Limba franceză învinsă de Parchet

Părăsirea UE de către Regatul Unit ridică probleme sensibile nu numai în planul strategic. Franța se aștepta ca limba franceză să devină limba oficială a Parchetului European, din rațiuni relativ subiective. Acest fapt nu s-a întâmplat și din considerentele că limba engleză are o arie semnicativ mai mare de cuprindere pe planul din exteriorul UE decât limba franceză.

Readucerea limbii franceze în prim planul vieții publice și administrative europene ar fi fost benefică și sub aspectul unui cod cultural în care ar trebui să funcționeze instituțiile, inclusiv cele de forță. Faptul că nici germana, nici spaniola nu au intrat în discuție, arată că s-a optat pentru o soluție aparent mai acceptabilă și practică, evitând neîntemeiat polemici riscante.

Modul în care s-a constituit Parchetul European, prin alegerea șefului acestei instituții, a fost rezultatul implicării unor interese extracomunitare manipulatoare. Opțiunea pentru limba franceză ca instrument lingvistic principal ar fi adus cumva acasă Europa din mai multe puncte de vedere foarte implicate nu numai juridic. Susținerea pe care Franța a făcut-o în interes propriu ar fi adus un element de noutate comunității europene și ar fi limitat decerebrarea instaurată.

În particular, învingerea Franței în acest context nu anulează chestiunea legată de comunicarea oficială la nivelul uniunii. 27 de limbi din interiorul acesteia reprezintă un patrimoniu extraordinar, dar și un veritabil Turn Babel, care poate fi regăsit în procesul decizional, având în vedere că nu toți oamenii politici sunt poligloți iar timpul real poate produce surprize.

Limba engleză a uniformizat excesiv, iar acolo unde a rezolvat blocaje irezolvabile a lăsat în urmă un totalitarism cultural ale carui efecte se resimt dramatic. Desigur, nu limba poate fi vinovată de aceste formate ale comunicării, însă marginalizarea din sfera oficială a celorlalte limbi de largă circulație europeană păgubește moral și intelectual, într-o comunitate identitar și mai expusă astfel.

Supărarea Franței ar trebui să fie și supărarea noastră în sensul că UE începe să piardă în fața unui mercenariat activ pe tot mai multe planuri, care își arată virtualitatea și prin această opțiune, chiar dacă justificată, în fapt destabilizantă în puncte esențiale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Ioan Vieru 1336 Articole
Author

12 Comentarii

  1. Franta este coloana vertebrala culturala a Europei.
    Franta este hegemonul politic si militar al U.E.
    Intre Franta si Germania, hegemonul economic al U.E., chiar nu era loc pentru englezi. Nu le-a placut opinia lui De Gaulle despre interesele lor ascunse, dar Brexitul a confirmato.
    Ne vom lamuri in curand daca U.E. este o suburbie a S.U.A., sau un animal de companie ca Regatul-Unit, sau
    ceea ce dorea generalul…

  2. Cei trei prichindei politici ai Frantei – Sarkozi, Hollande si Macron – au redus influenta Frantei in structurile NATO si UE datorita atitudinii imature si artagoase, lipsite de coerenta si empatie fata de nevoile Europei Unite. De aceea este o pierdere de vreme sa asculti vaicarelile oficialilor francezi atunci cand in negocierile de tot felul cu Russia, Turcia, GCC ( Consiliul de cooperare al tarilor din Golf)sau China UE este inlocuita mai mereu de Germania.
    Nu UE a negociat cu Russia si Turcia pacificarea Libiei sau sustinerea financiara a taberelor de refugiati sirieni din nordul Siriei dar aflati in grija Turciei. Bineinteles ca facut-o Germania iar Franta nu a fost nici macar consultata.
    Politica Frantei in aceasta regiune este periculoasa si lipsita de viitor. De exemplu, este ultracunoscuta sustinerea Frantei pentru reaprinderea disensiunilor dintre un stat minuscul (Armenia) si Turcia pe motiv ca statul modern turc trebuie sa-i ceara scuze poporului armean pentru atrocitatile savarsite asupra rasculatilor armeni de catre armata otomana de ocupatie acum mai bine de o suta de ani. N-ar fi poate nimic prea iesit din comun dar actiunea a fost pornita sub Sarkozi impotriva unui lider turc cunoscut pentru ambitiile sale pan-otomane. Cu alte cuvinte , toata lumea stia care va fi rectia lui Erdogan. Daca se dorea cu adevarat sa se obtina ceva pozitiv alta trebuia sa fie atitudinea. Nu exclud ca inceperea conflictului din Nagorno-Karabah dintre armeni si azeri de acum o saptamana sa aibe sponsorizari franceze. Trebuie adus la cunostiinta celor ce nu cunosc informatia dar in Turcia comunitatea armeana este de cateva zeci de ori mai numeroasa decat in Franta. La afectarea vietii de zi cu zi a acestora oare s-a gandit cineva ?? Franta istoria si cultura ei, Bravo. Liderii ei de astazi , niste prichindei imaturi.
    De la Chirac pana in prezent Franta nu a mai avut decat presedinti interesati de propria lor imagine si nimic mai mult.

