Americanii au început producția de gaze din Marea Neagră românească

Transgaz

Compania Black Sea Oil & Gas SA (BSOG), deținută de Carlyle International Energy Partners din SUA şi Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, împreună cu partenerii săi de concesiune, Petro Ventures Resources şi Gas Plus Dacia, anunță începerea miercuri după-amiază a producţiei de gaze din Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia şi introducerea primelor
gaze în Sistemul Naţional de Transport. Este prima producție de hidrocarburi din zona apelor câștigate de România în urma procesului de la Haga, împotriva Ucrainei, pentru delimitarea spațiilor maritime din jurul Insulei Șerpilor,

Companiile estimează, într-un comunicat, o producţie de 0,5 miliarde de metri cubi de gaze. Producţia la platou va fi de aproximativ 1 miliard de metri cubi de gaze pe an pentru următorii trei ani din cei zece ani de viaţă estimaţi pentru zăcămintele Ana şi Doina.

Proiectul Midia este primul proiect nou de dezvoltare a gazelor naturale din platoul continental românesc al Mării Negre din ultimii 30 de ani și singurul proiect ȋn dezvoltare aflat în derulare în prezent. Acesta constă în cinci sonde de producţie (o sondă submarină la zăcământul Doina şi patru sonde de producţie la zăcământul Ana), o platformă de producţie monitorizată şi operată de la ţărm, amplasată pe zăcământul Ana şi o conductă submarină de 126 km care asigură transportul gazelor până la noua staţie de tratare a gazelor („STG”) din comuna Corbu, judeţul Constanţa. Gazele tratate sunt livrate în sistemul național la staţia de măsurare a gazelor aflată în incinta STG.

„A fost un drum lung și plin de provocări pentru a ajunge, în sfârșit, în acest moment important pentru țară. Proiectul MGD a marcat o serie de premiere pentru România, toate realizate în timpul unei pandemii și, mai recent, a unui conflict în Ucraina care amenința să afecteze operațiunile din Marea Neagră. Rezultatul tuturor acestor eforturi este că Proiectul MGD asigură nu doar 10% din cererea de gaze a României, ci și deschide calea, poate chiar utilizând infrastructura proiectului nostru, altor proiecte de dezvoltare din platoul continental al Mării Negre aparţinând României. De asemenea, acest proiect lansează o serie de inițiative de dezvoltare a energiei verzi, ceea ce face ca MGD să devină o infrastructură integrată de tranziție energetică”, a declarat Mark Beacom, directorul general al BSOG.

BSOG este o companie independentă de energie cu sediul în România care desfășoară operațiuni de dezvoltare a resurselor de gaze naturale. În prezent, portofoliul companiei este alcătuit din Proiectul MGD și două licențe de producţie gaze naturale, zăcămintele Ana și Doina din perimetrul XV Midia – Zona de Apă de Mică Adâncime în care BSOG deține o participație de 70%. BSOG este compania operatoare în numele parteneriatului cu Petro Ventures Resources SRL (20% participaţie) şi Gas Plus Dacia SRL (10% participaţie).

Gas Plus este al patrulea cel mai mare producător de gaze naturale din Italia activ în principalele sectoare ale industriei gazelor naturale, în special în domeniul explorării, producției, achiziției, distribuției și vânzării cu amănuntul. La 31 decembrie 2021, grupul avea 43 de concesiuni de exploatare situate pe întreg teritoriul Italiei, un total de aproximativ 1.800 de kilometri de rețea de distribuție în 40 de municipalități, deservind peste 60.000 de utilizatori finali, şi un număr de 159 de angajați. Gas Plus deține o participație de 10% în Proiectul MGD și două licențe de producţie gaze naturale, zăcămintele Ana și Doina din perimetrul XV Midia – Zona de Apă de Mică Adâncime

Petro Ventures, un grup privat de investiții, deține o participație de 20% în Proiectul MGD și două licențe de producţie gaze naturale, zăcămintele Ana și Doina din perimetrul XV Midia – Zona de Apă de Mică Adâncime.

Carlyle International Energy Partners, parte a The Carlyle Group, unul dintre cele mai mari grupuri de investiţii de capital din lume, a finalizat în 2015 preluarea operaţiunilor din România ale companiei petroliere canadiene Sterling Resources prin intermediul societăţii Black Sea Oil & Gas. “Portofoliul companiei este alcătuit din trei perimetre deţinute în platforma continentală a Mării Negre, având o suprafaţă totală de 5.000 km2: XIII Pelican, XV Midia (Mică Adâncime) şi EX-25 Luceafărul, care conţin descoperirile de gaze Ana, Doina, Luceafărul şi Eugenia“, a anunţat compania. Black Sea Oil & Gas arată că se va concentra „îndeosebi asupra depăşirii provocărilor cu care se confruntă proiectele de dezvoltare offshore din Marea Neagră şi identificării unor noi oportunităţi în România şi în regiune“. Preţul tranzacţiei dintre Carlyle şi Sterling s-a ridicat la 42,5 milioane de dolari.

Cumpărătorul, The Carlyle Group, este o firmă de investiţii care administrează active în lume de miliarde de dolari. Compania a fost înfiinţată în 1987 de trei jurişti din Washington, David Mark Rubinstein, William E. Conway, Jr. şi Daniel A. D’Aniello. De atunci şi până azi, Carlyle a devenit una din companiile care au impus un model de capitalism bazat pe valorificarea informaţiilor venite de la personalităţile lumii şi chiar de la serviciile secrete, precum CIA. De-a lungul timpului, în echipa companiei au făcut parte fostul preşedinte al SUA George Bush Sr., fostul secretar de stat al Apărării sub mandatul lui Ronald Reagan şi director adjunct al CIA, Franck Carlucci. Fostul premier britanic John Major a condus afacerile din Europa ale Carlyle în 2007, an în care s-a consemnat vânzarea Rompetrol către KazMunayGaz. Georghe W. Bush a făcut parte în anii ’90 din consiliul de administraíe al Cateair, companie aflată în sfera de influenţă a Carlyle. În 1994, el a părăsit societatea, pentru a devenit guvernator al Texasului şi imediat după aceea, culmea, Cateair a dat faliment!

