×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 5 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Luni, 21 august 2017, 03:36
EUR (€)
+0.0067 ↗
4.5883 RON
USD ($)
-0.0038 ↘
3.9066 RON
• • •
Riscuri penale la Palatul Victoria
Ioan Vieru
Ioan Vieru

Guvernul României a devenit scena tipică a unei lovituri de stat. Oricât ar fi de pozitive mișcările primului-ministru Sorin Grindeanu ele nu au acoperirea procedurală, fapt care le scoate în afara legii. Derizoriul a început cu prima nominalizare a candidatului la ocuparea funcției prim-ministeriale, imediat după câștigarea alegerilor. Incă de atunci președintele PSD a făcut mari greșeli în nevoia de control absolut a excutivului, mânat de scopuri precise. Actualul prim-ministru, care poate fi prin viziune asimilat tehnocraților, s-a aflat continuu într-o poziție vădit ingrată. Toate mișcările lui Liviu Dragnea au vizat liberalizarea sferei penale, situație de care prim-ministru pare total dezinteresat . Ceea ce îl desparte pe primul-ministru de președintele PSD nu este nici reforma sau antireforma, ci establishment-ul serviciilor. Cum acestea sunt constituite din tabere diferite, rezultat al nereformării generale a României, modalitățile de înlocuire a guvernului actual le aparțin și sunt neconstituționale. Încurajarea unor asemenea mișcări la vârful statului nu reprezintă doar o gravitate extremă, însă pe cale de consecință pot produce un precedent mai mult decât periculos. Nimic nu se poate schimba în instituții, inclusiv în cele politico-administrative în afara procedurilor și a normelor constituționale. Corupția actuală, existentă în toate taberele care se confruntă la vedere, dereglând mediul instituțional, a pornit o cruciadă a cărei soluție nu poate fi reprezentată decât de intrarea în acțiune decisivă a instituțiilor care apără legea sau alegerile anticipate.

Spectatorii evenimentelor de la Palatul Victoria pot constata, în fapt, o rotire a cadrelor, în spiritul tradiției post-decembriste, respectiv a Mineriadelor. Această deturnare exercitată asupra instituției guvernamentale are nevoie de o temperare cu aplicații extinse. Scindarea de acum a PSD-ului se vrea a fi interpretată drept acțiunea unei forțe politice providențiale. Însuși militantismul ambiguu, tendențios al primului-ministru pentru PSD arată un spirit gregar, oportunist. Lipsit de soluții minime, printre care propunerea pentru dezbaterea publică a unor miniștri credibili, acesta pare a fi exponentul unor instituții a căror victimă România este de 27 de ani. Dezbaterea propriei situații politice și a reformei, în asemenea context, nu ar trebui să aibă loc din Palatul Victoria. Crearea unui nou partid, inițierea unui grup de dezbatere asupra corupției și degradării pe care o reprezintă conducerea PSD pot fi printre soluții. Mișcările de la Palatul Victoria, la rândul lor, au blocat reacțiile Parlamentului, Curții Constituționale, Președinției, pentru că toate instituțiile acestea au fost infestate de-a lungul timpului de același mentalitate a clanurilor. Încă din primul moment al conferințelor de presă ale guvernanților, care, în condițiile de acum, ar fi trebuit ținute în stradă sau la sediul partidului, era nevoie de reacții ferme. Situația în care evoluează lucrurile la Palatul Victoria este ruptă din constituirea deja a vieții publice generale. Reprezentanții statului sunt într-o spirală a unei autonomii comportamentale și decizionale.

România nu este doar în criză guvernamentală majoră. Întregul tablou al acestor zile arată inexistența mijloacelor legale de blocare a unor asemenea derapaje în urma cărora ar trebui să avem multe demisii în lanț. Statutul politic nu poate situa pe nimeni deasupra legii, așa cum legile, la rândul lor, nu pot fi anticonstituționale și în contradicție unele cu altele. Conceptul reformei, momentan, este captiv reglementărilor statului mafiot aflat într-o permanentă nevoie de legitimare publică. În absența unei activări constituționale, rezultatul sfârșitului acestei telenovele nu poate fi decât în defavoarea democrației.

