Uber-tehnocratul față cu democrația parlamentară

Pe lângă inflație, criza energetică datorată războiului din Ucraina și criza economică provocată de restricțiile din perioada pandemiei, Italia se confruntă acum și cu o criză politică, din cauza că premierul tehnocrat Mario Draghi nu poate înțelege cum funcționează democrația parlamentară și că ea presupune existența unor identități politice ce reflectă opiniile cetățenilor. Mario Draghi aduce Italia mai aproape de o criză economica ce se poate dovedi fatală pentru zona euro, pentru că este nemulțumit că este înconjurat de parteneri de guvernare, nu de foștii subalterni „like minded” de la Banca Centrală Europeană de la Frankfurt.

Guvernul condus de Draghi nu a pierdut vreun vot de încredere, pe 14 iulie. Aripa mai radicală din Mișcarea de 5 Stele, condusă de fostul premier Giuseppe Conte, a boicotat votul pe o lege privind acordarea unor ajutoare sociale și construirea unui incinerator de deșeuri în apropierea Romei (un proiect combătut multă vreme). Premierul Draghi a considerat acest test parlamentar drept un vot de încredere, pe care l-a și obținut în cele din urmă. Însă, susține el, guvernul nu poate funcționa eficient câtă vreme partenerii din coaliție vor să-și afirme identitățile politice. Este motivul pentru care premierul Draghi și-a prezentat demisia, care a fost însă respinsă de președintele Sergio Mattarella. Pe 20 iulie urmează un vot de încredere pentru guvernul Draghi.

Una dintre variante este ca tehnocratul Draghi să rămână la putere, fie convingând Mișcarea de 5 Stele să i se realăture, fie pentru ca președintele Mattarella îl va convinge să rămână premier chiar și fără acești parteneri, câtă vreme poate să adune o majoritate.

Dacă Draghi va insista să demisioneze, președintele Italiei va avea de ales între numirea altui premier sau convocarea alegerilor anticipate. În acest moment, toate sondajele de opinie arată că marii câștiagători vor fi Fratelli d’Italia, formațiunea de extremă dreapta condusă de Giorgia Meloni.

La o privire superficială, am putea spune că avem un alt exemplu despre cât de vibrant și volatil este sistemul politic italian. De fapt, nu este decât o nouă lovitură în inima democrației italiene”, scrie jurnalistul Italian Thomas Fazi, pentru Unherd.

Pe de o parte, avem încercările Mișcării de 5 Stele condusă de Giuseppe Conte de a-și reface imaginea în ochii electoratului, după ce a scăzut mult in sondaje din cauza rupturii produse de aripa euro-altalntică a partidului, condusă de Luigi di Maio. Însă Mișcarea de 5 Stele a început să se prăbușească în sondaje imediat ce a acceptat să intre la guvernare sub conducerea fostului său inamic, uber-tehnocratul si fostul bancher central european Mario Draghi – încarnarea modelului neoliberal pe care Mișcarea de 5 Stele a promis să-l combată.

Pe de altă parte, îl avem pe Mario Draghi, care nu pricepe dinamica democrației parlamentare și consideră un afront ideea de a conduce un guvern care are susținerea a „doar” 70% dintre parlamentari. Cel mai probabil, prin boicotarea votului, Conte i-a oferit lui Draghi scuza de care avea nevoie pentru a face ceea ce dorea să facă de ceva vreme – să abandoneze nava care se scufundă înainte să explodeze butoiul cu pulbere la nivel social și economic pe care el însuși la creat.

E greu de explicat cum a reușit Draghi să înrăutățească o situație a Italiei care era departe de a fi strălucitoare. Avem șomaj masiv, salarii care scad, sărăcie la nivel record, sute de mii de IMM-uri în faliment, explozia inflației, dobânzi în creștere și o datorie publică uriașă – asta este moștenirea lui Draghi. ”Super Mario” a impus cele mai dure și mai discriminatorii restricții din Occident în timpul pandemiei. Același fost bancher central a invitat în Italia corporații americane precum Uber și a implicat Italia în conflictul dintre Rusia și Ucraina, ceea ce a avut până acum consecințe mai grave asupra Italiei decât a Rusiei. Sondajele arată că jumătate dintre italieni nu sunt mulțumiți de activitatea guvernului.

