O ofertă de nerefuzat a mafiei

Mai jos vom vedea cum criza migrației a devenit o oportunitate pentru mafioții din Italia, la fel ca și criza sistemului de sănătate.

Financial Times scrie că investitorii internaționali au cumpărat obligațiuni ale unor companii paravan deținute de mafia calabreză, ’Ndrangheta. Într-un caz, scrie FT, obligațiunile au fost cumpărate de Banca Generali.

Financial Times scrie că, în intervalul 2015-2019, s-au vândut obligațiuni deținute de companii paravan în valoare de circa un miliard de euro. Mafia calabreză este mai puțin cunoscută în afara Italiei, însă în ultimele decenii a dobândit o forță financiară impresionantă, implicându-se în trafic de droguri, spălare de bani, contrabandă cu arme. ’Ndrangheta nu are o structură centralizată, ci este împărțită pe clanuri. Potrivit Europol, aceste clanuri obțin un profit de circa 44 de miliarde de euro anual.

La acest profit au contribuit și investitorii care au cumpărat amintitele obligațiuni. Cine sunt ei? În primul rând, sunt persoane fizice și companii dornice să obțină profit cât mai repede și mai mult într-o perioadă în care dobânzile sunt foarte mici sau negative. Iar mafia le-a făcut o ofertă de nerefuzat. Obligațiunile au fost cumpărate de fonduri de investiții cu capital de risc, de fonduri de pensii și de familii bogate în căutare de noi profituri. Toate aceste entități au susținut că nu au avut nicio informație că obligațiunile aparțineau unor companii aflate în legătură cu ’Ndrangheta.

Obligațiunile se bazau pe servicii neplătite de către autoritățile sanitare din Italia pentru companii private ce fuseseră contractate anterior. Obligațiunile au fost atractive pentru că legislația UE prevede că statul trebuie să plătească și penalități la dobânzile deja acumulate.

Într-unul dintre cazuri, obligațiunile conțineau active vândute de o tabără de refugiați din Calabria care fusese luată în administrare de crima organizată, prin firme paravan. Mafioții fuseseră condamnați deja pentru că au furat zeci de milioane din banii furnizați de UE pentru taberele de refugiați. Este un fenomen asupra căruia atrăgea atenția Der Spiegel înca din 2016, la apogeul crizei migrației, atunci fiind vorba despre Cosa Nostra, mafia siciliană.

Majoritatea tranzacțiilor au fost private, puține obligațiuni fiind cumpărate de companii importante. Cel mai probabil, în cazul in care Banca Generali nu ar fi cumpărat asemenea datorii, afacerea nu ar fi stârnit atenția presei.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

2 Comentarii

  1. Si ma rog de ce actiunile mafiei nu sunt kosher dar ale bayer+monsanto, dupont, nestle sunt frcventabile?
    Si aia omoara la hectar, ba chiar insutit mai multi 😀

  2. Sa va mai aud cum latrati in legatura cu sponsorizarile isis, si sau care mai sunt! Ce scriam in acea perioada? Ca sunt toti mama pe mana si toate se fac pe ascuns. Ce arata italia si multe tari, tocmai mentinerea in viata a oricarei mafii! Sa nu spun mai multe!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.