Puteți cere despăgubiri!

Cetăţenii din statele membre ale Uniunii Europene pot să dea în judecată guvernele lor şi să solicite despăgubiri financiare, dacă nivelul ridicat al poluării aerului le afectează sănătatea, a apreciat joi avocatul general al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, Juliane Kokott, transmite Reuters.

Opinia avocatului general vine după un şir de decizii adoptate de CJUE în ultimii ani, în cadrul cărora aproximativ 10 state membre UE, inclusiv Franţa, Polonia, Italia şi România, au fost găsite vinovate de un nivel ilegal de poluare a aerului.

„Avocatul general Juliane Kokott susţine că încălcarea valorilor limită pentru protejarea calităţii aerului, în conformitate cu legislaţia UE, dă dreptul la despăgubiri din partea statului”, a informat CJUE într-un comunicat de presă.

Kokott a subliniat însă că orice persoană fizică care solicită despăgubiri va trebui să dovedească faptul că pagubele provocate sănătăţii au fost provocate direct de poluarea aerului. În plus, un guvern ar putea să evite plata despăgubirilor dacă poate dovedi că astfel de depăşiri ale valorilor limită ar fi avut loc şi dacă statul respectiv ar fi adoptat, la timp, planuri privind calitatea aerului care să satisfacă cerinţele directivei UE.

Opinia avocatului general are legătură cu un caz demarat de un rezident din Paris care solicită, de la guvernul francez, despăgubiri în valoare de 21 de milioane de euro pentru că aerul poluat i-a afectat sănătatea, iar guvernul francez nu a respectat limitele UE privind calitatea aerului. Un tribunal din Versailles a cerut CJUE să clarifice dacă persoanele fizice pot solicita astfel de despăgubiri.

Opiniile avocatului general nu sunt obligatorii pentru CJUE, chiar dacă, în majoritatea cazurilor, judecătorii CJUE tind să urmeze opiniile avocatului general.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

5 Comentarii

  1. Kokta asta se vrea aparatoarea lumii. Nu-i decat o mancatoare de kk, la fel ca toti aia de la CJUE.

  2. S-o credeți voi, că vreun Lache din Oiropasburg s-ar apuca să ceară așa ceva.
    De fapt, articolul e degeaba, că tot el și zice:
    „În plus, un guvern ar putea să evite plata despăgubirilor dacă poate dovedi că astfel de depăşiri ale valorilor limită ar fi avut loc şi dacă statul respectiv ar fi adoptat, la timp, planuri privind calitatea aerului care să satisfacă cerinţele directivei UE.”
    Da’mi place că ne ținem de vorbă unii pe alții.

  3. Dar pentru reacțiile adverse ale injecțiilor „sigure și eficiente” putem cere despăgubiri? Aaa, uitasem, in România nu au fost, nu sunt și nu vor fi niciodată reacții adverse grave a injecțiilor covid! De ce? E simplu, nu ne lasă cenzura „democrației” europene! Cine spune altfel e antivaccinist, prorus și bineînțeles, terorist! UE trebuie să se prăbușească, și-a pierdut valorile, a devenit o uniune fascistă, o hazna împuțită, iar pentru asta, pentru faptul că a devenit o mizerie, conceptul UE trebuie aruncat și îngropat. Dacă dezvoltarea economică trebuie plătită cu libertățile noastre atunci prețul e prea mare, e inacceptabil! Jos UE!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.