Transgaz arată spre constructor: „Nu a respectat avizul”

Transgaz a transmis un comunicat referitor la incidentul de pe şantierul autostrăzii A7.

„În noaptea de 21 septembrie 2023, în județul Vrancea, în jurul orei 01:15, pe conducta de transport gaze naturale Dn800 Șendreni-Onești, în zona localității Călimănești, la kilometrul 93+328 față de
SCV Șendreni, respectiv kilometrul 52+174 față de NT Onești s-a produs un incident tehnic major cu foc ,în timpul execuției lucrărilor la autostrada A7 Moldova (Focșani -Bacău).

Menționam faptul că, constructorul lucrărilor nu a respectat prevederile Avizului de amplasament nr. 219/2197/04.01.2021 emis de SNTGN Transgaz SA pentru lucrarea „Autostrada Focșani -Bacău (inclusiv rețele de utilități) cu amplasamentul pe teritoriul județului Vrancea”, acesta nedeținând avizul CTE din partea SNTGN Transgaz SA pentru proiectul tehnic de relocare/înlocuire a conductei
de gaz intersectată de proiect.

Reprezentanții Transgaz s-au deplasat imediat la fața locului, au întreprins toate măsurile tehnice necesare pentru stingerea flăcării, izolarea conductei de transport gaze naturale, eliminând orice
alte riscuri pentru viața umană și mediul înconjurător. Nu au fost afectați furnizori sau consumatori de gaze naturale, SNTGN Transgaz SA luând toate măsurile tehnice necesare pentru asigurarea alimentării cu gaze naturale a zonei.

SNTGN Transgaz SA transmite condoleanțe familiilor și apropiaților celor care și-au pierdut viața în acest incident” se arată în comunicatul Transgaz.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

19 Comentarii

  1. „Nu au fost afectați furnizori sau consumatori de gaze naturale, SNTGN Transgaz SA luând toate măsurile tehnice necesare pentru asigurarea alimentării cu gaze naturale a zonei.„ DA ATUNCI UNDE „MERGEAU” GAZELE? ȘI CARE ERA CHICHIREZUL CONDUCTEI PLINE DE GAZE CARE NU DESERVEA PE NIMENI?

  2. Oauuu! Iar se arunca vina pe altii! Intrebari:
    – Daca magistrala nu a fost corect construita, de ce Transgaz au pompat gaze pe magistrala fara ca magistrala sa fi fost construita corect?
    – Cumva au avut actele corect intemeiate de au pompat gaze firma Transgaz?

  3. @ Probabil că aveau și diriginte de șantier, aveu și schițe, ?
    Șumudică la Gaziantep , a mai luat și alții , dă și Transgaz avize, ?
    Se iau avize și de la societăți comerciale, ?

  4. & E reglementată afacere să se plătescă avize pentru lucrări de suprafață și subterane și la societăți comerciale, ?

  5. Cand se fac lucrari langa conducte de gaze petrol apa cabluri electrice …pe timpul lucratilir sa se intrerupa alimentarea. Am vazut multe cazuri cand au soart teava cu apa sau au facut scurt circuit. Acum daca nu erea gaz pe teava nu murea nimeni.
    Exusta pierderi din fisuri si de la teava de esapament se aprind.

  6. Cand se fac lucrari langa conducte de gaze petrol apa cabluri electrice …pe timpul lucrarilor sa se intrerupa alimentarea. Am vazut multe cazuri cand au spart teava cu apa sau au facut scurt circuit. Acum daca nu erea gaz pe teava nu murea nimeni.
    Exista pierderi din fisuri si de la teava de esapament se aprind.

  7. @ De când s-a stabilit normă legală să dea societățile comerciale avize pentru lucrări publice pe terenuri publice , chiar și din exproprieri, avize de lucru care nu țin de conectarea la rețeaua Transgaz, în speță, ? Adică orice societate comercială care își pune o țeavă sau un cablu pe un teren public, este ”abilitată” să dea avize la execuția altor lucrări publice de infrastructură de pe acel teren, ?

  8. & Și le-a ”rezultat” că era ”aviz de conectare la rețeaua Transgaz” și a ”bubuit” , ?

  9. @ Zice în articol că ăia de la construcția autostrăzii trebuiau să le ceară aviz să le relocheze conducta de gaz, deci că Umbrărescu nu a luat aviz de la Sterian să-i relocheze conducta lu’ Sterian, ?

  10. &
    ,,Avem isoletă de beton în războiul dronelor invizibile”
    Un articol de Cornel Nistorescu, cu fotografii, care le face publicitate media la firmele cu ”realizări” ,ceea ce arată că ăștia care plătesc promovare în mass-media nu citesc și articolele lu’ Nistorescu, ?

  11. ROMANIA CAPTURATA DE HOTI SI DE BANDITI E PE ULTIMUL DRUM AL EXISTENTEI SALE………………….

  12. @ Bre Nistorescule, dacă ăștia cărora le faci publicitate nu te citesc, ce impresie îți faci și de ăia pe care îi mai și critici că te păgubesc, ?

  13. Transgaz stia ca este deschis santier in lucru. Trebuiau inchise gazele. Nu si a facut treaba si da vina pe constructor. Ce cauta conducta de gaze magistrala la adancime mica si cum a fost facut proiectul pt aceasta autostrada, din pix?!!

  14. la constructia oricarui fel de conducta/cablu subteran exista un proiect de executie, deci si in cazul de fata exista. Pe parcursul executiei se intocmeste un protocol de executie in care se consemneaza exact traseul executat, deoarece in situ se pot intalni situatii neprevazute ce fac necesara schimbarea traseului si/sau a adancimii. Aceste conducte nu migreaza cu de la sine putere si orice modificari ale traseului se consemneaza in protocoale aditionale. …
    Cautati aceste protocoale, ele trebuiau puse la dispozitie proiectantului si constructorului de organele abilitate cu ocazia solicitarii acordurilor, cel mai tarziu la eliberarea autorizatiei de constructie. … E de presupus (mai bine zis e 100% sigur) ca cineva: Transgaz sau CNAIR sau impreuna au bulibasit-o. In orice caz nu era de datoria executantului sa ceara protocoalele traseelor de utilitati.

  15. Pina la urma de vina va fi proiectantul si firma cu studiul de fezabilitate…

  16. Constructorul pune in opera un proiect tehnic, facut de o firma de proiectare, cu toate avizele, aprobarile, certificarile la zi.

  17. & Rețeaua de gaze este bun public, așa cum reglementează legea 213 din 1998 și Constituția, Tansgaz fiind doar administrator al rețelei și având statut de societate comercială de drept privat, cu acționariat, ?

  18. conform legii, beneficiarul e cel care trebuie sa asigure TOATE AVIZELE SI ACORDURILE necesare si sa le inainteze constructorului desemnat INAINTE DE INCEPEREA LUCRARILOR. A facut asta? NU! Si Transgaz constata cu suficienta si nerusinare ca avizul CTE din partea SNTGN Transgaz SA pentru proiectul tehnic de relocare/înlocuire a conductei de gaz intersectată de proiect nu exista! Pai daca nu l-a dat, cum sa existe?! …
    Constructorul este un executant ce face ce spune documentatia de executie. Daca acolo nu exista avizul, nu e treaba lui ci a beneficiarului. De ce a beneficiarului? Pentru ca el e cel care trebuia sa se sigure ca documentatia e completa inainte de a delega executia unei terte entitati (UMB).

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.