Corina Crețu, despre PNRR: “România riscă chiar să dea bani înapoi”

Europarlamentarul Corina Creţu, fost comisar european, a analizat, într-un interviu acordat romaniatv.net, dificultăţile pe care le-ar putea avea România până la sfârşitul acestui an pentru a obţine primii bani din Planul Naţional de Redresare şi Rezilenţă (PNRR). Potrivit acesteia, România este în pericol “chiar să dea bani înapoi”.

  • Ce obstacole ar putea întâmpina Guvernul în condiţiile în care sunt mai multe obligaţii pentru PNRR care trebuie îndeplinite până la sfârşitul acestui an?

Corina Creţu: „România este una dintre ultimele ţări care a reuşit adoptarea acestui plan care este realizat în urma pandemiei.

Acest plan deocamdată nu l-a văzut nimeni. Cred că e caz unic în Europa. A fost negociat cumva netransparent şi beneficiarii cred că ar fi fost primi care ar fi trebuit să fie informaţi pentru a-şi pregăti proiectele. E un capitol la care România a stat mereu prost.

Am încercat şi pe timpul când am fost comisar european să spun că România nu are proiecte mature, proiecte care să poată fi implementate”.

Europarlamentarul a explicat că prima evaluare pentru obţinerea banilor prin PNRR va avea loc în decembrie 2021 – ianuarie 2022.

Corina Creţu: „Prima evaluare, primul jalon, se va întâmpla chiar în decembrie 2021 – ianuarie 2022. Sigur că vom primi o sumă de bani ca prefinanţare. E vorba de 4% din suma prevăzută, dar dacă condiţionalităţile din PNRR nu sunt îndeplinite, România riscă chiar să dea bani înapoi şi din această prefinanţare, pe lângă faptul că se blochează prefinanţările viitoare. Timpul este foarte scurt. Am pierdut foarte mult timp. Sunt ţări care implementează în paralel şi PNRR şi fondurile europene 2021 – 2027 care pot fi accesate de la 1 iunie.

PNRR se poate bloca chiar din ianuarie dacă nu se îndeplinesc jaloanele”

Corina Creţu: „Din păcate, România a blocat negocierile legate de programele operaţionale 2021 – 2027, pentru că tot ce a avut mai avansat a trecut pe PNRR. Sunt îngrijorată (…) În perioada 2014 – 2020, rata de absorbţie a fost de puţin peste 50%.

Fondurile pentru 2021 – 2027 au fost aprobate, dar nu sunt aprobate programele operaționale. Cine conduce acum negocierile din partea Guvernului României în privinţa programelor operaţionale 2021 – 2027?

Sunt încă alte 35 de miliarde de euro! Mai mult decât PNRR, despre care nu mai vorbeşte nimeni!”

  • Cât de realiste sunt obiectele menţionate de Guvern în PNRR?

Corina Creţu: „Am văzut că sunt planuri grandioase legate de autostrăzi, dar nu există studiile de fezabilitate.

Este un timp foarte scurt. Îmi e foarte greu că cred că la capacitatea administrativă pe care România o are acum că va putea să angajeze până la finalul anului 2023, după cum se ştie e o dată fixă pentru toate statele membre, cu termen de încheiere în 2025.

Timpul este foarte scurt. Gândiţi-vă la cele trei spitale regionale care au la dispoziţie sume din 2015 şi suntem în 2021 şi nici nu au început licitaţiile. Doar s-au stabilit amplasamentele şi s-au făcut studiile de fezabilitate, în condiţiile în care presiunea publică a fost foarte mare”.

  • Cristian Ghinea vorbea despre 21 de jaloane care trebuie atinse până la finalul anului 2021. Poate fi atins acest prim obiectiv?

Corina Creţu: „PNRR este evaluat din şase în şase luni de la lansare. Noi l-am adoptat destul de târziu, după cum ştiţi, au fost variante care au fost retrimise înapoi. Din cunoştinţele mele, Comisia (Europeană) încă mai cere  clarificări pentru diferite programe.

Fostul ministru al Fondurilor Europene (Cristian Ghinea) are dreptate. Este foarte greu să îndeplineşti nişte obiective atunci când nu ai un Guvern stabil. Nu este o echipă care să coordoneze acest PNRR”

Europarlamentarul a evidenţiat că „majoritatea statelor au creat în subordinea premierilor sau a miniştrilor de Finanţe un grup din toate ministerele implicate care să comunice între ei în ceea ce priveşte realizarea acestor jaloane”, iar din acest punct de vedere, „România nu este bine organizată”.

