Romgaz: Cât a scăzut consumul de gaze anul trecut

Consumul de gaze naturale a scăzut cu 16% anul trecut, iar Romgaz a avut o cotă de piaţă de 50% din totalul consumului, a declarat, joi, într-o conferinţă de specialitate, directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu.

„Din punct de vedere al pieţei gazelor….a fost o schimbare mare de paradigmă în ceea ce priveşte atât siguranţa în aprovizionare cât şi volatilitatea excesivă a preţurilor. În acest moment, ne uităm că pe parcursul anului trecut în România consumul de gaze naturale a scăzut cu 16% şi din totalul consumului Romgaz a avut o cotă de piaţă de 50% şi din consumul din gaze din producţie proprie peste 60%. Asta arată că această companie deţinută majoritar de către statul român a îndeplinit şi şi-a îndeplinit toate obligaţiile în a asigura securitatea energetică în special al consumatorului casnic, cât şi al producătorilor de energie termică. În anul 2022 ne-am îndeplinit în proporţie de 98% planul de investiţii. A fost cel mai mare plan de investiţii din istoria companiei, de peste 5,5 miliarde de lei. Pentru anul următor am stimat undeva la 2,3 miliarde din care 800 de milioane sunt exclusiv pentru Neptun Deep şi restul sunt pentru menţinerea producţiei actuale”, a spus Răzvan Popescu, la conferinţa „Future Economy – Tendinţele economice în 2023 – provocări şi oportunităţi”.

El a explicat că pentru următorii ani, până ce proiectul Neptun Deep va intra în producţie, în 2026 – 2027, România se va baza pe producţia onshore, pe care trebuie să o păstreze la un nivel adecvat, în condiţiile unui declin natural al acesteia de 2,5% anual.

Popescu a declarat că proiectul Neptun Deep evoluează conform planului.

„Aşteptăm decizia de investiţii a partenerului estimată undeva în luna iunie a anului acestuia. Deci mai este puţin până atunci. Romgaz şi-a asumat această decizie de investiţii în momentul în care a achiziţionat participaţia Exxon Mobile”, a spus Răzvan Popescu.

Acesta a afirmat că îşi păstrează estimarea de emitere de obligaţiuni în prima jumătate a anului 2024.

În ceea ce priveşte Câmpul Caragele, el a declarat că se află în producţie din 2009. Sonda de mare adâncime produce din 2019. În acest moment se află în producţie 13 sonde şi estimează să mai fie săpate încă 8 sonde şi încă 2 condiţionat de rezultatele acestora.

Gradul de recuperare al rezervelor a crescut la peste 70% fiind un factor foarte important în menţinerea producţiei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

4 Comentarii

  1. Frumusețea este că consumul de gaz a scăzut iar profitul patrioticului Romgaz sigur s-a triplat.

  2. Dacă consumul a scăzut cu 16% înseamnă, după minciunile voastre, că nu mai e nevoie de importuri.
    Întrebare: de ce ați scumpit gazul? Vă cer cîrtițele taxă de protecție? A devenit CH4 mai greu decît aerul și trebuie pompat din pămînt nu mai iese de capul lui?
    Că doar nu ne furați de rupeți!

  3. Dacă nu e nevoie de gaze din străinătate*, de ce mama dracului mai scoateți din Marea Neagră?
    * Dacă n-a fost NICIODATĂ nevoie de importuri de gaze? Că cine poate vedea în ce parte o iau gazele prin țevile ce trec granița.

  4. Investitiile in exploatarea gazelor si nu numai sunt strategice si atunci si raspunsul la intrebarile unor ,,jurnalisti,, trebuie sa fie pe masura. Nu cred ca cei care se ocupa de aceste proiecte pot spune toate cifrele in valoare absoluta despre acestea.
    De altfel acesta este si scopul folosirii procentelor in evaluarie lor. Ceea ce trebuie sa urmarim noi, romanii este sa le vedem duse pana la capat si puse in functiune.
    Trebuie sa identificam prostia si sabotorii pentru a-i exclude din aceste lucrari majore pt tara

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.