu această abordare, ca urmare a reacțiilor Olandei, Austriei, Suediei, Danemarcei, Finlandei.

Aceasta fiind situația, la mijlocul lunii noiembrie, Ungaria și Polonia au anunțat că se vor opune bugetului european și amintitului fond de recuperare, câtă vreme accesul la banii UE va fi condiționat de respectarea statului de drept. Această condiție politică nu apare nicăieri în Tratatul UE, ea este impusa acum, prin vot de majoritate calificată al statelor membre. Ungaria și Polonia au propus modificarea Tratatului UE pentru introducerea acestei condiții, aceasta însemnând dezbateri suplimentare și, fundamental, unanimitate. Refuzate, cele doua guverne conservatoare au decis să-și susțină cauza folosind dreptul de vot acolo unde acesta este prevăzut de Tratatul UE – la aprobarea bugetului european.

O dispută politică și culturală, nu financiară

Poziția statelor occidentale este următoarea. Este necesară introducerea unui mecanism care sa condiționeze accesul la banii europeni de respectarea statului de drept. Acest mecanism este necesar pentru a proteja interesele financiare ale UE, adică pentru a proteja banii contribuabililor europeni de corupție și potențialele fraude comise de guverne. Acest criteriu poate fi introdus în legislația europeană prin vot de majoritate calificată în Consiliul European, ceea ce înseamnă că opoziția Poloniei și Ungariei poate fi ușor depășită.

Pozitia guvernelor de la Budapesta și Varșovia este următoarea. Mecanismul statului de drept este foarte vag și poate fi folosit oricând ca o pârghie de influențare sau chiar dictare a politicii interne a unui stat membru. Statele vestice contrazic aceasta poziție și spun că definiția statului de drept este foarte limpede și este prezenta chiar în Tratatul de funcționarea a UE, pe care statele membre s-au obligat să-l respcte la aderare. „Conform statului de drept, toate puterile publice acționează întotdeauna în limitele stabilite de lege, în conformitate cu valorile democrației și drepturilor fundamentale și sub controlul instanțelor independente și imparțiale”, spune Tratatul UE.

Budapesta și Varșovia consideră ca o asemenea definiție este vagă, câtă vreme face trimitere le ”valorile democrației și drepturilor fundamentale”. „Astăzi ne confruntăm cu… un mecanism complet nou care, prin arbitrariul său, natura politică a aplicării sale și deciziile politice motivate… va duce la fragmentarea UE și poate chiar la destrămarea acesteia. Acest mecanism este un regulament interpretat în mod arbitrar referitor la așa-numitul stat de drept. Dar, în realitate, este un regulament care se presupune că se referă la buget, dar care sub acest pretext se referă la alte subiecte”, a spus premierul polonez Mateusz Morawiecki.

 

Polonia și Ungaria sunt beneficiari neți ai fondurilor UE însă, oricât ar părea de irațional din punct de vedere economic, blocarea bugetului UE este justificată de politica internă a celor două guverne. Blocând un mecanism care permite interferența Bruxellesului în politica internă, cele două guverne își respectă promisiunile făcute alegatorilor lor conservatori, care se așteaptă ca liderii să lupte pentru suveranitatea țării. Nu este de mirare că sprijinul pentru cele două guverne s-a menținut în ultimele cicluri electorale și că sondajele arată ca ungurii si polonezii sunt mai mulțumiți de modul în care funcționează democrația în țările lor decât erau în anii precedenți.

”Vetoul Poloniei si Ungariei arată că se lasă din nou o Cortină de Fier în Europa. Această cortină este una culturală, nu economică. Bruxellesul a arătat limpede până acum că este nemulțumit că multe din statele central și est-europene nu aderă la valorile „progresiste”. Pentru Ungaria și Polonia, UE este un soi de organizație de liber schimb, or, asta vine în contradicție cu viziunile de la Paris și Berlin și ale federaliștilor europeni”, scrie The Telegraph, într-un articol dedicat blocajului în care a ajuns bugetul UE.

