COVID-19 şi cursa contra cronometru pentru un vaccin

Miercuri, la prânz, numărul persoanelor decedate în lume din cauza pandemiei de coronovirus era de 1.119.590, iar al celor infectați de 40.416. 800, fiind limpede că al doilea val face ravagii în condițiile în care nici un vaccin nu a fost creat încă. De pildă, Franța a reinstituit deja starea de urgență și vrea să facă acest lucru până în aprilie. În paralel, însă, circulă știrea că mai multe companii și laboratoare au avansat în această direcție, iar în curând ar putea fi autorizată comercializare acestor vaccinuri. Astfel, zilele trecute, președintele Vladimir Putin a anunțat că în Rusia a fost înregistrat al doilea vaccin dezvoltat la centrul „Vektor”. Pe aceeași linie și din alte țări vin știri încurajatoare.

Într-o sinteză difuzată la 21 octombrie de Yahoo. Actualitee, autorul, Maxime Poul, a pus mai multe întrebări și a încercat să răspundă ținând seama de informațiile la zi.

Când va fi disponibil noul vaccin anti-Covid 19?” .„În fața virusului ultra-contagios și mortal care este SARS-CoV-2, numeroși oameni de știință din lumea întreagă apreciază că un vaccin este indispensabil pentru eradicarea virusului. La ora actuală, în întreaga lume au fost lansate 200 de proiecte de vaccinuri, circa 40 fiind în studii clinice, iar circa zece au ajuns în faza III-a, care nu s-a terminat, ea fiind ultima înaintea comercializării vaccinului,” se arată în articol.

În noiembrie vor fi autorizate două vaccinuri?” Sinteza amintită precizează că firmele americane Moderna și Pfizer cred că ar putea face o cerere de autorizare de livrare pe piață a vaccinurilor lor în cursul celei de a treia săptămâni a lunii noiembrie. În acest caz ar fi vorba de un record de rapiditate, dat fiind că numeroși profesioniști din domeniul medical nu aveau în vedere faptul că un vaccin va fi disponibil înainte de sfârșitul lui 2020, dacă nu chiar în primăvara anului viitor. Dacă vaccinarea ar debuta înainte de sfârșitul anului, ea va fi foarte limitată pentru a putea stăvili ea singură epidemia.Cercetările firmelor AstraZeneca și Johnson&Johnson, aflate și ele în faza a III-a au fost întrerupte din cauza unui efect nedorit descoperit la un pacient pentru AstraZeneca și din cauza unei maladii inexplicabile în cazul Johnson&Johnson.

Aprobare de „utilizare de urgență” în China ? În zona Zhejiang ar fi debutat o campanie de vaccinare contra Covid-19. Potrivit „South China morning Post”, această provincie din estul chinez a primit aprobarea de a „fololosi de urgență” un vaccin aflat încă în faza a III-a a testării clinice. Pretigioasa revista franceză „Science et avenir” îl citează pe Chen Guangsheng, vicesecretar general al guvernului provinciei, potrivit căruia autorizația este valabilă pentru toamna asta și iarna viitoare. Publicația pariziană reamintește, în context, că nu este prima dată când China aprobă autorizarea de urgență a unui vaccin anti-Covid 19. În septembrie, cel puțin 350.000 de persoane au fost vaccinate împotriva coronavirusului și nu a avut nici un efect secundar. Autoritățile de la Bejing susțin că aceste vaccinuri realizate de Sinovac și Sinopharm ar putea fi lansate pe piață în noiembrie.

Ce se întâmplă cu vaccinul pregătit de Institutul Pasteur din Paris? Este pe cale să se încheie faza I de testare clinică și „merge bine pe animale”, a declarat ziarului „Le Parisien”. Christophe d`Enfert, director științific la Institutul Pasteur. În cazul firmei Sanofi, aliată cu gigantul britanic GSK, faza a II-a este în curs, iar debutul faza a III-a ar putea debuta în decembrie. Scopul este de „a obține aprobarea autorităților medicale până în primul semestru al anului viitor, apoi de a pune primele doze de vaccin la dispoziția populației”, a precizat amintitului ziar Nicolas Kressemann, care se ocupă de relațiile cu presa la Sanofi.

