Valer Marian: Cum am învins Binomul într-o înscenare judiciară (I)

Săptămâna trecută am fost achitat definitiv pentru o pretinsă complicitate la șantaj inventată de Binomul SRI-DNA cu mai bine de cinci ani în urmă referitor la o fapta consumată cu peste 10 ani în urmă. Procesul a durat asadar cinci ani, perioada in care Binomul m-a urmarit, intr-un scop vindicativ, atat in faza urmaririi penale cat si in cursul judecatii in prima instanta si in apel.

O acuzație închipuită de complicitate la șantaj

În iarna anului 2016, din martor am devenit suspect si apoi inculpat pentru o pretinsa complicitate la santaj in forma agravata (determinata de calitatea mea de demnitar politic din perioada respectiva) intr-un dosar instrumentat de Serviciul Teritorial Oradea al DNA, in care a fost inculpat si arestat initial fostul presdinte al PSD Satu Mare si vicepresedinte al Consiliului Judetean, Mircea Govor, pentru mai multe infractiuni de folosirea influentei sau autoritatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite si de santaj. Concret, am fost acuzat de faptul ca, cu peste cinci ani inainte, respectiv in cursul lunii decembrie 2010, cand detineam functiile de senator in Parlamentul Romaniei si de presedinte al PSD Satu Mare, l-as fi ajutat pe inculpatul Mircea Govor sa-l santajeze pe fostul primar PSD al comunei Odoreu din judetul Satu Mare, Dumitru Pop, actualmente primar PNL, in legatura cu atribuirea unei licitatii organizate in octombrie 2010 pentru un proiect de modernizare drumuri, prin publicarea a doua articole intr-o rubrica satirico-pamfletara din ziarul Gazeta de Nord-Vest, intitulata Gura Targului. Acuzatia era din start aberanta, pentru ca, pe de o parte, sub aspect juridic, pretinsul act de complicitate trebuia sa fie anterior sau concomitent cu organizarea lictatiei, iar, pe de alta parte, faptic, cele doua articole incriminate nu au fost publicate de catre subsemnatul si nu au fost determinate de atribuirea licitatiei respective.

Publicarea celor doua articole a fost generata de lipsa de loialitate si de disciplina politica a primarului Dumitru Pop, care in perioada respectiva a avut intalniri si discutii cu presedintele UNPR, generalul Gabriel Oprea, pe atunci si ministrul Apararii Nationale, in vederea aderarii la partidul acestuia, care se afla la guvernare cu PDL, deci in relatii de adversitate politica cu PSD. In schimbul inscrierii in UNPR, generalul Gabriel Oprea a asigurat anumite beneficii materiale primariei conduse de Dumitru Pop, prin atribuirea unei foste cazarme militare si prin rezolvarea unei finantari de 2,5 milioane euro pentru un proiect de modernizare a drumurilor din localitate. Lipsa de loialitate si de disciplina politica a primarului Pop a culminat prin absenta acestuia si a delegatilor PSD din comuna Odoreu la conferinta organizatiei judetene a PSD din 30 noiembrie 2010, la care am fost ales presedinte al acestei organizatii si la care a participat si liderul national Victor Ponta. Singura legatura intre cele doua articole pamfletare si subsemnatul a fost faptul ca au fost preluate idei dintr-o declaratie politica intitulata Ministrul Apărării recidiveaza”, pe care am prezentat-o in plenul Senatului in data de 6 decembrie 2010, in care, printre altele, l-am acuzat pe Oprea că, profitand de functia sa ministeriala a incercat sa-l racoleze pe primarul Dumitru Pop in UNPR, asigurand-i beneficiile materiale aratate mai sus. Declaratia respectiva a fost publicata de mai multe ziare nationale si locale, inclusiv de Gazeta de Nord-Vest in data 7 decembrie 2010, iar in ziua urmatoare, in baza acestei declaratii, am inregistrat un denunt penal la Parchetul de langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin care am solicitat cercetarea ministrului Oprea si a primarului Pop pentru abuz in serviciu si trafic de influenta, respectiv complicitate la aceste infractiuni, care nu a fost solutionat pana acum sub aspectul traficului de influenta.

