Variantele UE de plafonare a prețului gazului rusesc

În timp ce Gazprom a restrâns vineri și mai mult livrările către Europa, Comisia Europeană a reacționat prin conturarea a două posibile instrumente pentru a limita prețurile en-gros la gaze – dintre care unul ar viza doar Rusia, potrivit unui document scurs, consultat de EURACTIV.
Documentul va fi discutat miercuri (7 septembrie) în cadrul unui seminar între reprezentanții UE-27 și va fi dezbătut în continuare de miniștrii energiei, inclusiv de al nostru Virgil Popescu, din blocul comunitar în cadrul unei reuniuni extraordinare care va avea loc vineri. Documentul prezintă „două instrumente posibile“ pentru a limita prețurile cu ridicata ale gazelor naturale în cazul unor noi întreruperi – sau chiar al unei opriri complete – a livrărilor provenite din Rusia.
Primul „ar implica o plafonare a prețului la gazele importate din Rusia”, în timp ce al doilea ar presupune crearea unor zone administrative de stabilire a prețurilor pentru țările UE cele mai grav afectate, denumite „zone roșii”. În a doua variantă, România ar fi în zona verde, considerându-se că nu are o problemă cu dependența de gazul rusesc, prin urmare ar fi lăsată să se descurce pe cont propriu.
Documentul afirmă că ambele instrumente au avantajele și dezavantajele lor și nu se exclud reciproc. Cu toate acestea, acesta recunoaște că crearea unor zone regionale de tarifare este mai dificil de pus în aplicare și „ar necesita pregătiri complexe semnificative din punct de vedere tehnic și de reglementare”.
Thierry Bros, profesor la Sciences Po Paris și colaborator la Natural Gas World, a ironizat ideea plafonării prețurilor, spunând că va fi inutilă odată ce exporturile de gaze rusești către Europa vor scădea la zero.
În ceea ce privește crearea unor zone diferite de stabilire a prețurilor, el consideră că ideea are puține șanse de a găsi sprijin în rândul țărilor UE, în afară de Germania. „Conceptul de plafonare a prețurilor între zonele verde și roșie este pentru mine o întoarcere la vremurile sovietice”, a declarat el pentru EURACTIV. „Aceasta va fi o perturbare majoră a pieței cu puține rezultate pozitive”, a spus el.
Prima opțiune – impunerea unui plafon de preț doar pentru gazul rusesc – pare să găsească mai multă aderență la Bruxelles, chiar dacă este posibil să escaladeze tensiunile cu Moscova.
Vineri, Gazprom a anunțat închiderea pe termen nelimitat a gazoductului Nord Stream 1 către Germania – oficial din motive tehnice – , adâncind dificultățile Europei de a-și asigura combustibilul pentru iarnă. Măsura a fost luată la doar câteva ore după ce țările G7 au convenit asupra unui plafon de preț pentru petrolul rusesc. „Cred cu tărie că a sosit momentul să se stabilească un plafon de preț pentru gazul rusesc din gazoducte către Europa”, a declarat vineri (2 septembrie) Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.
„O plafonare a prețului la gaz poate fi propusă la nivel european și există, de asemenea, un temei juridic la nivel european pentru a degreva temporar profiturile ca măsură de urgență pe timp de criză”, a declarat ea reporterilor în marja unei reuniuni a parlamentarilor conservatori germani în orașul Murnau.

Opțiuni

Impunerea unui plafon de preț pentru gazul rusesc nu este însă lipsită de riscuri, Moscova putând riposta prin oprirea completă a exporturilor către Europa, avertizează ziarul. Prin urmare, ar trebui să fie înțeleasă „ca o măsură de cvasi-sancțiune împotriva Rusiei”, adaugă documentul, precizând că țările UE ar trebui să fie pregătite să își „blocheze” decizia și să evite să dea înapoi chiar și „în cazul în care Rusia amenință să oprească complet livrările de gaze către UE ca urmare a acestei decizii”.
UE poate „să anticipeze și să atenueze impactul unui embargou complet” asupra gazului rusesc prin „stimularea măsurilor de limitare și reducere a cererii”, continuă documentul, făcând referire la un plan de „pregătire pentru iarnă” prezentat de Comisia Europeană în iulie, care prezintă un posibil set de măsuri.
Punerea în aplicare a acestor măsuri „ar face ca un embargo asupra gazelor să fie mai suportabil pentru UE, consolidând astfel poziția UE în ceea ce privește impunerea unui plafon de preț”, susține documentul.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Mihai Soare 1098 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Oricare variantă e bună doar pentru ruși..Sancțiunile de fapt nu contra rusiei au fost inventate..

  2. L-am auzit pe premier spunand ca comisia europeana ne cere! Dodicaaa, nu comisia cere, voi v-ati luat angajamentul sa mentineti in saracie si frig compatriotii care traiesc in Romania! Nu va obliga nimeni sa faceti ce nu vreti! Terminati editat cu minciunile, aberatiile si prostiile, mincinosii editat ce sunteti! Acum aceste legi intra pe felie ca practica!

  3. Astia din UE sunt complet idioti. Cum sa pui limita de pret la gazul importat din Rusia?? Asta s-ar putea daca Rusia ar implora UE sa cumpere gaz de la ei. Vi se pare voua ca asta e situatia? Cand Rusia reduce gazul din ce in ce mai mult e absolut o aberatie sa crezi ca ii pui limita de pret!! E ca si cand Mimi i-a dat papucii lui Ion si Ion se lauda la prieteni ca a amenintat-o ca n-o mai scoate la restaurante scumpe ci doar la o gogoasa si un suc! Era evident ca acest colhoz UE e condus de sorosisti idioti dar chiar in halul asta….

  4. Maine facem o sedinta cu comitetul de bloc si vom plafona preturile de la supermarket … si precis … supermarketul se va conforma.

  5. Gata briuselul i-a pus capac, putineiului, cu aceste masuri! Nu mai poate sa creasca pretul gazelor ! Adicalea mUE o sa-i dea pe gaze cat vrea ea , nu cat cere el! Bine gandit de briusel! Intre noi fie vorba ,dragi clone si #trotinetisti .. nu era mai bine sa plafoneze preturile la gaze ale amerlocilor care e de 5x mai mari ca ale rusilor ? Sa ma scuzati ca pun aceasta intrebare, domniilor voastre!

  6. Asta-i culmea tembelismului: plafonezi pretul la ceva ce nu mai primesti. Mare ti-e gradina Doamne!

  7. (editat) ăștia de la Comisia Europeană s_au apucat în gura mare sa spună ca ei sunt verzi și nu mai vor combustibili fosili…ca ei sunt deștepți și reinventează ei roată… Căci pe lume nu exista băieți și mai deștepți care fac averi imense din energie… Vezi OPEC din care face parte și Rusia… Au scuipat gazul rusesc ieftin și s_au dus sa lingă poalele la americani și la arabi poate le dau diferența… Le_au dat aia cu flit și promisiuni iar (editat) de norvegieni din solidaritate europeana le dau gaze și petrol la preț de bursa…
    Sa le spună (editat) cineva sa scoată porcăriile de certificate verzi și tot felul de taxe de la cărbune… Sau poate au și ei firme și firmulite pe bursa de energie care fac bănuți frumoși pe spinarea europenilor…. Astfel nu se explica mișcările sinucigașe ce le fac.

  8. UE tratează populația că pe o mașină…acum schimbam uleiul și filtrele..data viitoare bujiile și cauciucurile…
    O tratează așa pentru ca ulterior populația să acționeze la fel.trateaza UE ca o mașina de rahat că mai apoi să caseze mașina.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.