Occidentul se atinge de colacul de salvare al Rusiei

Statele Unite și Europa au lovit Rusia cu sancțiuni fără precedent în ultimele câteva săptămâni, după ce armata lui Vladimir Putin luptă împotriva Ucrainei. Dar Occidentul a lăsat în mare parte neatins cel mai mare export al Rusiei: energia. Până acum.

Oficialii Uniunii Europene au declarat marți că blocul comunitar va reduce importurile de gaz natural rusesc cu două treimi în acest an, iar UE a anunțat un plan pentru a obține independența energetică față de Moscova „cu mult înainte de 2030”. Acest lucru ar separa Europa de cel mai mare furnizor de energie.

Separat, președintele Joe Biden a anunțat marți interzicerea importurilor rusești de petrol, gaze naturale și cărbune în Statele Unite. Iar guvernul Regatului Unit a declarat marți că va elimina treptat importurile de petrol din Rusia până la sfârșitul anului 2022 și va explora, de asemenea, modalități de a pune capăt importurilor de gaze naturale.

Interdicția Americii este în mare măsură simbolică, susține CNN. Statele Unite se bazează foarte puțin pe energia rusă : țițeiul țării a reprezentat mai puțin de 2% din totalul importurilor de petrol din SUA în decembrie, potrivit Administrației pentru Informații Energetice din SUA. În general, țițeiul și produsele petroliere rusești reprezentau aproximativ 5% din importurile din SUA la sfârșitul anului 2021. În mod similar, doar 8% din cererea Regatului Unit este furnizată de petrol rusesc, potrivit secretarului britanic pentru afaceri și energie, Kwasi Kwarteng.

În schimb, Uniunea Europeană depinde în mod fundamental de Rusia pentru energia sa. Aproximativ 40% din gazele naturale ale Europei și 27% din importurile sale de petrol provin din Rusia. Și Rusia furnizează Europei cu 46% din cărbunele său.

De aceea, Europa a ezitat atât de mult să ia măsuri împotriva sectorului energetic al Rusiei. Cu toate acestea, pe măsură ce războiul său împotriva Ucrainei continuă să șocheze lumea, țările occidentale rămân fără alte opțiuni pentru a adăuga presiune asupra Rusiei pentru asalt.

Ultima salvare a Rusiei

Comercianții au devenit îngrijorați de accesul la finanțare pentru achizițiile de petrol rusesc, precum și de disponibilitatea porturilor care doresc să-l expedieze. Petrolul Urals s-a tranzacționat în ultimul timp cu o reducere de aproximativ 25 de dolari față de țițeiul Brent, referința globală. Aproximativ 70% din petrolul rusesc transportat pe mare se luptă să găsească cumpărători, potrivit JPMorgan.

Dar gazul continuă să curgă în Europa și suficient țiței și gaze rusești găsesc cumpărători pentru a face diferența pentru economia rusă. Rusia a încasat între 500 de milioane și 1 miliard de dolari pe zi în exporturi de țiței și gaze în timpul războiului, potrivit lui Charles Lichfield, director adjunct al Centrului de GeoEconomie pentru Consiliul Atlantic, un think tank internațional.

Restricționarea exporturilor de energie ar limita sever opțiunile Rusiei de a-și menține economia pe linia de plutire. Banca sa centrală a fost sancționată, limitând accesul guvernului la rezervele de numerar menite să izoleze țara de dependența de Occident. Afacerile se retrag sau suspendă operațiunile din țară și evită exporturile rusești. „Energia a fost ultima linie de salvare a Rusiei”, a spus Lichfield. „Sancțiunile asupra petrolului și gazelor ar pune Rusia într-o situație mult mai vulnerabilă”.

Economia Rusiei nu este foarte diversă. Se bazează în mare măsură pe exporturile de energie, iar multe dintre celelalte industrii cheie, inclusiv metalele și alte materii prime, au fost sancționate sau evitate.

În ciuda sancțiunilor, banca centrală rusă a reușit până acum să-și onoreze multe dintre obligațiile de datorie. Reducerea pieței de petrol și gaze ar putea forța Rusia să limiteze cheltuielile. De exemplu, este posibil ca salariile și pensiile guvernamentale să nu fie plătite la timp. „Rusia a reușit să găsească soluții rapide”, a spus Lichfield. „Acestea nu vor mai fi disponibile Rusiei dacă energia îi este limitată”.

