Infectat și de vizitatorii care nu respectă protocolul

Sistemul sanitar trebuie curățat

Numărul îmbolnăvirilor în spitale ar putea să scadă dacă în sistemul sanitar românesc ar fi aplicat un model strict de intrare în unitatea medicală. Așa cum se întâmplă în spitale din străinătate. Realitatea din țara noastră este însă alta: sunt spitale unde nu există săpun, nu sunt soluții pentru curățarea mâinilor, iar acolo unde sunt, acestea nu sunt folosite suficient.

Spitalul este un spațiu care ar trebui să fie aseptic. Însă foarte multă lume ignoră acest lucru.  Chiar şi rudele celor care vin în vizită și care nu înțeleg că nu este bine să intre în saloane cu încălțările de afară și fără a avea un halat de protecție peste hainele de stradă. Este cale lungă până vom înțelege cât de importante sunt aceste reguli de minimă igienă, un capitol pe care medicii din străinătate ni-l tot explică.

Minime reguli

În saloanele din spitalele din București, rudele intră fără halat și fără cipici care să acopere încălțămintea de stradă. Nu înțeleg că poartă tot timpul cu ei bacteriile de afară, le duc în unitățile sanitare și își pot îmbolnăvi și mai tare rudele.  Ar trebui ca toată lumea ­să-și dezinfecteze mâinile, să poarte halat și protecție pentru picioare. Acestea sunt de unică folosință, iar asta înseamnă că trebuie aruncate la coș la ieșire, și nu puse în cuier pentru a fi purtate de alți oameni. În caz contrar, bacteriile sunt transmise cu ușurință de la un om la atul.

Strategii simple, dar eficiente

Ca și cum nu era suficient, dincolo de nepăsarea oamenilor, mai există și lipsa materialelor din spitale. Unele dintre rude se plâng că săptămâni întregi aceste materiale de unică folosință nu au existat în spitale. Și nici aparatele cu dezinfectant nu prea sunt folosite la intrarea sau ieșirea din saloanele bolnavilor. Mâinile murdare sunt principala cauză de transmitere a infecţiilor, spun specialiştii. O strategie dezvoltată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi implementată în 180 de ţări ne învaţă că igiena mâinilor este esenţială într-o unitate sanitară. „Noi nu mai folosim săpun și apă pentru curățarea mâinilor, ci o soluție pe bază de alcool. Acesta este cel mai important element al strategiei“, explică prof. Didier Pittet, creatorul Programului global pentru siguranța pacientului.

Specialiștii spun că există cinci momente ale zilei în care personalul medical trebuie să-și curețe mâinile cu această soluție. „Primul moment este înainte de a atinge pacientul, al doilea înainte de orice gest aseptic, al treilea după contactul cu lichide biologice, al patrulea după ce atingem orice obiect care aparține pacientului. Înainte să părăsim salonul pacientului, al cincilea“, explică medicul Andreea Grigorie. „Sistemul de sănătate trebuie să-l facă bine pe pacient, nu să-l îmbolnăvească mai rău. Trebuie să înțelegem că putem preveni infecțiile prin metode foarte simple: una este curățarea mâinilor“, spune dr. Neil Wiggles Worth, președintele Societății pentru prevenirea infecțiilor. Această strategie poartă numele de modelul Geneva şi în doar 4 ani a redus la jumătate numărul infecţiilor din spitale elveţiene. Modelul a fost preluat în 2016 şi la noi în cadrul campaniei „Mâini curate în spitale“. Din păcate, prea puţine unităţi sanitare au continuat să o aplice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

3 Comentarii

  1. cand e vorba de spalat pe maini, toata lumea face liniste. statul e de vina

  2. Sistemul sanitar trebuie curățat profund, în primul rând de leprele politice care îl parazitează și îl infectează. Felul în care se prăduiesc banii din sănătate ține de crima organizată. Spun „crimă” și pentru că în urma acestui jaf mor oameni nevinovați pentru care nu mai ajung banii de medicamente și de condiții decente (a se citi igienice, aseptice) în spitale. Dacă spitalele private răspund tuturor standardelor de igienă și asepsie, cele de stat care consumă din impozitele contribuabilului sunt la pământ și nu din lipsa banilor că dacă acesta ar fi motivul atunci managerii spitalelor de stat și șefii de secții înregimentați în partidele locale n-ar avea nici case cât o catedrală, nici mașini ultimul răcnet și nici zero absolut în meserie nu ar fi. Culmea este că instituțiile private de sănătate sunt acreditate cu punctaj mult mai slab decât cele de stat. Oare de ce?

  3. Sa dea 5 lei pt cipici si halatul de unica folosinta si rudele vizitatoare, cu spalatul mainilor cu tot, ori cat o fi, dar sa se spele si cei din spital des pe maini, apoi alcoolul sanitar ar trebui folosit pt a igieniza zilnic clante, intrerupatoare, ferestre, mobilier, e jale cum am gasit eu patul inca inainte de `89, am mers cu… lapte demachiant la mine si am curatat noptiera, sertarul, tablia patului la cap se insenina dp ce o curatai…. e jale si cum sunt de superficialwe infirmierele, doar spala pe jos si schimba patul, asta nu e igiena

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.