Este sănătoasă „roșia“ mov?

De mai bine de 20 de ani, cetățenii Uniunii Europene (UE) sunt împărțiți în ceea ce privește consumul de alimente esențiale precum fructele, legumele, cerealele și alte produse.

Unii consideră că preferă culturile naturale, chiar dacă în acestea se folosesc pesticide și tratamente împotriva viermilor și a altor insecte. Dar un alt sector nu mai puțin important este din ce în ce mai interesat de alimentele transformate genetic (OMG-uri), deoarece sunt protejate împotriva pesticidelor și a altor tratamente chimice.
Pentru ca un produs modificat genetic să fie comercializat în UE, acesta trebuie să treacă printr-o procedură de autorizare în care siguranța oamenilor, animalelor și a mediului să fie evaluată cu atenție.

Cultivarea alimentelor transgenice este interzisă în 9 țări ale Uniunii Europene: Franța, Germania, Austria, Grecia, Luxemburg, Irlanda, Polonia, Ungaria și Italia.
În fața acestei situații, a apărut o nouă piață înfloritoare, a așa-numitelor „Bios”, fructe, legume și altele care au fost cultivate sau tratate fără pesticide sau manipulare ADN. Aceste produse Bio sunt în mod natural mai scumpe decât celelalte, dar interesul este așa încât au apărut piețe în care se vând doar „Bio-uri” și clientela crește zilnic. Dar toate „Bio-urile” sunt cu adevărat „Bio”? Având în vedere ascensiunea unor astfel de produse, există oameni care cred că frauda există și în acest sector și nu au încredere în ele. În orice caz, discuția continuă să intereseze experții agricoli și oamenii de știință de la platformele chimice.

Există o mare diferență în modul de a consuma cel european și cel nord-american. Europenii nu cred prea mult, poate chiar deloc, în OMG-uri și încearcă să le evite pe cât posibil. Bio atrage, dar nu toate familiile își pot permite costul.
În Statele Unite, dimpotrivă, consumul de OMG-uri s-a răspândit deja și îl depășește pe cel al produselor naturale. Americanilor le pasă prea puțin dacă alimentele sunt modificate genetic. OMG-urile sunt peste tot, de la roșii la carne. Și deși organizațiile neguvernamentale (ONG-uri) protestează și avertizează că nu se știe, științific, ce se poate întâmpla cu consumul de OMG-uri în timp, SUA se află în fruntea transformării genetice.

În prezent, există un mare interes pentru cea mai recentă „descoperire” a OMG-urilor: roșia violetă.
Această roșie nu are „culoarea roșii” ci este un violet strălucitor. Tratată cu o bază de pigmenți de culori albastre și violete, și modificată genetic, consumul ei a fost autorizat de Departamentul Agriculturii al SUA (USDA) și este în vânzare din această lună.
Pe lângă culoarea sa, USDA susține că are mari beneficii pentru sănătatea umană și o perioadă de valabilitate mai lungă decât roșiile naturale. Copiii par să 0 iubească datorită culorii sale.
Roșia a fost dezvoltată de o echipă de oameni de știință, inclusiv biochimistul britanic Cathie Martin, profesor la Universitatea din East Anglia și lider de proiect la Centrul John Innes din Norwich, Anglia.

Aceste roșii sunt bogate în antocianide, substanțe pe care le conțin si fructele roșii și vinetele. Antioxidanții lor i-au determinat pe oamenii de știință să hrănească șoarecii de laborator cu „roșia violet”, dovedind că ciclul ei de viață a fost cu 30 la sută mai mare decât al celei clasice.

articol scris de Manuel Ostos Lopez

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

13 Comentarii

  1. Sanatoasa pentru organismul unan?
    Nemodificata genetic?
    Fara pesticide?
    Serios?
    Atunci:
    – cum si de ce rezista mai mult timp decat rosia din camp?
    – de ce este colorata pentru a intra in atentia ochiului?
    – costa mai mult decat rosia din camp, de ce? Sunt doar cateva repere de baza pentru a va pune anumite intrebari si veti gasi raspunsurile singuri inainte de a va arunca cu capul inainte la cumparat si consum.

