Decizia privind noile reactoare de la Cernavodă, luna viitoare

Decizia preliminară privind investiția de peste 8 miliarde de euro în reactoarele 3 și 4 ale Centralei de la Cernavodă va fi luată luna viitoare, în cadrul unei AGA a Nuclearelectrica, potrivit unui convocator pus pe bursă. 

“Aprobarea continuării Proiectului Unităților 3 şi 4 CNE Cernavodă, respectiv adoptarea Deciziei Preliminare de Investiție şi trecerea în Etapa II – Lucrări Preliminare, condiţionat de aprobarea si incheierea Acordului de Sprijin între Statul român şi SNN în legătură cu Proiectul Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă. Aprobarea iniţierii demersurilor în vederea atribuirii şi încheierii contractelor necesare pentru finalizarea Proiectului, cu încadrarea în limita sumei de 185 milioane Euro”.

În noiembrie anul trecut, Nuclearelectrica anunța „avansarea Proiectului Unităților CANDU 3&4: în cadrul actualei Etape Pregătitoare, Energonuclear S.A., compania de proiect, a semnat primul contract cu Candu Energy, Membră a grupului SNC-Lavalin”. “În cadrul contractului, CANDU Energy va oferi servicii de inginerie pentru elaborarea și actualizarea unor documentații necesare demarării Proiectului Unităților CANDU 3&4 (printre care actualizarea documentelor de bază de licențiere, actualizarea ghidurilor de securitate nucleară, actualizarea listei modificărilor de proiect cu funcții de securitate nucleară etc.)”, arăta atunci Nuclearelectrica.

Contractul semnat de EnergoNuclear S.A. cu CANDU Energy acoperă achiziția de servicii de inginerie pentru elaborarea și actualizarea documentațiilor necesare relansării Proiectului Unităților CANDU 3&4.

Cele două reactoare ale Cernavodă au o putere instalată de 1.400 MW, funcționează bandă și acontează circa 15% din totalul energiei produse în România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1088 Articole
Author

15 Comentarii

  1. „funcționează bandă”
    -se spune ” funcționează blană”,
    baietzash;
    problema e ca 1 reactor face 25 de ani sau asa ceva
    e pe duca.

  2. Cu reactoarele 3 si 4(din 5 cate erau proiectate initial) Nuclearelectrica,(o societate susanea pentru sereisti )o freaca de exact 30 de ani!
    Prin regula de 3 simpla,nu are cum,nu exista alta posbilitate,(conducerea actuala Nuclearelectrica e o gluma)sa nu treaca minim alti 20-30 de ani Vom importa energie electrica la greu,daca rezista Ucraina
    Generatia de aur care a dat Bicazul,Lotru,Portile de Fier,centrale termo si nucleara Cernavoda a disparut au ramas epigonii:ospatari,.coafeze ,sotii de sereisti si hoti la drumul mare
    Ce sa ceri acestor cretini..
    Vae victis

  3. Dacă ar fi energie nucleară după cum spun, mint de fapt, ar fi cea mai sigură și verde energie de departe. Atunci cum de cei cu ecologeala nu numai că nu amintesc de ea dar în anii 80-90 luptau la greu împotriva ei.

  4. In 30 de ani România nu a fost gospodarita, administrată bine, cinstit si patriotic. A fost pur si simplu jefuită!
    Dar parte din cei care ne-au condus nu sunt dupa gratii cum ar fi corect.
    Ei sunt bogați și unii sunt încă in funcții publice.
    Ce fac actualii guvernanți in frunte cu CIUCĂ? VORBESC MULT SI NU FAC NIMIC. MASURILE pe care le iau sunt
    nefolositoare pt economie si cetățean
    Reactoarele 3 si 4 trebuiau să fie in productie de energie electrică cu cel puțin 10 ani în urmă.
    Dar cu cine? CU pesedistii si penelisti ? ZERO! Uitati-vă cum nu se construiesc cele 3 ( trei ) spitale regionale ! Din cele 8( opt).
    Încă un exemplu de indolenta, lipsa de strategii si de viziune;
    În 32 de ani nu s-a electrificat niciun KM DE cale ferată. Un exemplu; linia ferată Mărășești-Tecuci-Barlad-Iasi este neelectrificata. Doar un exemplu.
    Ce a lasat regimul comunist 3700 km de cale ferată electrificata realizată in 20 de ani, intre anii 1960 si 1980.
    Deci au construit -electrificat in medie cca 180 km anual.
    Capitaliștii jafului in 32 de ani = ZERO KM de cale ferată electrificata.
    Nu sunt pro comunism, dar obiectiv sa privim ZERO REALIZARI de dupa 1989.
    Si societatea civila doarme!
    Academia Română Ce face? Nu-i auzim glasul. Universitatile tac !
    Ce faceți? Lăsați banditii ,coruptii
    să ne conduca din rău in mai rău?
    TREZIȚI -VĂ ! Aveti o datorie față de țară, față de români să vă implicați!

