Nu am încredere în noul președinte al Academiei Române

ioan-aurel-pop

Domnul acad. Ioan-Aurel Pop (63 ani) a fost ales pe 5 aprilie 2018 președinte al Academiei Române (în urma decesului fostului președinte Valentin Vlad, fizician), cu 86 de voturi. Pe locul al doilea s-a situat acad. Victor Voicu (general medic, farmacolog, 79 ani) cu 56 de voturi.

Acad. Ioan-Aurel Pop este istoric. În data de 29 noiembrie 2001, Academia Română (AR) l-a ales membru corespondent, iar la 30 martie 2010 membru titular în cadrul Secției de științe istorice și arheologie.

Prin lege și statut, AR poate avea un număr maxim de 181 membri titulari și corespondenți și 135 membri de onoare din care cel mult 40 din țară. În prezent, AR are 86 membri titulari, 76 membri corespondenți (total 162), 38 membri de onoare din țară și 87 membri de onoare din străinătate (total 125). Membri activi sunt 200.

Mandatul de președinte al AR are o durată de patru ani, iar un membru titular poate deține această funcție de două ori. Președintele își va prelua prerogativele după 15 zile de la data alegerilor. Vineri, 20 aprilie 2018, vor avea loc alegerile pentru celelalte funcții din Biroul  Prezidiului AR: patru vicepreședinți și un secretar general.

Privind „istoria ca viitor” (Ana Blandiana, membru corespondent al AR, 2015), nu  am  încredere în noul președinte al AR, pentru că, deși istoric (specialist în istorie medievală)  și  transilvănean, nu s-a opus distrugerii Roșiei Montane prin  proiectul minier al RMGC, ba dimpotrivă, era dispus să monitorizeze această distrugere. Iată istoria, uitată deja, văd, pe scurt:

*

Afacerea Roșia Montană a început în anul 1994 și a fost adusă la cunoștința publicului în 2002,  de ziaristul Ion Longin Popescu de la Formula As.

Provocați de un student, George Stoian,  am studiat imediat problema și am  format în Academia de Studii Economice (ASE) Grupul pentru Salvarea Roșiei Montane,  fără personalitate juridică, din cadre didactice. Membrii grupului au elaborat, începând din 2002,  zeci, poate sute de studii, scrisori, memorii către Președinție, Prim-ministru, guvern, presă,  pentru oprirea proiectului RMGC, cu argumente. Compania RMGC a încercat în cursul timpului să racoleze profesori din ASE care să fie de partea proiectului său; a reușit cu un singur profesor, domnul  Ovidiu Nicolescu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România.

Filiala AR  din Cluj-Napoca condusă de acad. Ionel Haiduc s-a opus începând cu 2002 proiectului minier al RMGC. Apoi Academia Română, sub  președinții Ioan Eugen Simion (critic, istoric literar), Ionel Haiduc (chimist) și  Ionel-Valentin Vlad (inginer fizician),  s-a opus constant proiectului minier începând cu 2003. Poziţia aceasta a fost exprimată în conferințe și printr-o serie de comunicate repetate cu insistenţă în 2006, 2009, 2011, 2013: „Proiectul RMGC nu este de interes național”. Compania RMGC a încercat în cursul timpului să racoleze academicieni care să fie de partea proiectului său, și a reușit cu trei dintre ei.

Astfel, la 15 februarie 2011, se înființa  Grupul Independent pentru Monitorizarea Patrimoniului Cultural din Roşia Montană (GIMPRM),  având următorii  8 membri fondatori: Acad. Alexandru Vulpe (1931-2016), Preşedintele Secţiei de Arheologie şi Ştiinţe Istorice a Academiei Române, Acad. Răzvan Theodorescu, membru al Secţiei de Arte, Arhitectură şi Audio-Vizual a Academiei Române, secretar general al Asociaţiei Internaţionale de Studii Sud-Est Europene (UNESCO), Acad. Ioan Aurel Pop, membru al Secţiei de Arheologie şi ştiinţe Istorice a Academiei Române, Prof. Univ. Dr. Doc. Nicolae Gudea, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca; Conf. Univ. Dr. Vasile Moga, Universitatea 1 Decembrie din Alba Iulia, Prof. Univ. Dr. Ioan Opriş Universitatea Valahia din Târgovişte, Conf. Univ. Dr. Alexandru Diaconescu, Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi Conf. Univ. Dr. Florin Anghel, Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice a Universităţii Ovidius din Constanţa.

