În proiectul de Ordonanță de Urgență a Guvernului privind acordarea unui ajutor de stat Complexului Energetic Valea Jiului S.A. pentru închiderea și punerea în siguranță a extracției de huilă din cadrul exploatărilor miniere Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan, se vorbește despre falimentul Complexului Energetic Hunedoara, societatea care operează 4 mine de huilă din Valea Jiului și deține termocentrala de la Paroșeni. În acest moment, CEH se află în procedură de insolvență, însă prin acest act normativ a fost dezvăluit falimentul Complexului și în locul acestuia apariția unei societăți noi.
”În contextul intrării în faliment a Complexului Energetic Hunedoara SA, dar și a preluării urgente a activelor funcționale energetice a acesteia de către Complexul Energetic Valea Jiului SA, se impune reglementarea de urgență a unui cadru legislativ primar de finanțare, sub forma unui ajutor de stat, a activității miniere de punere în siguranță a minelor și neutralizarea cărbunelui din exploatările miniere rămase, de natură a nu afecta procesul mai amplu și complex de închidere a minelor.
De asemenea, în contextul intrării în faliment a Complexului Energetic Hunedoara SA, peste 2.000 de angajați își vor înceta contractele de muncă. Complexul Energetic Valea Jiului SA are nevoie să angajeze personal calificat și cu experiență pentru a gestiona activitatea de punere în siguranță a minelor și neutralizarea a resurselor energetice utile, sens în care trebuie să ia măsuri urgente de angajare de personal calificat care să poată desfășura respectiva activitate”, se spune în nota de fundamentare.
În acest sens, societatea nouă are nevoie de un ajutor de stat prin care să finanțeze salariile și alte costuri de personal al minerilor și personalului auxiliar care va continua activitatea de închidere de mine. Ajutorul de stat pentru închiderea și punerea în siguranță a extracției de huilă din cadrul exploatărilor miniere Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan va fi tratat ca parte a Planului de ajutor de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive, în baza Deciziei Consiliului Uniunii Europene din 10 decembrie 2010 privind ajutorul de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive (2010/787/UE).
Cu privire la situația extraordinară
La nivelul Complexului Energetic Hunedoara SA s-a constatat că mai multe abataje sunt în stare avansată de degradare, cu risc real de autoaprindere, surpare și punere în pericol a vieții minerilor și a activității miniere din exploatări. În concret este vorba despre următoarele abataje:
– Abataj cu band subminat Nr .1, stratul 3, Blocul 7-8,cota 276 , Exploatarea Miniera Vulcan, care are un necesar urgent de 100 stâlpi și 50 de perechi de grinzi (50 de grinzi mari și 50 de grinzi mici);
– Ab. Fr. B.S. Nr. 1-4/3/VIII cota 306, Exploatarea Minieră Vulcan, are nevoie de 100 stâlpi SVJ 2500, 50 grinzi GSA 1250 și 50 grinzi GSA 570;
– abataj fr.P7C BIS, str.3, bl. IV, Exploatarea Minieră Lupeni, are nevoie de Stalpi SVJ2500 -60 buc, Grinzi GSA-1250S -60 buc, Grinzi GSA-570S -60 buc.;
– Ab.Fr.B.S. Nr.1/3/VII-VIII in blocul VIII-VIIE;
De asemenea, s-au constatat amenințări iminente de apariție a focurilor endogene, care impun executarea de urgență a lucrărilor de punere în siguranță pentru cantitățile de substanță minerală cu risc de autoaprindere, cantonată în stratele 3 și 13 la sucursala EM Livezeni și stratul 3 la sucursala EM Vulcan. În contextul disponibilizării celor peste 2000 de angajați ai Complexului Energetic Hunedoara SA există riscul iminent al apariției unor proteste masive, precum și a unor crize de securitate socială, cauzate de lipsirea de venituri stabile nu doar a celor 2000 de angajați, dar și a familiilor acestora. Perpetuarea riscului crescut de sărăcie, excluziune socială, izolare economică și tensiune socială reprezintă indicatori tot mai vizibili în acest context al disponibilizării.
De aceea, Guvernul trebuie să ia măsuri energice și rapide pentru a asigura continuarea activității de muncă a celor două mii de persoane prin implicarea acestora în activitatea de închideri mine. În contextul transferului activelor funcționale energetice și industriale către Complexul Energetic Valea Jiului SA, în lipsa unui ajutor rapid care să susțină administrarea și operarea acestora există riscul iminent al uzurii lor fizice și morale, cu consecințe și asupra riscului de distrugere și generare de dezastre ca urmare a neadministrării acestor.
Fiecare familie din Romania va trebui sa-si cumpere o bicicleta d-aia fara roti dar cu dinam. Dai la pedale, ai curent si te si incalzesti. Plata se va face online dupe card.