Pe de alta parte, primarul Dumitru Pop nu a formulat niciodata plangere penala pentru santaj si nici actiune in raspundere civila delictuala referitor la cele doua articole, in care au aparut si mentiuni referitoare la averea acumulata si la afacerile derulate pe parcursul mandatelor sale de primar de pana atunci. Sugestiv in acest sens este faptul ca, in cursul primilor 10 ani in care a detinut functia de primar, respectiv in perioada 2000-2010, Pop a dobandit, in mod dubios, pe raza comunei Odoreu, prin interpusi apropiati (sotie, fiu, frate, doi veri), un conac boieresc in suprafata de 600 de metri patrati (in care a functionat anterior gradinita cu program prelungit si in care s-a mutat cu familia de mai multi ani), o casa de vacanta, langa care a amenajat o pescarie, toate cele sase spatii situate la parterul unui bloc ANL (pe care le-a inchiriat, in acestea functionand farmacii, cafe-baruri, magazine), fosta baie comunala, fostul centru de colectare a laptelui, precum si terenuri in suprafata de circa 300 de hectare (din care a parcelat 40 de hectare si a vandut loturi pentru construirea de case). Pe de alta parte, in timpul mandatelor sale de primar, Primaria comunei Odoreu a achitat sume mari de bani firmei fratelui sau Pop Petru Dinu, SC Profimobil Construct SRL (circa 400.000 lei), pentru lucrari de reparatii drumuri, si unei firme la care a fost angajata sotia sa Pop Carmen, SC Global Geotop SRL ( 28.000 lei), pentru servicii de topografie. O parte din platile efectuate acestor firme au fost constatate si considerate nelegale de Curtea de Conturi a Romaniei, Camera de Conturi Satu Mare, cu ocazia controlului efectuat asupra activitatii Primariei comunei Odoreu pe perioada 2008-2013.

Ținta cuplului Coldea-Koveși și trofeul duetului Man-Ardelean

Dosarul in care am fost agatat cu acesta complicitate la santaj inventata a fost instrumentat de copiii de suflet ai zeitei anticoruptie Laura Codruta Kovesi de la unitatea de elita din Oradea, procurorul sef Ciprian Man si procurorul Cristian Ardelean, care era mana dreapta a acestuia. La finele lunii aprilie 2016 am fost trimis in judecata pentru pretinsa complicitate la santaj printr-un rechizitoriu total nefundamentat si vadit agramat (cu sute de greseli gramaticale) intocmit de procurorul Ardelean si avizat de procurorul sef Man. De la bun inceput am realizat si am invocat ca aceasta acuzatie pur si simplu inchipuita a fost fabricata la comanda sefilor Binomului SRI-DNA, generalul Florian Coldea si procurorul sef Laura Codruta Kovesi, anterior procuror general al Romaniei, la adresa carora am formulat, in calitate de senator, zeci de declaratii si de interpelari. Existenta unei astfel de comenzi a fost devoalata, din limbutie si fudulie, si de procurorul de caz Cristian Ardelean care, la prima audiere, a inceput prin a ma intreba si a-mi reprosa, martori oculari fiind mai multi avocati, de ce am organizat un miting in fata sediului SRI din Satu Mare in iarna anului 2012, si de ce am fost la domiciliul parintilor generalului Coldea din localitatea Tarnova judetul Arad, in ianuarie 2011, impreuna cu jurnalistul Ovidiu Ohanesian. Era evident ca devenisem o tinta pentru Coldea si Kovesi si un fel de trofeu pentru procurorii Man si Ardelean. Prin fabricarea acestui dosar, sefii Binomului au incercat sa se razbune si sa ma intimideze, dar efectul a fost ca am triplat numarul declaratiilor, interpelarilor si dezvaluirilor in presa despre acestia. Iar despre uneltele lor de la DNA Oradea, Ciprian Man si Cristian Ardelean, am publicat in Cotidianul incepand din 2017 peste 40 de articole, din care unele au fost preluate si in Lumea Justitiei si in Evenimentul Zilei, in care am devoalat o sumedenie de abuzuri si alte nelegiuiri ale acestora.

