Trei echipe românești la CM de robotică din SUA

S-a încheiat etapa națională a BRD FIRST Tech Challenge 2023, organizată de asociația Nație Prin Educație, în parteneriat cu BRD Groupe Société Générale, cea mai mare competiție de robotică pentru liceeni din România și din Europa, iar pentru elevii calificați urmează plecarea la Campionatul Mondial din Houston, SUA. România este campioana en-titre, în urma performanței obținute anul trecut, când echipa Delta Force din Arad a câștigat Campionatul Mondial.

Asociația non-profit Nație Prin Educație, fondată de către Dana Războiu, este un deschizător de drumuri în domeniul roboticii în România – începând cu anul 2016, a adus în țară „FIRST Tech Challenge”, în cadrul celui mai mare program educațional STEM prin robotică pentru liceeni din țară.

În perioada 3-5 martie, la Sala Polivalentă din București, 80 de echipe de liceeni din toată țara și o echipă din Muntenegru s-au întrecut pentru titlul de campioni naționali la robotică. A fost o competiție captivantă, urmărită de sute de spectatori, dar și de cei de acasă, pentru că etapa națională a fost difuzată și live, online, meciurile fiind urmărite de peste 10.000 de persoane pe zi. Spectatorii au avut parte de meciuri pline de adrenalină, de talie mondială, scorul record internațional din acest sezon fiind depășit în repetate rânduri pe parcursul celor 3 zile în care s-a desfășurat evenimentul.

Echipele care ne vor reprezenta țara la etapa mondială sunt:

  • Echipa Ro2D2 din Ploiești, Colegiul Național Mihai Viteazul

  • Echipa TehnoZ din Pitești, Colegiul Național Zinca Golescu

  • Echipa PEPPERS din Iași, Liceul de Informatică Grigore Moisil

Elevii români însoțiți de mentori vor participa la Campionatul Mondial din Houston, SUA, între 19 și 22 aprilie și se vor întrece pentru titlul de campioni mondiali cu echipe din toate colțurile lumii.

Etapa națională a BRD FIRST Tech Challenge a demonstrat, încă o dată, că avem copii foarte talentați și muncitori – au participat 80 de echipe din 43 de orașe, elevi care au muncit sute de ore. Îi felicit atât pe ei, cât și pe mentorii, profesorii și părinții care le-au fost alături. Acest eveniment este un adevărat târg de știință, tehnologie, inginerie, completat de multă energie pozitivă. Eu am fost alături de ei la aceste Naționale și am plecat de la Sala Polivalentă în fiecare zi cu zâmbetul pe buze – a fost o energie incredibilă. S-au depășit recorduri mondiale la punctaje în weekend-ul care s-a încheiat și s-au stabilit noi recorduri. Mulțumim sponsorilor și partenerilor educaționali care au făcut posibilă activitatea în acest sezon și de asemenea, mulțumim voluntarilor care au venit de peste tot din România, din Israel și din SUA, pentru a fi alături de noi. Nu în ultimul rând, felicitări celor 3 echipe care s-au calificat pentru Campionatul Mondial din SUA – le urez succes!”, spune Dana Războiu, fondator al asociației Nație Prin Educație.

Tinerii români care merg la Campionatul Mondial vor reprezenta nu doar o țară întreagă, cât mai ales eforturile pe care le-au depus să ajungă printre cei mai buni din lume la robotică. Ceea ce ne întărește convingerea că rolul pe care BRD și l-a asumat în dezvoltarea tinerei generații, prin intermediul educației STEM, are cu adevărat un efect pozitiv asupra viitorului. Vedem deja acest lucru în rezultatele de acum ale acestor copii sclipitori, dar și în drumul lor profesional, FTC fiind o poartă spre și mai multe oportunități. Le rămânem alături tuturor tinerilor care vor să-și atingă potențialul și, de ce nu, să și-l depășească.Flavia Popa, Secretar General BRD Groupe Société Générale, principalul partener al competiției.

BRD FIRST Tech Challenge înseamnă more than robots – este un proiect de inginerie și lucru organizat ca într-un startup, care presupune muncă, dedicare și mai ales lucru în echipă, o cerință vitală pentru o echipă de robotică. Astfel, tinerii implicați în aceste proiecte își dezvoltă abilitățile și descoperă un potențial drum profesional.

***

Nație Prin Educație este o asociație non-profit fondată de Dana Războiu, care promovează și susține educația STEM pentru elevii de liceu și mentorii lor. Încă din 2016, asociația este Program Delivery Partner Romania pentru programul internațional FIRST Tech Challenge. Asociația dezvoltă și coordonează toate aspectele proiectului care privesc echipele
FTC din România, organizând anual competiții regionale și naționale, dedicate elevilor de liceu. Nație Prin Educație susține elevii prin resurse materiale, organizarea unor cursuri online, tabere de vară, schimburi educaționale și culturale, delegația română pentru World Championship and FIRST Global robotic Olympics, având ca scop crearea de oportunități educative pentru elevii de liceu români.

Mai multe detalii despre Nație Prin Educație aici: https://natieprineducatie.ro/vision/

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

6 Comentarii

  1. Nu se spune nicaieri de fapt in ce consta aceste concursuri.Si mai ales ca acesti copii nu fac nimic de capul lor.Inventii ??? Sa fim seriosi…am mai vazut la Ploiesti cum niste copii au facut o inventie…au montat un fir electric izolat pe langa niste conducte de gaze…fire ce se vad si acum ,nelegate nicaieri.Inventie brevetata !Si remunerata ? De cine ?De Distrigaz ?Poate vine cineva si dezvolta subiectul…daca nu este secret…de stat .Sa dea numarul inventiei sa o putem studia .

  2. Mai tineti minte rucsacul zburator al lui Iustin Capra ?A fost dat in revista Sport si Tehnica …acum multi ani.Intre timp americanii l-au dezvoltat (cu sau fara inventatorul roman ) si este folosit de NASA.Deci romani inventivi care au profitat de mintea lor isteata.

  3. @RUCSACUL ZBURATOR–Iustin Capra: in anii `60, Iustin Capra era maistru militar. El a inventat aparatul individual de zbor, poreclit ” rucsacul zburator ” si l-a prezentat unei comisii la Ministerul Apararii. Hodorogii din comisie au decis ca nu e important si l-au respins. Atunci, Capra si-a prezentat inventia si la ambasada SUA. Americanii au pozat materialul, i-au multumit frumos si l-au felicitat. Cand a iesit de la ambasada, a fost umflat de securitate, a fost dat afara din armata si i s-a interzis sa mai vorbeasca de asta. Dar, in 1963, la expozitia americana de la Pavilion, yankeii au prezentat rucsacul ca si cand ar fi inventia lor. Tu cand ai fost la NASA: inainte, sau dupa ce ai terminat scoala de la Baneasa?

  4. Cat a zburat rucsacul lui Capra(distanta, inaltime, durata zborului)?Cu ce era propulsat?Cum era schimbata directia de deplasare?

  5. Nu exista un „Campionat Mondial” de robotica!!!este doar o competitie finantata de cateva firme multinationale in frunte cu vestita BAE Systems.Se desfasoara pe mai multe categorii/sectiuni, de fapt e o actiune de racolare de „creiere”!

  6. @curios: Justin Capra nu mai e printre noi. Te poti adresa pe linie ierarhica la conducerea MApN, sau SRI. Demonstratia a fost facuta cu succes.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.