”Statele central și est-europene din UE sunt mai bine plasate pentru a se opune Bruxellesului decât statele din sud, pentru că majoritatea și-au menținut moneda națională și pot să se retragă mai ușor din UE. Deși se crede că aceste state nu au motive să părăsească UE, pentru că aici au beneficii financiare, realitatea sugerează că aceste state beneficiază tot mai puțin de pe urma bugetului UE, pe măsură ce economiile lor cresc (în mod ironic, se poate spune că UE le-a ajutat să se dezvolte până la punctul în care nu mai au nevoie de UE)”.

Iar The Telegraph vine cu câteva cifre: estimarea creșterii economice în acest an pentru Polonia si Ungaria este peste cea din Franța, Italia sau Germania. La fel, cele două țări stau mai bine decât Franța sau Italia în termeni de deficit bugetar și datorie publică.

Concluzia articolului citat: ”Țările central și est-europene sunt extrem de sensibile la orice încălcare suveranității. În timp ce statele vestice se decreștinează, cele din Centrul și Estul Europei se recreștinează, iar credința a fost un punct de sprijin pentru ele în timpul comunismului. Statele central și est-europene își doresc un nivel de trai mai bun, însă nu cu orice preț, în special (așa cum văd acum) nu cu prețul suveranității și identității lor. Bruxelles-ul pare să fi dat acum de o problemă mai mare decât Brexitul”.

O problemă mai mare decât Brexitul?

Există analize care fac o paralelă între situația actuală și cea care a precedat referendumul din Marea Britanie pentru ieșirea din UE. Totul pleacă de la curentele din societate care cer mai multă suveranitate și lideri mai fermi, iar aceste curente se manifestă mult mai puternic după criza economică izbucnită în 2008. Cetățenii cer mai multă suveranitate fiind nemulțumiți de cadrul multilateral al UE, care nu a reușit să readucă la prosperitatea anterioară. Creșterea inegalității explică și ea nemulțumirea alegătorilor. Brexitul a plecat de la aceste realități vizibile și în Ungaria, Polonia și alte state central și est-europene.

Până sa ajungem la o situație similară cu cea a Brexitului, nu trebuie să uităm că UE are reputația unei organizații ce reușește să ajungă la compromisuri în al doisprezecelea ceas. Așa s-a ajuns la sprijinul financiar pentru Grecia, în condițiile în care legislația de atunci a UE interzicea sprijinul acordat statelor membre. La fel, UE a reușit să treacă peste deciziile Curții Constituționale a Germaniei, pentru a permite Băncii Centrale Europene să cumpere obligațiuni ale statelor UE. La fel s-a întâmplat, recent, cu decizia UE de suspenda Pactul de Creștere și Stabilitate, pentru permite ajutorului de stat pentru companii pe perioada crizei pandemiei. Este probabil ca statele membre să caute portițe în Tratatul UE care să permită includerea în viitorul buget a tuturor țărilor membre, dar și portițe care să permită sporirea presiunii asupra Poloniei și Ungariei.

Ce este limpede până în acest moment

Câtă vreme nu se va ajunge la un acord, va rămâne în vigoare actualul cadru financiar multianual (2014-2020). Asta înseamnă că programul de refacere economică în valoare de 750 de miliarde de euro (Next Generation EU) nu va putea începe să lucreze, deoarece el se bazează pe așa-zisa Decizie pentru Resursele Interne, prin care Comisia Europeană este mandatată să împrumute bani de pe piețele financiare pentru a finanța programul de refacere. Or, acest mandat necesită un vot unanim al statelor membre. Acest program are a întârzia chiar și în cazul în care Polonia și Ungaria decid să renunțe la vetoul lor, pentru că el trebuie aprobat de parlamentele naționale, iar estimările analiștilor arată că Next Generation EU nu va intra în vigoare decât spre finalul anului 2021.

Mai este limpede că, în cazul unei opoziții prelungite a Poloniei și Ungariei, în anul 2021 UE se va baza pe o extensie de un an a cadrului financiar multianual anterior (2014-2021). Asta înseamnă că state net contributoare la bugetul UE, precum așa-numitul ”club al zgârcitilor” (Suedia, Danemarca, Austria, Olanda, Finlanda) vor avea de cotizat mai mult la bugetul european decât ceea ce negociaseră pentru noul cadru multianual. Însă nici pentru statele net beneficiare ale bugetului UE nu sunt vești bune, pentru că prelungirea actualului cadru bugetar permite doar finanțarea proiectelor cu fonduri UE deja începute și nu permite finanțarea unor noi proiecte.

