S-a decis amplasamentul primului minireactor nuclear din România

Primul mini-reactor nuclear din România, dezvoltat de compania americană NuScale, va fi instalat Doicești, județul Dâmbovița,  pe amplasamentul fostei termocentrale.

Anunțul a fost făcut de către ministrul Energiei, Virgil Popescu, la conferința de presă de lansare a workshop-ului pe tema reactoarelor modulare mici (SMR). CET Doicești a făcut parte din fosta Termoelectrica, companie de stat care a intrat în faliment. Centrala a fost oprită în 2012, iar peste doi ani a fost vândută companiei Energy Communications, înregistrată în Cehia dar cu proprietar o cetățeancă ucraineancă. Pentru că cumpărătorul nu a plătit suma 13,8 milioane de euro, tranzacția a picat. Ulterior, CET Doicești a fost revândută însă proprietarul nu este cunoscut.

Compania americană NuScale Power, care are un acord de colaborare cu Nuclearelectrica pentru construirea unui reactor nuclear modular de mici dimensiuni (SMR) în România, va începe în acest an procesul de fabricare a componentelor reactoarelor.

”România va deveni o țară independentă energetic și prin amplasarea primului reactor modular de mici dimensiuni (SMR) din Europa! Compania americană NuScale Power și Societatea Națională Nuclearelectrica din România au convenit să colaboreze în vederea amplasării unei centrale cu reactoare SMR. Cei de la NuScale au anunțat că anul acesta încep procesul de fabricare a componentelor reactoarelor. Doosan Enerbility urmează să înceapă producția de echipamente principale pentru reactoarele modulare mici (SMR) NuScale, în baza unui acord semnat zilele acestea. Salut încheierea acestui nou parteneriat, prin care, implicit, și România își va asigura inclusiv securitatea energetică”, a scris ministrul Popescu pe Facebook. De altfel, acesta a distribuit un link către o știre din World Nuclear News care prezintă mai multe detalii ale acestui parteneriat între americanii de la NuScale și coreenii de la Doosan Enerbility.

Astfel, potrivit acestui acord semnat în data de 25 aprilie, compania coreeană Doosan Enerbility ar putea începe producția de materiale de forjare pentru reactoare în acest an, producția de echipamente la scară largă estimată să înceapă până în a doua jumătate a anului 2023.

În luna august 2020, proiectul NuScale a intrat în istorie ca fiind primul și singurul proiect SMR aprobat de Comisia de Reglementare din SUA, un pas crucial în construcția și implementarea tehnologiei SMR.  Compania are un program solid pentru comercializarea tehnologiei SMR, inclusiv dezvoltarea lanțului de furnizare, proiecte standardizate de centrală, planificarea activităților de livrare și planuri de punere în funcțiune.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

13 Comentarii

  1. Vedeti pe Wikipedia despre aceasta companie. Biznisu sa merga! 🙂

  2. Reactor second-hand de la submarine nucleare casate. ROMÂNIA a ajuns colonie eșuată unde mai nou se experimentează găuri negre.

  3. sa vina ala cu tatarii de Dambovitza,
    de IF si restu.
    (mai e si teoria cu cumanii)

  4. De precizat și câte reactoare a mai produs și instalat compania asta americană:ZERO!
    Asta e primul.

  5. Voua si mnezeu sa vina pe pamant si tot veti spune ca e fals sau sorosist,sau evreu,mason. Doar prostia voastra este autentica.

  6. Dom Vergil! Nu stiu daca realizezi dar esti terminat ca om! Oriunde vei merge de acum inainte o sa porti aceasta povara! Ti-o asumi pe viata! Ceausescu are Cernavoda, e acolo, merge, ne-am folosit de ea. E gandul tau! Esti respondabil? Daca o faci din convingere sau politic? E decizia vietii dumitale! Sa plasezi o bomba experimentala in tara ta! Cred ca dambovitenii vor fi intelegi si vor alunga bombele! In fond….asta e demos, vocea poporului. Asta daca nu ati murit ca natie! Traiasca Republica Socialista Romania!

  7. un specialist mi-a spus ca aceste SMR pot fi o solutie, dar inca n-au fost testate in conditii industriale; iata ca a aparut si cobaiul voluntar, la Doicesti…

  8. Nu va mai plingeti ca Putin ne va bombarda nuclear . Acum nu-i nevoie ,ne fac un „bine „amerlocii si ne amplaseaza ei una . Ca sa nu cumva s-o dorim pe a altora .

  9. Interesante comentarii!? Cineva spune ca sunt second – hand . Altcineva spune ca nu au fost testate !Al treilea se gandeste , amintindu-si de Cernobil , ca aceste minireactoare sunt posibile bombe.
    Nimeni nu spune ca tehnologia NuScale a fost aprobata de autoritatile americane. Ca un astfel de minireactor nu rezolva problema independentei energetice este alta problema. Doar mintea lui Virgil Popescu poate sa ” emita ” asa idee .Mai mult , cum este implicata industria nationala in acest proiect ? Nu e! Uzina IMGB , unde au fost produse echipamente nucleare si care era autorizata CNCAN, nu mai exista .
    In rest numai de bine. Comentati , comentati , comentati ….

  10. Nu cred ca mai producem nici macar o saiba plata, darmite ecipamente si piese de schimb. Vom importa probabil absolut toate echipamentele si componentele pentru testare, verificare, productie…
    Pana si tastaturile pe care isi vor scrie ineptiile sunt made in china.

  11. Sudul Romaniei produce treisferturi din energia electrica a tarii. Ar trebui ca locuitorii din zona sa beneficieze de preturi minime. Cei care primesc energie electrica de la ei ar trebui sa-si plateasca macar transportul cu tot ce inseamna acesta.

  12. Dacă ne-au păcălit cu plan-demia iar acuma cu teatrul de operațiuni păcăleala cu minireactoarele va fi floare la ureche. O gaură neagră pt buzunarele noastre apărată de orice control prin așa numitele protocoale de securitate și compartimentări.

  13. Productia de forjare de piese,nu consuma energie,nu polueaza? Pana la darea in folosinta , va fi un mare consum de energie si o mare poluare ,in afara de un risc foarte mare.Cine garanteaza acest risc si cum?Daca se investesc acesti bani si investitia va fi un mare fas ca si celule voltaice,ca si eolienele,cine suporta esecul.?Voi care semnati aceste investitiisi care posibil sa luati si comisioane,ce veti face cu banii,daca va veti imbolnavii in urma unei explozii de la aceste minireactoare?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.