Sistemul strategic al Carlyle a fost impementat de Carlucci, în 1989, când a devenit şef peste companie. Un an după aceea, Carlyle cumpără producătorul de blindate american Harsco, achiziţie urmată de cumpărarea BDM International, societatea care a fabricat componente din sistemul numit Războuil Stelelor, care asigura aprovizionarea cu armament a armatei Arabiei Saudite şi a gărzii Casei Regale saudite, în timpul primului război din Golf.

Cel mai faimos nume achiziţionat de Carlyle este United Defense Industries, producător de tancuri, vehicule blindate, rachete şi vehicule spatiale.

S-a tot spus că Carlyle este controlată din umbră de serviciile secrete americane pentru că acestea sunt interesate să pună presiune pe diversele guverne ale lumii prin intermediul multinaţionalelor şi pentru a finanţa operaţiuni militare secrete. Reţeta e simplă. Compania face investiţii într-o ţară, crează locuri de muncă, ajută la creşterea PIB-ului, iar agenţii implantaţi la conducerea lor îşi construiesc relaţii şi reţele informative care ajung că dicteze politica unui stat.

Ciucă: Exploatarea în premieră a gazelor naturale din Marea Neagră va consolida capacitatea României 

Premierul Nicolae Ciucă salută începerea exploatării gazelor din Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia, operaționalizat de compania Black Sea Oil & Gas.

Licența de operare a fost eliberată, miercuri, de către ANRE, fapt care permite ca, deja, primele gaze din Marea Neagră să ajungă în rețeaua națională.

Gazele vor fi livrate către Sistemul Naţional de Transport operat de Transgaz.

Producția anuală de gaze naturale din perimetru XV Midia va asigura 10% din necesarul de consum național și aduce România mai aproape de cel mai mare deziderat privind securitatea energetică și anume, independența energetică.

„Exploatarea în premieră a gazelor naturale din Marea Neagră va consolida capacitatea României de a asigura necesarul de gaze naturale din consumul intern și, astfel atingerea obiectivului de a fi independenți energetic. Asigurarea necesarului de gaze naturale din resursele proprii în procent de 90 la sută ne transformă într-o piață mult mai concurențială, mai ales în perioada acestor crize suprapuse. Guvernul României va fi mereu un partener al tuturor investitorilor care aduc plus valoare țării noastre și contribuie la bunăstarea cetățenilor noștri. Legea Off-shore permite continuarea proiectelor de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră, cu perspective de a transforma România în exportator de gaze în următorii ani” a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (Proiectul MGD) cuprinde zăcămintele de gaze descoperite în anul 2007 respectiv 1995, situate la aproximativ 120 km de ţărmul României, în zona cu apă de mică adâncime a perimetrului XV Midia unde adâncimea apei este de 70 de metri. În perioada 2018-2022 au fost finalizate investițiile necesare pentru exploatarea gazelor din perimetrul Midia, iar valoarea acestora este de aproximativ 400 milioane de dolari.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

6 Comentarii

  1. „Compania face investiţii într-o ţară, crează locuri de muncă, ajută la creşterea PIB-ului, iar agenţii implantaţi la conducerea lor îşi construiesc relaţii şi reţele informative care ajung că dicteze politica unui stat.”
    Asta ar explica deciziile ilogice din perspectiva cetateanului a decidentilor mioritici.
    Noua lege tocmai reduce taxele ptr aceste firme si le permite sa exporte gazul unde vor si la ce pret vor.
    „„din perimetrul românesc al Mării Negre prevede taxe mai mici și garanția că nu se schimbă, libertate deplină pentru companii să vândă gazele oriunde, la preț de piață. Inițiatorii proiectului sunt Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu, Kelemen Hunor, Varujan Pambuccian și Virgil Popescu.”
    https://www.cotidianul.ro/cum-va-arata-viitoarea-lege-pentru-exploatarea-marii-negre/?unapproved=751463&moderation-hash=40ed096befcb1328c638f8ad1c22a058#comment-751463

  2. Uăi, deșchideț jamurle că mă năduș di atâtica caldurâ!…

    • astia sunt aia la care Dragnea se gandea sle dea ceva in procentaje. Lucru pantru care lau bagat la puscarie, simtinduse unpic jigniti.

      adica Dragnea sa le dea LOR procentaje … aide papadia mea, acum va da ei procentaje, de va da.

      ca de la voi se ia, nu sa da.

  3. Foarte frumos totu’, da’ unde-i „conducta submarină de 126 km”? Cînd au făcut-o? Că parcă toată lumea s-a retras de-acolo, ca la refluxu’ dă tsunami! …că „Bechtel” aia amerlocă introdusă de Ambasadă n-a fost în stare să facă 40 de kilometri de autostradă în 8 ani, pe uscat, și în teren plan! Ăștia au făcut ni vu, ni connu, 126 de kilometri submarini fără să-i vază cineva?! …poate-i văzură „dăcît” Sirviciili?
    Tare seamănă asta cu „realizărili” lu’ olteanu’ Ceașkă, qinqinalu’-‘n patru ani șî jum’ate….[Rumburak]

  4. Ca sa ai incredere in amerlicani trebuie sa fii naiv si prost

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.