Târgurile de Crăciun. Ce se întâmplă cu ele în acest an

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că târgurile de Crăciun nu sunt interzise prin noua ordonanţă de urgenţă care prevederi reducerea cheltuielilor, explicând că astfel de evenimente aduc venituri.

Ciolacu a fost întrebat, sâmbătă, la Târgul Indagra, despre ordonanţa de urgenţă care vizează organizarea de evenimente şi festivaluri, răspunzând: ”Vor exista. Nu interzice nimeni”.

Premierul a fost întrebat în continuare dacă se va organiza Târgul de Crăciun.

”Eu sunt foarte interesat dacă cel de la New York se va ţine… Oameni buni, târgurile de Crăciun, cum sunt cel de la Craiova, aduc venituri bugetului, nu cheltuieli. Sunt nişte cheltuieli iniţiale, cum se face în toată lumea, şi oamenii de aici care vând, ei au făcut o cheltuială şi pe urmă vin. Sunt ferm convins că, de exemplu, de Crăciun, în Bucureşti va exista un târg de Crăciun, dar prin închiriere, prin taxele luate de municipalitate, vor aduce venituri. Despre ce vorbim?”, a mai spus el.

Pe de altă parte, a spus Ciolacu, statul a intervenit în ceea ce priveşte alte cheltuieli.

”Nu consider că e normal ca într-o comunitate cu 500 de locuitori să cheltuim pe beculeţe 100.000 de euro. Aici a intervenit statul român şi mi se pare corect. Dar să nu confundăm lucrurile şi să nu picăm… n-am nicio problemă, când se interzice Târgul de Crăciun de la Viena, o să îl interzic şi eu pe cel din Bucureşti”, a conchis Ciolacu.

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat anterior că cheltuielile cu evenimentele publice de sfârşit de an trebuie să aibă o limită, o decenţă şi să fie compatibile cu situaţia extrem de dificilă prin care trece ţara.

„Proiectul de Ordonanţă (Ordonanţa referitoare la reducerea cheltuielilor bugetare pentru 2023, n.r.) spune că evenimentele de sfârşit de an se pot derula în limita mediei plăţilor din cursul anului. Am pus acest lucru, pentru că este de domeniul normalităţii ca un pom de Crăciun, cadouri pentru copiii sărmani, organizarea în condiţii decente a Sărbătorilor de iarnă să poată să fie derulate. Totuşi, sfârşitul de an cu evenimentele care sunt parte din viaţa noastră cotidiană trebuie să aibă o limită. Să nu uităm că sunt exemple de autorităţi publice locale, şi le felicit public pe această cale, care externalizează aceste evenimente prin licitaţii şi cei care câştigă licitaţia nu încasează niciun leu de la primărie, ci din modul în care se organizează această activitate îşi recuperează cheltuielile, ceea ce înseamnă foarte mult pentru noi. E nefiresc ca un pom de Crăciun cu iluminat artificial să depăşească 10.000 lei sau diferite figurine cu tot felul de de luminiţe pe ele să aibă preţuri exorbitante. Nu spun că toată lumea procedează la fel, să nu se înţeleagă acest lucru, dar spun că trebuie să avem totuşi o decenţă pentru a nu fi în situaţia aceea în care, aşa cum am discutat mai înainte, deşi ne aflăm într-o situaţie extrem de dificilă pentru ţară, să fie organizate evenimente care nu sunt deloc compatibile cu situaţia dificilă prin care trecem, să nu avem aceste sfidări ale bunului simţ într-o perioadă grea pentru ţara noastră”, a subliniat vineri Marcel Boloş, în briefingul de la finalul şedinţei de Guvern în care a fost adoptată ordonanţa referitoare la reducerea cheltuielilor.

Ministrul a explicat că, în cazul unor evenimente de tipul Târg de Crăciun sau concert de Revelion, pentru care au fost semnate din timp anumite contracte cu o sumă consistentă, plăţile se pot efectua la nivelul mediei lunare din cursul anului, pe partea de sursă de finanţare publică, iar diferenţa de valoare se achită din alte tipuri de surse de finanţare, precum sponsorizări sau donaţii.

„Plăţile pot să aibă loc la nivelul mediei lunare din cursul anului pe partea de sursă de finanţare publică, iar pe diferenţa de valoare se identifică donaţii, sponsorizări, alte tipuri de surse de finanţare sau dacă nu este posibil acest lucru, atunci sunt mecanismele contractuale adiţionale ale contractului aduse la noua realitate impusă de Ordonanţă. Adică acele cheltuieli, dacă sunt peste media din cursul anului, se face act adiţional. Este baza legală aprobată prin Ordonanţa de Urgenţă şi se revine cu cheltuiala în limitele normalului. Este o situaţie extrem de simplă şi cu puţină bunăvoinţă se poate rezolva fără niciun fel de problemă, iar pentru cele plătite deja, serviciile plătite nu intră în media lunară şi se respectă regula pe care am impus-o în Ordonanţă, respectiv plăţile să fie la nivelul mediei lunare”, a menţionat oficialul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

4 Comentarii

  1. Ca le va cere sa reduca cheltuielile, deci vor fi, dar in bezna, desi vremea cand in UE MWh era cateva sute de euro a trecut acum oscileaza intre 27.21 in Spania 83.37 in Germania si max.132.19 euro/Mwh in Franta azi. https://tradingeconomics.com/commodities deci daca in dec. 2022 a fost si 400 de euro/MWh acum totul s-a rezolvat asa ca poate ne explicati de ce pretul la energie este mai mare decat in Germania unde daca facem un calcul 83,37 euroX4,96lei/euro/1000=0,41 lei Kwh nu 0,80 lei Kwh sau chiar 1 leu Kwh cum este in Romania, desi aici salariile energeticenilor etc. sunt cele mai mici din UE. De ce suntem ”jucati” la bursa imaginara?

  2. „Oameni buni, târgurile de Crăciun, cum sunt cel de la Craiova, aduc venituri bugetului, nu cheltuieli”

    Atunci, de ce nu-s deschise targurile tot anul, de ce nu-i beata aia (Delia) tot timpul ? Aduceti-o si pe babaciunea aceea eterna, Marina Nustiucum, creste vanzarea la bautura !

  3. un circ oribil pe banii nostri. Craciunul se simte, este o stare de spirit, care vine la pachet cu bucurie. ce se intampla in ultimii 10 ani, prin restrangerea libertatii, nu poate bucura pe nimeni, poate doar pe specialii imbogatiti si firmele lor de aparatament sugace la stat si amantlacul lor…

  4. Statutul de colonie trebuie sarbatorit.Sa ne bucuram si sa petrecem.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.