Porcărie funestă! Reacția lui Macron, pentru că nu mai poate candida

Limitarea numărului mandatelor este pentru preşedintele francez, Emmanuel Macron, o „porcărie funestă”.

Macron a reacţionat la o propunere a preşedintelui Rassemblement national Jordan Bardella cu privire la o limitare la un singur mandat de şapte ani.

În 2008, în Franţa, numărul mandatelor prezidenţialea  fost limitat de Nicolas Sarkozy  la două mandate consecutive.

Preşedintele francez a făcut această remarcă într-o reuniune cu lideri ai partidelor din opoziţie, miercuri, la Saint-Denis, deranjat că nu mai poate să candideze la alegerile din 2027.

„Macron a clacat. A spus <să nu poţi să fii reales este o porcărie funestă>. Amendarea acestui lucru printr-un referendum ar fi o uşurare generală”, a scris Jean-Luc Mélenchon,  fost candidat la preşedinţie, pe reţeaua de socializare X (fosta Twitter).

„Poate că a făcut o glumă pe această temă”, a comentat un participant din cadrul majorităţii macroniste.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7

14 Comentarii

  1. Joha ales din nou pe 5 ani ! Singurul care a respectat Constitutia fara s-o cunoasca.

  2. Prietenii lui Macron (Richard Ferrand, de pilda) se exprima-n sensul unui al treilea mandat (la fel de catastrofic, si complet ilegal, dat fiind ca numarul mandatelor prezidentiale e limitat la doua) al individului la Palatul Elysée (care, în paranteza fie spus, a fost resedinta pariziana a doamnei Poisson, devenita marchiza de Pompadour si metresa atitrata a lui Ludovic al XV lea…). Nu cred ca Macron sa poata risca o sesiune comuna, un Congres constitutional, în materie, fiindca nu mai are majoritatea absoluta-n Adunarea Nationala. Asa c-o sa trebuiasca sa i se supuna, chiar daca olimpian (!) de narcisic, „porcariei” constitutionale „funeste” (?!!!).

  3. Niger, mai nou GABON-nu scrieti nimic . Nu va lase stapanii, asa-i ?

  4. Ce ți-e și cu omul, s-a obișnuit la borcanul cu miere și se gîndește că-i va fi greu fără !

  5. Un mandat de 7 ani este mult prea lung (mai ales cind te trezesti cu o pacoste pe cap, ca presedinte !) la fel ca si trei (sau mai multe) mandate, cind se ajunge deja la o „situatie africana” (fac o paranteza, si mandatul de 5 ani trebuie redus la 4, ia inchipuiti-va ce fericire ar fi fost in Romania daca astazi panarama de la Cotroceni ar fi fost deja plecata la ta-su si la ma-sa, in Germania !). De accea probabil ca solutia americana, cu 2 mandate consecutive de 4 ani si un altul (sau altele) posibil dupa un numar de ani de „pauza” este cea mai logica si convenabila. Si as adauga, ca o umila idee personala, un referendum la mijlocul fiecarui mandat de 4 ani (adica la 2 ani dupa inceputul sau) de posibila demitere sau de posibila continuare a mandatului (in caz de demitere prin referendum, nu alegeri din nou, ci accederea la presedintie a celui aflat pe locul doi la alegerile precedente).

  6. Este SIMPLU :

    Numai ca Monsieur President ARE … 🙂 Vigilentza INTARITA vis a vis de SA Babette … 🙂

    DACA NU mai este la Elisee, ADIO si la Climacteriu … 🙂

  7. Emanuele, ai incurcat-o! Te bate madam Brigitte cu tigaia. Africanii te-au luat la goana, chinezii nici nu se uita la tine, iar americanii nici nu mai stiu unde e Franta. Vin nu mai produci, frantuzoaicele care alta data erau ” la creme de la creme „, sunt surclasate de rusoaice, ucrainience si mioritice. Noroc cu negresele, ca doar alea mai sunt resursele de care aveti parte!

  8. Daca francezii s-ar fi uitat mai atent la viata particulara a lui Macron ,nu cred ca ar fi fost de acord sa le fie presedinte un anormal.Greseala mare pe care o facem cu totii este ca inainte de a alege un politician ca sa ocupe o functie de conducere, ar trebuii sa fim foarte atenti la viata lui privata din trecut .Asta pt. ca asa cum a procedat in viata lui particulara ,la fel va proceda si in politica .

  9. dreptul de a alege si de a fi ales al unui cetatean nu trebuie limitat in nici un fel. De aia e SUA o democratie. Poate singura!

  10. stefi spune:
    1 septembrie 2023 la 18:00 ————-Ce vorbesti stimabile ,dupa dumneata se poate ca persoana respectiva sa fie in functie chiar si pana iese la pensie, daca este ales asa cum stim cu totii ca se procedeaza la vot .Cit despre democratia din SUA, mergi acolo si traeste macar un an sa vezi cam cum arata democratia si dupa asta da-ti cu parerea !

  11. Trebuie totusi pusa o limita la candidaturi, este importanta pentru a bloca accesul la putere a unor imbecili nocivi si malefici precum macron.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.