Ce se întâmplă cu vaccinul rus pus în vânzare de Putin ? Reamintim că, în august, președintele rus a anunțat că „pentru prima oară în lume” a fost înregistrat un vaccin numit „Sputnik” eficace, care dă o imunitate durabilă contra Covid-19. În acest punct, în sinteza din Yahoo.fr se arată că „OMS și ministerul german al sănătății au avut rezerve față de respectivul vaccin, reamintind îndeosebi necesitatea unor proceduri riguroase privind producerea sa”. Nu e mai puțin adevărat că, la ora actuală, nu sunt informații referitoare la acest vaccin, care nu a fost prezentat în nicio revistă științifică de specialitate.”

Între timp, tot Putin a anunțat înreistrarea unui al doilea vaccin numit EpiVakCorona, cu un „nivel de securitate suficient de ridicat” pentru a atinge faza finală a cercetărilor clinice. El este produs de Centrul de Cercetare „Vektor”, după cum scria publicația moscovită „Rossiiskaia Gazeta”, citată de site-ul în limba română „Vești din Rusia” „Centrul Vektor din Novosibirsk a înregistrat al doilea vaccin rusesc împotriva coronavirusului, „EpiVakKorona”, a declarat liderul de la Kremlin, care a adăugat că la Centrul „Ciumakov” al Academiei de Științe a Rusiei se lucrează deja la al treilea vaccin.

La rândul , Tatiana Golikova, vicepremier, a precizat că, ințial, cercetările clinice ale vaccinului înregistrat acum s-au efectuat pe 100 de voluntari. Spre deosebire de vaccinul „Sputnik V”, care este un vaccin-vector, adică produs pe baza unui adenovirus, cel nou are la bază una dintre platformele sintetice de perspectivă. „Este vorba despre un vaccin peptidic, format din fragmente scurte de proteine peptidice virale, sintetizate artificial și prin intermediul cărora sistemul imunitar învață și, ulterior, recunoaște și neutralizează virusul”, a arătat Tatiana Golikova.

Ea a adăugat că vaccinul are un nivel de siguranță destul de ridicat, iar primele 60.000 de doze vor fi fabricate în curând. „Vektor a demarat testele clinice pre-înregistrare în mai multe regiuni ale Rusiei, pe 40.000 de voluntari”, a precizat ea ulterior, menționând că se intenționează să fie testate inclusiv persoane cu vârste peste 65 de ani.Tot Tatiana Golikova a vorbit și despre al treilea vaccin al Centrului „Ciumakov”.

Preparatul este inactivat, fiind obținute aprobările necesare pentru testele clinice din fazele I și II. În cadrul primei faze au fost injectați 15 voluntari și toți se simt bine, iar la 19 octombrie a început faza a II-a, în timpul căreia vor fi vaccinate alte 285 de persoane. „Se speră că testele clinice pentru acest vaccin vor fi finalizate în decembrie”, a arătat Golikova., citată de „Vești din Rusia”.

În context semnalăm că, într-un comentariu publicat pe site-ul Ambasadei ruse de la Londra se arată că afirmația „potrivit căreia statul rus ar putea desfășura tot felul de acțiuni de propagandă împotriva vaccinului dezvoltat de Compania anglo-suedeză AstraZeneca este ea însăși un exemplu de dezinformare”. „O asemenea dezinformare este, în mod evident, menită să discrediteze eforturile Rusiei în combaterea pandemiei, inclusiv buna cooperare pe care am stabilit-o cu Marea Britanie în acest domeniu. (…) Rusia a convenit un contract, în prealabil, privind obținerea unei anumite cantități din vaccinul dezvoltat de AstraZeneca. Mai există, de asemenea, planuri ca vaccinul AstraZeneca să fie parțial produs chiar în Rusia, alături de vaccinul rusesc „Sputnik V” și altele. Ne pronunțăm ca, împotriva acestei boli teribile, Covid-19, să fie aplicată o varietate de vaccinuri”.

Dacă tot vorbim despre frontul privind cearea de vaccinuri, semnalăm că, potrivit unei știri transmise tot pe 21 octombrie de agenția „Reuters”, autoritățile medicale braziliene au anunțat decesul unui voluntar care participa la testările clinice ale vaccinului produs de AstraZeneca și de Universitatea britanică Oxford, adăugând însă că acestea vor continua. Cercetările fac parte din faza a III-a, Universitatea federală din Sao Paolo participând la coordonarea lor.