Cât privește mărul discordiei, condiționalitatea respectării statului de drept, este limpede că aceata se va aplica începând din 2021, indiferent de ce se va întâmpla cu Cadrul Financiar Multianual.

Mai este clar că nu vor fi afectate programul UE împotriva șomajului, care este finanțat din resurse extrabugetare ale UE, prin contribuții ale statelor membre.

Apoi, nu va fi afectat nici Mecanismul European de Stabilitate, fondul creat de UE în urma crizei financiare din Grecia, unde pâinea și cuțitul le are Germania. MES poate fi folosit nu numai în cazul unei crize financiare, ci și în cazul unei crize sanitare, precum actuala pandemie. Este puțin probabil ca acest mecanism să fie afectat de disputa pe marginea statului de drept, câtă vreme menirea lui este de a ajuta o țară aflată pe marginea prăpastiei. Riscurile în ce privește reputația ar fi prea mari pentru ca Olanda, Germania, Austria, Danemarca, etc. să se opună pe motive politice funcționării acestui mecanism.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 12

33 de Comentarii

  1. Statul de drept înseamnă domnia legii. Legea o fac aleșii neamului dar de fapt mecanismul electoral e numai o gluma pentru fraieri. A contat ca românașii l-au trimis acasă prin referendum pe Traian al II-lea? Uncle Sam a zis, no!A contat ca au mandatat românașii pesede sa facă un guvern care sa restabilească independenta justiției, închinata de Macovei președintelui si strainilor când reacția furibunda si iraționala a acelorași state din vest, care se ridica contra Poloniei acum, i-au împins liderul în Rahova? Legea e ce spun aia mari și tari ca e! Dacă România nu-i sprijină pe polonezi se confirma a nu stiu cata oara ce nație de mamaligari suntem!

  2. Noul Babylon European in care Tari si Popoare de Limba si Cultura Diferita au fost Inchise intr-o Constructie Eclectica dupa „modelul” defunctului URSS se Dovedeste pe zi ce trece Ne-Functional iar asta va Conduce inevitabil spre Diktatura Globalista a Entitatilor Toxice si, bine-nteles, Guvern Mondial.
    Numitorul Comun va fi CHIPUL sau mai pe intelesul poporenilor,
    Semnul Fiarei 666 in Mina Dreapta sau pe Frunte, faradecare Nimeni Nu va mai Putea Vinde sau Cumpara Ceva. Banii de Hirtie vor fi Retrasi deci vor Disparea Total de pe Pietele Financiare si din Banci.
    Adio Proprietate Privata sau „Libertati Cetatenesti” odata cu ” Vaccinul pentru Nano Chipare” Global.

  3. Estul se recrestinaeza !!!!!!!!!!!! Unde Dumnezeu este recrestinare in Romania spre exemplu , unde din 90 incoace in vazduh pluteste (& pe ecranele tembeliviziunilor , in marea presa independenta si avida de reclama de factura click , libertatea , a1 , otv , otv ghita , canald s.c.l , inclusiv tembeliziunea publica pe care fara sa vreau o subventionez ) duhoarea manelelor ,drahnea exponentul familiei traditionale , prezenta la referendum de 1/6 din populatia declarat ortodoxa ( aprox. 80% inainte sau dupa armata constituita din generali si spagari de afganistan si alte locuri de incasat bani cu ranitza , UNDE vezi tu Cataline recrestinarea Europei IESITE DIN BOLSEVISMUL IN CARE SE INGRAMADESC cei din occiudent exact ca hipiotii anilor 70 care umpeau soselele in amarita ROMANIE ?

