Noul Război Rece începe în Hong Kong

”Unele forțe politice din SUA încearcă să distrugă relația China-SUA, împingând cele două țări spre un «nou Război Rece». Această încercare periculoasă de a întoarce roata istoriei va distruge roadele unor decenii de cooperare între cele două popoare”, a declarat ministrul chinez de Externe Wang Yi, luni, 25 mai.

Avertismentul legat de Războiul Rece a venit la o zi după ce consilierul pentru Securitate Națională al Casei Albe, Robert O’Brien, a declarat că Hong Kongul își va pierde statutul de centru financiar nesupus tarifelor și restrictiilor comerciale impuse de SUA împotriva Chinei continentale. ”Nu văd cum ar putea Hong Kongul să rămână un centru financiar asiatic, dacă Partidul Comunist Chinez își va implementa legea securității naționale acolo”, a spus O’Brien.

Noul Război Rece, început cu aproape un deceniu în urmă în opinia multor analiști, ar putea să pornească oficial in Hong Kong. Vineri, Beijingul a anunțat planul de a impune o noua lege a securității naționale care ar aduce total fosta colonie britanica sub autoritatea Chinei. Legea are noi prevederi legate de trădare, secesiune și subversiune, destinate special regiunii autonome Hong Kong. Duminică, hongkonghezii au iesit sa protesteze împotriva noii legislații, au fost cele mai mari proteste de după cele de anul trecut, iscate de o nouă lege a extrădării. Secretarul de Stat Mike Pompeo a declarat că noua legislație chineză a securității ar putea însemna ”moartea principiului o țară, două sisteme”, aplicat de China in Hong Kong.

China: Nu toată lumea occidentală va urma linia SUA

De ce disputa privind fosta colonie britanică poate duce la ”noul Război Rece” despre care vorbea ministrul chinez de Externe? Pentru că criza pandemiei a grăbit momentul unei mari reașezări strategice, pentru că președintele SUA va juca alegerile pe cartea rivalității cu China (câtă vreme economia nu mai este argumentul său forte, după lunile de izolare) și pentru ca Hong Kongul este unul dintre multele locuri în care intră în conflict interesele SUA și ale Chinei. La fel de bine, noul Război Rece ar putea fi declanșat de prezența armatei chineze pe teritoriul indian raportată în urmă cu câteva zile, de extinderea insulelor atificiale in Marea Chinei de Sud și extinderea suveranității chineze asupra unor arhipelaguri și ape teritoriale revendicate și de Filipine, Vietnam, Malaezia.

Cert este că se înmulțesc vocile care susțin că noul conflict rece va începe în câteva săptămâni. Însă liniștea din cercurile financiare din Hong Kong pare să spună altceva – că Statele Unite au devenit acum un ”tigru de hârtie”, asemeni Uniunii Europene, că nu mai au voința de a porni la luptă și că Donald Trump este prea dependent de Wall Street pentru a risca un conflict cu China.

O viziune asemănătoare are și presa oficială de la Beijing. Global Times susține că ”avertismentele SUA legate de Hong Kong sunt vorbe goale”. ”SUA sunt prinse în epidemia de covid19, capacitatea lor de intervenție externă slăbește. Casa Albă a susținut că va impune sancțiuni Chinei, însă pârghiile și resusele pe care le are la dispoziție sunt mai puține decât cele pe care le putea mobiliza înaintea epidemiei. Este un bluf”, scrie Global Times.

”Nu toată lumea occidentală va urma Statele Unite. China este o piață uriașă și SUA nu pot să ofere o compensație suficientă pentru pierderile pe care țările vestice le-ar suferi dacă s-ar rupe de China. Valorile sunt încă importante, însă ele nu pot înlocui interesele fundamentale legate de dezvoltare pe care le are fiecare țară. În plus, China nu a intervenit în modul de viață al țărilor vestice. Alegerea taberelor în funcție de valori și cu costuri economice disproporționate nu ar trebui să fie logica relațiilor internaționale în secolul 21”, se mai arată în editorialul publicat de Global Post. Sunt afirmații a căror validitate este în parte dovedită de poziția țărilor UE față de China în ultimii ani – acuzații oficiale la adresa Beijingului, în timp ce pe canale mai puțin vizibile China este asigurată că nimic nu se va schimba.

Războiul propagandei

Războiul propagandistic a început deja, SUA și China deopotriva contorsionând adevărul în toate felurile posibile.

