Hidroelectrica ar putea salva UCMR Reșița

Activele importante ale societății UCMR Reșița, companie aflată de 11 ani în insolvență, vor fi transferate la Hidroelectrica, cel ami important producător de energie din țară. După această mișcare, ar trebui să nu mai fie probleme în următorii 20-50 de ani pentru societatea care are o istorie seculară. Declarația îi aparține primarului municipiului Reșița, Ioan Pop,.

„Prin presiuni pe care le-am făcut la nivel politic, am forțat să se ia în calcul o analiză a activelor UCMR. Lucru care s-a făcut, iar Hidroelectrica a depus solicitare de cumpărare a activelor performante ale UCMR. Acolo sunt active importante și utile pentru Hidroelectrica, în sensul că UCMR a creat 95% din turbinele din România. Sunt peste 480 de grupuri hidroenergetice în țară, iar mentenanța lor se poate face la Reșița. Din punctul meu de vedere, UCMR e salvată. Am spus-o mai multor prim-miniștri că e o chestiune de siguranță națională, fiind vorba despre siguranța energetică a țării!”, afirma Ioan Popa în recenta ședință de consiliu local.

Edilul șef a făcut aceste referiri în răspunsul oferit consilierului Gabriel Dinu, care s-a interesat de situația marilor datornici către bugetul local, iar UCMR este unul dintre aceștia.

„Hidroelectrica a derulat un amplu proces de analiză care a avut ca principal scop identificarea activelor din cadrul UCMR care concură la desfăşurarea activităţii de modernizarea şi mentenanţă a hidroagregatelor şi care urmează a fi ofertate pentru a fi transferate către Hidroelectrica. Ca urmare a aprobării ofertei, societatea va derula procesul de negociere dintre Hidroelectrica şi UCMR, se va perfecta tranzacţia, va fi un transfer de business care va include atât activele UCMR, cât şi personalul care le operează“, conform Ministerului Energiei.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie electrică din România, cu o putere instalată totală de 6.444 MW în 208 centrale. UCM Reșița, societate în insolvență de aproape 11 ani, este un partener important al Hidroelectrica, multe din hidroagregatele companiei fiind reparate şi modernizate la Reşiţa. Pe viitor, când se va face achiziția, secțiile de la UCMR vor fi alipite la Hidroserv, astfel că Hidroelectrica își va consolida partea de mentenanță, care va fi făcută astfel în regim propriu. La ora actuală, UCM Reşița are peste 500 de angajaţi.

Uzina Constructoare de Mașini (UCM) Reșița este o companie producătoare de utilaje grele din România. Istoria companiei începe în anul 1771, când au fost înființate Uzinele din Reșița, pentru producerea și prelucrarea metalului. Uzina are un istoric comun cu Combinatul Siderurgic Reșița de care s-a divizat in 1962.

De-a lungul istoriei sale, compania a produs o mare varietate de produse: locomotive cu aburi, motoare și generatoare electrice, macarale, utilaje petroliere, armament, compresoare de aer, turbine cu abur, reactoare, motoare diesel, boghiuri de locomotive, turbine hidraulice, poduri metalice și echipament metalurgic. În prezent compania produce: hidroagregate, turbine și generatoare, echipamente hidromecanice, servomotoare hidraulice mari și vane, mașini electrice, piese de schimb pentru motoare diesel, cuzineți, piese turnate, piese forjate și structuri sudate
.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 14
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

9 Comentarii

  1. E trist dar in loc poate venii o societate ce constructii de turbine si masini electrice din Germania , nu de alta dar austroungarii nu au asa ceva , si deci trebuie insistat pe tot ce a ce romanul a construit sa intre in faliment si deznadejde
    Asa marele Putin si cu copoiul Orban in cantecul lui Netmayer austrosenghen vor jubila si dansa fericiti pe pamantul Tarii Romanesti , poporul roman fiind doar o istorie . Am construit si ne-am , neam, întrecut pe noi insine in multe , iar astazi e greu de desfăcut niste noduri facute de agentii ruso-austroungari , dar nu numai !?

  2. In 1989 UCMR avea circa 14.000 de angajati si CSR vreo 10.000. Acum au peste 500 de angajati si CSR vreo 1000. Ne-am dezvoltat industira, nu gluma.

