Romgaz cumpără acces la un terminal GNL

România mai încearcă o dată să joace un rol în comerțul cu gaze din Mediterana

Romgaz, companie controlată de stat care tocmai a raportat aproape un miliard de lei profit la semestru, cere aprobarea CA pentru a cumpăra 20% dintr-o societate grecească care dezvoltă un terminal LNG lângă Alexandroupolis. Participația ar costa 12,5 milioane de euro. Mai mult, Romgaz licitează și pentru rezervarea de capacitate pe gazoductul care aduce gaze până la Ruse, de unde pot intra în România, gazoductul Giurgiu – Ruse fiind deja funcțional. “Este o problemă de securitate națională. Este bine să fim și în altă parte, să putem aduce gaze lichefiate care vin din Qatar sau America”, spune Adrian Volintiru , directo Romgaz.

Gastrade, parte a grupului energetic elen privat Copelouzos, dezvoltă proiectul terminalului LNG lângă orașul grecesc Alexandroupolis și a finalizat cu succes în ianuarie prima fază a unui test de piață privind cererea din partea potențialilor clienți care s-ar putea aproviziona cu gaze prin intermediul terminalului. Acesta ar urma să poată furniza gaze pe toate piețele balcanice. În proiect este implicat și operatorul grec de transport de gaze DESFA. Interesați de proiect s-au arătat și Bulgartransgaz, operatorul sistemului național de transport al gazelor din Bulgaria, dar și unul dintre principalii exportatori americani de LNG, Cheniere Energy, care ar putea astfel să vândă în Europa gaze produse în exploatările de șist din SUA. Terminalul LNG Alexandroupolis ar urma să aibă o capacitate de tranzit de peste 6 miliarde de metri cubi de gaze pe an și una stocare de 170.000 mc de LNG.

Este a doua încercare a unei companii românești să joace cartea internațională (regională, mai precis) în gaze. Prima dată, a fost Transgaz, care a licitat pentru preluarea controlului la operatorul de gaze grecesc DESFA. A pierdut însă, oferta de anul trecut a consorțiului din care făcea parte Transgaz – 457 de milioane de euro a fost refuzata de autoritatile elene. Pachetul majoritar a fost acontat de către Snam (Italia), Enagas Internacional (Spania) si Fluxsys (Belgia). Acestia au oferit 535 de milioane de euro pentru 66% din actiunile DESFA, o suma cu aproape 80 de milioane de euro mai mare decat cea oferita de competitori.

DESFA asigura transportul gazelor din Bulgaria si Turcia catre Grecia. Achizitia ar fi ajutat Transgaz si Romania sa isi consolideze pozitia regionala in industia transportului de gaze, in special pe coridorul nord-sud care se intinde de la Marea Caspica pana in Europa Centrala.

Miza mare a unei poziții la Mediterana este că aici este centrul comerțului European cu gaze lichefiate. Qatar este cel mai mare producător mondial de GNL iar SUA vine rapid din urmă. Amândouă țările vor să atace poziția Gazprom în Europa iar GNL poate fi mai ieftin ca gazul metan de conductă. Având în vedere și presiunea politică a americanilor, este de presupuns că vorm avea cantități din ce în ce mai mari de GNL aduse la Mediterana. De aceste gaze poate profita și România, în încercrarea de a crea o alternative de import la gazul rusec, cel puțin până când Marea Neagră va începe să conteze cu adevărat în topul surselor de aprovizionare.

Romgaz este cel mai mare producător de gaze al României, cu 5,5 miliarde de metri cubi extracție anuală. Este, în același timp, cea mai profitabilă companie a statului roman. Până în 2022, Romgaz trebuie, prin lege, să livreze gaze la preț plafonat pentru populație.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Mihai Soare 1084 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Vedeti ca si o societate de stat poate fi profitabila….daca exista vointa politica.

  2. prostii,americanii impun gazul lor sclavilor europeni ,nu poate costa gazul lichefiat adus din America mai putin decat gazul rusesc venit pe conducta de la o distanta mai mica

  3. Poate ma insel , dar ceva nu prea miroase frumos ! Pai numai ce s-a anuntat ,ca Romania va exporta gaze in Ucraina !!? Da, de unde , noi insine fiind consumator de gaze din import ! Si dupa cum se stie , Ucraina este si un rau platnic ! Va amintiti cu ce scandal , plateau gazele rusesti importate , acum cativa ani ! Cred ca este un ordin de la americani ! Acum vrem sa cumparam actiuni de la o societate privata greceasca ! Chiar avem nevoie ? Exista vreo garantie ca maine nu va da faliment ? Spunea Cassandra , sora lui Hector si a lui Paris : „feriti-va de darurile grecilor ! ” N-au ascultat-o si Troia a cazut !

  4. Ne-a scutit basescu de 400milioane euro anual taxa de tranzit pentru SouthStream. Acum au facut conducta prin turcia si NorthStream 1 2 si 3 direct spre germania. Ca neamtu nu are greturi cand vine vorba de bani. Si nici americanii n-au. Exxon a bagat zeci de miliarde in rusia. 400m an insemnau 50-80km de autostrada anual.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.