Povestea activistului rus anti-război interzis la intrare în Serbia

Un activist rus anti-război și pro-democrație care locuiește în Serbia și un critic înverșunat al invaziei rusești din Ucraina a declarat joi că autoritățile sârbe i-au interzis să intre în țară la întoarcerea dintr-o călătorie în străinătate.
Peter Nikitin a declarat pentru The Associated Press că a fost oprit la controlul pașapoartelor de pe aeroportul din Belgrad, joi dimineață, la întoarcerea dintr-o vacanță privată. El a spus că decizia a fost „arbitrară și ilegală”.

Nikitin deține atât cetățenie rusă, cât și olandeză și are un permis de ședere în Serbia, unde el și familia sa locuiesc de ani de zile. El a declarat că încerca să intre în Serbia folosind pașaportul olandez când a fost întors din drum și i s-a ordonat să se întoarcă la Frankfurt, Germania, de unde venise cu avionul.
„Am stat în zona de frontieră de la aeroportul Nikola Tesla (din Belgrad) toată noaptea fără să dorm”, a declarat Nikitin. „Voi rămâne aici până când mă vor lăsa să plec acasă sau mă vor deporta cu forța. Documentul (primit) nu are nicio explicație pentru interdicție, cu excepția faptului că aceasta este în vigoare împotriva mea”, a declarat Nikitin. „Voi face apel la această decizie arbitrară și ilegală”.
Avocatul sârb, Cedomir Stojkovic, care a făcut echipă cu Nikitin în trecut pentru a se opune influenței Rusiei în Serbia, a declarat că expulzarea sau interzicerea intrării în țară a unui deținător de card de rezident permanent poate fi ordonată doar de o instanță de judecată.
Nikitin a trimis la AP un document pe care autoritățile de frontieră i l-au dat și pe care scria „măsura de protecție de îndepărtare, măsura de securitate de expulzare sau interdicția de intrare în Republica Serbia în vigoare”. Autoritățile sârbe nu au emis nicio declarație imediată, scris sfchronicle.com.
„Nicio procedură judiciară nu a fost inițiată vreodată împotriva lui Nikitin și, prin urmare, nicio decizie judecătorească privind expulzarea sa nu ar fi putut fi luată”, a spus Stojkovic într-un comunicat.
Jurnalistă rusă Irina Chukomina, care locuiește în Serbia, și care este o apropiată a activistului a venit cu o reacție pe Facebook. Aceasta a criticat dur decizia, și a avut cuvinte grele de spus în adresa șefului serviciului de securitate al Serbiei, Aleksandar Vulin:

,,Astăzi, prietenul nostru Peter Nikitin nu a fost lăsat să intre în Serbia. Peter este un activist anti-război, șeful Societății Democratice Ruse din Serbia și avocat internațional. El organizează mitinguri și marșuri anti-război încă de la începutul războiului, iar înainte de război a organizat acțiuni de susținere a lui Alexei Navalny. Petya locuiește în Serbia din 2016, este cetățean olandez și deține un permis de ședere permanentă în Serbia. El are doi copii în Belgrad. Astăzi, Peter se întorcea din vacanță cu avionul din Germania. Pe aeroportul din Belgrad, Nikitin a fost reținut la frontieră, iar după 3,5 ore a primit o decizie prin care i s-a interzis intrarea pe teritoriul Republicii Serbia. Acesta este primul caz de expulzare din cauza activismului anti-război din Serbia. Astfel de decizii sunt luate de agenția de securitate condusă de Vulin, care a fost inclus săptămâna aceasta pe lista de sancțiuni a SUA pentru implicarea sa în scheme de trafic de arme și droguri. Vulin a fost ministru de interne, ministru al apărării, șef al cancelariei pentru Kosovo și Mitohija, iar în anii ’90 a fost membru al partidului soției lui Slobodan Milosevic. El este suspectat că lucrează pentru serviciile de informații rusești, fiind cunoscută prietenia sa cu Patrușev. Demisia sa din funcția de șef al agenției de securitate este o cerere a protestelor sârbești din mai-iulie 2023. Dacă acesta este răspunsul lui Vulin la sancțiuni, atunci astăzi Nikitin a devenit oficial pericol pentru el, cu toată influența pe care o are. Așadar, nu există nimic mai important decât agenda împotriva războiului lui Putin în Ucraina. Numai cu înfrângerea lui Putin se va dezlega nodul balcanic.

Vulin – demisia! Nikitin în Serbia!”
Nikitin este bine cunoscut ca un critic deschis al invaziei Rusiei în Ucraina și al regimului președintelui rus Vladimir Putin. El a fost unul dintre organizatorii protestelor anti-război și pro-democrație din Serbia, la care au apelat rușii și ucrainenii care trăiesc în această țară. Aproximativ 200.000 de cetățeni ruși s-au mutat în Serbia de la începutul războiului din Ucraina, deoarece țara balcanică nu necesităăvize de intrare pentru ruși, dar este o națiune slavă apropiată de Rusia. Mulți au fugit de faptul că ar fi putut fi înrolați în armată sau și-au mutat afacerile aici. În ianuarie, Nikitin și Stojkovic au depus împreună o plângere penală împotriva lui Vulin și a mai multor alte persoane pentru că ar fi permis recrutarea de sârbi pentru a lupta pentru mercenarii lui Wagner în Ucraina, care luptau la vremea respectivă în numele Rusiei.
În 2021, Vulin a creat un „grup de lucru” împreună cu Nikolai Patrușev, puternicul secretar al Consiliului de Securitate al Kremlinului, pentru a combate „revoluțiile de culoare” – o serie de proteste în masă care au dus ocazional la răsturnarea unor regimuri din fosta Uniune Sovietică, fosta Iugoslavie, Orientul Mijlociu și Asia. Presa independentă sârbă a relatat că, la întâlnirea lor de la Moscova de la sfârșitul anului 2021, Vulin i-a dat lui Patrușev interceptări telefonice de la o reuniune din Belgrad organizată de membri ai opoziției ruse. La scurt timp după aceea, unii dintre cei care au participat la reuniune au fost arestați în Rusia. Vulin a negat că i-ar fi înmânat casetele lui Patrușev.
Săptămâna aceasta, Statele Unite au impus sancțiuni împotriva șefului serviciilor secrete pro-ruse din Serbia, Aleksandar Vulin, acuzându-l de implicare în transporturi ilegale de arme, trafic de droguri și abuz de funcții publice care contribuie la „facilitarea activităților maligne ale Rusiei în Serbia și în regiune”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