”Trebuie să facem deosebirea între bine și rău”, a declarat, luni, ministrul chinez de Externe. ”Fără asta nimeni nu poate fi crezut și nicio țară nu-și poate găsi locul în familia națiunilor. Noi, chinezii iubim pacea, armonia, sinceritatea și integritatea. Nu iscăm lupte și nici nu-i intimidăm pe alții, însă avem principii”. Aceasta este o declarație venita de la același ministru care a avertizat SUA că împing lumea spre un nou război rece. Apoi avem declarația președintelui Xi Jinping cum că China este ”cea mai veritabilă, mai largă și mai eficientă democrație care apără interesele fundamentale ale poporului”. Este o declarație venită de la președintele care a anulat limita de mandate și care poate rămâne lider pe viață al Chinei.

Adevărul este contorsionat și de către oficialii SUA. Care sunt, de fapt, pozițiile reale ale Americii? Cea a secretarului de Stat Mike Pompeo, care face înconjurul lumii pentru a ataca Partidul Comunist Chinez? Sau cea din noua strategie față de China a Casei Albe, care arată că actuala expansiune a Chineri subminează ”suveranitatea și demnitatea țărilor si oamenilor din întreaga lume”? Sau tot o afirmație din aceeași Strategie, cum că ”concurența nu trebuie să ducă la conflict… Nu vrem să împiedicăm dezvoltarea Chineio, nici să ne rupem de China”?

Disputa aceasta a documentelor strategice și a declaratiilor celor două diplomații devine tot periculoasă și va aluneca spre un nou conflict. La fel cum, la scară continentala europeană, se întâmplă cu disputele Est contra Vest, liberalism contra iliberalism, Nord contra Sud, stimularea economiei contra austeritate, cu o mulțime de contorsionări ale realității.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

19 Comentarii

  1. Deocamdata China a depasit economic,SUA,incepand cu 2015 !Daca in urmatoarele decade se mentine decalajul intre China ,prima forta economica a lumii si SUA,e clar care sistem social-politic -economic a invins!In Romania nu poti incepe un proiect strategic,esential pentru tara,cum ar fi modernizarea si extinderea Nuclearelectrica,daca se schimba conducerea politica,proiectul cade!
    Am vazut cateva fabrici relocalizate din China in Franta si SUA!Iti vine sa plangi,costuri uriase cu mana de lucru,productivitate zero!Europenii si americanii sau ajuns la generatiile care nu mai stiu sa munceasca,doar gargara si politica

    • Americanii ca si media aservita lor pe Glob continua sa sustina USA # 1 ; asta ar fi valabil daca se contabilizeaza baloanele de sapun ale economiei Americane. E tot mai clar- China devine CENTRUL dar si speranta Omenirii si a Planetei.

    • Nu e vorba de niciun razboi rece, ci de Al Treilea Razboi Mondial, inceput la sfarsitul lui 2007! El a fost declansat de bancheri pentru a impune un Guvern Mondial si a grabi aparitia Antihristului. Ei stiau ca SUA pierd competitia economica cu China, dar nu aveau incredere ca aceasta din urma va fi capabila de un „leadership mondial”. Pentru a preveni ca „Sistemul international sa devina o lume fara stapan”, aflata la cheremul „mafiilor si terorismului”, se impunea „regandirea modului de organizare a spatiului mondial” si al „incurajariii unui proces accelerat spre o noua guvernanta mondiala, gestionata la momentul potrivit de un guvern mondial” (Prea Excelentul Companion Stefan Masu)

      „Evreii discuta direct cu Satana, catolii fac planurile, iar musulmanii le pun in aplicare”. Asa functioneaza lumea aceasta!

      Intelegi, Cataline?

  2. Deocamdata China a depasit economic,SUA,incepand cu 2015 !Daca in urmatoarele decade se mentine decalajul intre China ,prima forta economica a lumii si SUA,e clar care sistem social-politic -economic a invins!In Romania nu poti incepe un proiect strategic,esential pentru tara,cum ar fi modernizarea si extinderea Nuclearelectrica,daca se schimba conducerea politica,proiectul cade!
    Am vazut cateva fabrici relocalizate din China in Franta si SUA!Iti vine sa plangi,costuri uriase cu mana de lucru,productivitate zero!In Europea si SUA au ajuns la maturitate generatiile care nu mai stiu sa munceasca,doar gargara si politica,meseriile zise manuale sunt dispretuite de societate

  3. De multi ani se chiuie amarlicuta sa distruga chinuta si ioc! Ba mai mult, contractele intre cele doua tari se intensifica incat, avantaj chinuta!

