Ping-pong: Ciolacu, pus să-l sune pe Câciu. A răspuns Ciucă

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, l-a rugat pe preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, să discute cu ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, astfel încât să fie identificată o soluţie în ce priveşte datoria de 600 de milioane a companiei Termoenergetica faţă de Elcen. „Rugămintea” a venit după ce Ciolacu l-a trimis la Clotilde Armand.

Primarul a precizat că a existat o discuţie, miercuri, pe această temă cu reprezentanţii Guvernului, dar că nu a participat nimeni din partea ministrului de Finanţe.

„Concursul de metafore o să fie peste un an jumătate, în campania electorală. Eu îl rog pe domnul Ciolacu să dea telefon la domnul Câciu, ministrul de Finanţe, astfel încât să rezolvăm problema cu datoria restantă pentru Termoenergetica, pentru că de rezolvarea situaţiei financiare a Termoenergeticii, de ieşirea Elcen din insolvenţă depind toate investiţiile viitoare pe care trebuie să le facem în producţie şi distribuţie transport de agent termic”, a arătat el, în cadrul unei declaraţii de presă.
Nicușor Dan a menţionat că nu vrea să ia în calcul scenariul intrării în insolvenţă al companiei Termoenergetica, în cazul în care aceasta nu va primi banii necesari.

„Vreau să nu vorbim de scenariul acesta. Eu cred că până la urmă suntem oameni responsabili. (…) Vreau să nu vorbim de scenariul acesta şi să rezolvăm la nivel politic şi administrativ problema întregului lanţ: Primărie-Termoenergetica-Elcen-Romgaz”, a spus el.

Nicuşor Dan a menţionat că miercuri a avut loc o discuţie între reprezentanţi ai PMB, ai premierului, ai ministrului Dezvoltării şi ai ministrului Energiei, dar că nu a fost prezent nimeni din partea ministrului Finanţelor.

„A lipsit, cum s-a mai întâmplat, reprezentantul ministrului Finanţelor. Toţi oamenii cu care am vorbit caută soluţii pentru problema asta (a datoriei pe care o are Termoenergetica – n.r.)”, a mai precizat el.

Nicuşor Dan a adăugat că sistemul de termoficare din Capitală acoperă 550.000 de apartamente, la fel cât au toate celelalte unităţi teritorial-administrative din România la un loc. Însă, în timp ce pentru Bucureşti ajutorul de la Guvern a fost de 15 milioane de lei, pentru celelate UAT-uri a fost de 800 de milioane.

„Nu cerem mai mult decât s-a dat celorlalte localităţi din România. Noi, Bucureştiul, avem apartamente în sistem centralizat câte au toate celelalte localităţi împreună. Pentru ele s-au dat 800 de milioane, pentru noi s-au dat 15-20 de milioane. Dacă Guvernul nu are bani, am cerut încă de acum un an să ni se mărească plafonul de îndatorare, astfel încât să ne împrumutăm de banii aceştia de pe piaţă”, a precizat edilul general.

El a menţionat că Primăria are nevoie de 600 de milioane de lei pentru a achita o datorie pe care Termoenergetica o are către Elcen, iar Elcen către Romgaz.

„Termoenergetica facturează cu un preţ pe care i-l stabileşte ANRE. Acest preţ se calculează pe baza unui bilanţ energetic făcut cu doi ani în urmă – în cazul ăsta, este ritmul administrativ, nu e nimeni de vină. Şi pe preţul care este facturat de către Termoenergetica noi suntem la zi. Adică am plătit în anul acesta 1,4 miliarde de lei – dublu faţă de cât se plătea acum doi ani. Deci suntem la zi. Însă, pe această diferenţă de preţ sunt 120 de milioane de lei din 2020; 240 de milioane din 2021 şi aproximativ 300 de milioane din 2022. Împreună fac 600 de de milioane. Aceşti 600 de milioane se duc mai departe într-o datorie pe care Termoenergetica o are către Elcen, iar Elcen la rândul lui către Romgaz”, a explicat el.

Marcel Ciolacu a îndemnat-o miercuri pe Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, să împrumute Primăria Generală, care are nevoie de 600 de milioane de lei pentru termoficare.

