OLAF cere acces deplin în Parlamentul European

Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) continuă demersurile menite să îi permită accesul deplin în clădirile Parlamentului European, în special după izbucnirea scandalului bani-în-schimbul-influenţei, aşa-numita afacere Qatargate, relatează miercuri Politico.

Parlamentul European a fost zguduit de aşa-numitul scandal Qatargate după ce autorităţile belgiene au percheziţionat locuinţe şi birouri în decembrie 2022, pe fondul acuzaţiilor că Qatarul a dat bani şi cadouri pentru a-şi asigura un tratament favorabil în Parlamentul European.

OLAF, care este abilitată să ancheteze cazurile de nereguli în utilizarea fondurilor europene, şi-a reluat cererea. În multe cazuri, regulile actuale le interzic anchetatorilor OLAF să percheziţioneze birourile Parlamentului European sau să confişte echipamente IT.

Directorul general al OLAF, Ville Itälä, şi-a exprimat satisfacţia faţă de votul recent din PE prin care OLAF obţine acces la birourile eurodeputaţilor şi care de asemenea recunoaşte codul de conduită al OLAF.

”Este un pas înainte imens, dar totuşi insuficient… El trebuie să fie pus în practică”, a subliniat Itälä.

Fost eurodeputat finlandez, el a pledat mult timp împotriva faptului că imunitatea parlamentară a membrilor PE nu permite OLAF să ancheteze unele cazuri de fraude cu fonduri europene.

”Pentru a fi foarte clar, Qatargate este anchetat de poliţia belgiană şi noi nu participăm la investigaţia sa. Dar cazul a produs numeroase discuţii – în special în Parlamentul European – despre ce înseamnă etica, ce poate face un organism de etică şi ce pot face instituţii precum OLAF”, a ţinut să precizeze Ville Itälä.

În pofida restricţiilor existente, în ultimul an agenţia UE a deschis 16 investigaţii privind comportament fraudulos sau nereguli din partea unor angajaţi sau membri ai Parlamentului European, indică raportul anual al OLAF pentru 2022.

În scandalul Qatargate au fost arestaţi iniţial eurodeputaţii Eva Kaili (fostă vicepreşedintă a Parlamentului European), Marc Tarabella şi Andrea Cozzolino, fostul deputat italian Pier Antonio Panzeri, asistentul italian Francesco Giorgi (partenerul Evei Kaili) şi italianul Niccolo Figa-Talamanca, responsabil al unui ONG.

Ei sunt suspectaţi de încasarea unor mari sume de bani din partea statului Qatar pentru a influenţa în favoarea acestuia declaraţii şi decizii politice în cadrul PE, în special în ceea ce priveşte drepturile lucrătorilor în Qatar, ţară criticată adesea pentru încălcarea acestor drepturi. În cursul unei percheziţii la domiciliul lui Panzeri a fost găsită suma de 600.000 de euro. Conform presei belgiene, acesta ar fi primit bani şi din partea Marocului pentru a susţine interesele acestei ţări africane în Parlamentul European.

În total, procurorii belgieni au confiscat suma de 1,5 milioane de euro în bani lichizi, descoperiţi la domiciliile lui Panzeri şi Kaili, precum şi într-o valiză pe care o avea asupra sa tatăl eurodeputatei elene.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

3 Comentarii

  1. De ce criminalul Musqat, fost prim-menestrel în zisul „stat” membru Malta și complice cu bețivul Juncker, nu a fost încă arestat pentru ASASINAREA lui Daphne Caruana Galizia?
    U.E.S.S.R., o cloacă birocratică a corupției și incompetenței, clădită în favoarea corporațiilor amerloce……[Rumburak]

  2. O sa primeasca la pastele cailor, ca la cat trafic de influenta, spagi si bunuri necuvenite se schimba in parlamentul european prin asa zisul ‘lobbying’, imi place la nebunie termenul asta care incearca sa mascheze beneficiile care le ofera companiile politicienilor pentru a da legi si beneficii catre firmele care ii finanteaza, ar insemna sa baga la inchisoare mare parte din ‘liderii’ uniunii europene.

  3. O campanie anti Quatar unul din motive este ca la campionatul mondial de fotbal nu au vrut sa puna reclame/curcubee LGBTQ altul este ca nu au vrut sa dea gaze lichefiate la UE pe termen scurt dupa ce Europa a ranas fara Nordstream. Au zis ca deja au contracte pe termen lung pe care trebuie sa le onoreze. Si printre randuri povestea a fost ca pe de-o parte sorosistii cereau gaze sa iasa din rahat pe de alta faceau campanie impotriva petrolului si gazelor si evident Quatarul n-a fost prea incantat sa-i ajute azi pt ca maine sa fie aratat cu degetul cum polueaza planeta. Asa ca daca nu te supui „democratiilor avansate” patesti…cu bullshitul anticoruptiei!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.