  4. Am citit comentariile și mă crucesc cum pot fi unii așa de cretini…oare cine pe cine a copiat?… China sau SUA..??… duceți va dracului de comuniști… dacă se zbârlește unchiul Sam o dată jumătate din China voastra de căcat dispare..va uitați la propaganda comunistă a lor ??..că sunt o forță economică și financiară ??…ce fac cu bani dacă toate băncile mari din lume sunt americane,???.se șterg cu ei la cur…
    Și nu uitati ca încă Tibetul are o putere enormă in Asia, de-abia așteaptă un semnal și pekin scrie pe fruntea Lor… cât despre armata ,e multă dar proastă..ei aruncă petarde in lume dar focul e pe ei… Hong Kong, Taiwan, Malaezia, Japonia, Coreea de Sud, India…. să mai zic… țări care așteaptă un semnal….

  5. Asa, de dragul logicii si impotriva dublei masuri/ipocriziei propagandistilor, o intrebare: De cati ani este coana Angelika cancelar al Germaniei si, de facto, Doamna de Fier-beton a UE? Eh, da, sunt democratii si democratii, unele mai democratice decat altele…
    @Jardan Durais
    Fapt real, offshoring-ul, relocarea industriilor manufacturiere, producatoare de bunuri, aka economia reala, a insemnat pentru Vest si pentru toate economiile care au adoptat acest model, deprofesionaluzarea in masa a populatiei autohtone.
    Iar acum, cand artificial vor sa repatrieze intregi ramuri de productie, fie si doar partial, Vestul & comp. descopera cu spaima ca nu au acasa suficienta mana de lucru calificata. Ergo, le sar in ajutor industriile digitale cu fel de fel de solutii, unele chiar aiuritoare — de la automatizari la inteligenta artificiala si munca teleportata de la domiciliu.
    In consecinta, decuplarea de China si celelalte tari (Bangladesh, India, tari din America Latina etc) care au asigurat Vestul cu bunuri la preturi super accesibile, dar cu investitii minime si profituri maxime pentru corporatiile Vestului — nu pare sa fie o solutie fezabila sau dezirabila.
    Si atunci ne intrebam, ce e mai bun pentru omenire — cooperarea pasnica si cointeresarea reciproca sau razboiul devastator, fie el cald sau rece sau hibrid via proxies si alte gaselnite diabolice pentru mentinerea artificiala a unei hegemonii globale militariste dezastruoase?

  6. Care sistem politic a invins??? Chiar ar fi interesant de stiut ce sistem politic este China. Sistemul economic chinezesc nu e comunist …se bazeaza pe cerere si oferta si pe trimiterea chinezilor in toate tarile unde si-au facut magazine care vand marfuri chinezesti….adica piata de desfacere evitind intermediarii care luau profitul din specula.
    In Romania tzaranul roman produce mere legume cartofi rosii si le da la intermediari care le dau 1 leu pe kg si vand cu 2 lei. Vin tziganii din piete si le iau cu 2 lei si le vand in piata cu 6 lei.
    Adica tzaranu care munceste castiga un leu si tziganu 4 lei la kg.
    Statul roman doarme pt ca tziganii sponsorizeaza mafia politica a pietelor si primariei.
    Sarma Firea…ferea.

    • China e un HIBRID : economie capitalista, stat/ guvernare comunisti ; de aici si marele lor avantaj. In America , Capitalismul traditional e mort, inlocuit cu super-oligarhismul celor 1%, in timp ce clasa mijlocie dispare incet, incet. China are o clasa mijlocie de peste 400 Milioane, mult mai numeroasa decat toata populatie Americii.

  7. Se spune ca China a depasit economic SUA. Este si fals, dar si adevarat. Din punct de vedere manufacturier, avand in vedere ca China produce pentru toate marile firme multinationale, calculat in bani asta poate fi adevarat. Totusi pantentele, licentele de fabricatie si utilajele de productie robotizate si automanizate apartin occidentului. La fel ca si majoritatea publicatiilor stiintifice. In momentul in care Occidentul va taia accesul Chinei la toate informatiile tehnico stiintifice si la primirea de utilaje de fabricatie, soarta economiei chinezesti va fi mult mai dificila. Iar daca marile multinationale isi vor reloca productia in tarile de origine, in Europa de est sau America de Sud situatia economica a Chinei va fi si mai grea. Economia Chinei nu sta pe picioarele ei, ea depinde strans de globalizare si asta a spus-o insusi Presedintele Chinei. Cat timp exista cooperrare internationala si economia Chinei este infloritoare. Dar vremurile in care toata lumea producea exclusiv in China au apus, asta nu dintr-un resentiment impotriva Chinei ci pentru ca Pandemia a revelat fragilitatea unei lumi bazate exclusiv pe un singur pol de productie. Nu pui toate ouale in acelasi cos, nu este strategic sa faci asta. Occidentul a gresit si acum va trebui sa repare iar puterile se vor reechilibra.