  3. (I) Nu-i vorba numai de limba franceza. Parchetul european (fara litera mare, câta vreme-acolo-i KioveSSy), n-are de ce sa aplice legi exterioare U.E. (dreptul SUA, promovat de-aceeasi KioveSSy si de vrajitoarea de Macovei Monica, tutorita lui KioveSSy), când sistemul legal francez s-a impus în Europa, o data cu Napoleon. Principatele Române însesi adoptând sistemul legal francez înca de la Cuza. Sistem folosit de-atuncea-n tara fara întrerupere.Ori, pentru sistemul legal FRANCEZ pe care se cuvine sa-l aplice, parchetul european n-are de ce sa foloseasca … limba engleza @Neos: Franta niciodata n-a fost „coloana vertebrala economica si culturala a Europei”. Germania a fost. Si-naintea ei, statele care-alcatuiesc actuala Germanie. Franta întotdeauna a avut datorii uriase (la fel SUA). Toate (Versailles, inclusiv) facându-se pe datorie. Revolutia Franceza, Revolutia de la 1848, Comuna …, de-aia s-au si-ntâmplat. Înaintea Revolutiei de la 1789, dintre cele 3 stari (nobilii, clerul si starea a 3 a, orasenii si taranii), nobilii si clerul nu plateau impozite. Ale starii a 3 a fiind, în schimb, foarte ridicate. Ori, liderii francezi nici pâna astazi n-au priceput sensul propriilor revolutii: cheltuielile somptuare ale propriilor „reprezentanti”. Inutilitatile. „Bagatelele” costisitoare. + Le Corbusier împotriva lui Le Vaux, le Nôtre si Viollet le Duc. Ghetto-urile, adica, muncitoresti, din periferii, împotriva centrului orasului.

  4. (II): Faptul ca Le Corbusier are peste tot laudatori, cu porcariile de mii de-apartamente-ntr-un singur bloc (ghetto) = o grava impostura mentala. Germania, prin comparatie : orase mici, „de talie umana”, dar bine structurate. Imobile înconjurate de gradini si de parcuri. Industria, existenta si-acuma, fata de-a Frantei, delocalizata în proportie uriasa. Si dpdv cultural, Bach, neamt, Beethoven, neamt, Mozart, austriac, Goethe, neamt, Schiller, neamt, Kafka, ceh, fratii Thomas si Heinrich Mann, scriitorii, nemti, si ei, Baronul Münchausen (August Bürger), neamt, fratii Grimm, nemti … asta, fata de Lully, Verlaine, Chateaubriand, Ludovic al XIV lea – fiindca tipul era si dansator -, madamele de Stael si de Sévigné, G. de Nerval, Simone de Beauvoir … ori azi, Alexandre Barrico sau Beigbeder (toxicoman, într-o foarte lunga traditie, vezi, între altii, Baudelaire). De Frédéric Vitoux, de pilda, academician, cu toate astea, presa nedebordând.@Csalas : Macron are dreptate privind genocidul armenian: Erdogan sa-si vâre capul la cutie, nu sa-i incite pe azeri împotriva armenilor. Privind, însa, politica externa (?) actuala (de dupa Chirac) a Frantei a ultimelor 3 administratii = socialista (ministrul de externe al lui Sarko= Kouchner, neo-con-ul criminal, camaradul de trotzkisme al lui Bernard Henry Lévy, papusar criminal emerit, si el) = invazia lui Sarko-n Libia lui Gaddafi, invazia lui Hollande în Siria, alaturi de fundamentalistii islamici (primiti la …Elysée), criza din Ucraina („opozitia ” primita si ea la Elysée, si de-acelasi Hollande , în timp ce cretinul de Macron = întâlnire de taina cu … Tihanovskaia. Musca-n zar. Pe spezele prostilor impozabili.