În comunicatul dat publicității de GIMPRM la înființare se spunea, printre altele: „Primul rezultat al activităţii GIMPRM va fi o analiză obiectivă şi profesionistă a situaţiei patrimoniului cultural, arheologic, istoric şi etnologic din zonă. Prin documentele pe care le va redacta, Grupul Independent pentru Monitorizarea Patrimoniului Cultural din Roşia Montană urmează să emită recomandări către compania minieră, către autorităţile statului sau către orice altă entitate ale cărei activităţi vor afecta starea patrimoniului cultural din zonă. … Formarea Grupului independent de monitorizare este rodul unei iniţiative private a membrilor săi. Grupul reprezintă opiniile exclusiv ştiinţifice ale membrilor săi şi nu angajează instituţiile din care provin. În spiritul unei depline transparenţe, GIMPRM anunţă că va fi sprijinit logistic de către Roşia Montană Gold Corporation, având garanţia fermă a unei activităţi de sine stătătoare, independente şi obiective.”

La 1 martie 2011, Academia Română face următoarea precizare:

„(1) Prezidiul Academiei Române reconfirmă poziţia exprimată anterior cu privire la caracterul inacceptabil al proiectului de exploatare a aurului din Munţii Apuseni, proiect care în forma actuală nu asigură dezvoltarea durabilă a zonei, periclitează mediul şi patrimoniul istoric şi arheologic.

(2) Membrii „Grupului independent pentru studiul patrimoniului Roşia Montana” nu reprezintă Academia Română şi participă în calitate de persoane individuale. Ne exprimam speranţa ca în concluziile lor vor respecta principiile eticii potrivit cărora cercetătorul este obligat să prezinte corect şi imparţial rezultatele investigaţiilor sale, indiferent cine le finanţează.”

Prestigioasa asociație Ad-Astra a luat imediat atitudine: „… Condamnabilă este și atitudinea Grupului Independent pentru Monitorizarea Patrimoniului Cultural din Roșia Montana (GIMPCRM) care susține fățiș proiectul minier dar pretinde că este interesat de protejarea patrimoniului de la Roșia Montană. Activitatea din ultima perioadă a acestui grup a coincis exact cu avizarea certificatului de descărcare arheologică a masivului Cârnic, grupul încercând în mod evident să legitimeze acțiunile ministerului și să susțină proiectul propus de RMGC. Asociatia Ad-Astra nu recunoaște autoritatea și competența științifică a membrilor GIMPCRM, care deși dețin titluri științifice până la nivelul de academician, după părerea noastră nu au demonstrat niciun fel de competență științifică de nivel internațional. În acest sens, Ad Astra avertizează opinia publică din România să manifeste scepticism față de declarațiile GIMPCRM, care departe de a reprezenta o autoritate științifică în domeniu, este mai degrabă o marionetă a RMGC.”

Astfel, în presa anului 2011 au apărut comunicatele zgomotoase ale  GIMPCRM  girate de cei trei academicieni care susțineau proiectul RMGC, făcând să treaca pe planul doi opoziția AR față de proiect. Iată cam ce spunea un astfel de comunicat, cel din 17 iulie 2011: „Cei care doresc  oprirea proiectului de dezvoltare iniţiat de compania minieră şi resping politicile culturale propuse de aceasta, elaborate cu ajutorul unor specialişti recunoscuţi naţional şi internaţional, nu fac decât să contribuie la degradarea accelerată a patrimoniului cultural din Roşia Montană. Cele 70 de milioane de Euro alocate patrimoniului cultural local, în toate formele sale, de către compania minieră, reprezintă o investiţie fără precedent, de natură să salveze şi să pună în circuit obiective culturale, care, în condiţiile perpetuării stării de fapt, ar fi sortite dispariţiei. Această majorare substanţială de buget pe care Ministrul Culturii a obţinut-o în urma negocierilor cu compania minieră ne face şi mai încrezători în capacitatea şi buna credinţă a investitorului de a concretiza în mod exemplar recomandările pe care i le-am adresat recent.”

