Cele trei ipostaze ale Occidentului

Cât de drastic are a schimba războiul Rusia-Ucraina ordinea mondială?

Are UE a porni către crearea unei armate de format european? Cheltuielile pentru acest proiect ar diminua nivelul general de trai în UE. Acest mers către stagnarea socială ar influența alegerile și suveraniștii ar putea câștiga teren. La limită, ar putea avea loc o reformă a instituțiilor UE.

De ce ar alege europenii să nu mai depindă de NATO? Unii ar spune că aceasta ar fi o cale prin care primul Occident (Europa) s-ar elibera de cel de-al doilea (SUA) pentru a se alia cu cel de-al treilea (Rusia). În ce scop? Pentru ca hegemonia americană să fie slăbită, iar rezistența față de ascensiunea Chinei să nu fie jucată doar în funcție de interesele SUA.

Marea noutate a ordinii mondiale din ultima vreme nu este Rusia oligarhică, ci China.

Dar, pe termen mediu, acum, al treilea Occident are a pierde prestigiu, așa că o alianță Europa-Rusia ar fi un proiect pe termen lung.

Președintele Macron a avut cel dintâi inițiativa unei armate europene. Nu s-au gândit, probabil, prea mulți că deja în 2022 această inițiativă avea a căpăta o relevanță specială.

Dar, încă o dată: cum vor suporta oare europenii creșterea cheltuielilor militare în UE și diminuarea cheltuielilor sociale?

Germania se simte dezlegată de constrângerile militare sub care a stat în ultimii 77 de ani și a anunțat că va investi 100 de miliarde pentru înzestrarea sa cu armament. În urmă cu câteva săptămâni, anunțase că se simte dezlegată să vândă arme în țări non-NATO. Aceste știri schimbă logica pentru care a fost creată Alianța Nord-Atlantică în 1949, anume aceea de a-i ține pe germani departe de militarism și pe ruși departe de germani. Cine a măsurat dacă dependența Germaniei de gazul rusesc nu e preferabilă pentru Berlin dependenței de gazul american? Antiamericanismul e mai vocal la Paris, dar e real și la Berlin.

Recent, la summitul UE de la Versailles, Macron nu a mai insistat asupra problemelor de securitate ale Uniunii. Ca să nu deranjeze susceptibilitățile NATO în noul context, aflat la un pas de un conflict Rusia-NATO. Dar a subliniat că actualul model european este contestat. Cu siguranță, nu avea în vedere contestările național-suveraniste. A apărut între timp un concept nou: Europa suverană. În sintagma aceasta, suveranismul face referire negativă la dependența UE de sistemul de securitate mantelat de NATO.

Cert este că UE a căpătat o șansă de a încheia un lung șir de crize ale unității sale și de a-și reface elanul prin trecerea la o politică suverană de securitate. Economiștii știu bine că industriile înzestrării militare ar diminua mult riscul de șomaj pe teritoriul UE. Cândva, vocile politice majore ale Europei își vor lua curajul de a constata că NATO a forțat politica extinderii sale până dincolo de limita provocării Rusiei. Într-un viitor nu prea îndepărtat, primul Occident și cel de-al treilea ar putea coopera mai eficient decât au încercat să coopereze al doilea Occident și al treilea? Rămâne de văzut. În fond, antioccidentalismul rusesc s-a născut față de primul mai ales din pricina extinderii catolicismului către Est. Visul ecumenic al marelui teolog rus Vladimir Soloviov era ca țarul să închine Rusia față de urmașii de la Roma ai lui Petru.

Probabil că, fără această cusătură reparatorie a cămășii lui Hristos, primul Occident și cel de-al treilea nu vor putea coopera mai eficient decât au făcut-o SUA și Rusia. Pentru că, în evoluția sa istorică particulară, Rusia se află departe de separarea dintre Biserică și Stat, care în Franța a devenit posibilă la 1789.

Ceea ce nu înseamnă că alianța dintre primul Occident și cel de-al doilea nu a fost pusă în criză de actualul război din Ucraina.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Ioan Buduca 1113 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Macron Bataiosu ,claponul francez, si armata UE,acum si fara UK?:)))O sterge Rusia cu un dos de laba:))
    fara SUA singurul garant al libertatii si democratiei,UE ar ajunge cu Rusia iar la vanzare de teritorii ale altora,doar „a fie bine sa nu fie rau”
    Ce nu intelege unii despre UE este ca ,fara SUA, UE e ca un orfan de parinti,abuzat permanent de unchiul Vania Pidosnicul
    Un articol amuzant si caduc,in nota obisnuita „Cine nu-şi dezvoltă de la început o putere de judecată sănătoasă, ca temelie a disciplinei sale spirituale, acela îşi va dezvolta facultăţi suprasensibile care percep lumea spirituală greşit şi neprecis”(Rudolf Steiner:)))

  2. USA nu vor accepta ca UE sa aiba propria armata. NEVER! Cum ar mai juca ei EUROPA, daca Europa nu ar fi o simpla tabara militara americana, cum este acuma?

  3. I-AS LASAT SA SE BATA PANA FACEAU PACE SINGURI.INTERESU A FOST AL SUA SA-VANDA ARMAMENTUL SI SUPORTAM NOI PRETURILE.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.