  8. In afara ca fura si copiaza tot ce muncesc altii,plus ca nu respecta angajamentele internationale pe care le-au semnat,ca exemplu in legatura cu Hong Kong-ul,tot ce este chinezesc este prost si scump pentru ca orice obiect produs de ei iese din uz repede si trebuie sa cumperi altul…de mai multe ori, daca cumperi tot de la ei.Apoi neocomunistii astia chinezi sunt si ipocriti (vorbesc de democratie si de bunele lor intentii in timp ce invadeaza pe altii si le impun porcarii maoiste) dar si evazionisti,ca exemplu,la Bucuresti,deschideau Dragonul Rosu cu noaptea in cap si apoi il inchideau pe la ora 10 diminatza cand incepea sa umble controlul financiar.

  9. O predicție interesantă privind ascensiunea Chinei ca putere globală a fost făcută în urmă cu patru ani de către doi autori români, într-o revistă americană, a se vedea articolul: „China Faced with the Prospect of a Multipolar World”, din revista „Global Journal of Human-Social Science” seria F, Wackefield, Massachusetts, SUA, vol. 16, issue 2, year 2016, ISSN 2249-460x, p. 87-91.
    Link: https://globaljournals.org/GJHSS_Volume16/E-Journal_GJHSS_(F)_Vol_16_Issue_2.pdf

  10. @CM: Constat si intreb, nu dau cu parul…, @Jardan Durais : Tarile UE-si … relocalizeaza productia: mastile se confectioneaza-n fiecare tara europeana, de-acuma. Fiind, în subsidiar, importate si din … China. @Smarandache: sa te vad pe tine cum „tai accesul” la 1 miliard 300 000 000 de locuitori de piata de desfacere. Sa te vad. „Taie accesul” pe dracu’! Mai ales în situatia-n care tara-i una din cele mai vechi, civilizate si de cultura din lume. China facând desfacere la Bruxelles, Londra, Paris, Luxemburg, Strasburg, Berlin, Viena… NEW YORK, WASHINGTON, SAN FRANCISCO, LOS ANGELES … cu atât mai mult cu cât LEGENDE, PRODUSE (matasea), OBIECTE si MODELE chinezesti au state vechi de serviciu-n Europa, de sute bune de ani (Marco Polo, 1300) facându-le deliciul locuitorilor Lumii Vechi, si, înca de la-nceputuri, si-ale Lumii Noi. Art Nouveau, stil arhitectonic MONDIAL, uita-te-n jurul tau, daca stai la Bucuresti si n-a fost total distrus de Nastase Adrian, cu „restituirile” lui, la vilele Art Nouveau, de inspiratie … chino-japoneza. Mobilele Napoleon III, chinezarii. Pavilioanele chinezarii ale lui Friedrich al II lea de Hohenzollern al Prusiei, Pelesh-ul din România, cu salonul lui chinezesc obligatoriu …Palatele Ecaterinei cea Mare, St Peterburg, cu detaliile si saloanele lor chinezesti … + … SUA, Art Nouveau, Tiffany, chinezarii pure sau obiecte si produse de-a dreptul chinezesti, cartierele chinezesti ale oraselor, sarbatoririle de Anul Nou chinezesc + ordinatoarele si accesoriile + ceremonia ceaiului, modalitate milenara de-a face comert (la fel rusilor, care, si ei, au ceaiul lor, rusesc, cu tot felul de mirodenii medicale …), apropo, medicina chinezeasca, milenara, si ea … si câte altele. Lumea ar fi mai saraca fara China si chinezarii, sau fara Rusia si … tipul ei, foarte pitorec, de chinezarii amestecate arabescurilor …

  11. Saptamana trecuta USA a sistat exportul de procesoare in China ! I-auzi , cum , nemaipomenita economie chnezeasca importa procesoare din USA ? Economia lu’ peste …. ! Cand vrei sa spui ca o marfa e de rahat , ii zici ,, chinezarie ” ! Bai tiraspolenilor , plangeti la mormant strain , amaratilor !