In cursul lunii ianuarie 2019 procurorii Ciprian Man si Cristian Ardelean au fost dati afara din DNA in urma scandalului declansat dupa difuzarea in spatiul public a inregistrarii unei discutii profesionale purtate de cinci procurori de la Serviciul Teritorial Oradea (Ciprian Man, Cristian Ardelean, Adrian Muntean, Lucian Rus si Cosmin Pantea) din care rezultau practicile de timorare si de santajare la care recurgeau acestia, sub deviza „Sa bagam frica in ei!”, impotriva judecatorilor de la Curtea de Apel Oradea care nu le faceau pe plac in dosarele trimise in instanta. Din aceasta discutie, purtata cu un an inainte de a fi difuzata, respectiv in data de 19 ianuarie 2018, rezulta, in principal, ca procurorii de la DNA Oradea au calificat completurile de judecata in favorabile si nefavorabile si ca le-au intocmit dosare penale judecatorilor care nu pronuntau hotarari de condamnare in dosarele instrumentate de ei. Dupa difuzarea inregistrarii, Sectia de Investigare a Infractiunilor din Justitie (SIIJ) a declansat cercetari in dosarul inregistrat sub nr. 1/P/2019, in care a fost inceputa urmarirea penala impotriva lui Man si Ardelean pentru savarsirea infractiunjlor de abuz in serviciu si santaj in noiembrie 2019. Ulterior, la aceasta sectie au mai fost inregistrate peste 20 de dosare penale in urma plangerilor formulate impotriva vajnicilor procurori Man si Ardelean de judecatori, procurori, avocati, politisti si oameni de afaceri care a fost victime ale abuzurilor lor judiciare. Din pacate, anchetarea celor doi procurori bate pasul pe loc dupa ce acestia si judecatoarea partenera Crina Muntean au obtinut recuzarea procurorului Adina Florea in decembrie 2019, la nicio luna dupa inceperea urmaririi penale impotriva lor.

Totodata, la inceputul lunii iulie 2019, Inspectia Judiciara a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) cu actiune disciplinara impotriva procurorilor Man si Ardelean pentru abaterea constand in manifestari ce aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea atributiilor de serviciu. Cunoscuta pentru partizanatul sau, Sectia pentru procurori din cadrul CSM a incercat sa-i scape de excluderea din magistratura, tegiversand solutionarea actiunii mai multe termene, dupa care a adoptat o solutie solomonica nemaintalnita, prin suspendarea acesteia pana la solutionarea dosarului penal. Inspectia Judiciara a contestat decizia CSM la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a anulat-o si a dispus rejudecarea actiunii disciplinare de catre Sectia pentru procurori, pe rolul careia se afla actualmente.