Ioan VieruPublicat Luni, 19 iunie 2017
3661
 | 45
 | 17
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Charlie
0
Un articol inceput poticnit in evaluari rupte de realitatea ca fostul premier nu e tehnocrat, cel mult as al conspiratiei, intrucat a stat zeci de ani in conservare asteptand semnalul intrarii in lupta. Un articol care-si revine pe parcurs surprinzand corect starea de fapt. Mai putin faptul ca PSD nu se scindeaza nici daca pica motiunea.Mult mai multi deplin conspirati au parasit cu 7 ani in urma PSD, dar majoritatea au revenit cand au inteles ca un alt insurgent, decat acum Ponta, ofiterul coordonator al regelui huilei, Gen.Izmana, fost terorist al loviturii de stat care a crezut ca trage pentru ceausescu si a fost pacalit de kgb-isti, a creat un partid al SRI pentru a forta pozitia matrozului din Deal. Criza a fost declansata de oamenii serviciilor deconspirati de doua luni de conducerea PSD. Transformarea brusca a unui tantalau aparent care a jucat cu brio rolul de sluga umila pentru a accentua impresia ca Dragnea e un dictator feroce pe care sluga satula il injunghie pe la spate pentru a se ...elibera, e prea caraghioasa, explicatia fiind ca sluga slujise tot timpul pe alti stapani. Si mai adaug ca mi se pare imposibil ca legislatia sa nu prevada posibilitati de contracarare a loviturilor de stat. Intr-adevar, in anii 1990 minerii au dat buzna in Parlament si la Guvern, dar ca si acum, au fost lasati, intrucat atunci asa fusese scris scenariul de catre fabrica de partide, sindicate si deplin conspirati, magureanu-astalosh. Acum conducerea PSD aflata ca si in ianuarie sub focul concentric mediatic, stradal sorosist( planand!) si al serviciilor in curs de pierdere a instrumentelor subversive, nu a trimis mascatii sa-l aresteze pe descreieratul care a inceput sa faca pe Regele Lear cu capul in jos. A inceput sa imparta demnitati si sinecuri numai unora si sa-si conditioneze abdicarea. Planeta maimutelor securiste in numar de trei, dar atat de vocale incat acopera forfoteala junglei originare marxiste.
Publicat Marţi, 20 iunie 2017
+Răspunde
Ileana Rollason
-5
De tinut minte "pare aparent total dezinteresat. Însă". Adica aparenta aparentei, aliteratia obositoare (în care se-nghesuie "t"-ul) , si o propozitie care nu-ncepe cu subiectul.
Publicat Marţi, 20 iunie 2017
+Răspunde
Gheo
+5
Tot balamucul a fost creat de faptul ca S.G. n-a vrut ( oare de capul lui ? ) sa iasa din joc . E ca si cum la o echipa de fotbal ( sau orice joc de echipa ) , antrenorul vrea sa faca o schimbare iar jucatorul nu vrea sa iasa , decat daca pleaca si antrenorul ! Stafful echipei cere asta , coechipierii la fel , el insa , nu si nu , spre bucuria echipei adverse . O fi jucat la pariuri si are alt interes ? S-ar parea ca da .
Publicat Marţi, 20 iunie 2017
+Răspunde
Ileana Rollason @ Gheo
0
@Gheo : dar de ce sa plece Grindeanu ? ce-a facut ? fiindca despre asta, nimeni nu vorbeste. Nu califica. Daca a facut ceva rau. Si dupa ce criterii. Si-n fond, mai bine Grindeanu, care n-are bube-n cap, decât Nastase-Ponta-Dragnea.
Publicat Marţi, 20 iunie 2017
+Răspunde
vezi tu, ilenuto @ Gheo
0
cum gandesti cu patima si fara discernamant? Credeam ca esti altceva decat banalii fanatici ai gastilor numite "partide".
Publicat Marţi, 20 iunie 2017