  5. @ Rollason Faceti propaganda negationista relativ la Genocidul comis impotriva armenilor, in perioada anilor 1896-1915, de Imperiul Otoman!
    I acuzati indirect pe armeni ca din cauza lor ar fi repornit conflictul din Karabagul de Sus!
    Sa va fie rusine atat dvs. cat si Israelului ce isi face bani de sange livrand, chiar si la momentul prezent, dictaturii de la Baku armament sofisticat prin spatiul aerian al Georgiei!
    Israelul a vandut, pana in anul 2016 armament in valoarea de peste 6 miliarde de dolari. Au continuat pana in prezent deoarece cumpara petrol de la Azerbaidjan iar azerii ii lasa sa spioneze din tara lor Iranul.

  6. Din ratiuni pragmatice , e fireasca adoptarea englezei . Cam 95 % din art de pe net sant in engleza . Engleza e vorbita in Asia ( India , fosta colonie engleza , formatata dupa sistem englezesc , 1.4 mld locuitori) si Africa. Cu atat mai mult cu cat site-urile frantuzesti interesante cer taxa pt accesare . Iar tineretul , nu mai prea invata din pacate frantuzeste , e „englezit ” . Am asistat la o faza in care Alma Mater a fost citita Alma Metar. Franceza va ramane pt oamenii cu un anumit nivel cultural.

  7. Argumentul juridic al folosirii limbii franceze e unul pertinent, dar el se poate restrange la vocabular pentru ca hai sa fim sinceri, bonne chance, cu declinarea verbelor in franfeza. Dar s-a pus punctul pe i indirect, primeaza sistemul procurorilor/judecatorilor nu cel inchizitorial (anglo-saxon) – ironie pe catolici!

    E si firesc sa primeze engleza care e limba internationala in navigatie, aviatie, afaceri si net. E o batalie de mult pierduta… la Waterloo.

    Cine crede ca sustinerea Turciei e impotriva Frantei se inseala, e fix impotriva Angliei. Franta e picata la mijloc.

    Ca sa stiti de ce v-a cazut zidul…

    @Neos2 Posibil sa ai dreptate.

  8. Am vrut sa zic conjugarea verbelor. Nici cu declinarea nu-i mai usor.

  9. @Neos: nu stii sa citesti? de unde „propaganda negationista”, când spun ca Macron are dreptate privind genocidul armenian? asa si este, n-ai decât sa te dumiresti. Ca Turcia nu-l recunoaste, asta-i fiind poveste. Nu-i acuz deloc pe armenieni, habaucule! Dimpotriva, tipii-mi sunt simpatici. Si-ti si recomand bucataria armeniana, usor picanta, adica medicinala, fiindca asiatica. Privind acuzatiile tale-mpotriva Israelului, sunt stupide: azerii n-au de ce sa-i „lase” pe tipi „sa spioneze Iranul”. Si de-acasa, si singur, poti sa faci spionaj, daca ai ordinator. Nu le mai împuia si altora capul cu tâmpenii.

  10. Practicati amalgamul, cu raspunsuri de tip „en vrac”… Intrebarile mele se refereau la prima mea postare relativ la Franta in Uniunea Europeana…
    Practicati o autosuficienta de femeie „aleasa”…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.