Tudorel Toader, pe poziții. Vești proaste pentru răsculați

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că vineri îi va prezenta premierului proiectul de ordonanță pentru modificarea OUG 7/2019 vizând legile justiției, urmând să fie abrogat doar articolul 54 dintre cele care i-au revoltat pe magistrați.

„La Ministerul Justiției a fost elaborat proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea OUG 7/2019. Proiectul este elaborat în sensul celor discutate de premier cu preşedintele CSM, AMR, UNJR, Asociaţia Procurorilor din România, IJ şi Secţia Specială de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie. Modificările fac referire la (…) abrogarea art. 54 – care prevede faptul că judecătorii, alături de procurori pot deveni procurori de rang înalt şi faptul că avizul consultativ pentru procurorii de rang înalt nu mai e dat de Secţia de procurori, ci de plenul CSM – se revine la prevederea anterioară, că doar procurorii pot deveni procurori de rang înalt, iar avizul consultativ este dat de Secţia de procurori a CSM”, a declarat Toader într-un interviu la Antena 3.

El a precizat că prin noul proiect se va rezolva şi problema diferenţelor salariale şi pierderilor salariale pentru IT-iştii din sistemul judiciar – ce au pierdut prin legea salarizării, pe de o parte, şi faptul că sunt încă diferenţe salariale, deşi desfăşoară aceeaşi activitate de specialitate în slujba sistemului judiciar.

În al treilea rând, a adăugat ministrul, se elimină două corelări legislative referitoare la competenţele Inspecţiei Judiciare, referitor la cei care nu mai au dreptul de declanşare a procedurii disciplinare.

„Mâine (vineri – nr.) voi prezenta doamnei prim-ministru proiectul de ordonanţă de urgenţă, pe care apoi îl voi trimite la CSM, pentru consultare şi emitere a avizului consultativ”, a mai spus Toader.

Tudorel Toader a anunțat la începutul acestei săptămâni , după întâlnirea cu o parte din reprezentanții magistraților, că Guvernul va abroga articolul 54 din OUG pe legile justiţiei. Este vorba de articolul care permitea judecătorilor să devină şefi de parchete şi care muta avizul pe numirile procurorilor de rang înalt de la Secţia pentru Procurori a Consiliului la plenul CSM. Astfel, odată cu această modificare operată în ordonanță se revine la situația inițială: judecătorii nu vor putea candida la șefia marilor Parchete, iar avizul va fi dat tot de Secția pentru procurori a CSM, nu de plenul Consiliului. Celelalte dispoziții ale ordonanței rămân, potrivit ultimului anunț al ministrului.

Magistrații care protestează au cerut în schimb abrogarea în totalitate a ordonanței.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Ioana Radu 8529 Articole
Author

4 Comentarii

  1. PARTEA a I a : Domnule Ministru, in continuare manipulati si faceti jocurile gruparii de tip mafiot si criminal care a pus stapanire pe justitia romana, in SCOPUL ERODARII INCREDERII IN MAJORITATEA PARLAMENTARA! Nu comentam oportunitatea de care vorbiti, insa PROBLEMA ESENTIALA A JUSTITIEI ROMANE este INCALCAREA CU BUNA STIINTA A DREPTURILOR SI LIBERTATILOR OMULUI de catre statul roman prin reprezentantii sai(angajati platiti regeste din bani publici)! PARLAMENTUL si GUVERNUL NU FAC NIMIC PENTRU STOPAREA ABUZURILOR! In baza protocoalelor, cetatenii romani de rand sunt in continuare haituiti, hartuiti si epurati politic! Ieri, CEDO a condamnat Romania la plata unor despagubiri in valoare de 2,7 milioane de euro! Cine suporta aceasta suma imensa? De ce fiecare cetatean roman de rand trebuie sa suporte din propriul buzunar aproximativ 15 eurocenti pentru ca Romania sa plateasca aceste despagubiri, din vina angajatilor statului? De ce vinovatii … nu sunt vinovati si nu suporta costurile? In conditiile in care CCR a decis : 01. protocoalele sunt nelegale; 02. probele obtinute prin aplicarea acestora sunt nelegale; 03. toate completurile de judecata au fost nelegal constituite!

  2. PARTEA a II a : In baza acestor DECIZII ale CCR dumneata erai obligat sa initiezi si sa prezinti guvernului adoptarea urmatoarelor OUG si HG : 01. OUG de scoatere in afara legii a protocoalelor si a probelor rezultate din aplicarea lor; 02. OUG cu privire la nelegalitatea constituirii tuturor completurilor judecatori; 03. OUG pentru amnistierea si gratierierea a tuturor cauzelor in care au functionat protocoalele nelegale. 04. HG privind desectretizarea Hotararii CSAT care a permis incheierea protocoialelor; In acelasi timp Guvernul este obligat sa invoce, cu maxima celeritate, la CCR nelegalitatea tuturor completurilor de judecatori. Dumneata in loc sa faci ceea ce trebuie si sa-ti asumi raspunderea pentru nelegalitatile savarsite de sistemul judiciar pe care-l pastoresti, zilnic vii cu bombite care au menirea, asa cum am spus, de MANIPULARE si erodare a coalitiei aflate la guvernare. Comportamentul dumneata este de CAL TROIAN al ACESTEI GUVERNARI! RUSINE, RUSINE SA VA FIE!

    • min toader nu-i lasat sa=si faca datoria si meseria. poti sa crezi ca dragnea nu face parte din statul paralel??pai era de mult condamnat groparul psd si al lui ponta, grindeanu, tudose, care face blat cu iohans si sistemul pt a ramane calul troian din psd si politichia damboviteana, ca si rban in pnl???udrea de unde a facut parte? ghita? basescu?e vreunul la mititica??

  3. pe ce criterii s-or fi ales „unele asociatii” pentru discutii? reprezentativitate sau obedienta?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.