![africa, safari, girafa, elefant](https://www.cotidianul.ro/wp-content/uploads/2018/03/30/africa-3077635_1920-1000x600.jpg)
Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii, organismul care administrează listele cu speciile care se află în pericol, a anunțat ieri că a adăugat girafa pe lista roșie a speciilor amenințate, scriu ziariștii de la The Guardian. Aceasta înseamnă că animalul se va confrunta cu dispariția în sălbătăcie, dacă nuse face nimic pentru a diminua amenințările la viața și habitatul acestei specii.
Braconajul în cazul elefanților și rinocerilor și comerțul ilegal cu pangolini a pus în umbră problemele legate de girafe din ultima decadă. Dar, reporterii The Guradian spun că numărul girafelor a scăzut periculos de mult în ultimii 31 de ani, de la 157.000 de exemplare la 95.000 la o ultimă numărătoare.
Cu ce pericole se confruntă girafele
„Pentru că oamenii văd aceste animale, în mod obișnuit, în safari, în media ori la grădinile zoologice, nu-și dau seama că aces animal este pe cale de dispariție, spune Julian Fennessy, specialist în problemele de supraviețuire ale girafelor. „Cu o scădere de aprape 40 de procente în ultimii 30 de ani, cel mai înalt animal din lume se află sub o gravă presiune în zonele din estul, centrul și vestul Africii. Trebuie să ne preocupăm de problemele acestei specii înainte de a fi prea târziu“, spune el.
Girafele se confruntă cu două mari amenințări: braconajul și încălcarea habittului lor de către noi așezări omenești. Braconajul a devenit o adevărată problemă. Unii localnici omoară animalele pentru carne, dar Jani Actman de la National Geographic semnalează faptul că multe girafe sunt omorâte doar pentru cozile lor, considerate un simbol al statutului, și au fost folosite ca zestre pentru fetele care erau cerute în căsătorie în anumite culturi.
Girafa va disparea cu siguranta pentru ca nu aduce nici un profit financiar bestiilor lacome care conduc astazi planeta.