Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă ar putea livra energie și în R. Moldova

Nuclearelectrica și Energocom, furnizorul de energie al Republicii Moldova, anunță semnarea unui Memorandum de Înțelegere (MoU) pentru a dezvolta cooperarea pe termen lung în sectorul energetic și pentru a atinge obiective strategice comune, potrivit unui comunicat de presă.

Obiectivul Memorandumului de Înțelegere este de a explora opțiunile pentru asigurarea livrării energiei din producția viitoare a Nuclearelectrica din noile capacități care urmează să intre în exploatare comercială, în principal unitățile 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda(care vor fi gata în 2029 și 2031 – n.r.), precum și de a sprijini dezvoltarea capacităților și competențelor resurselor umane în domeniul energiei nucleare, arată comunicatul.

„Unitățile 3 și 4 ale centralei nuclearoelectrice de la Cernavoda vor fi un pilon pentru sectorul energetic si atat al Romaniei cat si al Republicii Moldova, precum și pentru decarbonizarea țărilor. Prin punerea în funcțiune comercială a încă două reactoare CANDU și prin proiectul reactoarelor modulare mici, Nuclearelectrica poate contribui cu energie curată la securitatea energetică a României și, simultan, poate sprijini Republica Moldova și alte țări din regiune. În 2031, România va avea o capacitate instalată de energie nucleară de 3262 MW, rezultată din exploatarea Unităților 1 și 2, din exploatarea Unităților 3 și 4 de la Cernavoda și din exploatarea reactoarelor modulare mici, ceea ce reprezintă aproximativ 33% din cota de piață și aproximativ 66% din totalul energiei curate produse în România. Împreună cu Energocom putem identifica, din timp, soluții eficiente de sprijin, cu scopul comun de a atinge securitatea energetică, independența energetică și protecția consumatorilor din Moldova. De asemenea, suntem mândri să contribuim la dezvoltarea resurselor umane, deoarece dezvoltarea și inovarea se bazează pe personal cu înaltă calificare”, a spus Cosmin Ghiță, director general Nuclearelectrica

„Anul trecut, într-o situație complicată pentru Republica Moldova, Nuclearelectrica a fost un partener de încredere care a ajutat Energocom să asigure țara cu energie electrică. Ne propunem să consolidăm acest parteneriat, să diversificăm sursele de energie și să avem surse de energie stabile. Suntem încrezători că proiectele demarate vor deschide noi orizonturi de colaborare”, spune Victor Bânzari, director interimar al Energocom S.A.

“SN Nuclearelectrica SA are un rol major în susținerea realizării obiectivelor României, contribuind totodată la securitatea energetică regională prin creșterea capacității de producție de energie nucleară a României până în 2030, prin proiecte strategice de investiții estimate la peste 12 miliarde de euro: Retehnologizarea Unității 1, punerea în funcțiune a Unităților 3 și 4, dezvoltarea proiectului reactoarelor modulare mici, în cooperare cu compania americană NuScale Power. Proiectele de investiții ale Nuclearelectrica vor contribui, cu energie curată la securitatea energetică a României, la dezvoltarea socio-economică, la dezvoltarea industriei nucleare și la formarea unei noi generații de ingineri. De asemenea, vor susține tarile vecine, inclusiv Republica Moldova, la atingerea securității energetice și la îndeplinirea obiectivelor de decarbonizare”, mai arată comunicatul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Mihai Soare 1087 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Shi eu care credem ca pana in 2029 se va realiza UNIREA Basarabiei, Bucovinei, Bugeacului, Maramureshului de nord shi Insulei Sherpilor cu Romania.

  2. Nu sunt bani la buget ? Normal , dupa ce am inchis , sau am distrus , putinul , din amarata de industrie romaneasca care mai functiona! Vreti bani la buget, d-lor guvernanti ? Reporniti ceia ce ati inchis;nu va mai bazati pe importuri ; produceti in tara ce se poate produce ! Traim importand ingrasaminte si pesticide pentru agricultura , in timp ce industria de resort este trasa pe dreapta ! De ce ? De dobitoci ce suntem ! Mai functioneaza „Azomures” , dar aia este firma turceasca ! Am vandut Azomures turcilor ? De ce? Pentru ca romanilor nu le mai trebuia ! Asta-i tara ! Bunurile si averea tarii , munca parintilor si bunicilor nostri le-am vandut la straini si apoi , in imbecilitatea noastra infinita, tipam ca din gura de sarpe : nu sunt bani la buget; sunt necesare taxe si impozite noi! Cat de tampiti putem fi , sau poate, suntem , numai, …hoti! Traiasca jaful si coruptia romaneasca, sub aripa protectoare a justitiei ! Desteptarea Ciolacule! Si mai vezi cum merge „sarba” ajutoarelor sociale ; le mai verifica , le mai controleaza cineva ? Desigur, precum azilurile ! Decat munca , mai bine ajutoare sociale ! Munca este grea!

  3. Si reactoarele 5 si 6 vor livra energie coloniilor de pe Luna! Dar nu in timpul vietii noastre…ci pentru ‘urmasii urmasilor nostri’!!!!

  4. Care reactoare ? S-au pus in functiune peste noapte ? Si noi nu stim ?????

  5. Romania este deja o provincie a ukrainei…kazarul porno ia deciziile …2 teritorii invecinate care nu au fost tari nici-o data respectiv ungaria si ukraina au pus la cale disparitia tarii noastre de pe harta europei

  6. Maxtor in Romania drepturile minoritatzilor sunt respectate shi tot respectate vor fi shi dupa UNIRE in Romania Mare. Sigur Rushii prefera sa fie cetatzeni respectatzi ai Romaniei Mari cum au fost Oleg Danovsky shi Ivan Patzaikin decat sa fie arshi de vii de catre nazishtii pushi de CIA la Kiev cum au fost Rushii din Odesa.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.