  4. Stati linistiti, tot o cortina de branza pictata in culori va fi. Hotul la hot trage si tot pe hot il apara indiferent de situatia, legatura in afaceri nu poate fi anihilata de un moft sau altul, gasesc ei compromisuri ca de obicei! Sa nu credeti ca daca Romania ia apararea unora sau altora va fi avantajata, din contra, intra ca musca in curul calului! Oricum, legaturile prin politica externa a Romaniei nu exista! Exista doar impuneri, cerinte si dorinte straineze care trebuiesc puse in practica urgent! Vezi bratul bucuresti-dunare-marea neagra deschis acum cateva zile, oare cine este interesat de aceasta actiune in afara de olandezia si caposii care au interese cu impinsul coloratilor bipezi?

  5. „statul de drepti”in fata UE, a sucombat.
    Barvo Poloniei si Ungariei.
    Bugetul UE este intr-adevar un pretext pt.santajarea si prinderea in capcana a tarilor membre,pt.a renunta la suveranitatea lor.

  6. Problema ue si ce e ca acum nu se lupta cu doua partide politice din doua tari, se lupta cu tarile respective. S-au complicat ca prostii cu „statul de drept” si acum nu mai stiu pe unde sa scoata camasa. Doua lucruri distrug un politician aroganta si prostia. Politrucii de la bruxel au devenit si aroganti si prosti. Au primit un cartonas galben cu brexitul, dar se unghesuie sa-l incaseze si pe al doielea, si evident al treielea care va fi rosu.

  7. Rolul final al europei va fi distrugerea statelor independente.
    Puterea in mana unui grup de oameni foarte bogati care au bani sa faca televiziuni si ziare pentru a face propaganda pentru oamenii lor….cam asa cum face zmeu si jardan pentru fascist.

  8. Sa declare Uniunea Europeana si Statul de Drept din Romania cat teren s-a retrocedat in exces si de ce Procurorul Hgeneral al Romaniei nu s-a autosesizat atunci cand Ministrul cu Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara in subordinea ministerului sau (MDRT, 2011, MCV pe Justitie…) a semnalat public retrocedari in exces care depasesc suprafata tarii. Nici azi nu se stie nimic despte totalul suprafetelor retrocedate in Romania vreme de peste 30 de ani si nici despre totalul sumelor platite cu titlu de despagubire si suprafata totala de teren carepentru care au fost achitate despagubirile respective… Asadar Romania este sau nu un Stat de Drept ? Se pare ca se jefuiesc bani public de zor si Uniunea Europeana tace deocamdata dar ar putea sa ne spuna ca nu vom primi bani pana la clarificarea jafului cu retrocedari si despagubiri…. nu ?

  9. Deci mai concis si cat mai pe scurt, dat fiind situatia politica creata in legatura cu Fondul de coeziune, rezilienta si rezistenta materialelor cf. modulului Cook, doresc sa-i reamintesc Primului Suplinitor al Romaniei ca va primi de la Bruxelles o caciula de *UIE , sau de CUIE sau multa MUI* si ca va tot ce va mai inaugura in cei patru de mandat chinuit vor fi inca cel mult 2 centuri ocolitoare neterminate, botezate pompos Autostrada Moldova. Sper sa nu-mi cenzurati opinia politica liber exprimata, cum a facut-o si dl. Suplinitor.

  10. Cine are dreptul sa defineasca ce inseamna stat de drept, ca definitie aplicabila tuturor statelor membre ale UE? Vedem ca nici macar statele federale precum Germania sau SUA nu au o viziune legislativa unitara, atunci cum ar putea exista o inregimentare a tuturor statelor europene la niste percepte artificiale scrise de niste birocrati care nu au habar de istoria si de traditiile statelor membre. Presa este evident vanduta intereselor globaliste si atunci cum se poate defini libertatea presei de exemplu? Autointitulatele elite globaliste nu au nici un merit in fata natiunilor si a oamenilor, de ce ar trebui ca statele sa se supuna unei minoritati de paraziti imbogatiti din specula financiar bancara? Nimic nu-i recomanda pentru a conduce destinele altor oameni.

  11. Felicitari Poloniei si Ungariei , tari adevarate cu lideri adevarati! Noi suntem cu pupatul in dos la sefii licurici. Pentru ca cine nu e in stare sa ia votul cinstit de la cetateni ia puterea prin puteri straine-ambasadori-servicii-procurori-judecatori-puscarie pt detinuti politici ca Dragnea.

