V-am dat Declaraţie, ce mai vreți?!

Guvernul a aprobat joi o Declaraţie, având ca anexă un memorandum, ca o „garanţie suplimentară” privind politica sectorială de salarizare a personalului din sistemul naţional de învăţământ.

„Toate categoriile de personal din învăţământ beneficiază şi vor beneficia de respectul pe care-l merită, de majorările salariale cuvenite. Ca o garanţie suplimentară în acest sens, astăzi, în cadrul şedinţei de Guvern, a fost adoptată declaraţia privind politica sectorială de salarizare a personalului din sistemul naţional de învăţământ care are ca anexă un memorandum al Guvernului. Această declaraţie se publică în Monitorul Oficial, reprimind astfel solicitarea cadrelor didactice de a avea garanţia unui act normativ publicat în Monitorul Oficial care să răspundă revendicărilor pe care, pe bună dreptate, dascălii le-au avut. În acest memorandum sunt subliniate toate măsurile pe care Guvernul deja le-a luat. În prima parte, este vorba despre majorările salariale din ultimii doi ani, a doua parte a memorandumului vizează investiţii în infrastructura şcolară şi universitară, atât din fonduri europene, cât şi din fonduri naţionale (…) Urmează o secţiune care subliniază, din nou, elementele din noul pachet de legi ale educaţiei ce vin în sprijinul carierei didactice, toate măsurile ce suplimentează ceea ce, deja, cadrele didactice aveau cuprins, de exemplu, în contractul colectiv de muncă”, a declarat ministrul Ligia Deca, joi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Ministrul Educaţiei a adăugat că asumarea făcută de Guvern prin memorandum include două măsuri principale.

„Odată, garantarea principiului pe care se va baza nouă grilă pentru învăţământ din Legea salarizării şi anume faptul că salariul de bază al profesorului debutant sau al asistentului universitar va fi stabilită la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public. De asemenea, memorandumul asumă şi faptul că pe perioada concediului de odihnă, precum şi în zilele de concediu plătit, personalul din învăţământ va avea dreptul la o indemnizaţie de concediu calculată în raport cu numărul zilelor de concediu înmulţită cu media zilnică a salariului de bază şi a sporurilor,indemnizaţiilor de care beneficiază, potrivit legii. Ambele solicitări au făcut parte din doleanţele pe care noi le-am primit, documentat, din parte federaţiilor sindicale. Am răspuns astăzi, încă o dată, acestor revendicări „, a declarat Deca.

Ministrul a precizat ca reprezentanţii sindicatelor au fost consultaţi înainte de elaborarea memorandumului.

„Am discutat cu federaţiile sindicale la diferite paliere, atât vizavi de această declaraţie, care are ca anexă memorandumul, cât şi vizavi de prevederile sale”, a spus Deca.

În acelaşi context, ministrul Educaţiei a explicat că memorandumul include la măsurile asumate şi menţiunea că o primă tranşă din creşterea salarială avută în vedere, respectiv 40%, urmează să se acorde de la 1 ianuarie 2024.

Deca a spus că dialogul Ministerului Educaţiei cu sindicatele va continua pe liniile precizate de premierul Ciucă.

„Domnul prim-ministru a subliniat două direcţii de continuare a dialogului. Pe de-o parte, dialogul care ţine de procesul educaţional şi de Contractul colectiv de muncă, ambele se află la Ministerul Educaţiei, şi pe partea cealaltă discuţiile legate de viitoarea Lege a salarizării, care ţin de Ministerul Muncii”, a spus ea.

Întrebată dacă Declaraţia adoptată de Guvern este un act normativ, Deca a explicat: „Această declaraţie este un angajament guvernamental publicat în Monitorul Oficial”.

„Este un document adoptat de Guvernul României şi publicat în Monitorul Oficial. O serie întreagă de decizii importante se asumă de către Guvernul României prin memorandum. Grila de salarizare se asumă prin Legea salarizării care se află în negociere la Ministerul Muncii. Angajamentul pe care dascălii l-au dorit într-o formă oficială publicată în Monitorul Oficial este cuprins în acest memorandum „, a declarat ministrul Educaţiei.

Reacție din tabăra sindicaliștilor

Memorandumul prin care Guvernul se angajează să ofere garanţii suplimentare în ceea ce priveşte salarizarea profesorilor debutanţi nu prezintă foarte multe garanţii din punct de vedere juridic, a declarat, joi, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor.

