Sindicatele din Educație îi cer lui Ponta „întâlnire de urgență” pe tema salariilor

UPDATE Federațiile sindicale din învățământ cer premierului Victor Ponta, o întâlnire, în regim de urgență, pentru a discuta despre majorările salariale suplimentare pentru personalul din învățământ, „care se impun a fi acordate în cel mai scurt timp, fără a fi condiționate de adoptarea legii unice de salarizare”, se arată într-un comunicat transmis miercuri de sindicaliști.

Miercuri avut loc o întâlnire a conducerilor celor trei federații sindicale reprezentative din învățământul preuniversitar și din învățământul superior – Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație ‘Spiru Haret’, Federația Natională Sindicală ‘Alma Mater’.

„Federațiile sindicale au solicitat Primului-ministru al României, domnul Victor – Viorel Ponta, o întâlnire, în regim de urgență, pentru a discuta, în concret, despre majorările salariale suplimentare pentru personalul din învățământ, care se impun a fi acordate în cel mai scurt timp, fără a fi condiționate de adoptarea legii unice de salarizare”, au transmis sindicaliștii din Educație.

Guvernul trebuie să se aștepte la proteste de amploare dacă nu va face efortul de a găsi, în cel mai scurt timp, o soluție de majorare suplimentară a salariilor din Educație, a avertizat anterior Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), într-un comunicat transmis miercuri, la o zi după anunțul privind creșterea salariilor în Sănătate.

„După majorările substanțiale acordate înalților demnitari și cele anunțate pentru Sănătate, se impune ca reprezentanții Guvernului să regândească, împreună cu sindicatele, calendarul creșterilor salariale stabilit prin Acordul semnat anul trecut, conform căruia salariile ar urma să crească cu 34% până la finalul anului 2017. Acest procent de 34%, față de cel de 100% promis a se acorda salariaților din Sănătate tot până la finalul anului 2017, ar crea o nedreptate inacceptabilă și un dezechilibru major între cele două domenii strategice”, se menționează în comunicatul citat.

Potrivit sindicatului, salariul net al unui învățător debutant este, după majorarea din luna martie a acestui an, de 780 de lei, al unui profesor debutant de 830 de lei, al unui profesor cu definitivatul de 836 de lei, iar al unui profesor la final de carieră de 1.825 de lei.

„Dacă Guvernul nu va face efortul de a găsi o soluție de majorare suplimentară și pentru salariații din Învățământ, cu siguranță că numeroasele mesaje de revoltă pe care le-am primit se vor transforma în fapte, ceea ce înseamnă că Executivul trebuie să se aștepte la proteste de amploare. Ne-am dori ca, pe 14 septembrie, anul școlar să înceapă în cele mai bune condiții pentru elevi și dascăli”, susține Simion Hancescu, președintele FSLI.

Avertismentul FSLI a venit după ce marți și Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” a solicitat marți ca de acelaşi tratament precum personalul sanitar să beneficieze şi angajaţii din învăţământ. „În toate discursurile publice reprezentanţii Guvernului au declarat că educaţia şi sănătatea vor fi prioritare. Observăm că jumătate din promisiuni au fost îndeplinite. Aşteptăm ca, în perioada
imediat următoare, să avem o întâlnire cu prim-ministrul pentru a stabili şi majorările din educaţie. Considerăm că trebuie, în regim de urgenţă, finalizate discuţiile privind proiectul Legii salarizării bugetarilor, astfel încât de la 1 octombrie a.c., şi angajaţii din învăţământ să beneficieze de majorări în concordanţă cu importanţa activităţii prestate. În condiţiile în care observăm că anumite categorii de salariaţi precum demnitarii, parlamentarii şi funcţionarii din aparatul central al Guvernului şi al preşedinţiei sunt favorizate, ne întrebăm care
sunt de fapt priorităţile politicienilor”, a declarat Marius Ovidiu Nistor, preşedintele FSE „Spiru Haret”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.