Tu crezi într-un astfel de program?

„Finanțare de până la 15.000 de euro pentru proprietarii de case”. Astfel sună un anunț al Ministerului Mediului. Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Costel Alexe, a anunțat marți, 12 mai, lansarea în dezbatere publică a ghidului de finanțare a programului Casa Eficientă Energetic. Prin acesta, proprietarii ar putea obține finanțări de până la 15.000 de euro pentru eficientizarea energetică a locuinței.

„Programul este în premieră în lista programelor finanțate de Administrația Fondului pentru Mediu(AFM) și se adresează proprietarilor de case deja construite din România. Aceștia pot beneficia de o primă energetică de maximum 15.000 de euro prin care să-și facă investiții pentru eficientizarea energetică a propriei locuințe. Precizăm că Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor finanțează prin AFM 60% din costul unor astfel de lucrări, dar nu mai mult de 15.000 de euro.

Bugetul programului Casa Eficientă Energetic este de 100 de milioane de euro și poate acoperi necesarul pentru 9.000 de case din România”, spune ministerul într-un comunicat.

Obiectivul principal al programului este să sprijinim mediul și economia din România cu investiții inteligente! Investiții atât de inteligente încât, pe de-o parte, să-i ajute pe români să rămână cu cât mai mulți bani în buzunar și, pe de altă parte, să pompeze bani în industriile care pot crea locuri de muncă pentru ei”.

Ministrul Costel Alexe a arătat ce pot face românii cu cei 15.000 de euro, acordați prin Administrația Fondului pentru Mediu:

Cei care aplică la programul Casa Eficientă Energetic pot opta pentru sisteme de termoizolație, centrale în condensatie, eficiente energetic, ferestre izolante, panouri solare, sisteme de ventilație, corpuri de iluminat cu LED, senzori de mișcare, robineți și conducte noi și alte echipamente care îmbunătățesc eficiența energetică a casei. Țintim reducerea pierderilor de energie din casele oamenilor de la 40% până la peste 60%, în funcție de nivelul finanțării. Aceasta ar înseamna o scădere automată a facturilor locuințelor în care vor avea loc aceste investiții. Gândiți-vă că o casă care nu e bine izolată poate avea pierderi de până la 30% doar prin pereții exteriori. La acestea se adaugă și pierderi de până la 25% prin geamuri și până la 25% prin acoperiș. Deci, mulți bani aruncați pe geam, lună de lună! Programul nostru vrea să întrerupă această risipă”, a declarat Costel Alexe.

Potrivit Ministerului Mediului, Programul Casa Eficientă Energetic demarează imediat după perioada dezbaterii publice (30 de zile) și după publicarea în Monitorul Oficial.

Cei interesați de Casa Eficientă Energetic vor putea depune online cererea pentru prima energetică însoţită de un certificat de performanţă energetică inițial și un audit energetic al casei unde vor să facă lucrarea. Imediat dupa acceptarea cererii, proprietarii vor primi un număr unic de înregistrare. Asta înseamnă că au la dispoziție 60 de zile pentru a veni cu tot dosarul investiției. După aprobarea dosarului, lucrările pot începe și se pot derula într-o perioadă de maximum 18 luni.

E important ca noi toți să începem să ne gândim locuințele în cheia eficienței energetice. Astăzi, sectorul clădirilor este unul din cei mai mari consumatori de energie și cea mai mare sursă de gaze cu efect de seră. 50% din consumul de energie este generat de clădiri și 40% din emisiile de gaze cu efect de seră sunt generate tot de acestea. Cred că eficiența energetică este cea mai rentabilă formă de a lupta cu emisiile și cu schimbările climatice. Apoi, investițiile în eficiență energetică au o rată de multiplicare foarte puternică în economie. Pentru fiecare 1 euro investit se mobilizează cel puţin alţi 3 euro în economie din stimularea mediului de afaceri şi crearea de locuri de muncă, bani mai mulţi rămaşi pentru consum la beneficiari si cheltuieli reduse pentru sănătate”, a mai declarat Costel Alexe.