„Nu cred că este suficient. Doleanţele noastre au fost destul de clare. Noi ceream la un moment dat un act normativ prin care să se stipuleze foarte clar că salariul deputatului cu studii superioare de lungă durată este echivalentul salariului mediu brut pe economie, un act normativ oferind mai multe garanţii şi mai multă siguranţă colegilor noştri că se va pune în practică. Dar în România, noi avem o experienţă destul de clară. Un memorandum nu prezintă foarte multe garanţii din punct de vedere juridic, dar politicienii noştri ne-au demonstrat că niciun act normativ şi nicio lege nu poate prezenta nişte garanţii, atâta vreme cât cei care promovează legile în cauză sunt primii care şi prorogă aplicarea acestora. Trebuie să se dea un răspuns din partea Guvernului, din partea ministrului Justiţiei, de ce anume nu se putea prinde într-o ordonanţă de urgenţă ceea ce am solicitat noi în numele membrilor de sindicat. Am primit doar un comunicat de presă al Ministerului de Justiţie, dar nu am primit un răspuns asumat de ministrul Justiţiei. Şi atunci este clar: există foarte multă suspiciune din partea noastră, din partea întregului corp profesoral”, a explicat Marius Nistor, la Digi 24.

El a precizat că memorandumul cuprinde o parte dintre propuneri, respectiv acea referire la salariul mediu brut pe economie, care ar trebui să fie echivalentul salariului debutantului cu studii superioare de lungă durată, şi face referire şi la tranşa care va fi plătită de la 1 ianuarie, însă sindicatele din Educaţie au mai mai avut şi alte cerinţe care nu sunt incluse în document.

„Noi am mai solicitat ceva: tranşele respective să se reducă la una singură, să se plătească totul într-o singură tranşă. Asta am cerut noi şi am cerut actul normativ. Noi am transmis o informare foarte clară din partea celor două federaţii, cu intenţia Guvernului, cu intenţia acelui angajament politic a celor doi preşedinţi de partide, domnul Ciucă şi domnul Ciolacu, cu memorandumul, cu conţinutul memorandumului, care urma să fie aprobat şi iată că a fost aprobat în şedinţa de Guvern, iar colegii noştri trebuie să hotărască, pentru că ei sunt cei care pot face o apreciere corectă şi eficientă asupra unor intenţii ale Guvernului României”, a adăugat liderul sindical.

Întrebat dacă acest memorandum trebuia să fie semnat de ambele părţi care se află în conflict, Nistor a răspuns că un astfel de document este act unilateral al Guvernului şi „nu implică semnături din partea reprezentanţilor sindicatelor din învăţământ”.

„Nu avem noi prerogative din punctul acesta de vedere şi nu este treaba noastră. Pe noi ne interesează conţinutul unui astfel de document şi pe noi ne interesează respectarea documentului în cauză. Ori noi plecăm aici exact de la problema legată de credibilitate. Dacă această clasă politică vrea să devină credibilă, trebuie să facă paşi importanţi”, a subliniat liderul sindical.

În ceea ce priveşte protestul angajaţilor din învăţământ, anunţat pentru vineri, în Capitală, Marius Nistor le-a transmis sindicaliştilor să participe masiv şi să-şi prezinte nemulţumirile.

„Protestul de mâine este proba de maturitate a colegilor mei din învăţământ. Solicitarea mea este să participe masiv, venim cu demnitate, să-şi prezinte nemulţumirile şi să se facă din nou auziţi de cei care au putere de decizie. Estimăm 20.000 de oameni, aceasta este şi limita stabilită de Primăria Capitalei şi de Jandarmerie şi Poliţie. Vom vedea mâine câţi vor veni acolo. Îi aşteptăm pe toţi. Uniţi suntem puternici şi vreau să manifestăm cu hotărâre şi determinare cu tot ceea ce facem”, a mai spus Marius Nistor.

El a adăugat că indiferent câţi profesori mai rămân în grevă sau câţi ies din grevă, nemulţumirea va rămâne şi va afecta societatea pe termen lung. „Prin ceea ce s-a întâmplat în această perioadă de peste două săptămâni de negocieri, cu o comunicare mai mult decât defectuoasă din partea reprezentanţilor Guvernului, nu a făcut altceva decât să submineze în totalitate credibilitatea politicienilor. Cu cât au amânat mai mult rezolvarea problemelor legitime ale colegilor noştri, cu atât mai mult au crescut nemulţumirile, tensiunile în sistem şi neîncrederea în ceea ce ar putea ei să facă”, a menţionat liderul sindical.