Corina Creţu: „Îmi e destul de greu să cred că vom reuşi să folosim la maximum această şansă istorică pe care o avem”

  • Este în pericol PNRR-ul României din cauza instabilităţii de la nivel guvernamental?

Corina Creţu: „România a fost tot timpul în pericol de a pierde bani din cauza lipsei de capacitate administrativă, a birocraţiei excesive, a schimbărilor miniştrilor. Eu, în cinci ani de zile în calitate de comisar european, am lucrat cu 8 miniştri ai Sănătăţii şi 8 miniştri ai transporturilor, ceea ce a făcut ca misiunea de a aduce un proiect până la capăt să fie aproape imposibilă.

  • A impus Comisia Europeană aceste jaloane din PNRR?

Corina Creţu: „Bineînţeles. Comisia Europeană este interesată ca aceşti bani să intre în economia românească şi în beneficiul cetăţenilor. E normal să existe controale. Este un regulament valabil pentru toate ţările pentru planurile naţionale de relansare şi rezilienţă.

  • Are România mai multe jaloane de atins ţinând cont de problemele din justiţie?

Corina Creţu: „În alte ţări nu s-au introdus aceste chestiuni legate de Justiţie în PNRR. Nu ştiu dacă a fost iniţiativa Guvernului nostru. Nu am cunoştinţă despre asta.

Îmi pare rău că agricultura este complet nereprezentată”

  • Cum vedeţi eliminarea componentei legate de sistemul de irigaţii din PNRR?

Corina Creţu: „Foarte prost. E foarte uşor să spui că tot e ce rău vine de la Bruxelles. Din păcate, cred că a fost o foarte slabă negociere şi o lipsă de argumente din partea părţii române pentru a convinge Comisia Europeană. La ora asta nu mai poate fi făcut ceva. (…) Se pot obţine bani prin programele clasice. Avem politica agricolă comună care poate finanţa acest lucru”

  • Ce ar trebui schimbat acum şi rapid în aceste luni pentru a obţine banii din PNRR?

Corina Creţu: „Cred că ar trebui făcut un organism special care să se ocupe de implementarea PNRR-ului, realizarea rapidă a achiziţiilor.

E o altă problemă care e foarte stufoasă în România – legea achiziţiilor publice, contractările şi implementare. Vă aduc aminte că până în 2025, practic trebuie realizate toate aceste lucruri, inclusiv realizarea proiectelor.

Dacă proiectele nu sunt realizate la 90%, România va trebui să returneze banii”.

Corina Creţu: Noi ca ţară nu cred că am avut probleme referitoare la finanţări ca buget. În sensul că am avut o alocaţie mai mare decât capacitatea noastră de a absorbi, din păcate.

Cred că, după atâţia ani de la aderarea României la UE, ar fi trebuit să avem un corp de experţi nepolitizat care să se ocupe exclusiv de fondurile europene, aşa cum se întâmplă şi în alte ţări, inclusiv în Polonia, în Ungaria. Au corpuri de experţi care implementează aceste proiecte ca să nu mai vorbim de ţări ca Franţa şi Germania, unde lucrează direct cu regiunile şi nu cu Guvernele, ceea ce face acest proces mult mai descentralizat şi mult mai uşor de accesat”

  • Cristian Ghinea vorbea despre un think-tank pentru monitorizarea implementării PNRR. E nevoie de aşa ceva?

Corina Creţu: „Ca om care a lucrat pentru acest lucru şi nemaifiind în funcţie, cred că e o chestiune înţeleaptă pe care o face, pentru că la lipsa de transparenţă a Guvernului şi a oficialităţilor române faţă de PNRR, aşa am mai putea afla şi noi ce se întâmplă.

Este trist pentru un om simplu să nu poată citi din presa română. Noi încercăm să aflăm despre PNRR de la Bruxelles, de la Comisie. Nicio ţară nu a procedat într-un mod atât de netransparent, mai ales că aceşti bani trebuie accesaţi de nişte beneficiari care nu sunt numai Primării. Sunt şi entităţi private care trebuie să concureze între ele, să pregătească proiecte.

Nimeni nu le spune nimic. Nu ştiu cum pot fi implementate proiecte dacă beneficiarii nu ştiu despre ele”

Am aflat doar prin prezenţa doamnei Ursula von der Leyen, preşedinţa Comisiei Europene, că Spitalul Universitar, de pildă, va beneficia de bani pentru renovare. A mai fost o declaraţie a preşedintelui Iohannis că tot prin PNRR este prevăzută realizarea a trei spitale la Sibiu, Focşani şi Braşov, dar acestea sunt declaraţii. Ar trebui să le vedem pe hârtie şi să existe şi proiecte pentru realizarea acestora”

  • În PNRR sunt prevăzute obiective ambițioase printre care 420 de kilometri de autostradă nou construiţi, 2 851 km cale ferată construiți/modernizați. Cât de realizabile sunt aceste obiective?