  12. „Polonia și Ungaria, care sunt vizate deja de măsurile punitive ale Articolului 7 din Tratatul UE (suspendarea dreptului de vot), consideră că încercările UE de a lega accesul la banii din bugetul european de respectarea ideologiei UE – sau ceea ce Bruxellesul numește ”stat de drept” – sunt o nouă încercare a UE de a impune valori și directive străine în statele suverane membre ale uniunii.” BRAVO LOR! Multumesc pentru articol!

  13. Europa va deveni un mare pasalac. Englezii au fost inteligenti cand au tulit-o la ei pe insula separandu-se de gunoiul lgbitist european. America lui Biden si kamala va deveni prea slaba pentru a-i mai putea ajuta pe europeni de valurile musulmanilor. Sa vedem cand va hotari Erdogan sa dea cale libera spre Europa milioanelor de refugiati pe care inca ii tine la pripon pentru a-i inrai.

  14. Exista un plan al globalistilor care vor constructia imperiului globalist mondial.
    Din cate am descifrat.
    1. Acapararea , cumpararea televiziunilor mari si a ziarelor mari din intreaga lume cu ajutorul carora se face propaganda globalista si anti -nationala.
    2.Crerea de ONG care sunt entitati paralele STATULUI LEGAL. cu rolul de a submina statele.
    3. Lansarea de carti scrise de straini care fac propaganda: NOI STRAINII CARE NICI NU VORBIM BINE LIMBA SUNTEM MAI ROMANI DECAT ROMANII. Voi romanii sunteti nespalati si needucati.
    4. Aducerea de marionete de obicei din randul minoritarilor la putere pentru ca acesti minoritari urasc poporul majoritar si asculta orbeste de Sorosh.
    5.Distrugerea bisericilor nationale .
    6.Propaganda impotriva familiei ….copii apartin statului.
    7.Propaganda pentru prostitutie si sex in grup….etc
    8. Distrugerea ARMATEI NATIONALE si aducerea de trupe straine globaliste bine inarmate care sa oprime poporul in caz de revolte.
    9.Distrugerea oamenilor de afaceri si a industriei/ agriculturii autohtone.
    10. Bagarea la puscarie a oamenilor politici anti-globalisti folosind justitia si procuratura sorosista.
    …..etc

  15. Statul de drept (o exista la extraterestri – la noi e grav maculat de cine are puterea / numeste prin decret ocupanti de functi, acorda grade si pensii speciale slujitorilor oarbei cu balanta / sclaveti suplinitorului& sica, super sensibililor la critica a bulelilor acestor semizeilor cu roba), acceptat de JO si taietorului de panglica electorala la autostrazi necirculabile (totusi care a fost contributia suplinitorului la „autostrada” Bacaului? Nu a fost el cu pixul si pe legea cu autostrada Moldovei, si cu gura plina de aceasta, in campania electorala trucata cand a inhatat inca 5 ani de somn si trai, s-a mai facut ceva, de acusi 2 ani, cu „Autoatrada Moldovei”?) este latul si botnita puse acestei tari si garantia personala a acestor tradatori. Pentru suveranitatea tari (cedata la masa verde) generati si-au lasat oasele luptand si pe aici si pe aiurea, iar legarea acordarea fondurilor (constituite din spolierea sclavilor) de „idealimul” stapanilor de sclavi e cea mai mare smenozeala politica comunitara. De exemplul: Olanda, pana nu-si va realiza interesul cu Portul Constanta (si altele), nu va accepta statul de drept romanesc – despre ce vorbim, in afara de tradatorii nostri meschini si egoisti / juratori pe Biblie?