17 Comentarii

  1. Pai sa vina de urgenta in Bucuresti la colegii USR-isti. Acesti hashtagisti sorosisti il primesc cu respect.

  2. Paguba in ciuperci(vezi de ce mor câinii și de ce mor prostii)… Jumătate de Românie nu doarme noaptea de grija acestui antiputinist…

  3. Serbia crede ca mai pupa UE cu infantilisme din astea ? Nu s-a lamurit ca Ungaria nu intra in UE cu un bolovan de gat ca Orban

  4. I-am citit pisicii articolul. A adormit după prima fraza, dar nu înainte de a da cu laba în gol a lehamite. Sunt sigur ca acest articol va obține premiul Pulitzer sau pate premiul primelor patru litere. Ma rog.

  5. Rus numai pe pasaport. Alt var de-al lui Jewlenski pus pe imbirligari. De ce nu merge si la Washinton sa predice acolo evanghelionul pacii .

  6. Să vina Nulanda la Belgrad !
    Și să nu uite gogoșile și lunetiștii.
    Hai !

  7. „activist rus anti-război și pro-democrație”

    -partea cu „democrație” e aia dubioasa……la ion ilici iliescu era „democratie originala” de-a dreptul!

  8. marius,8:06-Am mai spus, că tu vrei sa pari deștept,nu ești prost,dar nici pe cat ai vrea tu sa pari ,destept.Esti prorus,esti antiucrainian,ești antieuropean,ești antiamerican,boooon…e dreptul tau.Dar e și dreptul meu de a-ți spune că nu ai caracter.Un om normal la cap nu poate cumula cele mai ignobile trăsături și credințe la un loc fără să nu fie dus cu pluta.Ba încă te acuz de propaganda criminală prorusa.Asta nu mai e doar problema dumitale.In alta ordine de idei,sper sa pricepi, in Serbia, cand unele asociatii si organizatii civice au manifestat si au cerut indepartarea portretelor si a inscriptiilor pro-Radko Mladici (criminal de razboi sarb), a venit politia si tot pe ei i-a ridicat si amendat. Sa mergi cu masina cu nr. din UE acolo implica un risc. Nu toata populatia e asa, dar ultranationalismul galagios, violent si sustinut de stat incearca sa faca legea.Marius de ce nu dai curs acelei profe eșuate(cazul îl cunosc,și sutele de studenți știu câte parale face respectiva Viorica Bălteanu )de la UV Timișoara care-și caută slugă la casa de la țară.Tu ai corespunde.

  9. N as fi crezut ca gazeta dvs. face jocul mizerabil sorosisto bidenist. Milogul rus a fost oprit prin decizie administrativa a SRI ului Srbesc (da, au si ei serviciu de informatii, doar ca e competent si patriot). Stirea e relevanta pt 2 portaluri obscure (ghici cine le tine pe bani) si saitul europa libera (!). Trantorul activist (gen retardul Ciausescu de la Bucuresti) e maestru in mitinguri cu artificii si scandal, asa ca BIA i a dat o pauza. Si daca tot il plangeti, aduceti l la Bucaresti, slugi amere.

  10. Nicio masa fara peste oceanic !( asa se zicea pe vremuri ) Nicio zi fara un articol anti-rusesc din partea dlui Dicusar !
    Nu am nicio simpatie fata de rusi dar amara pane stimate dle autor !

  11. @Srb din Banat-doar im mintea ta este un joc mizerabil.Argumente ai sosoc de 5 stele?Ia-te de mână cu marius și angazati-va zilieri(slugi)pe moșia Vioricai Bălteanu,Profa eșuată de la U
    Timișoara.

  12. CEDOmir Stojković să ne ye$$plice el cum a fost SCOS CU FORȚA Julian Assange din Ambasada Ecuadorului la Londra! …că – PARCĂ, dzîce leghislațîia enternațioanală – teritoriul unei ambasade este ZONĂ INVIOLABILĂ!
    Iar acest „Peter Pan” Nikitin șî acea Irina Choko Mina să fie expulzați imediat de autoritățile de la Beograd!

  13. pt cetatean buCURestean,
    Cum nimic n ai priceput, zoaie ai debitat.
    Sunteti niste mitici isterici si morti de foame. Spre stiinta, Banatu i antibuCUResti pt cele mai bune motive.

  14. De ce nu merge in Olanda, sau cum i se zice acuma, Tarile Josnice? Putea castiga concursul de miss Olanda.

  15. @ un Srb din Banat 11:14
    Nu e niciun Cetatean bu?eștean !
    E p.r.o.s.t.a.c.u.l ghiță Marghiteanul (aka Toros Dinu aka Viorica Bălteanu !). Un ? $oro$iZd care clonează nick-urile altora.?
    Slavă Serbia ! Nole Președinte !

  16. Ce repede a invatat moldoveanul asta sa cenzureze ! Minciuna nu doare, doar adevarul !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.