Cum ar putea fi tratați copiii cu ADHD sau cu autism

Terapii ignorate de autorități

Mulți o consideră o terapie esențială în tratamentul copiilor și adolescenților cu boli neurologice sau psihice, iar în țări precum Olanda, SUA, Anglia sau Suedia este aplicată cu succes. Este vorba despre terapia senzorială, care poate ajuta bolnavi cu autism, ADHD, Sindrom Down sau probleme de echilibru și care în România își face foarte greu loc.

Prin această terapie, toți bolnavii sunt ajutați să se adapteze și să se integreze în mediul înconjurător. În toată țara există doar trei centre care oferă și se ocupă cu astfel de terapii. În Bacău, Oradea și Cluj, dar este nevoie de astfel de centre și în alte orașe din țară. Cum ar fi la Iași. Părinții cu copii bolnavi din Iași fac apel la solidaritate și speră să strângă 5.000 euro, ca să deschidă încă un astfel de centru.

Doar trei centre în toată țara

„Disfuncția senzorială este o tulburare neurologică. Ea influențează simțurile fizice ale pacienților și provoacă probleme de echilibru, de vedere, sincronizare sau vorbire. Prin terapie senzorială, pacienții își educă mișcările și învață să-și controleze corpul“, spune Ioan Colbur, medic neurolog. Recuperarea nu se oprește însă aici. „Este nevoie de kinetoterapie, logopedie și terapie la psiholog. Este un proces de lungă durată“, explică medicul. Unul dintre copii este Mario. Are 6 ani și suferă de o boală care-i întârzie creșterea și dezvoltarea. Mario, ca și alți copii din Iași, are nevoie și de terapie senzorială. Dar în Iași nu există un astfel de centru. Din acest motiv, părinții copiilor bolnavi din Iași vor să strângă bani și să ridice unul. „Am lansat un apel pe Facebook. Este vorba despre pagina «Sala de integrare senzorială: Eu pot». Este o terapie costisitoare și cu cât începi mai repede, cu atât mai bine. Imaginați-vă ce bine este pentru ca persoana să devină autonomă, să se poată întreține și să nu mai aibă nevoie de o armată de oameni pentru a o ajuta“, spune Elena Botur, o mamă implicată în acest proiect.

„Lupta cu autismul este o luptă continuă“

Ramona Stanciu este președintele Asociației Părinților Copiilor cu Autism din Bacău  și a urmat cursuri în Cluj și Berlin pentru a deveni specialist și apoi a deschis un centru în Bacău. „Ar fi nevoie cam în fiecare oraș de un astfel de centru. Pentru că vin în centrul din Bacău inclusiv din București, din Suceava, din Piatra Neamț. Nu găsești în România astfel de serviciu. Copilului îi este greu să facă față vieții de zi cu zi. El nu are încredere în forțele proprii, îi este frică să fie atins și nu-și percepe corpul“, spune Ramona Stanciu. Miruna este o fetiță de 4 ani, diagnosticată cu autism. Este norocoasă pentru că beneficiază de ajutorul unei terapii senzoriale. Mama ei este foarte mulțumită de cum evoluează fiica ei. „Venim pentru corectarea posturii și pentru mai multe afecțiuni. Și se văd și rezultatele: poziția nu mai este cu burta în față, dar lupta cu autismul este o luptă continuă“, spune femeia.

Pentru o sală care să cuprindă echipamentul special pentru terapia senzorială, cum ar fi hamace, mingi, saltele şi diverse jocuri, este nevoie de 5.000 euro. O altă problemă este însă şi lipsa specialiştilor: în România există un singur centru de pregătire.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.