+Răspunde
Verestai atila
+2
Marele partid Pesede cerseste mila micului Hudemere ca sa-si dea jos gubernu pus de ei ?
Publicat Marţi, 20 iunie 2017
+Răspunde
escu
+3
Aveți dreptate, d.le Vieru. Numai că la noi nu există demisie de onoare. Unii se cred providențiali, numiți pe funcții nu vor să le mai părăsească (excepție Ponta, care, de frică/alte motive, a fugit ca un laș din toate funcțiile), țipă și dau din picioare. Mai nou, de la Gioană încoace, inițiază și câte o Republică de tip Dăbuleni. Așa și Grindeanu. A dat o fugă la Timișoara, doar avionul îl aștepta, și a pus-o de o mitingeală de susținere. Dizgrațios! Cât privește numirile ilegale și neconstituționale, la noi cât ai modifica legea tot vor fi găsite portițe de scăpare. Aici suntem mari maeștri.
Publicat Marţi, 20 iunie 2017
+Răspunde
DRACnea(sa va ia de PiSD-ei borfasi
+3
NU VINDEM TRAMSILVANIA, LE-O DAM LOR PE GRATIS !
Publicat Marţi, 20 iunie 2017
+Răspunde
X @ DRACnea(sa va ia de PiSD-ei borfasi
0
Cu autostrazi.
Publicat Marţi, 20 iunie 2017
+Răspunde
Musteriu
+12
Pffff... iar o luam de la pa'sopt... cu astia 27 de ani de nerealizari si balbe... Aceeasi varza reincalzita.
Publicat Marţi, 20 iunie 2017
+Răspunde
George @ Musteriu
+13
Da, ai remarcat bine. Un asemenea articol merita pastrat in arhiva. Nici nu stii cand e nevoie sa schimbi cele doua nume (Grindeanu si Dragnea) si... uite articolul NOU !.. Ce chinuiti sunt unii. Se vede de la o posta.
Publicat Marţi, 20 iunie 2017
+Răspunde
SOBOLANU
-17
INTERESANT ARTICOLUL DAR PRINCIPALUL ESTE SA FIE MAINE JUDECAT SI CONDAMNAT FA DRAGNEA TRECUT LA JILAVA SI ASCUNS LA BECI !!!!!ESTE GRAVA SITUATIA EU CA PENSIONAR SIMT CA MA DOARE INIMA CA FA DRAGNEA A VANDUT DEMNITATEA DE ROMAN UDMR PENTRU VOTURI SUNT EXTREM DE SUPARAT PREMIEERUL SI PONTA TREBUIE SA FACA CEVA SA CEARA AJUTORUL PNL NU STIU CE DAR TREBUIE MOTIUNEA SA CADA !!!!!DOI PENALI DRAGNEA SI MOLICEANU VAND TARA CA LA TARG CEEA CE NU ESTE POSIBIL !!!!!!!SA DEA DUMNEZEU SA INTRE DRAGNEA MAI REPEDE LA PUSCARIE !!!!!!!!ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU !!!!!!
Publicat Luni, 19 iunie 2017
+Răspunde
Tiaso
+4
Daca unii din PSD au cazut din barca,nu este vorba de nicio "scindare" a PSD-ului,asa cum spera toata baso-iohanimea si cum spera stapanii lor care o pun pe Cucuvea sa tot "decupeze" guvernarile pesediste.Acum au reusit sa-l "decupeze" pe Grindeanu,dar si cu contributia lui substantiala, la fel cum a contribuit din plin si Ponta la "decuparea" sa, acum cativa ani.Iar specialista in "decupari",care l-a tot decupat si pe Basescu de infractiunile lui,umplandu-l de NUP-uri,data acum in vileag de presa, mai are si tupeu sa se repeada cu actiuni "penale",crezand ca scapa de bulau daca face taraboi.ART.283 CP-REPRESIUNE NEDREAPTA=10 ANI DE BULAU.
Publicat Luni, 19 iunie 2017
+Răspunde
Ţăranul
0
În nota obişnuită , comentariu fără replică sau ... completări ... , evident , şi cu eleganţa caracteristică autorului !
Publicat Luni, 19 iunie 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ilie Şerbănescu

Mai mulți „internaționaliști“ de seamă ai României postdecembriste, în frunte cu cei eterni de la BNR, cu contribuții majore la transformarea României într-o colonie.

Ilie ŞerbănescuPublicat acum 7 ore şi 30 minute