  16. @ Valter COJMAN .Corect. observație pertinentă,.UE acum face jocurile șoroșiste de islamizare a europei, a ”statelor unite europene”,.. care este de fapt scopul, cu o conducere centralizată undeva din Washington sau Tel Aviv.. Clar vizibil occidentul frumos cândva este azi inundat de cioroi, de care nu mai incapi pe străzi, care nu sunt buni de nimic, decât la violențe, distrugeri, jafuri, murdărit.. Asta e imaginea de ”democrație”, statul de drept, pe care UE vrea s-o impună, Fără a descrie noțiune abstractă, ci uite Șoroș decide cine e de drept și cine nu e..Pe când zilnic acostează nave de ”salvare” in porturile europene cu mii de ”sirieni refugiați”. Deci cine are ochi și minte suficientă, observă ce fel de jocuri se fac și care sunt scopurile..Mă tem că și acest virus e parte din proiect, și atunci degeaba te vaccinezi..

  17. Dle Marchievici, UE forteaza nota, si incearca mai nou, cum bine relatati, sa elimine din ecuatie cele 2 tari. De ce?
    Pentru ca insasi juristii Comisiei Europene in luna octombrie au ajuns la o concluzie alarmanta: legarea fondurilor de problematica statului de drept este una ilegala.
    Vedeti aici: https://rmx.news/article/article/game-changer-leaked-document-proves-connecting-eu-budget-with-rule-of-law-is-illegal
    Pe de alta parte, scoaterea din joc a celor 2 tari, in opinia mea, este la fel de ilegala, si poate crea un precedent extrem de periculos si pentru alte tari.
    De mentionat ca in spatele usilor inchise nici Portugalia si nici Slovenia nu prea premiaza activitatea Bruxelles-ului in legatura cu fortarea problematicii statului de drept.

  18. Corespunde ce va susține Iohanis la UE cu opinia romanilorsau cu opinia d_voastra ?

  19. Polonia si Ungaria are la conducerea statului patrioti care vor binele tarii lor.
    Romania are la conducere o sleahta de tradatori si vanduti intereselor straine.

  20. paradelos Ce inseamna ” binele poporului” ? Izolarea tarii,limitarea ei si nesansa unora de a dori ceva mai mult decat „binele poporului”? Am vazut si la Ceausescu binele poporului. granite inchise, cei care erau „tradatori” pentru ca gandeau au fost inchisi. Evident ,pentru binele poporului. Poporul inseamna o comunitate de oameni de religii diferite,optiuni politice diferite,sex sau etnici diferiti. Vorbesti pentru toti, nu doar pentru nucleul tau” tribul” nationalist. Singur isi izolaza tara toasu Orban. Noroc ca in UE sunt oameni mai destupati la minte si nu-l izoleaza total pe Orban. Pentru ca in Ungaria, sau Polonia nu traieste doar Orban sau politrucii din Polonia. Si Dragnea avea aceeasi atitudine limitata. Cu toate acestea Europa a fost de partea noastra. Au stiut ca e doar un derapaj a unui infractor ce cauta sa se foloseasca de votantii lui pentru a scapa de puscarie. Cei care va autointitulati nationalisti va izolati singuri .Societatea nu mai este formata din triburi. S-a iesit de mult din pesteri. Si noi si Europa avem interese comune. Granitele libere,schimburi comerciale fara taxe. Imprumuturi nerambursabile. Cu ajutorul comunitatii europene avem multe avantaje. Ceea ce face Orban este doar populism. Dar trebuie sa gandesti dincolo de emotii.

  21. Si inca un aspect f. important: Bruxelles a declarat pe fata razboi celor 2 guverne conservatoare, si nu are nicio retinere in a utiliza cele mai dure ”arme”, inclusiv utilizarea serviciilor de informatii in discreditarea prin orice mijloace, direct sau indirect, a celor 2 guverne rebele care refuza alinierea. Vezi cazul recent al europarlamentarului Szajer, sau anterior, cazul austriacului Strache.

    • Nici nu mai este nevoie, caci Polonia a facut pasul inapoi si a lasat Ungaria in ofsaid, fapt la care se adauga, determinant, izolarea lui Orban prin gestul facut de ala cu barba exact la momentul potrivit si cu droguri in rucsac, agatat de burlan. Ca la fostul sef FMI, ala cu negresa, cica.

