S-a dezumflat încă un dosar marca DNA

Fostul primar al sectorului 6 al Capitalei, Cristian Poteraş, a fost achitat marţi de Tribunalul Bucureşti într-un dosar în care este acuzat de DNA că a primit o mită de aproximativ un milion de euro pentru a aproba un proiect imobiliar şi pentru atribuirea de contracte din bani publici.

În acelaşi dosar, instanţa a dispus achitarea firmei SC Tettas SRL, precum şi a administratorului acesteia, Iulian Constantin, acuzat de dare de mită.

S-a dispus și ridicarea măsurilor asiguratorii în cauză.

Decizia nu este definitivă, poate fi atacată cu apel.

Pe 28 decembrie 2018, Cristian Potera; a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită, el fiind acuzat că a primit aproximativ un milion de euro pentru a aproba un proiect imobiliar şi pentru atribuirea de contracte din bani publici.

În acelaşi dosar, a fost trimis în judecată Iulian Constantin, reprezentant al societăţii SC Tettas SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită.

Acuzațiile DNA din dosar, când a fost trimis pe masa instanței:

„În dosarul mediatizat prin comunicatul nr. 710/VIII/3 din 12 iulie 2017, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, a inculpaților:

POTERAȘ CONSTANTIN-CRISTIAN, în prezent aflat în stare de detenție, la data faptelor primar al Sectorului 6 București, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de luare de mită,

CONSTANTIN IULIAN, la data faptei reprezentant al societății S.C. Tettas S.R.L., sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mită,

S.C. TETTAS S.R.L. sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2006 – 2007, inculpatul Poteraș Constantin Cristian, în calitate de primar al sectorului 6 București, a pretins de la reprezentanții unei societăți comerciale înregistrate într-o țară UE suma de 1.000.000 de euro, primind de la aceștia, la data de 31 iulie 2007, suma de 250.000 euro.
Banii respectivi au fost pretinși și primiți în schimbul exercitării atribuțiilor de serviciu referitoare la emiterea autorizațiilor necesare pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar (autorizații de demolare, certificat de urbanism și autorizații de construire).
În cursul anului 2009, inculpatul Poteraș Constantin Cristian, în aceeași calitate, a pretins de la inculpații Constantin Iulian și S.C. Tettas S.R.L. București un procent de 15% din contravaloarea plăților efectuate, în schimbul exercitării atribuțiilor de serviciu referitoare la atribuirea unor contracte de achiziție publică către societatea menționată anterior și pentru efectuarea plăților pentru produsele furnizate și a primit de la aceștia, prin intermediul unei alte firme, suma de 857.800 USD.
Atribuirile s-au realizat fără planificarea investițiilor anterior demarării procedurilor de achiziție, fără bugetarea sumelor și prin aplicarea unor proceduri de achiziție publică directă interzise de dispozițiile legale în legătură cu furnizarea, livrarea și instalarea unor sisteme inteligente de parcare.
Pe perioada mandatului de primar deținut de inculpatul Poteraș Constantin Cristian, societății S.C. Tettas S.R.L. i-au fost atribuite de către Primăria sectorului 6 patru contracte pentru furnizarea unor sisteme de parcare inteligente, cu o valoare de 40.314.575 lei, din care au fost decontați 33.880.387 lei.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator, până la concurența sumei de 250.000 de euro și 857.800 USD, asupra bunurilor aparținând lui Poteraș Constantin Cristian prin indisponibilizarea a două bunuri imobile, deținute în mod formal de o altă persoană și care aparțin în realitate inculpatului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalul București cu propunere de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.

Menționăm că inculpatul Poteraș Constantin Cristian a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, în două cauze penale, pentru săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate acestora (detalii în comunicatele nr. 109 din 2 martie 2011 și 732 din 27 septembrie 2018).
Într-una dintre cauzele trimise în judecată, inculpatul Poteraș Constantin Cristian a fost condamnat definitiv la pedeapsa închisorii (http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=6348).

Cristian Poteraş are la activ o condamnare de opt ani închisoare într-un dosar privind retrocedarea ilegală a unor terenuri din Bucureşti, din care a executat doar cinci ani, fiind eliberat condiţionat în iunie 2020.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8534 Articole
Author

3 Comentarii

  1. In justtitia din Romania se intampla incredibile fenomene nemaintalnite in lume .Se rostogolesc milioanele de euro in buzunarele unora si atunci Justitia (unii desigur din justitie )isi iau ”dreptul” si se intampla ca si in cazul de fata.Vorba Romanului:Cine fura azi un ou merge maine la bulau!!!!Dar cand furi un milion de euro nu patesti nimic!!!!Poteras e ste doar un mic exemplu.

  2. Cristian Poteras a furat de a rupt ca primar, dar ramane cum zice Nufarul, ‘mă tem că s-ar putea să crape”!

  3. Procurorii sa-i spuna lu’ mutu ca firmele investitorilor romani sunt capabile sa dea spagi de ordinul milioanelor de Euro sau USD, cand ele abia se screm sa supravietuiasca.
    Nici nu ma mir ca si acesti investitori romani au fost luati in colimator de bestiile de la DNA. Obiectivul Portocalilor e clar: Firmele romanesti trebuie sa dispara. De obicei investitorii romani din constructii nici nu pot sa inceapa lucrarile, daca nu incaseaza primele transe din partea cumparatorilor apartamentelor si ca sa vezi minune, au saci cu USD pe care sa-i dea ca spagi de milioane primarilor de sector!
    Astera-s povesti portocaliste.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.