  2. Eu unul, sanatos tun, pot sa va confirm ca n-am vazut pina acum nici o rosie violeta, nici macar cu ochiul ala din frunte ! In schimb, cu a treia si a patra ureche am auzit c-ar exista, chiar si din alea din specia LGBT, in culorile curcubeului …

  3. La fel ca si strugurii rosii sau negri fatza de cei albi, varza rosie, sfecla rosie si ceapa rosie fata de cele albe.
    Prostia violeta si rosie nu mai este daunatoare. Banuiesc ca sunt indivizi care isi imagineaza ca sta unul cu seringa si injecteaza un colorant chimic daunator in fiecare rosie.
    Rosia violeta este obtinuta printr-un lung sir de selectii si incrucisari, la fel ca toate plantele sau animalele folosite azi de om, obtinute toate tot prin selectii si incrucisari din plantele si animalele salbatice initiale. Tot ce mancam azi, planta sau animal, a fost modificat genetic din plantele si animalele arhaice.
    Sa nu uitam ca dupa ce a fost adusa din America, rosia era considerata otravitoare si era folosita doar ca planta decorativa. Se pare ca prostia de pe atunci nu s-a stins cu totul……[Rumburak]

  4. Dacă mănânc pui/pește/vițel/miel, etc. , cu legumele ce le însoțesc, de o viață, în ce urmează să mă transform? Cocoș? Găina cu ouă de aur? Vițel la Poarta Nouă? (Poarta zece era ocupată!!!). Generații întregi de necunoscuți știutori de carte, au încercat (cu mult succes, uneori) să selecteze soiuri rezistente la dăunatori/boli/secetă, etc. Mult hulitul „salam cu soia” ajunge, dupa mai bine de un sfert de secol, să fie glorificat! Neîncrederea primează. În competiție cu minciuna. Cu /fară diplome „on site”. Diplome „cu cardul”. Fără „buletin” (Sic!). Protecția datelor personale? Mă îndoiesc! Doar a minciunii, pe bani serioși. A fricii de moarte exersată pe pandemie si izolare. Înfometarea aduce maximum de profit. Si luxul. Depinde cine ascultă.

  5. „Tot ce mancam azi, planta sau animal, a fost modificat genetic din plantele si animalele arhaice” (?!?) … Rumburak, esti intr-adevar un monument de prostie !! Pai ba nene, cu „animalele arhaice” ale matale, tu ai impresia ca, daca acum maninci un copan de gaina, gusti dintr-o fleica de brontozaur ? Mii de ani omul, a carui civilizatie a avansat inclusiv in ceea ce priveste alimentatia si alimentele, a facut intr-adevar incrucisari si ameliorari de specii (porci, gaini, vite, meri, peri, ce vrei matale …) dar doar pe cale NATURALA. Doar in ultimele zeci de ani, odata cu aparitia ingineriilor genetice, s-a actionat pentru diversificare si aparitia a noi specii (e adevarat, citeodata cu scopuri de laudat, cum ar fi evitarea anumitor boli) in chiar „intimitatea” celulara, daca pot spune asa. Daca e bine sau nu, nu se stie deocamdata, probabil ca doar generatiile viitoare vor putea da rasounsuri exacte, deocamdata exista doar temerea ca modificarile genetice in alimente sa nu afecteze si genomul uman. Capisci ? (ps : nu ai niciodata indoieli ? …)

  6. Eu sunt curios dacă bulionul mov este sănătos? Întreb pentru o prietenă, B. Mary.

  7. Ca sa consumi astfel de alimente modificate genetic trebuie sa fii spalat pe creier si asta are unele caracteristici tipice:
    – uraste Romania si tot ce e roman
    – studii superficiale (mai ales pe partea umanista)
    – ateu sau satanist sau pokait
    – vaccinist convins
    – munceste la firme straine/multinationale sau stipendiat de ONG-uri, soros
    – orientare sexuala ambigua/homosexual lgbtiq…abcd…xyz
    – rusofob
    – liBIDENos in sarutatul in coccis al licuriciului
    – nemultumit tot timpul, nefericit, frustrat

  8. „De mai bine de 20 de ani, cetățenii Uniunii Europene (UE) sunt împărțiți”

    De milioane de ani cetatenii sunt imprtiti in doua de mama Natura. Altfel, sanatoase sunt rosiile care se gasesc foarte greu, adica alea galbene !