Volumul „Patrimoniul cultural din Roșia Montană – Stare de fapt și perspective reale”, scos de GIMPCRM în anul 2011 (276 pagini, format A4, cartonat, legat, fără precizarea editurii, doar a anului), în urma reuniunilor din februarie (Cluj), martie (Sibiu), aprilie (București), mai (Alba Iulia) 2011, este semnat de  9 autori (cei 8 fondatori plus prof. dr. univ. arh. Augustin Ioan de la Universitatea de Arhitectură „Ioan Mincu”, cooptat  în urma reuniunii de la București). La final, cei 9 fac 17 recomandări, ultima fiind următoarea: „GIMPCRM recomandă urgentarea, de către autoritățile competente, a procesului de decizie cu privire la implementarea proiectului minier propus de RMGC. …”

Tot în 2011, la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB), din Cluj-Napoca, în 11-12 noiembrie, a avut loc o conferință internațională, „Roșia Montana in Universal History”, în organizarea AR (președinte acad. Ionel Haiduc), a UBB (rector profesor Andrei Marga) și a ICOMOS România (profesor asociat Sergiu Nistor) (în urma căreia a fost scos un volum editat de  prorector Pompei Cocean, Presa Universitară Clujeană, 2012, 198 pagini). Rezoluția conferinței are 16 puncte și o concluzie: „Participanții cer autorităților române să ia notă de  opiniile științifice autorizate ale specialiștilor români și străini, și să oprească proiectul RMGC, care este extrem de nefavorabil intereselor poporului român. …” (citiți continuarea pe cotidianul.ro)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Dr. Afrodita Iorgulescu 44 Articole
Author

25 de Comentarii

  1. Corect!
    hai sa-l dam jos si sa-l punem pe Burleanu!
    Jos competenta! Competenta ucide! #rezistati

    • In ce anume este competent domnul Presedinte al Academiei? Ca are pile? Pai daca unul ca asta sustinea otravirea Romaniei cu cianuri si era de acord cu distrugerea unor situri arheologice inestimabile de dragul comisioanelor, spuneti dv. in ce anume este competent, daca istoric fiind s-a facut de rahat pana si in materie de protejare a unor vestigii arheologice inestimabile, unice in lume, nu doar in Europa. Eu le-am vazut, desi nu sunt istoric, m-au impresionat. Si am mai vazut dezastrul provocat in localitatea Rosia Montama de spagile date de firma aia de hoti si corupti, venita pe usa din dos cu licenta de explorare, pe care apoi a preins ca este de exploatare. Niciodata n-a avut licenta de exploatare, ba mai mult, hartile geologice si nu numai au foast furate cu complicitatea multor nume grele.

  2. De când un proiect de exploatare minieră ce ar fi dat de lucru omenilor din Apuseni este nefavorabil poporului român? Până când mineritul din Transilvania s-a făcut cu slovaci, croați, italieni, unguri și din aurul extras s-a plătit construirea Bratislavei, a Vienei, a Budapestei era favorabil poporului român? Că petrolul și pământul arabil și pădurile au încăput pe mâna strâinilor este favorabil poporului român? Cei care au declanșat protestele nu au fost nici primarii și nici oamenii din zonă. Chestia cu dezvoltare durabilă este odioasă; unor categorii de străini ce prosperă azi în România le este frică ca copii lor nu vor mai avea ce jăcmani copii lor din țara noastră. Dna. cu prenume câștigătoare cam otrăvit mărul din articol.

    • Te cam dai de gol emile. Ne-ai spus că te-a vizitat în america iapop. era în misiune, ne dăm seama. Atunci ce mai discutăm?

  3. sunt multi tticalosi care stiu doar atacul la persoana, sa caute nod in papura si calcaiul lui ahile!!!!

  4. Doamna cand cetatea e sub atac… soldatii tre sa ia armele si sa o apere. In acest context Academia Romana e garda pretoriana ce apara valorile(culturale, istorice stiintifice…) cetatii. Iar presedintele ei e liderul acestor soldati… Este absolut necesar sa recuperam memoria Sfintilor Inchisorilor, sa aducem cat mai multa informatie pe tema Holocaustului, pe problema continuitatii romane in Transilvania, sa restabilim un echilibru intre noul val de valori si concepte cu care suntem bombardati si identitatea noastra nationala si valorile traditionale. Ne aflam intre 2 mari colosi aflati in competitie: Occident si Eurasia iar fara gandire si o strategie de dezvoltare autentic nationalista vom fi demolati. Soldatul Ion Aurel Pop s-a remarcat prin luari de pozitie corecte pe foarte multe subiecte sensibile legate de agenda de mai sus. Daca activitatea dansului va continua de la nivelul noii pozitii societatea va avea foarte mult de castigat.