Ce face Rusia în continuare

Un motiv pentru care Europa lucrează pentru a acționa rapid în ceea ce privește independența energetică: se teme că Vladimir Putin ar putea să o transforme într-o armă, întrerupându-și aprovizionarea cu gaz înainte ca Europa să fie pregătită să acționeze.
Viceprim-ministrul rus Alexander Novak a declarat marți într-o declarație la televiziunea de stat că Rusia ar putea riposta împotriva sancțiunilor Europei prin oprirea accesului Germaniei la Nord Stream 1, gazoductul care alimentează țara cu gaz natural rusesc.Novak a spus că Rusia va avea în întregime dreptul de a riposta împotriva Uniunii Europene după ce Germania a înghețat luna trecută certificarea gazoductului Nord Stream 2. „Dacă doriți să respingeți aprovizionarea cu energie din Rusia, mergeți mai departe. Suntem pregătiți pentru asta”, a spus Novak. „Știm unde am putea redirecționa volumele”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4605 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Solutia? Import de gaze lichefiate din SUA? Pai gazele lichefiate sunt de 4-5 ori mai scumpe. Pretul ingrasamintelor chimice este format din 75% pret gaze si restul alte cheltuieli. Ce face petrochimia germana sau franceza cand va iesi pe piata cu ingrasaminte duble/triple la pret? Sucomba in fata concurentei din China, Brazilia, Mexic, Pakistan, India….. Asta e doar un exmplu, nu mai vorbim de industria pharma, mase plastice, etc Deci cine pierde?

  2. Istoria se repeta intotdeauna

    ciudatul Boris Johnson ( Winston Churchill ) planuieste impreuna cu aparent neajutoratul Joe Biden ( Th Roosevelt ) cum sa-l invinga pe impetuosul Vl Putin ( I. V. Stalin ) .

  3. Păi cum ,.Ai altă solție decât rusul la un preț normal, să poluezi planeta mai puțin ?? N-ai bre, și de vrei green deal, apoi clar nu transporți gazul pe vase de la zeci de mii de km. Iar de vrei pace in europa trebuie să trimiți NATO acasă.

  4. Astia sunt sanatosi la cap ?! Cand aceste masuri, reducerea importurilor de gaze din Rusia, se intorc chiar impotriva ta inseamna ca esti batut in cap. Am uitat, demnitarii europeni la salariile exorbitante si la afacerile in care sunt implicati, nu sunt afectati ! Mari ticalosi. Asa au procedat si cu faimosul Covid 19.

  5. Tot ci pot sa spun ie ka propaganda pro maghiara si pro rusa,lasa de dorit, pierde teren chiar si in acest jurnal!Trebuie sa intarim flancurile,tovarasi samalioti

  6. Cea mai mare nevoie a Occidentului este Energia, adica gazul si petrolul. Pe care le are Rusia. Si tot Occidentul face mofturi!! Face mofturi pentru ca doar gargara occidentului are drept sa fie difuzata pe Internet….Sanctiunile unilaterale sunt ilegale!!! Singura sanctiune legala este interzicerea spatiului european pentru aviatia ruseasca, Rusia raspunzand in acelasi mod. In rest, blocarea comertului si liberei concurente este un abuz al Occidentului. Abuz facut de cel puternic, asa cum abuz a gost extinderea NATO pentru jn ercuirea militata a Rusiei….Priblema ucrainiana este provocata de Occident prin NATO…Vladimir Putin este criminal pentru ca nu se supune Occidentului….Rusia e criminala pentru ca nu sta capra Occidentului. Imperialismul,Colonialismul sunt manopere occidentale. Imperiul rus nu a fost si nu este de tip occidental, in care Metropola aduce tot din Colonii….In cazul Rusiei coloniile mai mult primeau de la metropola, erau utile mai degraba ca Cordon Sanitar in fata invaziilor din Vest si Sud. Din sud,invadatorii erau Otomanii, din Vest erau Napoleon, Hitler si acum Biden.

  7. Avem niște comentarii aici făcute de Putinici,oameni spălați pe creier sau nostalgici socialiști !?!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.