Întrebat dacă sistemul de educaţie poate deveni din nou funcţional dacă scade suficient de mult numărul greviştilor, al profesorilor aflaţi în grevă, astfel încât aceştia să poată reveni la catedră, Nistor a transmis că „sistemul de învăţământ este perfect funcţional”.

„Eu aş vreau să vă spun următorul lucru că sistemul de învăţământ nu este nefuncţional, este perfect funcţional. Este cea mai importantă lecţie pe care cadrele didactice o dau acestor politicieni, pentru că trebuie să-i învăţăm şi pe elevii noştri nişte valori şi nişte principii cum trebuie să se bată pentru a fi respectaţi, pentru a fi trataţi corespunzător, pentru a le fi respectate drepturile. Şi noi trebuie să dăm acest exemplu, trebuie să fim un exemplu pentru ei şi drept urmare, tot ceea ce se întâmplă în momentul de faţă poate conduce la resetarea societăţii româneşti, astfel încât să se înţeleagă faptul că învăţământul trebuie să fie prioritate naţională din toate punctele de vedere, nu doar prin vorbe, nu doar prin aşa-zise acte normative, ci prin fapte, prin lucruri concrete, prin finanţare, prin respectul pe care trebuie să-l asiguri în permanenţă corpului profesoral”, a concluzionat Marius Nistor.

Foto Arhivă

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ioana Radu 8531 Articole
Author

19 Comentarii

  1. …voi nu respectati constitutia, legea legilor, care si ea a fost publicata in monitor…nu va mai crede nimeni!…problema cea mai mare pt voi este ca, in prostia voastra, in 2024 veti deconta toate furaciunile comise in 33 de ani, facute de altii…si le veti deconta urat, va asigur!…nici mama sts-ului nu va mai aduce la putere…

  2. Ha , Ha , Ha .
    Angajamanet al unui guvern care tocmai pleacă …

  3. Poza demna de panoul de perete al plagiatorilor, repetentilor si securistilor ! Poate oare Romania sa coboare mai jos, pe scara umilintei nationale ? Sper ca nu !

  4. Dati-mi voie sa cred ca cel putin jumatate din ce scrie acolo nu se va pune in practica. Parerea mea. Acum ce incredere sa ai in cuvantul unor politicieni care stiu doar cum sa traga pe pita lor. Declaratia lui Catzu este celebra. Una e ce este in programul de guvernare alta este ce e in campanie. Dar intreb politicienii, stiind ce inflatie mare este in zona produselor alimentare, s-au gandit ca alocatia copiilor ar trebui majorata, nu cu 16% ci cu 40-50% cel putin? La fel si indemnizatiile de crestere a copilului etc etc. Stiu ca vor zice unii de unde bani, ca tara e pe butuci. Ei au pus-o cu Iohanis, Orban, Catzu si Ciucă. Au topit 40 de miliarde de euro. Va dati seama ce sume sunt acolo? Avem ceva rezultate in urma? Un spital regional, un zgarie nori, ca alea costa 1 miliard-2, 4-5 poduri pe dunare, 15-20 de autostrazi… ceva pe masura acestei sume. Nu, nimic. Si nici dosare de coruptie de delapidare de furt nu avem. Totul merge ca uns. Bani nu mai avem, dar datorii si dobanzi mult mai multe. Directia Romaniei este gresita total. Un ucrainean in Romania primeste 2000 de lei pe luna gratuit si o femeie de servici de scoala primeste 1700 de lei si noua ni se pare normal. Unii chiar comenteaza ca acele femei de serviciu nu isi fac treaba. Ce caracter de om mic poti avea? femeie de servici la acest moment ar trebui sa mearga acasa cu minim 2500/2800 de lei. Asta pentru un trai minim decent.

  5. Bine că n-au lansat o Proclamație pentru Educație jivinele astea liberale corupte și trădătoare de țară! S-au înșurubat la putere de aproape patru ani cu acceptul multinaționalelor bancare și al Pentagonului amerloc pentru a îndatora țara pentru o sută de ani. Acum când sunt pe făraș, și guvernamental și în preferințele electoratului zbiară isteric la popor, promițându-i declarații și garanții. Ei, Ciucă și Bode, doi hoți de doctorate semi-analfabeți albiți de instituțiile corupte ale țării și de netrebnicul Parchet Militar, corupt și trădător de țară!

