Noua speranță a României – gazul venit de la greci

Un gazoduct de 182 de kilometri care ar urma să conecteze orașul grec Komotini de cel Stara Zagora din Bulgaria precum și un terminal plutitor de gaze naturale lichefiate (FSRU) la Alexandroupolis, din Grecia, reprezintă două investiții care ar putea ajuta în viitor România la creșterea alternativelor de aprovizionare cu gaz, în contextul unei posibile întreruperi a livrărilor din Rusia. Gazoductul ar putea fi gata spre finele acestui an, iar terminalul în 2023. „Avem ca prim obiectiv deschiderea interconectorului de gaze dintre Grecia şi Bulgaria, care se va întâmpla în luna iunie, urmând ca, cel mai devreme, în octombrie, cel mai târziu către finele anului, să avem efectiv gaz care să fie injectat prin acel interconector şi atunci există posibilitatea să folosim gaz lichefiat care poate fi injectat prin terminalul de la Alexandropolis”, a declarat recent Nicolae Ciucă.

Conform To Vima, din Grecia, conducta IGB (cu o lungime de 182 km), care ar urma să fie finalizată în luna iunie, va conecta rețelele de gaze ale Greciei și Bulgariei și va avea o capacitate anuală inițială de trei miliarde de metri cubi (bcm), cu posibilitatea de creștere a capacității ei. De la momentul punerii în funcțiune a conductei IGB, Bulgaria va putea primi prin intermediul acesteia gaze naturale aduse prin conducta TAP, care transportă gaz azer pe piața europeană. În același timp, Grecia are capacitatea de a acoperi nevoile energetice ale Bulgariei prin intermediul terminalului de la Revythousa, pentru care se analizează și închirierea unui rezervor plutitor de GNL pentru a rezolva eventualele goluri în aprovizionarea cu energie. Din Bulgaria, gazul poate ajunge și în România.

Conform calendarului de execuție, FSRU ar urma să fie gata până la sfârșitul anului 2023, iar capacitatea lui va fi de 5,5 miliarde de metri cubi pe an. Într-un discurs susținut în parlament în luna martie, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a anunțat construirea unui al doilea FSRU la Alexandroupoli, confirmând importanța pe care Atena o acordă dezvoltării energetice a țării.

Unitatea plutitoare offshore pentru stocare și re-gazeificare (FSRU), cu o capacitate totală de 153.500 metri cubi GNL, va fi conectată la sistemul național elen de furnizare a gazelor naturale prin intermediul unei conducte de 28 de kilometri. Gazul va fi astfel livrat către piețele din Grecia și Bulgaria și, ulterior, către alte țări din regiune precum România, Serbia sau Macedonia de Nord, inclusiv cu perspective pentru aprovizionarea Ucrainei.

Terminalul de la Alexandroupolis poate deveni operațional până la finalul anului 2023, capacitatea de regazeificare contractată deja atingând 60% din capacitatea totală tehnică anuală, respectiv 5,5 miliarde de metri cubi (bcm).

Sistemul independent de gaze naturale de la Alexandroupolis este finanțat cu fonduri europene prin Programul Operațional „Competitivitate, Antreprenoriat și Inovare 2014-2020” (EPAnEK), valoarea cheltuielilor publice aprobate fiind de 166,7 milioane euro.

”Alexandroupolis este o poartă de acces, iar Bulgaria va fi veriga de legătură în lanțul de aprovizionare, în traseul spre Serbia și România. Cel de-al doilea FSRU, licențiat de RAE joia trecută, permite extinderea în continuare a acestei rute către Moldova și Ucraina. Prin aceste două proiecte, contribuim la crearea unui real hub energetic regional, care va consolida economia, securitatea și cooperarea”, a declarat Konstantinos Sifnaios, vicepreședinte și CEO Gastrade. Gastrade este prima companie din Grecia care a obţinut o licenţă INGS pentru „Terminalul LNG de la Alexandroupolis”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4605 Articole
Author

15 Comentarii

  1. in Romania – Buzau (de ex.) „sare” efectiv gazul din pamant iar seranta noastra este Grecia…?

  2. Speranța noastră este să alungăm clica ce conduce și să scoatem gaze din pămîntul țării atăt căt ne trebuie, gaz pe care să-l plătim cît sînt costurile de producție.
    Pînă-n 1990 se scoteau peste 30 de miliarde m3. Azi ardem 10-11 miliarde m3, scoatem 8-9 miliarde m3. OMV-Petrom, ce au concesionae jumate din câmpurile de gaze ale României) nu mai scoate, azi cînd prețul la gaze este istoric de mare.

  3. O politica inteligenta facuta de niste politicieni patrioti ar aduce in tara gaz rusesc ieftin si nu la preturi exagerate cum vrea neamtul Johanis si clica lui.

  4. Au inceput toti sa traga gaz lichefiat pe nas si au ajuns in lumea aurolacilor! Fericiti si ramasi in urma mental.

  5. Nu va mai fi nici o conducta de la greci. Deoarece ei grecii care faceau comert pe mare incep sa aiba probleme cu turcii. Cu atat mai mult cu cat conducta va trece si pe la bulgari care o sa aiba la greu si ei problene militare dar cu rusii. Iar daca noi ne bagam in rahatul ucrainian nu vom mai avea nevoie de nici o conducta de gaze, deoarece nu vor mai exista consumatori.