  5. Doamna doctor ,vad ca te pricepi,de Burleanu ce parerea ai?Ai incredere?

  6. Felicitări doamnei Dr. Afrodita Iorgulescu pentru modul in care lupta sa apere cauza Rosiei Montane . Propagandistii care vorbesc de „locuri de munca” merg pe logica celor care ne explica ca defrisarile barbare din muntii Romaniei se compenseaza in locurile de munca ale celor care taie padurile, uitand de pierderile de locuri de munca din turismul montan, de inundatiile provocate de defrisari …etc. Locurile de munca promise de RMGC nu justifica otrăvirea cu cianuri a poporului din muntii Apuseni si nici distrugerile de peisaj , nici jefuirea aurului cu redevente minuscule care nu acopera nici macar riscurile ecologice.

  7. Cata ticalosie si mizerie mai poate fi suportat in spatiul public?!. un asemenea OM este o adevarata Statuie Vie a Demnitatii Nationale Romane. Dumnezeule in ce mare pericol se afla Romania si poporul roman, reprezentat de cei care ne vor din nou in sclavia si robia strainilor. Nu il cunosc si personal pe academicianul Ioan Aurel Pop, insa l-am vazut cu cata determinare si stiinta de carte, cu cat patos si dragoste de tara si neamul romanesc scrie si vorbeste in spatiul public national si mondial, astfel ca stau si ma intreb ?! Oare de cat ticalosie si mizerie morala trebuie sa dai dovada pentru a stigmatiza public un asemenea mare patriot roman, poate cel mai mare din zilele noastre, cauza pentru care sunt convins ca a si fost ales Presedintele Academiei Nationale a Romaniei. Eu zic, si stiu ce zic, sa ne gandim cum il putem aduce ca Presedinte al Romaniei!.

    • Astia vinduti, ataca tot ce e roman adevarat! Academicianul Pop nu este o exceptie! Tradatorii isi dau mana la demolarea totala a Romaniei, decredibilizind liderii patrioti!

  8. Păi in romania e obiceiul de a nu vedea activitatea omului, deplorabilă, de până acum, ci de cine-l recomandă, care organizație ”de forță”.

  9. Afrodito, du-te la fostii cederisti si pedisti, care mai traiesc, ca sa intelegi ce-i cu Rosia Montana! Astia au vindut tara la metru patrat si la kilogram! Asa ca nu-l acuza pe dl academician, mare patriot roman din Ardeal! Cauta firul afacerii, de la multa mita/spaga, la influente din Vestul „democratic”, mult laudat de „rezistenti” si dreapta politica din Romania! Apusenii, plini de aur, numai sunt ai nostrii! Ii vor castiga canadienii/evrei la instantele internationale din America si se va mai plati si despagubire, pe care tu si studentii tai, ii veti plati in vecii vecilor! Asa ca nu istoricul Pop e de vina, ci marea infrangere a Romaniei din !989-190, cind fara lupta, a cedat totul! Acum aruncam vin pe unul sau altul, dar nu pe adevaratii vinovati!

  10. Patriotismul se dovedeste prin fapte, cautionarea unui rapt al resurselor nationale, prin metode nocive de exploatare
    a minereurilor aurifere, fiind una din aceste fapte antinationale/antipatriotice. Restul e gargara patriotarda vizand
    pe unii din cei 9 elitisti care, deosebit de acest subiect, ar fi mari patrioti.

  11. Sa nu-l uitam pe „patriotul” Ponta care a coabitat cu Basescu, campionul vanzarii resurselor si a patrimoniilor Romaniei, omul care a propus-o pe Kovesi de care nu mai scapam, individ care din inalta pozitia detinuta a creat premizele finalizarii afacerii Rosia Montana, din fericire esuata, dar si „afacerea gazelor de sist”!

  12. In toate institutiile statului roman au ajuns mediocri si sunt securisti in toata fiinta lor!Pentru o mai buna clarificare luati cit a publicat intr-un an in professor universitar care s-a format inainte de puterea populara si cit a publicat un acelasi professor universitar (ma refer la aceasi pozitie ) format in anii socialismului!
    Diferenta este enorma!
    Sau exemplul distractiv cu acel professor de traforaj inainte de 1989 ajuns academician dupa 1989!
    Si toata societatea romaneasca este infestata de acesti securisti mediocri!

    • Daca a ajuns academician, atunci se spune „distins profesor de traforaj”.