Situația s-a agravat, iar Draghi vrea să abandoneze corabia. Asta se întâmplă când dai frâiele guvernării unui bancher central care nu răspunde decât în fața UE și NATO”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 18

10 Comentarii

  1. Hai să fim serioși, după violurile în masă, infectarea la greu cu Covid de către „turiștii” chinezi, după Lampeduza transformată în halta Africii spre Padania și restul Europei de Vest, să fi categorisit de către stânga stângii „extremist de dreapta” înseamnă o ștampilă care te certifică ca unic posesor al bunului simț, lucru prețios și rarisim azi, mai ales în cloaca politică din Italia și restul continentului. Unde mai pui că „extremismul de dreapta” este o contradicție de termeni, o mișcare individualistă neputând fi totalitară și colectivă.Din câte știu,NSDAP(partidul lui Adolf) se traduce prin Partidul Național SOCIALIST German.

  2. O noua lovitura in inima democratiei italiene… interesant cum toti jurnalistii si politicienii sistemului globalist, schelalaie ca oricand pierd sau sunt pe punctul de a pierde puterea, e un atac asupra democratiei, e un atac al rasismului sau ma rog a suprematiei albe, sau e vina puterilor externe (in SUA Trump a fost pus de Putin lol), in Koreea de Sud castiga comunistii ca sunt sprijiniti de CCP. Neo-globalistii niciodata nu accepta ca pierd puterea pentru ca sunt niste elitisti, si isi trateaza cu dispret proprii cetateni

  3. Fazi de la Unheard se intreaba cum de a reusit Super Mario sa inrautateasca situatia economica a Italiei. Intrebarea e cand a reusit un neoliberal sa imbunatateasca vreodata o situatie economica altfel decat in favoarea multinationalelor si a bogatasilor? Mai ales unul parasutat de la sefia Bancii Central Europene in fotoliul de prim-ministru al Italiei, asta apropo de ,,democratia italiana” transformata de Super Mario intr-un autoritarism soft.

  4. Avem șomaj masiv, salarii care scad, sărăcie la nivel record, sute de mii de IMM-uri în faliment, explozia inflației, dobânzi în creștere și o datorie publică uriașă si economia bubuie.

    Dar cum nu apare Kodruta sa le faca dosare progresistilor de la UBER i-au mituit incoruptibilii din west.

  5. DRAGHI … nu va ramane la putere = pierde votul de „incredere” in 20 iulie !

    ( e ceva pre-programat care face parte din … „plan” … [planul cui si de ce creste dollarul 😉 ?] )

  6. ia vizualizeaza chestiunea asta…
    pemtru orice comanda de micare livrata de amaritul ce da din picioare pe bicicleta parte din cost se transmite direct in SUA…vai ce ne-am integrat…doar pentru faptul ca ruleaza o aplicatie stupida …
    pe vremuri erau aplicatii romanesti de comanda a taxiurilor….acuma nu…UBER…si banii zbora in US fara ca sa poata fi impozitati…
    Integratii Globalisi ai lui Peste Prajit in ulei jegos

  7. @mishteaux – daca pierde votul de premier in Italia, o sa fie re-branduit la sefia NATO in locul lui Stoltenberg, care te uiti la el cand vorbeste si tremura necontrolat. Ca toate rebuturile globaliste sunt promovati pe functii si mai mari dupa ce distrug la nivel national… cum e Van Der Lying, La Garde, Geoana, Truss, toti au sabotat sau tradat pe undeva in viata politica nationala

  8. Extrema dreapta va scoate Italia din kolhozul european. Ar fi un binevenit exemplu si pentru alti amatori.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.