3 informații vechi și noi despre spuma poliuretanică

Proprietarii de locuințe și lucrătorii din construcții care nu cunosc multe despre spuma poliuretanică pot afla chiar acum trei informații noi pentru ei. De asemenea, cunoscătorii au ocazia să-și reîmprospăteze memoria sau să se asigure că nu le scapă nimic important privitor la acest material-minune în izolații.

Pentru cunoscători, informațiile de mai jos ar trebui să fie știute deja, dar fiindcă subiectul este de mare complexitate, este posibil ca măcar una să reprezinte o noutate. Informațiile de mai jos sunt preluate de la Isoterm firma de izolații spumă care se implică activ în informarea publicului interesat de izolații termice de calitate.

1. Spuma poliuretanică cu celulă închisă este cu până la 50% mai eficientă

O clasificare a spumei poliuretanice se poate face după structura moleculară a acesteia: cu celulă deschisă, așadar poroasă, de densitate medie, și cu celulă închisă, de densitate mult mai mare. Varianta cu celulă închisă este atât de densă încât, prin măsurarea coeficientului său de transfer termic, se obține o valoare ce variază între 0.022 W/m*K și 0.028 W/m*K.

Comparând valoarea cu cea înregistrată la materialele tradiționale de izolare termică, spre exemplu vata bazaltică sau polistirenul, ce variază sensibil în jurul valorii de 0.04 W/m*K, reiese clar că eficiența la spuma cu celulă închisă este mai mare cu aproape 50%. De aici se poate merge mai departe pe firul raportului calitate-preț.

2. Izolațiile din spumă sunt veritabile sisteme – spre deosebire de cele clasice

Factorii care conduc la izolarea termică cu succes sunt mai mulți în cazul spumei poliuretanice. Isoterm este una dintre firmele de specializare înaltă care privesc spuma ca un sistem. Aceasta:

  • Importă compușii din care se realizează spuma (poliolul și izocianatul) numai de la producători de top la nivel global;
  • Utilizează aparate de pulverizare spumă perfect funcționale și în setările corecte de unghi, viteză, temperatură ori procentaj;
  • Inițial face un audit al imobilului de izolat, ca să poată stabili tipurile de spumă potrivite pentru fiecare suprafață (pereți interiori/exteriori, planșeu, pod/mansardă etc.);
  • Ține cont inclusiv de zona geografică și de sezon – lucruri ce pot influența decizia privind grosimea optimă a straturilor de spumă.

3. Dincolo de aparențe, spuma poliuretanică are un cost accesibil, ușor suportabil

Deși costul spumei izolatoare este în general mai ridicat decât al celorlalte materiale de pe piață în valoare absolută, pentru o înțelegere corectă a informației este necesar puțin context:

  • Doar spuma poliuretanică cu celulă închisă costă semnificativ mai mult decât alte materiale izolatoare din piață, cea cu celulă deschisă având costuri comparabile cu cel pentru vată ori pentru polistiren. În lucrările de izolare se stabilește deseori utilizarea alternativă a celor două tipuri de spumă.
  • Datorită modului de aplicare – prin pulverizare, costurile adiționale privind cadrele de susținere, diblurile, mâna de lucru etc. dispar. Iată de ce costul materialului izolator ocupă un procent mai mare din costul total al lucrării de izolare, beneficiarul putându-se concentra pe un material de calitate mai bună fără să crească bugetul alocat.
  • Faptul că izolațiile spumă se pulverizează continuu și direct pe suprafața de izolat conduce către eliminarea riscului de creare a punților termice (adică a zonelor prin care căldura este scăpată printre degete), deci către o diminuare a facturii la energie chiar și cu până la -30% lună de lună, an de an, timp de mai multe decenii. Mai multe cifre în acest sens sunt disponibile pe site-ul Isoterm.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

7 Comentarii

  1. Sa nu-i înjur pe spurcaciunile manipulatoare pentru creșterea afacerilor! Ba, eu am văzut cum se construiește un bloc începând cu terasamentul de baza a clădirii turnat din beton din fier. Nu mă poate nimeni contrazice la modul argumente și construire sau izolare! Cum masă se folosește spuma poliuretanica care după maximum 1 an se strânge și rămân goluri în izolație? Exista foi de polistiren care nu iau foc indiferent de tipul de flacara! O clădire călduroasă obligatoriu, se izolează și pe interior și pe exterior inca din baza, apoi se montează fațada cu piatra, faianță sau glet sau var! Vad pe piata jaluzele de exterior de parcă ești la pușcărie, de ce nu jaluzele obișnuite care protejează și de ploaie și de soare, dar de buna calitate? Romania e țara de consum și plaja ofertanta e doar de proasta calitate la suprapret? Am citit aici că, un primar a gasit haine aruncate la gunoi, deșeuri second-hand, cică le-a spălat și le-a băgat în comerț! Nu e bășcălie, este articol documentat pe net! Mă mir că nu au dat informația la tv! Culmea, cică erau cetățeni la rând și nu știau ca hainele erau de la gunoi doar că au fost spălate! Repet, nu e bășcălie!

  2. Și încă o informație esențială peste care firma cu poliuretanul ei trece cu nonșalanță: este de 2 feluri, unul pentru lucrări exclusiv exterioare, ce degaja gaze otrăvitoare mult timp după punerea în operă și unul pentru lucrări interioare, fara efecte nocive pentru oameni și animale.

  3. Ce efecte dăunătoare pentru sănătate sau mediu are spuma asta?

  4. Minciuni și fraze-i totul ce statele susține (M Eminescu)
    Tot la ce ne îndeamnă ne face rău. Casele cu materiale moderne ne fac rău. Nu mai pot ei de grija noastră să nu cheltuim mult cu încălzirea sau răcirea locuințelor îndemnîndu-ne sau obligîndu-ne să punem polistiren sau poliuretan.
    La fel la haine, încălțăminte, ambalaje.

  5. @parere:
    Acestea nu-s pentru tine care stai intr-o cutie de chibrituri. Nu te-ai prins, nu?
    Spuma extrudata vs. expandata. Ca tot zici de haine spalate,
    si Dinca era insarcinat sa spele. Si cum era el fata mare, a spalat pana ai vazut in ce jeg sta. Astialalti ii trimiteau hainele si handicapatul trebuia sa le spele. Pana s-a spart buboiul adica le-a tratat pe cele 2 printese cum ar fi vrut sa-i trateze pe ai lui -s-a razbunat pe ele.
    Nu zic ca nu e vinovat, dar ai avut dreptate.
    Eu n-am stiut sa vad situatia lui. Acum e aranjata deja: e penticostal si este pentru ca a vrut. Hmmm!

  6. SE UITA, aleatoriu, desigur ca in Caz de Incendiu, orice PLASTIC degaja Fum siGaze OTRAVITOARE …

    In Fond, este maiUMANAsa MORIinainte de a ARDE de VIU, constient…

    In MOD Sgur auavut in Vedere SI Incendiile la BLOCURI cu POLIURETAN, ca Patea a Marelui PLAN de „ratzionalizare” a Numarului de oAMENI, Totusi …

    TOATA aceasta NeBUNIEcu Economisirea Combustilililor NU este decat MOTIV de Chinuit GuGushtiucks …

    Sa MOARA SI de Inima REA, de Spaime, de Teroare PSIHICA Permanenta !
    Rushine, BAaaa, Ashtia de va pusera AIA dreeeept in CAPuu’ Trebii … 🙂

    UNDE acceptatzi SI … 🙂 accesatzi cu Placere Entuziasta ORICE Mizerie, de ORICE Soi …:)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.