  13. Domnule Tiberiu nu mă pot da de gol fiindcă am făcut “greșala” la începutul anilor 80 să nu acept să fiu acoperit și am rămas calic la vedere. Referitor la logica autoarei articololului ar rezulta ca oricine care habar nu are unde este Roșia Montană sau Roșia Poeni și cum arată metalurgia neferoaselor, care își refulează frustrările în spiritul de turmă, nefiind de acord cu exploatarea aurului din Apuseni este mai bun ca președintel al Academiei României.

  14. Campania lansata prin Lista celor 200 era mai bucuroasa de probe de neîncredere în academicianul Pop, bazate pe activitatea din calatoriile in Occident sub comunism, daca i s-au aprobat ca la alti intelectuali mai guralivi si azi.

  15. Stimata doamna dr. Afrodita Iorgulescu. Nu stiu cine va atribuit titlul de doctor, dar constat cu mahnire ca in ce priveste esenta sufletului romanesc ati pierdut calea adevarului si asta este cu atat mai grav cu cat am inteles ca sunteti si profesor. Daca un profesor cu titlu de doctor nu este capabil sa calauzesca studentii catre esenta sufletului romanesc, atunci suntem sortiti pierii ca neam si tara.
    Nu am cunoscut activitatea domnului academician Ioan-Aurel Pop, dar am avut ocazia sa il ascult in cateva ocazii la tv. si pot sa spun ca discursul sau mi-a dat un inaltator simt de incredere, demnitate si speranta in destinul Neamului Romanesc.
    Nu contest faptul ca nu ar fi reale afirmatiile dvs. in legatura cu grupul GIMPRM, din care a facut parte si domnul Ioan-Aurel Pop.
    Din aceasta perspectiva tin sa va amitesc un episod care a marcat adevarul credintei in Mantuitorul Iisus Hristos, atunci cand Saul a avut revelatia lui pe drumul Damascului si a devenit din prigonitor al crestinilor, Apostolul Pavel, cel care prin epistolele si faptele sale a fost un adevarat stalp al credintei.
    Sunt convins ca dl. academician Ioan-Aurel Pop este cea mai reprezentativa personalitate care a putut sa isi asume inalta functie academica in anul de gratie 100 de la Marea Unire, ca un adevarat Apostol al Neamului Romanesc.

    • Pe dumneavoastra Mantuitorul ar trebui sa te boteze cu foc pentru ca sa va curatati de pacate. Cum putteti fi de partea unuia care a militat pentru otravirea Romaniei cu cianura si furtul unor munti de aur (la propriu) de catre nite talhari internationali in stransa cardasie cu hulpava si tradatoarea noastra clasa politica. N-aveti pic de rusine, ba ne mai intoxicati si cu pilde biblice al caror inteles va scapa, pentru ca aveti un suflet robit doar banilor.

  16. Munții de aur de care vorbiți sunt mai mult munți decât de aur, mai ales dacă nu ai tehnologia să extragi aurul. În regimul de tristă amintire s-au mulți tot cu cianurare in situ și nu le-a ieșit. Exagerările cu otrăvurile, cu cianura sunt bune pentru absolvenții de jurnalistcă și studii umaniste care folosesc calculatorul, merg cu mașina sunt pline de zorzoane de aur și propovăduiesc pajiștile pe care zburdă mieii, căprițele, iar păstorii singuratici indiferent de anotimp și vreme doinesc din fluieraș de soc dopă Cloe. Toate becurile ecologice, celulele solare, motoarele diesel și mai ales industria mâncării pentru o planetă cu 10 miliarde de locuitori sunt net mai poluante decât o exploatare pe o suprafață limitată, unde cianura este în mare parte recuperată pe cărbune activ și reintrodusă în proces.

    • Habar nu ai despre ce vorbesti. Chiar si daca cianura n-ar fi otravitoare, dar este, redeventele pe care dorea sa le acored statului firma asta era ca si cum dadeai gratis tot aurul. Adica pentru ca sa intelegi, vine unul si iti ia tot din casa, calculeaza el cat face si iti da si tie 6% din valoarea lucrurilor tale estimata tot de el. Ba iti mai face si gunoi si iti otraveste casa. Iar tu trebuie sa fii multumit ca te-a pus tot `pe tine sa iti scoti lucrurile afara si sa le incarci in camioane, adica ti-a dat de lucru! Pai mai crucesc

    • @Tudor
      Sa zici mersi ca in exemplul tau talharul n-a vrut sa-i ia si casa, i-a luat doar lucrurile din casa si i-a mai lasat si ceva maruntis, ca sa para lucruri cumparate. Sau poate casa deja era in vizorul altor banditi.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.