Un fenomen cu potențial exploziv în societatea și finanțele din China

Din toamna anului trecut, evoluția burselor și reducerea creșterii economiei chineze produc frisoane în intrega lume. Autoritățile de la Beijing au ales varianta de a se implica masiv și prin pârghii politice în reducerea șocului bursier, au recurs inclusiv la presă pentru a oferi imaginea unei conspirații internaționale împotriva Chinei și pentru a acuza investitori importanți pentru cutremurele financiare de la Shenzen și Shanghai.

Luni a sosit din China o nouă informație de impact – 21 de persoane au fost arestate pentru organizarea celei mai mari afaceri piramidale din istorie după numărul de victime. Frauda este de 7,6 miliarde de dolari, iar numărul celor înșelati este de 900.000 de oameni. Compania responsabilă pentru această înșelătorie se numeste Ezubao, o companie financiară online. Modelul afacerii este simplu. Ezubao a început afacerea ca o companie care realizează împrumuturi de la persoană la persoană prin care investitorii pot finanța o mulțime de proiecte. Problema, scrie New York Times, este că 95% dintre aceste proiecte nu există in realitate, ele fiind trecute doar pe hârtie, iar banii alocați lor fiind folosiți pentru a-i plăti pe investitorii cărora li s-au promis dobânzi între 9% și 15% pe an.

Fostul președinte al companiei Yucheng Group, compania mamă a Ezubao, a spus pentru presă că această afacere a fost ”o schemă Ponzi completă”. Cei din actuala conducere a Yucheng Group au stârnit suspiciuni prin opulența pe care o afișau pretutindeni, începând de la actualul director și până la foarte multele femei care au fost promovate la vârful companiei. Activele companiei au fost înghețate încă din luna decembrie.

Când s-a trecut la investigarea acestul caz, poliția a fost nevoită să folosească excavatoare pentru a dezgropa în aproape 24 de ore nu mai puțin de 80 de saci de documente care vor fi probe in dosar. Sacii au fost îngropați la șase metri sub pământ într-un oraș din provincia Anhui, scrie Bloomberg. The New York Times notează că asemenea cazuri de fraudă prin intermediul companiilor financiare online s-au înmulțit în ultimul an și că autoritățile au decis să înăsprească regulile de funcționare ale acestor afaceri. Sumele implicate sunt foarte mari, la fel și numărul persoanelor păgubite, iar Beijingul tratează cu maximă seriozitate asemenea cazuri care, pe fondul crizei care se profilează în țară, ar putea duce inclusiv la mișcări sociale de protest. Pe de altă parte, tratate corespunzător și bine mediatizate, schemele Pozi gigantești din China pot oferi populației un țap ispășitor pentru o evolutie care îngrijoarează întreaga lume.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.