  6. Poate sa ne spuna macar un singur roman,cind s-au tinut vreodata guvenantii de promisiunile facute, ca sa ii mai putem crede si acum ? Ma mir ca nu le ieste rusine sa incerce din nou sa minta si sa pacaleasca poporul cu promisiunile facute de ei !

  7. un guvern nefunctional, un presedinte nauc dau declaratii, fac promisiuni si proroga legi. adica la sfintul asteapta. nu sint in stare sa rezolve nimic. isi impaneaza prosiunile cu regrete, adica inventeaza o poveste cu ajutorul careia sa-si vinda ticalosia pe care o vor acceptata.

    cum poti avea incredere intr-un sistem care minte?

  8. Mascaricii astia nu respecta nici Constitutia.ei si cu ursula cred ca dreptul ue primeaza fata de Constitutie,ca in orice colonie care nu se respecta.deci memorandumul asta e hartie igienica folosita.

  9. Nu va lasati mintiti.Luptati in continuare si jos cu Deca care este o habarnista .Promisiuni…minciuni.Sa vedem maine pe cei 20.000 de protestatari.Multi vor lipsi precis .

  10. E fix hartia igienica cu care sterg la cur! Declaratia-memorandumul nu are putere juridica pentru instantele de judecata! Nu este cuprinsa in nicio lege de pe teritoriul Romaniei! E declaratie sau memorandum politic cu care se minte cras! Aceste declaratii politice in Romania, sunt minciunu care nu vor fi respectate de nimeni din politica indiferent care ar fi la putere! Sa continuie greva!

  11. Doctorii măCiuca și Bude nu sunt acolo în calitate oficială de *universitari . Sunt în calitate de copoi / dulăi de pază , din cauză că * prefesorii cică au început să-și falsifice pontajele ( cum i-a sfătuit *dottore Ponta) , fiind prezenți simultan și la clase( pt. *mălai) și la poarta FANARIOTULUI ( ^ Cu rogojina-n cap și cu jalba-n proțap. ) .Nu vor să priceapă că din cauza * mălaiul modificat genetic pt. a ajuta * pretenii ucrainieni, * trebă să mai *strângă și ei puțin cureaua – cum le arată maCiuca .

  12. Asta imi aduce aminte de perioada 2008, cand Petrov si-a pus partidul sa forteze legea cresterii salariilor in educatie, urla ca un bou ca Tariceanu ca sunt bani, sunt bani… si brusc, -25%. Situatia de acum o sa fie si mai crunta… ca buba in economia si schema ponzi numita sistem financiar international e de vreo 10 ori mai mare.

  13. @ parere .Corect.Hartie igienica.Ciolanis si maciuca vor dispare in curand.Continuati greva.

  14. Curtea Constituțională ar putea cere acordarea retroactivă a 6% din pib la Educație, câți ani s-a încălcat Legea.

  15. Afirmatiile exagerate despre importanta deosebita a educatiei sunt manipulari emotionale si sociocentrism: exagerarea importantei activitatii unora(dascali in cazul de fata) ca sa primesca salarii mai mari.Teoriile despre valoarea muncii afirma ca valoarea este data de efort, timpul de lucru, specializarea si ingeniozitate . In cazul educatiei, cunostintele predate sunt de nivelul copiilor si tinerilor, iar predarea nu necesita cine stie ce efort, rezultatele depind si de efortul individual de a invata al copiilor.La alte profesii(medici, magistrati, ingineri si altii ) efortul, concentrarea si responsabilitatile sunt considerabil mai mari. Timpul de lucru in invatamant este mai mic in comparatie cu alte meserii. Specializarea este obisnuita, predau ce este in manuale de scoala sau culegeri, nu ca a medicilor, magistratilor sau inginerilor care trebuie sa fie la curent cu informatii din literatura vasta de specialitate sau documente de sute si mii de pagini.Despre ingeniozitate se poate spune la fel. Ideile liderul de sindicat despre „lectia data politicienilor”, „resetarea societatii”, valori si principii,” respectul pe care trebuie sa-l asiguri in permamenta corpului profesoral”| tin de convingerile lui personale, nu inseamna ca altii le gasesc corecte, de pilda: respectul trebuie castigat prin corectitudine si competenta, nu poti pretinde respect permanent si neconditionat .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.