„Nu sunt membru al Guvernului, când voi fi membru al Guvernului… Nu am fost întrebat de către domnul prim-ministru această speţă. Dar eu ştiu că domnul primar general al Capitalei a rezolvat toate problemele. Eu îi urez succes în continuare. Îmi pare rău pentru bucureşteni. A picat asemenea năpastă pe capul lor: să îl aibă pe Nicuşor Dan primar general al Capitalei. Nu ştiu excedentul Primăriei Generale. Ştiu la Sectorul 1, am fost mai atent: un excedent extraordinar. Să îl împrumute pe domnul Nicuşor Dan doamna Clotilde”, a spus Marcel Ciolacu la o conferinţă de presă.

Precizările au fost făcute după ce primarul general, Nicuşor Dan, a făcut apel la Guvern să sprijine Capitala pentru „a putea trece cu bine de această iarnă”. Edilul general a menţionat că PMB achită toate facturile către Termoenergetica, dar că are nevoie de ajutor pentru a plăti o datorie de aproximativ 600 de milioane de lei, acumulată în ultimii trei ani, reprezentând diferenţele între preţul real şi tariful stabilit de ANRE.

UPDATE Premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi, că din discuţiile purtate cu primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, au reieşit două posibile soluţii pentru achitarea datoriilor acumulate de Termoenergetica, fie ca Guvernul să asigure o parte din bani, fie ca plafonul de îndatorare al Capitalei să fie mărit, astfel încât municipalitatea să se poată împrumuta pentru a plăti.

El a fost întrebat de presă, la finalul unei întâlniri pe care a avut-o cu reprezentanţii administraţiei publice locale din judeţul Suceava, dacă Guvernul va aloca bani către Primăria Municipiului Bucureşti pentru achitarea datoriilor acumulate de Termoenergetica.

„Am discutat acest subiect, pentru că unul dintre consilierii guvernamentali a avut întâlniri, am avut eu, personal, întâlniri cu domnul primar, în mai multe rânduri. L-am rugat să vină cu o soluţie tehnică vizavi de ceea ce se întâmplă cu sistemul de termoficare în Capitală şi există mai multe soluţii. Una dintre ele este, sigur, solicitarea de la domnul primar să putem să asigurăm o parte din banii care sunt necesari pentru Termoenergetica şi o altă soluţie este aceea de a mări plafonul de îndatorare la nivelul Capitalei, astfel încât să poată să împrumute bani şi să achite datoriile pentru această instituţie”, a afirmat Ciucă.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. In campania electorala ditamai presedintele Romaniei si al sau prim ministru liberal domnul Ludovic ZOrban faceau campanie electorarala pe fata impotriva doamnei Gabriela Firea Vanghelie si il prezentau pe candidatul Nicusor Dan ca fiind solutia salvatoare a Bucurestiului, care avea la acel moment solutii practice la orice intrebari din partea presei sau cetatenilor.
    Intreb si eu ce s-a intamplat cu acea dezinvoltura si personalitatea domnului Nicusor Dan ca pur si simplu a disparut de pe mas media si nimeni nu stie ce face dumnealui in calitate de Primar General al Capitalei, zau unde sunt resursele finaciare consistente pe care dumnealui le scoate din palarie precum un vrajitor !?

  2. Nu pricep de ce ii cere lui Ciolacu in loc sa le ceara șefilor de la liberali și usristi fiindcă ei l-au susținut! Și lui Johannis care l-a stabilit primar general! Ce jigodie usrista care s-a tuns putin!

  3. Nicuşor are o tobă,
    Bum, bum, bum!
    Şi o ţine după sobă,
    Bum, bum, bum!
    Toată ziua vrei, nu vrei
    Bate-n tinichiaua ei,
    Nicuşor are o tobă,
    Bum, bum, bum! (bis)(TOBA LUI NICUŞOR)

    PS Câciule păzea,de ăsta nu scapi,nu e Firea sa o dea in politica..

  4. In campanie, Nicusor: aducem apa calda.
    In timpul mandatului tot Nicusor: Ciolacu este de vina ca apa e rece ???
    Inca un mandat de primar.

  5. „Uite-te – am gandit eu – ce va sa zica o intarziere de cateva minute; cum poate nenoroci pe un tanar! Ramanea ‘Nicusor Dan’ iar repetent, cu toate ca tine la el atata mamita-sa Dascaleasca, la care tine Piscupeasca, la care tine Sachelareasca, la care tine Iconomeasca, la care tine Diaconeasca, la care tine Preoteasca, la care tine mult gratioasa Popeasca, la care tiu foarte mult eu, la care…” (parafraza dupa I.L. Caragiale, Moftul roman, 24 iunie 1901)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.