  3. Totul a fost distrus pe mana politicianului roman. În 2 etape. În prima etapa dupa 90 de către politicianul avar pus pe imbogatire. În etapa a-II-a a intervenit cumul de factori( corupție + incompetenta). Și suferim de incompetenta la nivel de strategie de tara.Cincinalele domnului Johanis sunt de tot rahatul, la fel și ale tripletei Catu-Ciuca-Ciolacu. Nota zero la economie. Evident acompaniate de celelalte vedete: Orban, Dancila, Tudose, Grindeanu, Ponta.
    Referitor la soarta UCM, ar fi un lucru benefic dacă ar fi salvata de Hidroelectrica. Nu de alta, dar la prețul KWh umflat a contribuit cetățeanul roman nu trădătorii care ne-au distrus sistemul energetic. Măcar sa vedem și altceva în loc de Mall-uri și proiecte imobiliare. Felicitări domnului primar pt implicare. Ar trebui data o lege pt ca pe fostele platforme industriale sa nu poată fi construite blocuri, restaurante, mall-uri, piscine, etc. Asta deoarece s-a ajuns la situația în care multor întreprinderi le-a fost sabotata activitatea tocmai pt terenul de sub ele. Dacă nu poți sa intreti o intreprindere sa fi forțat sa vinzi acțiunile, nu sa o închizi după chef. Dar cine sa dea aceste legi? Politicienii ai căror guvern vor să dea 200 euro cetățeanului care renunță la a mai creste porci? Ăștia sunt trădători de tras în teapa. La fel a avut interes Guvernul României și pt Fabrica de zahar de la Luduș. La ce ne mai trebuie noua fabrica de zahăr? Lasă că importam din Germania, Austria sau Ucraina. Jale frate! JALE!

  4. Turbinele Kaplan de pa Porțile de Fier au fost făcute de UCMR. Prin 1998 au fost modernizate de o firmă Elvețiană ce-a primit contract direct. „Un miliard de euro aruncat pe apa Dunării: Turbinele modernizate de la Porţile de Fier crapă una după alta” (titlu din 2016)
    Ca să știm de ce e în faliment.

  5. UCM Reșița,a avut parte dupa 1990 numai de idioti cu staif drept directori generali,securisti cu vechime inclusiv pe SIE Energy Holding,se stie
    Avand marfa scumpa si productivitate scazuta, nimic nu a mai mers!Hidroelectrica a comandat a 2-a oara aceleasi echipamente pentru centrale hidro in constructie ,in timpul lui Dan Ioan Popescu in vreme ce primele echipamente rugineau in depozite doar sa ii faca cu comenzi pe somerii de la Resita
    Azi in sectorul hidro nu mai este nimic de facut,sector condus de Incapabili numiti politic

  6. Inainte de orice, intrebati-va: are voie? A acceptat stapanul ca vreo intreprindere romaneasca sa fie salvata si nu trimisa la cimitir?

  7. Niciodată nu-i tîrziu să se pună piciorul în prag. Chiar pentru inreprinderi închise mai sînt în viață meseriași (muncitori, maiștri, ingineri) ce le-ar putea pune pe roate. Se poate și învăța…reșițenii de la Arsenal nu au reușit anii 1970-1980, aproape singuri, să facă tunuri bune? (vezi cel de 152 mm, M-1984)
    Dacă-i vorba de eficiență și productivitate atunci, în primul rînd, trebuie închise mai toate oficinele de stat în frunte cu guvernul, parlamentul, servicii…și plătiți chinezii să conducă; nu de aia au dus manufacturile acolo deorece chinezu’i cu IQu mare și-i harnic?

  8. Hidroelectrica AR PUTEA DAR NU SE VREA ! Asa cum Hidroelectrica ar fi vrut sa cumpere CEZ ,EON dar nu a cumparat.De ce nu s-a stipulat in contractele de vanzare initiale,dreptul de preemtiune al statului roman?

  9. UCMResita nu mai produce nimic din ce ati descris in articolul Dvs!!! De cel puțin 20 de ani:
    – motoare Diesel navale de 30 de ani
    -motoare Diesel feroviare de 25 de ani
    -material rulant de 30 de ani
    – turbine si generatoare de 10 ani
    -motoare electrice de 25 de ani
    – proiectarea pentru toate acestea ( unicate)
    a dispărut cu desavarsire, dupa o esperienta de 50 de ani
    Se mai fac doar reparatii pentru hidroagregatele produse aici, aflate acum in proprietatea Hidroelectrica, dar ca subcontractor al Hidroserv, alta găselnița de-a sifona bugetul țării!
    Restul sunt doar amăgiri, sa nu folosim termenul de minciuni!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.