Corina Creţu: „Mi-aş dori ca aceste cifre să fie realiste. Dacă ar exista studiile de fezabilitate şi s-ar începe construcţia mâine, tot cred că timpul nu ar fi suficient la cât de lent se lucrează în România.

Dar în România, din păcate, totul este întârziat din cauza contestărilor în Justiţie, pentru că nu poţi să negi dreptul unui pierzător într-o licitaţie de a contesta. Cred că sunt nerealiste aceste cifre. Sunt triumfaliste”

Citiți interviul integral AICI

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

18 Comentarii

  1. Da,. Foarte posibil, Insă, cât de prost trebuie să fii să crezi că-ți pică para mălăiață, așa in brațe,.iar tu n-ai altă treabă decât să-i cheltui,.. românește, adică prost..Un ”green deal” există și e strict de urmat.. Proiectele trebuie să fie revoluționare, pentru o altă lume, nu ca cea de azi. Ai de știut d evizionat cum va arăta lumea peste câteva decenii, ca de acum să-i pui bazele,..și să construiești.. Nu poți ??..Ghinion,..treci la praz, măgar și teleguță române..din bordei.

  2. NU PUNETI BOTNITZA LA VANDUTII ROMANIEI. ACEST „PLAN” CARE APLICAT INSEAMNA ASASINATUL ROMANIEI, ESTE UN TARG MURDAR DE „DONARE” A SUVERANITATII PRIN DATORII FALSE ! TREZITI-VA OAMENI BUNI! AVEM O TARA FRUMOASA SI BOGATA ! SUVERANITATEA APARTINE POPORULUI ROMAN ! CINE A INDATORAT ROMANIA SI NU POATE JUSTIFICA LEGAL UNDE S-AU DUS BANII ACELA SA RASPUNDA IN FATA PUTERILOR STRAINE ! EI NU S-AU IMPRUMUTAT IN NUMELE NOSTRU ATAT TIMP CAT NOI NU I-AM VOTAT CI SERVICIILE ANTI-ROMANESTI ! NU ROMANIA VA PLATI „DATORIA” CI CRIMINALII CARE AU BATUTU LABELE CU PUTERILE SATANICE INTRU DISTRUGEREA NOASTRA !

  3. Decat o lume distopica si un lagar bilsevic mai bine praz,magar si teleguta,Ursule! Pitoresc,linistit si mai fericit.

  4. Este cea mai buna varianta sa se dea banii inapoi. Barna si Ghinea au intocmit acel program la presiunile si recomandarile stapanilor securisti. Toate punctele din program sunt cu dedicatie. Romanii nu castiga absolut nimic. Se ingrasa in continuare securistii cu clientela lor mai ales ca majoritatea banilor sunt dirijati spre Ardeal.

  5. @ Miruna,.. Nu te obligă, nu te forțează nimeni la ce să faci.. Singur iți alegi calea.. SINGUR,.după cum pricepi și poți să creezi…

  6. Ba ma obliga si firesc ar fi sa nu! Nu m-a intrebat nimeni nimic,imi conditioneaza existenta de capul lui.

  7. Cu acest Guvern al Rusinii, nu ma mira nimic
    Citu e de Obregia, nu sa conduca un Romania

  8. Guvernul asta seamana din ce in ce mai mult cu un grup infractional organizat, dar e sustinut

  9. Cit cotizeaza Romania la UE si cit primeste? Aderarea la UE s-a facut cu mari cesiuni de suveranitate. Programele PSAL au impus dezindustrializarea tarii si exodul de resursa umana de toate categoriile, inclusiv cea inalt calificata. Aceste pierderi nu vor putea fi in veci compensate de granturile UE, date cind vrea UE si cum vrea UE.

  10. ATENTIE ROMANI : SURPRIZĂ SINISTRA în PNRR-ul aprobat de Bruxelles: România s-a angajat să renunțe la încălzirea cu lemne

    https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/energie/surpriza-in-pnrr-ul-aprobat-de-bruxelles-romania-s-a-angajat-sa-renunte-la-incalzirea-cu-lemne-20409682

    Asta pune capac la toate si va declansa RAZBOI CIVIL cu morti si raniti !