  6. Asta da speranța! O țara cu rezerve proprii de gaz a ajuns in postura de cerșetor al Europei. Și pentru cei ce nu știu: doar după aderarea la UE…

  7. Politica de rahat! Este exact „pe baza lui mihai, prinde floaca mucegai”! Nu se va intampla nimic pozitiv pe aceasta linie pentru compatriotii fin Romania! Sa va fie clar! Nu e pesimism, este chiar modul de lucru practicat de 32 ani in politica si afaceri.

  8. Păi, ai dat un miliard,.(cât gaz luai dela rus cu suma asta),.. pentru ca odată, când ți-o fi barba albă la genunchi să apuci poate, deci poate 50 % dintr-o plăintreagă.. Ai priceput de ce afacere teribilă ai făcut ??

  9. Voi n-ati înțeles politică europeană sorosistă, România nu primește gaz, ci dă gaz prin conducta aia!!..să vă fie clar!!..de unde au greci gaz?..ăia au capre, măsline ,uzo, …auzi gaz lichefiat de la greci!!..Am trăit s-o văd și p-asta!!

  10. Timeo danaos et dona ferentes ! … Pe scurt, un fel de „hai sa ne scarpinam cu mîna dreapta la urechea stinga !” … In loc sa luam gaze ieftin de la rusi, pe infrastructuri deja existente, si sa nu ne implicam in mizeria ucrainiana, noi ne luam dupa javrele asa-zis „specialiste” de la Bruxelles si incepem sa visam la tot felul de fantasmagorii energetice, mult mai scumpe in final si cu produse de o calitate energetica mai slaba !

  11. @sclavetele pro-amerocan spune:
    4 mai 2022 la 11:12

    „Asta da speranța! O țara cu rezerve proprii de gaz a ajuns in postura de cerșetor al Europei. Și pentru cei ce nu știu: doar după aderarea la UE…”
    Exista gaz in acest areal geografic dar nu romanii dispun de el:
    „Cum va arăta viitoarea lege pentru exploatarea Mării Negre…
    din perimetrul românesc al Mării Negre prevede taxe mai mici și garanția că nu se schimbă, libertate deplină pentru companii să vândă gazele oriunde, la preț de piață. Inițiatorii proiectului sunt Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu, Kelemen Hunor, Varujan Pambuccian și Virgil Popescu.”
    https://www.cotidianul.ro/cum-va-arata-viitoarea-lege-pentru-exploatarea-marii-negre/?unapproved=751463&moderation-hash=40ed096befcb1328c638f8ad1c22a058#comment-751463
    Si inca una:
    „România este obligată de Comisia Europeană să pună la dispoziția pieței internaționale o capacitate fermă de gaze naturale, sub semnul circulaţiei libere a gazelor naturale în cadrul Uniunii Europene.”
    https://www.capital.ro/romania-este-obligata-se-livreze-gaze-naturale-la-export-ce-se-va-intampla-cu-factura-la-gaze.html
    Deci, de ce gaze dispune romania?
    Pe de alta parte nu stiu daca cuiva din cei ce ne conduc ii pasa de romanul de rand. Nu vad niciun protest, luare de pozitie vizavi de aberatiile din UE despre cum sa stam iarna in case la 15-18 grade, sa circulam pe jos, sa mancam mai rar, sa ne spalam cu apa rece si sa nu ne spala rufele ci sa le aerisim… Noi pe toate astea le-am trait pana in ’90, acuma ni se propune restauratia?

  12. Noi dam gazul nostru moca la straini,si ne bucuram ca o sa luam gaz lichefiat de peste mari si tari la pret triplu/ Noaptea mintii.Occidentali continua si vor continua si pe viitor sa ia gazul de la rusi,iar noi prostii lumii sa cumparam gaz lichefiat. Daca era asa rentabil ,de ce nu au luat austriecii,nemtii,francezii, gaz lichefiat pana acum si au luat gaz de la rusi ? Absolut toate deciziile care se iau in aceasta tara sunt impotriva tarii si impotriva poporului roman. De fapt prostii sutem noi ca popor iar cei care ne conduc sunt tradatori si oportunisti lipsiti de constiinta

  13. România va primi tot blana ursului din pădure, fiindcă bulgarii ne-au boicotat din totdeauna.

  14. Ar fi bine sa primim blana ursului din padure, ne-am acoperi cu ea ca sa nu mai tremuram de frig prin case … da’ eu cred ca vom primi altceva de la urs …

  15. Speranta noastra sunt gazele lichefiate din SUA! De 3 ori mi scumpe decat gazele naturale romanesti si numai de doua ori mai scumpe decat cele rusesti !Pai nu e bine ??? Sau sunteti cu totii niste putinisti, va uitati in buzuanar ?Pai,ce Marele Frate se uita in punga cand inunda Ucrana cu echipamente de razaboi si munitie?? Da de la el,doar sa fie democratie in Lume, nu se uita la bani! ? Iubirea de frate cere sacrificii! Sau voi nu vreti ca Marelui Frate Alb sa-i fie bine? Caci daca lui ii este bine Rusului o sa-i fie rau, iar asta ne unge pe suflet! Cum o sa ne fie noua? Bine , rau , cui ce-i pasa? Principalul este sa-l facem fericit pe Big Brother !In asta consta misiunea noastra sacrosanta! [Rumburak, fan al Marelui Frate Alb ]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.