Un bilanț negru al paraditorilor de la DNA Oradea

In ultimii patru ani, in presa au fost prezentate zeci de cazuri cu victime ale conduitei abuzive si lipsei de profesionalism ale procurorilor Man si Ardelean. Printre care s-au aflat inclusiv judecatori ( Florica Roman, Raluca Cuc si Denisa Vidican de la Curtea de Apel Oradea, Ovidiu Galea de la Tribunalul Bihor), procurori (Ioan Gligor Sabau, fost prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Beius, Viorel Gavra, fost prim-procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor), avocati (Ioan Sava si Daniela Sava din Baroul Bihor, Gerenyi Istvan Peter din Baroul Satu Mare), politisti (chestorul Liviu Popa, fost sef al IGPR si al IPJ Bihor, chestorul Liviu Taut, fost sef al IPJ Satu Mare, Remus Indrei, fost sef al Politiei municipiului Beius), oameni de afaceri importanti (Vasile Lucut, patronul Unicarm Satu Mare, Nela Secara, patronul firmelor Deirofashion si ArtPel Oradea) si chiar slujitori importanti ai Bisericii (episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea), care au fost achitati definitiv sau absolviti prin solutii de clasare pentru pretinse fapte de coruptie, cu motivarea ca fapta nu exista sau nu este prevazuta de legea penala. Procurorii Man si Ardelean au devenit cunoscuti opiniei publice prin practicile lor abuzive, de la fabricarea de denunturi mincinoase, pentru care au recurs in general la persoane condamnate sau cercetate penal si la interlopi, constrangerea sau influentarea martorilor sa dea declaratii mincinoase, aranjarea testelor poligraf cu psihologii abilitati pana la spionarea, timorarea si santajarea judecatorilor. Cei doi cerberi au ajuns sa-i spioneze pe judecatori inclusiv sub aspectul posibilelor relatii cu oameni de afaceri sau al relatiilor extraconjugale.

In ultimii ani procurorii Man si Ardelean au inregistrat achitari pe banda rulanta, in aproape 3/4 din dosarele trimise in instanta. Datorita lor, Serviciul Teritorial Oradea a inregistrat in 2019 cel mai mare procent de achitari din istoria DNA si a Parchetului din Romania: 411% (adica de patru ori mai multi inculpati achitati raportat la inculpatii trimisi in judecata in anul respectiv). Datorita lor, DNA Oradea a inregistrat un procent de achitari de peste 100% si la ultimul bilant, realizat pe anul 2020. Din pacate, dintre victimele lor, cei doi procurori paraditori au pe constiinta doi morti (politistul Gheorghe Bat, decedat dupa trimiterea sa in judecata intr-un dosar in care au fost achitati definitiv toti coinculpatii, si avocatul Ioan Sava, decedat din cauza unei boli care l-a macinat dupa achitarea sa definitiva pentru un santaj inventat) si multe destine grav mutilate (episcopul Virgil Bercea si procurorul Viorel Gavra au devenit efectiv legume sub aspect psihic si biologic, judecatorul Ovidiu Galea a fost suspendat si privat de venituri timp de 4 ani).

O inregistrare care confirma ca am fost tinta si in campul tactic

In toamna anului trecut, la Sectia de Investigare a Infractiunilor din Justitie a mai fost inregistrat un dosar derivat din inregistrarea difuzata in spatiul public in 4 ianuarie 2019, respectiv dosarul nr. 1911/P/2020, care are legatura cu dosarul penal al subsemnatului. Este vorba de urmatorul dialog, mai putin cunoscut opiniei publice, din discutia purtata in 19 ianuarie 2018 intre procurorii Cristian Ardelean, Ciprian Man, Adrian Muntean, Cosmin Pantea si Lucian Rus de la DNA Oradea: Cristian Ardelean: „Cu Govor pana in vara in mod normal o terminam daca nu apare ceva. Suta la suta o termina ca mi-o zis Remus (judecatorul Remus Nemes de la Tribunalul Satu Mare-n.a.) ca il suna aia de la Inspectie saptamanal. Bai, ce ati mai facut in cauza?”/Adrian Muntean: „O stabilit termen in fiecare saptamana.”/Cristian Ardelean:„Pai de aia o stabilit ca il fut aia de la Inspectie de nu-i adevarat.”/Rus Lucian:„Pe aprilie, pe aprilie…”/Cristian Ardelean:„Pai si a mea pana in iunie nu vad cum sa o dea.”/Adrian Muntean:„Nu cred ca o scoate asa repede ca are astalalta, nu cred ca o scoate asa repede.”/Lucian Rus:„Aia cu Govor nu.”/Adrian Muntean:„Nu o scoate si cu Govor si aia cu frontiera.”/Lucian Rus:„O scoate pe asta pe frontiera, o motiveaza cat mai repede si dupa aia se gandeste la Govor.”/Ciprian Man:„Govor undeva pe toamna.”