Foarte interesant ca inainte de 1989 totul functiona foarte bine,iar dupa 1989 pas cu pas toate au dat faliment .Chiar nu mai sintem in stare sa ne gospodarim singuri ?
Pai cine a falimentat o, tot mafia PSDnl care în 32 de ani a transformat Romania într-o economie agrara și de consum
…daca nu este o eroare de redactare a cotidianului, gura pacatosului adevar graieste!…citez din nota de fundamentare:neutralizarea a resurselor energetice utile!, am incheiat citatul…oricum, am fost anuntati in urma cu vreo doi ani ca suntem falimentari-stat esuat-asa incat stirea nu este o noutate…
Acest partid psd a ras toata industia peste 2000 de fabrici daramate sau inca in ruine turismul pus pe butuci agricultura distrusa in asa hal incat de ani de zile importam ceapa din Micuța și Hoata austrie. Defapt importam orice pana si creioane si stilouri deoarece sa terminat cu Flaro Sibiu. Sa daramat marile combinate siderurgice toata flota comerciala toata flota de pescuit oceanic celebrul Polar 1 construit in 1971 pana in 1989 aveam 12 concelatoare plutitoare Romania era jucator principal la bursa pestelui din Las Palmas acum suntem singura țară din lume cu iesire la mare fara vapoare sub pavilion Romanesc. Uluitor. Dar toate aceastea se intampla pentru ca populatia este MUTA.
Germanii si-au redeschis minele , noi le inchidem ? De ce nu se restructureaza si zboara toata conducerea care a falimentat acest complex . Sa incepem cu a inchide complet ministerele responsabile cu managementul politicilor energetice ale tarii sunt pline de capuse umane.
Dupa ’90 au plecat din zona toti moldovenii si oltenii care lucrau acolo ca mineri. Au plecat afara pentru alte salarii. Au ramas puturosii locului. Au facut rahatul praf.Li s-au dat miliarde in sperante ca vor face ceva dar degeaba.
După 1989 au plecat militarii (care lucrau în condiții grele) și cei detașați forțat din alte zone (normal, nu erau detașați cei mai harnici, ci leneșii, recalcitranții etc). Ani de zile cărbunele extras a fost vândut mult sub prețul pieței (pentru a menține scăzut prețul la energie) pe bonuri de compensare. Dacă mai adăugăm și mafia de partid, orice serviciu sau material achiziționat a costat de câteva ori mai mult decât era normal. După disponibilizările din 1997 (când au plecat circa jumătate din angajați) toată activitatea s-a dezorganizat, cu excepția influenței mafiei de partid, care a crescut enorm. Nu știu cât de harnici au fost moldovenii și oltenii care au plecat atunci (mutându-se din vale cu tot cu familii), dar după plecarea lor marea majoritate a barurilor s-au închis din lipsă de clienți.
Gata, s-a ajuns la luna limita pentru execurare distrugere sau vanzare? Ma mir cum de nu a fost pusa la pamant dupa atatia ani trecuti de la semnari acte politic cu infractorii organizati politic european.
Sa facă Centrala Atomica !
Suntem singura natiune de pe glob care si-a distrus de bunavoie mijloacele de subzistenta.Pana si Germania post Hitler si-a salvat industria prin implicarea unor germani patrioti la vremea aceea ,noi suntem niste ticalosi.Nu mai tine cu politicienii si parlamentarii ,toti suntem niste iude in fata lui Dumnezeu.Pentru asta vom pieri din istorie ca niste jigodii ce suntem.
Sunt nascut in 1956 la Lupeni. Tatal meu a fost reprezentantul Ministerului Energiei Electrice la constructia termocentralei de la Paroseni. Bunicul meu fost muncitor necalificat pe santier, dupa ce comunistii i-au confiscat afacerea si averea, a murit intr-un accident de masina tot la Paroseni la cateva luni dupa ce m-am nascut. Cu alte cuvinte sunt legat sentimental de aceasta zona si este dureros ce se intampla acolo. Termocentrala a fost construita pe vremea sovromului cu utilaj sovietic. Am vizitat locatiile unde familia noastra a fost pe santier la un an dupa moartea tatalui meu: Paroseni, Sadu (Gatul Berbecului), Teliuc(Cincis), Voineasa(Lotru).
Guvernul, daca de altceva nu e in stare, sa se spânzure!
operează 4 mine de huilă din Valea Jiului
-frumos,frumos:
si gura lu Gruia ce mai mananca?
Bun executant Ciolacu asta. Distruge tot si construieste nimic. Bun, sustin salbaticia si saracia.
Cate hectare mai dati austrietilor sau unui necuniscut?
Si guvernul asta cand isi anunta falimentul propriu?