Ținând seama că în întreaga lume se lucrează la producerea unor vaccinuri, iar unele sunt în faza a III-a de experimentare, oamenii de știință sunt optimiști, ei crezând cu adevărat în apariția pe piață în curând a unui vaccin. Este și opinia foarte reputatului Jeremy Farar, director al Wellcome trust, care crede că un vaccin va fi disponibil până la finele lui 2020. Vorbind la BBC, omul de știință englez a evidențat enormele progrese făcute în ultima vreme în acest domeniu. „În cursul ultimelor șapte luni, de când sunt implicat, progresele sunt absolut impresionante și există acum vaccinuri din prima generație. Sunt probabil cinci sau șase care provin din SUA, Europa, China, Rusia, care vor deveni disponibile”.

În ziarul „Le Parisien”, prof. Jean-Daniel Lelievre, șef de serviciu la spitalul din Creteil ( Franța), crede și el că unul sau mai multe vaccinuri ar putea fi comercializate repede, ținând seama de procesul de fabricare, el citând o procedură excepțională legată de Covid-19, pentru a face față cererilor urgente”. Potrivit lui, „putem spera să avem un vaccin la dispoziție în primul trimestru din 2021”. În fine, el reamintește că înainte ca aceste vaccinuri să fie accesibile tuturor „va trebui să definim prioritățile de vaccinare”.

În articolul evocat se vorbește despre faza I, faza a II-a și faza a III-a de testare clinică. Ce presupune fiecare ? În faza I se verifică dacă el prezintă un mare risc pentru sănătate și toleranța la vaccin pe un număr mic de persoane 10-100. În lume sunt 21 de vaccinuri în faza I. În faza a II-a se verifică dacă vaccinul e bun, analizându-se capacitatea lui de a da un răspuns imunitar pe 100 de pacienți. 13 vaccinuri sunt în faza a II-a. În faza a III-a a testărilor clinice se verifică dacă el este eficace la scară mare. Eficacitatea și siguranța vaccinului sunt evaluate pe mii de voluntari înaintea unei eventuale puneri în vânzare.La 19 octombrie, 10 vaccinuri erau în faza a III-a a testărilor clinice

Desigur, după părerea mea, atare știri trebuie privite fără conotații politice, ideologice sau de altă natură, important fiind faptul că doar testele propriu-zise și vaccinurile realizate induiferent de ciune și indiferent unde pe glob sunt cele care omologhează atare descoperiri științifice, îndelung așteptate în această teribilă pandemie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

5 Comentarii

  1. covrig si cursa miliardarilor bigpharma pentru supra-imbogatire si controlul poolimii isterice. pam-pam!

  2. Unul dintre voluntarii pentru testele de vaccin Covid-19, dezvoltat de compania farmaceutică AstraZeneca în parteneriat cu Universitatea din Oxford, a murit în timpul testelor de vaccinare.
    Agenția Națională de Supraveghere a Sănătății Braziliană a fost informată despre acest fapt luni, 19 Octombrie. Testele sunt coordonate în Brazilia de Universitatea Federală din São Paulo (Unifesp).

  3. De ce ati scos articolul de pe prima pozitie si il inghesuiti rapid in josul paginii ?? Ce fel de presa face acest ziar ?? Mizerabil ! Voi semnala peste tot acesta politica meschina de a cenzura sau ascunde opiniile , informatiile si sursele contrare propagandei !

  4. Cotidianul nu este demn sa spuna despre Covid. Mereu a scos articole la comanda PSD-ALD. Iar postacii mereu au fost influientati,au injurat si contestat la unison cu acest ziar regulile de oprire a raspandirii. Nu aveti demnitatea domnilor si Ioana Radu de la Cotidianul.

  5. De ce guvernul României nu a dat câteva milioane de euro către OncoGen pentru a da o șansă unui vaccin românesc? Nu era o sumă mare care trebuia riscata dacă la risc si neincredere s-au gândit imbecilii care ne conduc.
    De-a lungul anilor guvernările României au distrus INSTITUTUL Cantacuzino ,in fapt au distrus totul in țară asta.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.