    Cu ce sa inlocuiasca lemnele acolo unde nu exista infrastructura de gaz ?
    Cu ce sa plateasca pretul exorbitant la gaz intr-o gospodarie cu venituri foarte mici sau 0 ??
    Cu ce sa plateasca pretul si mai exorbitant la incazirea electrica ??
    Se stie foarte clar ca energia solara sau eoliana NU poate asigura necesarul de incalzire al unei case si nu este fiabila dpdv. al bateriilor de stocare.

    Se adevereste acum ca dupa pauperizarea INTENTIONATA si masiva a poporulu,i facuta prin forta aparatului de represiune securist, vor veni cu solutia globalista a „ajutorului” 6 6 6 sub forma VENITULUI MINIM UNIVERSAL ??
    Este clar acum ca PNRR inseamna reinstaurarea comunismului in Romania sub pregatita guvernare a lui ANTIHRIST ??

  11. @n Marele Urs

    Bai sekurila , las’ ca ajungi si tu la dat cu sapa si lopata.
    Va credeti casta privilegiata , „intelligence” -ul dosului , slugi mizerabile ale psihopatilor globalisti !Tine minte ca romanii nu vor accepta cretinismele si masurile diabolic-criminale din acest PNRR care are ca scop pauperizarea masiva a populatiei , mai ales pe partea energetica , cresteri enorme de taxe , inflatie galopanta ,pierderea proprietatii si COLAPS GENERALIZAT ! Pentru asta ati pregatiti jandarmeria cu armament letal ?? – 20.000 de pistoale pentru 9mm ??
    Aveti grija nenorocitilor ca romanii au inteles ce puneti la cale.

  12. O impostoare=idioata care atita timp cit a fost in functie nu a lucrat nimic pentru Romania!

  13. Bre,ce aveti cu ,,Maretul Urs,,? Ce sunteti rai? Pai da sireacul la harlet si sapa de ceva zile de il trec toate apele de ai s-a flesait mandra pana de fazan de la palarie..Ghinion.Si-a pus in gand gospodarul mandru si falos sa-si faca livada de pruni sa aiba de palinca..Pas cu Pas.Nici nu ia trecut prin creieras ca nu vede batar o pruna,vor da ursii iama din toate imprejurimele sa bage in gusa cand se vor pargui la an.Transpira de pomana,bre.Ghinion.

  14. Cred ca exista cineva, undeva, care constant saboteaza ! Este din interior, din exterior, nu stiu dar SABOTAJUL prin intretinerea unui haos perpetuu apare evident. Nu se vrea dezvoltarea tarii…

  15. Sa crezi ca vine unchiul bogat din UE sau SUA si iti da tie bani asa, pe nimic, si te si apara militar tot pe gratis, trebuie sa fii lovit la cap puternic.
    Pe asta se si bazeaza strainii, ca ametiti de propaganda, romanii nu isi vor da seama de adevarul unei afirmatii vechi: NIMENI NU-TI DA NIMIC PE GRATIS PE LUMEA ASTA. Fara asa vrea ceva in schimb.
    De fapt, fara propaganda goebbelsiana turata la maximum din 2004 incoace, este indoielnic ca s-ar fi reusit piratarea statului la un asemenea nivel.
    De unde rezulta ca presa este artileria grea a cuceririi fara arme a unui stat si a unui popor. Presa, si starea ei, finantarea ei, sunt esentiale pentru intelegerea situatiei.
    De unde vin banii pentru presa? Cine cumpara intr-o veselie organe de presa, indiferent cat ar costa? Cine coordoneaza la nivel mondial agentiile de presa, Reuters, France presse DPA, NY Times, BBC, etc?
    Cine controleaza POVESTEA oficiala?

  16. In 30 de ani de „dezvoltare democratică” eu văd doar ruine și deșert. Pot să ne dea gratis 3 triliarde de euro, o astupare de groapă nu o să vedem. Dar impozitele vor crește că deh, trebuie să plătim serios pentru cei care „luptă” pentru „propășirea” țării. O „Românie educată”, o „împădurire masivă”, un teren de golf , câteva sute de milioane de injecții experimentale și gata banii! Bah, proiecte mari , bah! Românii sunt un popor aproape extinct, ar trebui să fie protejați prin lege mondială. Dacă mai murim câțiva datorită „competenței titanice” a ministerului sănătății o să mai fim găsiți doar pe sub pietre de grupuri de arheologi. Nu e glumă, suntem aproape pulbere. Dacă strănută cineva la granița, ne prăbușim.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.