  22. Binele poporului este:
    fabrici si uzine cu patroni romani care sa creeze locuri de munca si impozit la stat.
    armata bine dotata cu tancuri si avioane facute de romani.
    Aruncarea strainilor din functiile statului pentru ca sunt un pericol sa tradeze oricand.
    Ajutarea micilor intreprinzatori cu utilaje, masini instalatii gratis.
    Teren gratuit la noile familii.

  23. @ zmeu …sa nu mori…dastept Asculta aici. Pana si Rusia pentru modernizarea armatei au avut in prima faza generali francezi apoi germani. Tocmai de asta exista civilizatie,pentru a se putea face schimburi de idei si schimburi culturale. Tu crezi ca noi romanii chiar suntem buricul pamantului? Ai tu tehnologie avansata incat totul sa fie romanesc? Tancuri romanesti, avioane romanesti, tehnica romaneasca. Ce naiba e cu voi? Pe ideea ta,ar fi trebuit ca noi sa fi fost un imperiu avansat incat sa nu avem nevoie de absolut nimic din alta parte. Esti atat de ingust la minte ca ma infioara. Uita-te la tine in casa. Ce ai tu doar romanesc? De la calculator, telefon, televizor,masina de gatit,mixer, hota ,masina de spalat,aspirator. Sau ce auto ai daca ai ? Bun, sa zicem ca avem armata numai cu soldati romani, cu tehnica militara romaneasca. Crezi ca am face fata provocarilor externe rusesti de exemplu? Eu doar incerc sa-ti pun in fata niste realitati. Nu trebuie sa intri in contradictie cu mine sau cu altul. Si apropo de straini, ca asta este eterna frica indusa voua de comunism. Straini au fost si regii dar au modernizat Romania, bineinteles cu Bratienii.Uite,vezi Romania ca pe o familie. Ce faci, iti izolezi familia? Copiii nu pot sta inchisi in casa. Se unesc cu alte familii si impreuna vor forma aliante. In fine,cand tu ai o idee fixa,orice as spune nu accepti.

    • Romania ERA in clubul select al celor care construiau TOATE tipurile de avioane (de la planoare pana la avioane de pasageri), la flota comerciala era a sasea din lume dupa tdw, iar flota de pescadoare era a doua din lume. Ne obisnuiseram cu tot felul de realizari tehnico-stiintifice, dar un narod ca tine si un ofticos pe deasupra n-are rotite in cap ca sa inteleaga.

  24. Nu ma intereseaza ce face Ungaria sau Polonia. Este important sa nu ne afecteze pe noi manevrele unor politicieni gen Dragnea care fenteaza justitia facand orice. Pentru cei care injurati UE, am o intrebare pertinenta si realista : Unde credeti ca am fi fost acum daca nu intram in UE ? Ca tema uitati-va la Republica Moldova unde se afla. Faptul ca nu suntem multumiti ca nu o ducem chiar bine nu este de vina Europa, ci tocmai politicienii care au fraudat fonduri, atat europene cat si interne. Cunoasteti cazuri de drumuri construite de primari din fonduri UE, care s-au rupt nici in 6 luni. Nu mai explic de ce. si nici nu zic a carui partid apartineau acei primari. Dar va zic doua zone: Vaslui si Teleorman. Moldova si Oltenia.

  25. „Conform statului de drept, toate puterile publice acționează întotdeauna în limitele stabilite de lege, în conformitate cu valorile democrației și drepturilor fundamentale și sub controlul instanțelor independente și imparțiale”, spune Tratatul UE.
    Acesta fiind definitia statului de drept- la noi nu exista de stat de drept- puterile separate in atributiile lor sunt incalcate de catre Iohannis si liberali- non stop .

    @Zmeul cred ca tu esti una zisa „lili”!Daca se mancau fonduri europene ,arau legati deja, mincinosule !Au incercat cu Dragnea ,Teldrum ,nimic !Sa-ti fie rusine coada de totpor neobosita ,globalist nesatul,mercenar analfabet.

  26. Bravo,Cotidianul,zmeul e in tot si in toate.Noi astialalti trebuie sa tacem ca lucreaza cenzura.Sigur vi l-a dat Sica pe lista odata cu plicul.La mai mare,Romania.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.