Dosarul Govor la care se refera procurorul Ardelean este dosarul in care am fost trimis in judecata alaturi de Mircea Govor, caruia i-au fost retinute prin rechizitoriu trei infractiuni de santaj prin presa dupa ce initial a fost retinut si arestat si pentru infractiunea de folosirea influentei sau autoritatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, referitor la care s-a dispus clasarea ulterior. Printr-o sentinta pronuntata in decembrie 2019, judecatorul Remus Nemes de la Tribunalul Satu Mare a dispus achitarea sa pentru doua fapte si condamnarea sa cu suspendare conditionata pentru o alta fapta, precum si achitarea mea pentru pretinsa complicitate la santaj, cu motivarea ca fapta nu este prevazuta de legea penala. In cauza a mai fost achitat omul de afaceri Mirel Vlas pentru o alta complicitate la santaj inventata. Este important de mentionat ca, in cursul procesului derulat la instanta de fond, am aflat din doua surse ca procurorul Ardelean a cautat informatii compromitatoare despre judecatorul Nemes pentru a-l santaja sa pronunte condamnarea inculpatilor in acest dosar, participand in acest scop ca procuror de sedinta la judecata pana in ianuarie 2019, cand a fost dat afara din DNA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9
Valer Marian 280 Articole
Author

7 Comentarii

  1. Nu am inteles, fapta nu a existat, sau, dosar clasat dupa ani si ani?! Oricum, prea putin ne intereseaza pe multi! Voi stiti ce ati facut pe ascuns sau la vedere!

  2. Citez: „Primele informatii privind racolarea lui Victor Ponta de catre SIE mi-au parvenit de la un jurnalist bine documentat in domeniul serviciilor secrete, Ovidiu Ohanesian, care mi-a fost consilier parlamentar. In anii 2012 si 2013 am cautat sa obtin confirmarea acestor informatii, fapt pe care l-am reusit cu concursul a trei ofiteri care au activat, cu grade si cu functii mari, in trei servicii secrete diferite, inclusiv in SIE. Versiunea convergenta era ca Victor Ponta a fost racolat si instruit de catre generalul SIE Cornel Biris, in perioada 1997-1998, cand era procuror, si ca a fost ofiter acoperit”, a declarat Valer Marian in interviul citat.(presa septembrie 2014)
    Basescu,Ponta,tariceanu,Stolojan,Isarescu,etc., acoperiti unul si unul..

  3. @parere
    Corect, plus ca nu inteleg ce cauta de fapt cu ziaristul Ohanesian la parintii lui Coldea – suna a dorinta de intimidare. Pe de alta parte si institutiile incep anchete pe baza teoriei conspiratiei ca poate ceva iese pana la urma.

  4. In lumea celor din servicii plus colaboratorii si ciripitorii , probabil sint mai multe hoarde care se razboiesc intre ele , razboaie din care unii pierd precum autorul articolului de fata .Oricum asta nu inseamna ca cei care pierd sint cu poporul .Nuuuuuuuuuuuuuuuuuu!

  5. Stat de drept din Republica România membră UE , Magistrați din din România zilelor Monica Macovei și Codruța Kövesi și în continuare până azi, dezvăluirile din filmele doamnei Lucia Hossu-Longin despre procesele din Republica Populară Română a anilor 50, ani de mari confruntări și vânători de vrăjitoare în toată lumea, lume ce se așeza post împărțirea Yalta sunt mult sub ticăloșiile și nedreptățile descrise din enumerarea domnului Valeriu Marian inclusiv calitativ și cantitativ. Atunci eram sub ocupația Sovietică, și dictatura proletariatului, acum suntem sub Libertatea UE și democrația garantată USA prim președinții Traian Băsescu și Klaus Iohannis! Și cânt te gândești că pe lângă Serviciul Teritorial Oradea mai există Serviciul Teritorial: Alba, Brașov, Cluj, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Pitești, Ploiești, Suceava, Timișoara, Târgu Mureș și Biroul Teritorial Baia Mare!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.