Pentru a consulta detaliile programului, puteți accesa Ghidul de Finanțare al programului Casa Eficientă Energetic aici: http://www.mmediu.ro/articol/mmap-supune-dezbaterii-publice-proiectul-de-om-pentru-aprobarea-ghidului-de-finantare-a-programului-privind-efectuarea-de-lucrari-destinate-cresterii-eficientei-energetice-in-locuinte-unifamiliale-beneficiari-persoane-fizice/3302

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

8 Comentarii

  1. a fost programul de anvelopare a blocurilor unde unii s-au smantanit, a fost sisteme de incalzire foto a apei, a fost scutirea pe 7 ani a impozitului pe cladire daca iti amvelopezi locuinta, a fost sprijin creditare pt CT, etc. nimic nou sub soare…

  2. Ofofoffffff! Iar o capcana mizerabila! Cum naiba sa scoti tu pe gaura gurii ca acest program ‘casa cum crezi tu guvern sau ministru’ poate face parte din ceea ce spui „sprijinim mediul”!? Ce criterii stau la baza acestui program, ca la psd intai bulangii zelosi si cetatenii obisnuiti un caca maca? Cu ce sprijini tu guvern,mediul, daca se taie in draci padurile tarii, daca se importa sucuri in bidiane din plastic si orice din plastic, daca nu spalati strazile zilnic, daca nu stropiti cu apa zilnic copacii si pajistea verde, daca nu interziceti toate afacerile straineze(nucleare, armament) care patrund in tara? Upsss, am uitat: de ce nu interziceti medicamentele care aduc moarte cetateanului din Romania? Moare cetateanul, moare si natura si mediul dar afacerile ordinare niciodata si nicicand! Ideea i-a venit peste noapte pe culmea scularii si pana la culcare, a expus-o sa creada naivii! Canci credibilitate!

  3. Bogații patriei, care și din cauza interdicțiilor de curculații la locațiile de vis și lume buna cu dare de mână, nu mai au ce face cu banii trebuie totuși ajutați. Creedeți că v-a ajunge 1 Euro la familii mai modeste, la familii cu mulți copii la locuințe mai izolate ori cât ar striga Trăiască Iohannis, Trăiască PNL? Toată lumea cu dare de mână a benficiat Și anii trecuți de celelalte “programe” similare. În Sibiu toți consilierii primăriei consilierii Forumului și alții cu relații, inspectori etc.. au beneficiat de un asemenea program și au pe case instalații de încalzire solară centrale termice în compensare. Au fost în primul an prin 2008, 2009 cred, cunosc un brneficiar, 60 de locuri. Timp de înscriere limitat. S-au înscris mult mai mulți. Triere de pe lume bună din care unii au renunțat După termen s-a aflat că au ramas două locuri neocupate!!! Probabil acum tot așa, clientelă la vârf de partid, servicii, poliție, inspectie financiară, procurori la care le-ar trebui renovări și modernizări la vila de acum 15 ani, sau copilul a terminat școla și casa din cartierul rezidențial îl așteaptă aproape gata, precum și și la cabana de la munte de acum 10 an. La toate programul Casa eficientă energetic pică la timp. Ce duios vor cânta propietarii cu familia la casa din pădure, cu curtea plină de reni din leduri, în jurul bradului argintiu supra împodobit: -Dar sunt bordeie fâră foc și azi e Moș Ajun”…

  4. De izolarea termică cu „pătură” de aerogel, nimeni nu vrea să audă! GHINION! Nici măcar nu vor să importe! Vor falimenta „prietenii” politici, comercianții de polistiren, etc. Degeaba as dori să cumpăr! Degeaba îmi doresc eficiență energetică! Vorbesc singur!!!

  5. Exista si probleme, termoizolatia retine in interior nu numai caldura , dar si umiditatea.Daca peretii locuintelor au grosime mare, eficienta izolatiei este redusa.

  6. Daca se Doarme Noaptea , cu Fereastra Deschisa , evident a doua Zi de Dimineata , v-or aparea 3 Stranuturi Putrernice , dupa ce v-a Rasari Soarele , si v-a fi un pic de Caldura si la Cap .

  7. Eu nu cred in astfel de programe, indiferent de partidul care le propune. Daca e ca banii sa fie dati si sa nu fie doar o abureala ca de atatea alte dati, ei ajung numai la cine trebuie, si sunt impartiti cu cine trebuie. Doar nu va asteptati sa functioneze ceva corect in tara asta, nu?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.