    • @wasp : „Chinezariile”, desteptule, nu sunt facute-n China si IMITA produse, obiecte, creatii chinezesti. „Chinezarie” = „de parca facut de-un chinez”. Nu-i un termen peiorativ, dimpotriva: chinezul pastreaza trade mark-ul, încaseaza bani si glorie pentru inventie. Si tzine minte ca se vând foarte scump, „chinezariile”. FOARTE scump.

  12. Orice produs este prost?
    Sa iti zic o poveste de putine parale .. Cu ani in urma am cumparat o bluza de vant chinezeasca. F ieftina, atat de ieftina incta mi-ma zis ca pana sa o spal o schimb! La un moment dat ma uit mai bine la bluza de vant : era intreaga, buna dar .. scuze, jegoasa! Asa ca am spalat-o. Si respalat! Adica un lucru ieftin care credeam ca ma va tine cateva luni m-a servit vreo 7 ani!!!!

    • @Ghita Bizonu’
      Am avut si eu o camasa chinezeasca de foarte buna calitate, dar si multe obiecte de imbracaminte chnezesti de o calitate execrabila. Cum iti este norocul. Am invatat ca in materie de articole de imbracaminte, pentru europeni cea mai buna alegere sunt confectiile din Turcia, dar nu cele de bazar care s-ar putea sa fie tot chinezesti. Daca cumperi confectii turcesti din Germania de pilda, garantat sunt de cea mai buna calitate. Alte produse, cum ar fi scule, burghie, articole electrocasnice cumparate de la magazine chinezesti sunt majoritatea gunoaie, au doar forma articolului dorit, dar sunt din materiale proaste si fie sunt nefunctionale, fie se defecteaza dupa primele intrebuintari. Personal le evit cat pot. Un pic mai bune dar nu cu mult, sunt produsele chinezesti aduse prin marile lanturi de magazine europene sau americane. Am cumparat de pilda 5 becuri halogen chinezesti si doua s-au ars imediat. Evident ca le-am returnat in aceeasi zi la supermarket-ul de unde le-am cumparat. Doar produsele fabricate in China de brandurile cu renume, sunt de calitate, dar alea nu sunt de conceptie chinezeasca.

  13. O veche stea a Securitatii staliniste baso-yoha-niste s-a reaprins pe firmamentul Romaniei securiste, „jagardean”!!! Bezna
    astrala a ramas la fel de adanca, razele ideatice dejectate fiind la fel de anemice ca in traiectoriile sale din trecut…
    Toti prostacii marxisti/bolsevici indiferent de legendarea pe „dreapta” sau „stanga” sustin tamp ca, China e „capitalista”
    facandu-se a uita PARTIDUL UNIC BOLSEVIC CHINEZ si legislatia bolsevica bazata pe o „constitutie” maoista!!! Hong-Kong-ul
    readuce in prim plan caracterul bolsevic totalitar al PC chinez, demasca teatrul capitalist, altfel cetatenii metropolei
    nu ar fi ingroziti, acolo democratia capitalista fiind autentica…

  14. Cu creti noi da Lilly Marcou-Rollason nu te poti pune! Ce a mai ramas din cultura si civilizatia chineza dupa razboiul civil de peste 50 de ani purtat de cominternisti si dupa „Marsul cel Lung” Nr.1 de 30 de ani si Nr.2 de 5 ani? Bolsevicii au distrus traditii si au asasinat miliarde de oameni purtatori mentali ai acestor traditii, au nimicit simboluri arhitectonice ale trecutului si lacasurile de cult care au asigurat o istorie milenara plina de convulsii,dar care statuse in picioare pana cand BARBARII BOLSEVICI au distrus-o definitiv…Nu e nicio deosebire intre Rusia rasputinista si China neomaoista in ce priveste ABSENTA CLASEI DE MIJLOC!!! Exact ca in Romania neobolsevica-neonatzi si cu aceleasi paturi de
    miliardari/multimilionari ofiteri sub acoperire, respectiv firme ale Securitatilor autohtone si ale Comintern, aici fiind
    avute in vedere firmele miliardarilor rosii gen Söros de cred tantalaii ca sunt consortii/multinationale „capitaliste” din
    Occident…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.