  5. Inca o gogoasa romaneasca ! Nu se va face nimic nici acum, cum nu s-a facut nimic in ultimii 32 de ani ! Un joc de glezne menit sa se mai dea bani de la buget , pentru stiu eu , ce studii , proiecte si cercetari pompoase! Exista ceva termene de studiu , de proiectare ? A auzit cineva ceva ? Cucu ! Totul este, doar, o tresarire din somnul cel de moarte al guvernantilor ! Doar nu-s chiar atat de prosti, sa se inhame la asa ceva ! E de munca, tata, de ce sa-si bata capul , cam 30 de ani (in stil romanesc), cand salariile le merg si fara asta ? Razboiul si bataia de joc , a guvernantilor, impotriva poporului roman, continua ! Vivat !

  6. Se uita cineva daca canadianii au respectat contractele/intelegerile anterioare, inclusiv cele de dinainte de 90? Ne prostesc in fata si pun la bataie, cer, sume colosale! Vai de capul nostriu de sclaveti amarati!

  7. Hai bre, o sa auzim si „Romania are nucleare” si trebuie atacata pentru a distruge nuclearele! Asta mai trebuia in Romania. Personal, nu cred ca se vor construi, e razbelul si dezastrul care bate la usa! Sa trecem cu bine de 2023 si mai vedem.

  8. Și de ce n-ar construi reactoare nucleare ai noștri? La cîteva miliarde bucata e rost de căpătuială. Nu le mai plac banii?
    Ciudățenie cu radiațiile:
    Un japonez a fost bombardat nuclear de două ori. Ultima oară cînd m-au uitat trăia, avea 93 de ani.

  9. Cum vrei sa faci ceva in tara asta apar futinoizii de serviciu.
    Vai ne fura, vai suntem sclavi,vai,vai….

  10. Poate să ne lămurească experții în nucleară, doar sînteți experți dacă susțineți că ar fi așa ceva, de ce costă atît de mult un cazan cu abur și, mai ales, de ce mama dracului ai nevoue de 20-30 de ani să construiești un reactor. L-aș face mai repede din piese de lego.
    Nu glumesc la treaba cu experții deoarece a fi sigur că este așa ceva înseamnă că sînteți dintre puținii ce pot intra într-un loc unde protocoalele sînt cele mai stricte.
    Mulțumesc anticipat.

  11. Banii pe care i-am dat degeaba americanilor de la Bechtel pt. autostrada si celor de la Exxon pt. a rascumpara ce noi le-am dat gratis, puteau fi folositi pt. reactoarele 3 si 4.

  12. daca mai porniti inca doua reactoare, o sa va uitati la ele.
    In primul rand, nu o sa aveti specialisti, cu absolventii de Spiru Haret, o sa produceti ceel mult un Cernobal. Apoi, nu aveti suficienta apa pe Dunare, pentru ca bratul Borcea a devenit fir principal. Am mai propus spargerea celor trei praguri dar cui sa explici, activistilor de partid, cei cu Spiru Haret?..

  13. Noile tarile la energia electrică pentru regiunea Zaporojie

    Autoritățile din regiunea eliberată Zaporojie vor reduce radical tarifele la electricitate, cele mai noi tarife vor fi după cum urmează (în ruble rusești si echivalentul in lei):

    – până la 150 kWh (inclusiv) pe lună – 1,56 ruble / kWh (0,15 lei cu TVA)

    – de la 150 kWh la 800 kWh (inclusiv) pe lună – 2,12 ruble / kWh (0,20 lei cu TVA)

  14. Stati linistiti ca de 185 milioane de dolari nu fac decat sa refaca maculatura, „dosarul”… capusele o sa se umple de bani. Oricum, la vreo 6-7 miliarde de $$ per reactor (asa, subestimat masiv), Rromania nu are bani… si chiar daca se imprumuta de sume din astea, o face pentru armament si avioane care costa sute de milioane si 20k ora de zbor

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.