Sancțiuni de milioane date de Apele Române

Aproximativ 7 milioane de lei este suma sancțiunilor contravenționale aplicate de inspectorii Administrației Naționale „Apele Române” doar pentru exploatarea agregatelor minerale. Valoarea reprezintă peste jumătate (53%) din totalul sancțiunilor contravenționale aplicate de inspectorii Administrației Naționale „Apele Române” (prin Inspecția Bazinală și Teritorială de Apă) în perioada ianuarie-noiembrie 2022.

Astfel, din cuantumul total al amenzilor aplicate, respectiv de 13.075.000 lei, aproape 7 milioane de lei (6.961.000 lei) au vizat exploatarea agregatelor minerale, prin nerespectarea legislației în domeniul gospodăririi apelor.

Sancțiunile au fost aplicate în cadrul a peste 1600 de controale, din care 84 s-au efectuat în comun cu alte instituții abilitate ale statului, în baza unui protocol de colaborare.

Totodată, din totalul celor 22 de sesizări ale organelor abilitate de cercetare penală, 17 au vizat exploatarea agregatelor minerale fără acte de reglementare în domeniul gospodăririi apelor, respectiv prin încălcarea prevederilor Legii Apelor nr. 107/1996 cu modificările și completările ulterioare.

Atragem atenția asupra faptului că exploatările de balastiere (nisip, pietriș) care nu respectă obligațiile din actele de reglementare au impact semnificativ asupra mediului și pot conduce la deteriorarea corpurilor de apă. De asemenea, pot provoca fenomene erozionale la poduri, dar și asupra infrastructurii de apărare împotriva inundațiilor (diguri, apărări de mal)“, se arată într-un comunicat emis de Administrația Națională Apele Române.

Pe lângă amenzile aplicate pentru exploatarea necorespunzătoare a balastierelor, sancțiunile contravenționale au vizat toate celelalte tipuri de folosințe, respectiv stații de epurare și alimentări cu apă, exploatarea barajelor de tip C și D, iazuri de decantare, insuficienta salubrizare a cursurilor de apă, poluări accidentale etc.

Activitățile Inspecției Naționale a Apelor Române vor continua monitorizarea și controalele la agenții economici conform Planului de activitate, a competențelor și obligațiilor ce le revin pe tot parcursului anului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

2 Comentarii

  1. Curios. Are Geiger Sibiu balastiere uriase la Olt și acum a intrat și în hotarul agricol al localității Săcadate Avrig. După balastiera din aval de barajul Avrig au trecut la terenul agricol al localității Săcădate. Unde acum câțiva ani se cultiva, grâu, porumb sau cartofi acum sun niște gropi strașnice. De peste 15 ani zilnic sute, nu exagerez, de basculante de 40t la care nu le verifică nimeni tonajul traversează barajul tonajul ies în șoseaua Făgaraș Sibiu distrugând șoseaua. In județul Sibiu Apele române, Protecția Mediului, Hidroelectrica nu au probleme. Ce să vorbim de malul lacului Techirghiol, piscine, puzderie de vile pe fostele dealuri, vile la câțiva metri de lac. Stație de epurare ape uzate nu se vede. Are balta nămol mai nou mai ales pentru export.

  2. Păi bine bre,. dar inafar de ”sancțiunile” obișnuite și inutile, ce puii mei ai mai făcut ?? Ai constatat de câte localități beau apă otrăvită din rețea, pentru că patrioții au scos pietrișul și nisipul de la mal, punând in loc gunoaiele regiunii, evident tot contra cost.. iar din fermentația acestor mizeriei din gropi acu de gunoaie, totul intră in râu sau in apele freatice..Iar ciumatul care plătește scump apa ”potabilă”, bea apa cu otrăvuri,. și inghite in sec mulțumit ca are apă din perete..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.