  9. Nus ce vrea sa zica autorul cu fraza asta ,,alimentele transformate genetic (OMG-uri), deoarece sunt protejate împotriva pesticidelor și a altor tratamente chimice” cand stie si un copil de generala ca OMG-urile sunt nimic altceva decat sisteme de livrare a pesticidelor patentate, proiectate sa creasca vanzarile de toxine ca Roundup, glufosinat, Bt, 2,3 D sau neonicotinoide. Ingineria genetica este complet diferita fata de metodele traditionale prin adaugarea de bacterii rezistente natural la ierbicid, se creeaza pauze in ADN-ul de e.coli si se recombina cu bacterii rezistente natural la ierbicid, iar bacterii care provoaca natural tumori plantelor, sunt folosite pentru a sparge peretele celular. Ingineria genetica este un instrument cu un potential imens dar fara teste indelungate si separate pe fiecare produs, jucam o ruleta ruseasca. Una peste alta, literatura stiintifica este plina de dovezi care arata ca aceste produse sunt pline de proteine alergene si toxice. Vandute ca solutie impotriva foametei mondiale, de fapt este un concept de otravire hi-tech si sterilizare fortata, o frauda clasica globalista. Cine nu crede partea cu sterilizarea, nu are decat sa caute info despre Epicyte Corporation si proteina lor sterilizatoare, vanduta catre Monsanto si DuPont. Si bonus, cautati info despre Arpad Pusztai si munca lui, unul dintre cei mai mari biochimisti. Va lamureste rapid.

  10. Important este ca are in termen de valabilitate mai mare. Vedeti o rosie in magazin dar nu aveti suficienti bani sa o cumparati din cauza inflatiei. O puneti undeva dedesubt si asteptati ziua de salariu inca doua saptamani. Va duceti si o luati din spotul unde ati ascuns-o. Vedeti ca e la fel de tare ca in prima zi. O luati acasa dar decideti sa o mancati cu familia de ziua copilului care este peste trei saptamani. O puneti in debara nu-i nevoie de frigider sa consumati curent. Peste trei saptamani e la fel de proaspata. O decojiti ca pe portocala si o puneti in salata alaturi de salata albastra din primavara 2021 si ridichiile violet din 2019. Pofta buna!

  11. Ingineria intamplarii este sanatoasa ? Dar ingineria inginerilor este daunatoare ? Cu aceste doua intrebari simple deosebesti (discriminezi) un userist sau un aurist.
    PS: Daca e militian se foloseste propozitia: „Venea o moara pe Siret”. Cine omoara pe Siret ? Venea !

  12. Mai încerc. Este sănătoasă roșia mov? Dacă nu e bolnava, e sănătoasă. Eu zic sa întrebați un medic. N-ar strica ca medicul de familie sa o trimita ca sa-si facă un set de analize. Setul sa fie pana la sase. În caz de egalitate se purcede la brack.
    Pe bune: cum sa denumește o violeta roșie?
    În cartierul nostru, la școala, copiii învață aruncarea mingii de oina cu roșii MG. Profesorii au ajuns la concluzia ca sunt mai rezistente decât mingile de oina din piele. Așteptăm roșii cu care sa se practice și fotbalul. În Spania bataia traditionala cu roșii MG a fost interzisa din cauza ca sunt mai periculoase decât pietrele. Unele gospodine au încercat sa facă suc din roșii violete ai și au ajuns la concluzia ca e mai ușor sa faci cărămizi din ele decât suc. În schimb medicii stomatologi sunt incantati de atacul lor asupra danturii și le recomanda cu căldură. Am incertat și eu sa consum roșii violete cu căldură, dat mi-a deschis ochii un nutriționist și am renunțat. Fac precizarea ca ochii mi s-au deschis dimineața.

  13. @astrobalamuc
    Subscriu comentariului tau. Mai adaug ca un produs organic care nu se degradeaza si nici nu este atacat de bacterii sau insecte, se elimina foarte de greu din organism. Aceste produse modificate genetic sunt facute anume de satanistii zionisti in vederea depopularii planetei.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.